Voor de zoveelste keer: zonnecollectoren als ondersteuning voor de CV.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De situatie is als volgt, sinds een drietal jaren woon ik als alleenstaande in een woning van 100 m2. Inmiddels heb ik als volgt kunnen isoleren: 24 cm glaswol op de plafonds, 10 cm EXP onder de vloeren, 7 cm PUR in de spouw (na-isolatie) en drievoudige beglazing (U=0.5), ook in de mate van het mogelijke aandacht besteed aan de aanpak van koudebruggen en in de reeds verbouwde ruimten (living en keuken) liggen vloerverwarmingsbuizen. Aangezien ik voor het werk vaak voor een week van huis ben staat de verwarming hier vaak een leeg huis te verwarmen.

Nu ben ik aan het overwegen om een zonneboiler te plaatsen om de verwarming te ondersteunen die op de eerste plaats tijdens mijn afwezigheid de woning op pakweg 10-15 ˚C basistemperatuur houdt, nu gebeurt dit met de verouderde stookolieketel die in de toekomst zal worden vervangen door een warmtepomp. Tijdens mijn aanwezigheid stook ik een houtkachel dat is voldoende om de keuken en woonkamer comfortabel warm te stoken, de overige ruimten blijven ook dan doorgaans op basistemperatuur.

Opzet:
- 10 m2 vlakkeplaatcollectoren, gericht op het zuiden, hellingshoek 30 ˚ maar eventueel ook aan te passen
- 1000 l buffervat (Schichtenspeicher) met SWW en de mogelijkheid om andere verwarmingsbron(nen) aan te sluiten.
- Regeling

Hierop zou ik graag uw commentaar horen alsook welke regeling en welke buffer zou u adviseren, kwaliteit, prijs/kwaliteit, levensduur, bijkomende mogelijkheden, isolatie e.d in acht genomen?

Vriendelijke groeten, Wilfried Van Aelten.

Reacties

Het is duidelijk dat je meer oog hebt voor de subsidie op vlakkeplaatcollectoren dan voor een energiezuinige en kostenefficiënte woninginstallatie.

 

Volgens mij heb je veel meer aan een kleine L/W-warmtepomp met boiler (80 liter) voor SWW en een Wifi-kamerthermostaat die je met je GSM kunt bedienen. En dan een houtkachel voor de koudste dagen. De rest is gewoon onzinnig, verspilling van ruimte in je woning, energie en gemeenschapsgeld.

 

Ik hoop dat  alle subsidies op energiemaatregelen zo snel mogelijk worden opgeheven want het zet mensen aan tot verkeerde keuzes.

Dag Ingir,

 

Bedankt voor uw antwoord.

De keuze voor vlakkeplaatcollectoren i.p.v. vacuümbuizen is gemaakt op basis van berichten op dit forum maar als er tegenargumenten zijn hoor ik dat graag, mijn keuze is nog niet definitief.

Wat het gebruik van gemeenschapsgeld betreft…, excuseer Ingir maar dat argument lap ik deze keer aan mijn laars, als alleenstaande die jaarlijks nog heel wat overuren draait heeft vadertje staat aan deze jongen, ondanks mijn “geprofiteer”,  nog steeds een goede sponsor en dat al vele jaren, ja ik ga deze keer ook eens met mijn tengels in die pot graaien en wel zonder gewetensbezwaar.

Dat de rest onzinnig is…, dat is net wat wil ik weten, overtuig mij asjeblieft.

De warmtepomp komt er waarschijnlijk volgend jaar (of het jaar daarop, die warmtepomp wil ik zo licht mogelijk houden en zo min mogelijk nodig hebben.

 

Groeten, Wilfried.

Ik ben niet zo geïnteresseerd in wat jij allemaal voor de gemeenschap doet, ik constateer slechts dat de keuze voor maar liefst 10 m² vlakkeplaatcollector overkill is voor een kleine woning en ook nog een verkeerde keuze voor cv-ondersteuning. Vlakkeplaatcollectoren werken vooral goed tijdens de zomermaanden en zijn daarom zeer geschikt om SWW te produceren, voor een klein huishouden zoals de jouwe is 2m² dan ruim voldoende. Voor cv-ondersteuning moet je een zonnecollector hebben die ook in de winter voldoende warmte produceert en daarvoor zijn heatpipes juist weer geschikt.

 

Je mag je troosten met het feit dat je niet de enige bent die hier met een waanzinnige installatie-kerstboom komt die is opgetuigd op basis van gesubsidieerde vlakkeplaatcollectoren.

Ingir,

Hier ben ik volledig met u eens.

Wiwi,

Dat u voor dergelijke installatie wilt kiezen ,

heeft natuurlijk met eindafrekening te maken.

Opleg +-200 euro. voor zonneboiler.

Dat je voor subsidies kiest is uw goed recht.

Wacht af tot volgend jaar en vervang uw cv ketel

door warmtepomp L/W.

L/W volledig of in combinatie cv ketel.

 

 

En voor verwarmingsondersteuning heb je vooral een grote buffer nodig en niet zozeer een groot collectoroppervlak.

Gezien isolatiediktes, 3V-glas en slechts 100m² denk ik dat TS genoeg heeft aan hooguit 4 kW, een kleine Altherma voldoet dan gemakkelijk en met de houtkachel is er zeker geen noodzaak om ook nog eens een cv-ketel toe te voegen (waarschijnlijk is er niet eens een gasaansluiting). Ik denk dat TS beter een kleine PV-installatie neemt (ca. 3 kWp) voor het afdekken van huishoudelijk verbruik en gedeeltelijk WP-verbruik.

Ingir,

Ook aan gedacht ,maar heeft al aangegeven dat het een alleenstaande is .

Dus word er enkel in subsidie richting gekeken en mogelijkheden ervan.

En hierom kan ik hem geen ongelijk geven.

PV installatie valt er al buiten.

 

Cv ketel buiten en warmtepomp L/W voor vloerverwarming.

en in samen werking houtkachel.

 

VWW ondersteunen met zonneboiler,

kan enkel  in zomermaanden ??

Ik kan hem alle ongelijk van de wereld geven, PV wordt steeds goedkoper (TVT 4-5jr), ook MET subsidie/premies is dit goedkoper dan zonnecollectoren.

Ingir,

Kan zeker.

Theoretisch is het al afbetaald vanaf  de éérste maand.

Het bedrag van maandelijkse elektriciteit faktuur gebruiken  voor groene lening.

Win/Win.

Belastings voordeel en 10 jaar 90 euro GSC.

PV Installatie is altijd voor op andere ,

kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Zonneboiler niet.

Beste Ingir,

Hoe kom je aan ca. 3 Kwp?

Dries

Berekening 3KWP

http://www.vreg.be/info-over-het-gemiddelde-elektriciteits-en-aardgasverbruik

Voor huishoudelijke voorziening en warmtepomp L/W

Bedankt voor de reacties.

OK ik ben overtuigd, plan is afgevoerd.

Is er een reden dat hier de voorkeur wordt gegeven aan een Daikin Altherma i.p.v. bvb. Een Vitocal 200 (deze is mij namelijk voorgesteld door een bevriend installateur).

 

Groeten, Wilfried.

Het is niet meer dan een inschatting van het stroomverbruik:

- huishoudelijk verbruik 1.200 kWh

- verwarming 3.000 kWh SPF 3 dus 1.000 kWh stroom

- SWW 1.000 kWh dus 300 kWh stroom

- samen 2.500 kWh stroom per jaar

- benodigd vermogen PV 2.500/0,85 = 2.940 Wp (ca. 3 kWp)

De houtkachel heb ik niet meegerekend.

Dag Ingir,

Weer wat bijgeleerd: SPF seasonal performance factor... COP kende ik al ;)

Vanwaar die o,85 (coëff.?) bij de PV-instalatie?

Bedankt,

Dries

Misschien wat complexe installatie maar is het volgende mogelijk?

Als je toch die gasketel voorziet om bij echt koude periode's in te vallen (omdat cop WP te laag wordt?), kan je dan deze ook niet aanwenden om het SWW bij te warmen? Gaat de WP nog rendabel hoge T leveren indien de T buiten te laag is?

Dries

Ik heb juist een zonneboiler in dienst genomen met CV ondersteuning en ben hier heel tevreden over. 8,5m² vacuumbuizen met buffer van 550 liter. Buffer mag zeker niet te groot zijn anders krijg je het water niet warm. Momenteel bij zonnig weer 12kwh per dag temperaturen tot 90°C in de collector en buffer wordt opgewarmd tot +/- 60°C. Ik heb geen passieve woning maar wel zeer goed geïsoleerd, warmteverlies +/-8kW. Ook de ventilatie D krijgt water van de buffer. En ben nog bezig om de pellethout kachel ook te koppelen met dit vat.

Ruben, 

zonnig weer?  Waar woon je dan? ik heb denk ik toch al een goede week geen zon meer gezien; wat is de temperatuur van buffervat nu?  Enige idee wat opbrengst was de voorbije dagen?

Walter

Niet zo somber Walter, :-)

 

de laatste week heeft de zon dik 16u geschenen (bron KMI)

Laten we per m² 800Wh zonne-instraling nemen (rendement zonnecollector en ander verlies ingerekend)

Dat geeft volgens mij voor het geval van Ruben 0.8kWh x 8,5m² x 16u= 108,8kWh voor de afgelopen week. Als je een 50kWh gebruikt voor SWW blijft er nog 58,8kWh over voor ondersteuning ruimteverwarming. of mis ik ergens iets? Dit nog aanvullen met een massakachel oid en je bent vertrokken en vooral stroompanne-bestendig: twee circulatiepompen A- klasse kunnen makkelijker op een batterij (met zonnepaneeltje) draaien dan een warmtepomp bijvoorbeeld...

groet

Wouter

Vacuümbuizen voor cv-ondersteuning is een goede keuze. Toch zou ik een veel groter vat genomen hebben (of wat minder heatpipes) en de zonneboiler gebruiken als warmtebuffer, niet als SWW-buffer. Na enkele zonloze dagen (zoals deze week) is de warmtebuffer volledig afgekoeld (20°C) maar als de zon weer gaat schijnen kan er veel meer zonnerwarmte opgeslagen worden dan in een SWW-boiler die op temperatuur wordt gehouden.

In plaats van 12 kWh (dT=20K) sla je dan het dubbele op (dT=40). Bij een warmteverlies van ca. 40-50 kWh bij de huidige temperaturen blijft er dan in ieder geval wat over voor cv-ondersteuning.

Ik heb de 3 afgelopen dagen 5-5-6kwh opgebracht. In totaal vanaf 09/11 nu 61kwh. Het water dat wordt verwarmd is geen saniatir water maar CV water dat rechtstreeks door de vacuumbuizen loopt en via een platenwisselaar. De ondersteuning met ketel is voldoende tot 45°C op dat moment is de temperatuur onderaan +/-20°C wat ideaal is om opgewarmd te worden door de zon. Door optimalisatie van alle parameters hoop ik wel nog wat meer energie op te halen maar ben op eerste zicht toch tevreden van het resultaat en de werking. Alle kringen worden via dezelfde regelaar gestuurd. SWW, met platenwisselaar, VVW  en RAD met apparte mengkring, solar pompgroep.

Zin hierboven even aanvullen...--> via een platenwisselaar ogenblikelijk warm water aanmaakt. Schema zie bijlage

Zeg Ruben ,

 

wat is die buizenspaghetti boven jouw pelletkachel? Iets om venitlatielucht te verwarmen? Misschien eens bespreken in een nieuw topic? Of is dat al aan bod gekomen ergens?

groet

Wouter

Dag Wouter,

Dit staat los van het ventilatiesysteem, maar warmt de lucht op door recirculatie in een lucht-lucht wisselaar. Er is een verbining gemaakt om de pellets via een andere ruimte toe te voeren en er zijn verbindingen naar badkamer en bureau om warmte te verdelen. Merk van de pellet-houtkachel Palazetti. er is ook een type met lucht -water wisselaar.

Mvg,ruben

Wout, ik beoog ongeveer dezelfde installatie te plaatsen... De volgende vragen aan je om me een beeld te vormen uit de praktijk.

  • Welk isolatieniveau heeft je huis (R-waarde) in dak-muren-vloer-glas???
  • Aangezien de energieverliezen nu groter zijn dezer dagen en de opbrengst enkel van difuus licht komt op lage-temperatuur: Wat heb je nu van opbrengst terwijl er nu bijna nachtvorst is en dagtemperaturen zoals in de winter (m.a.w we relatief slechte condities hebben)??? Kan je er dezer dagen minstens 1 ruimte mee warm krijgen op 17° ???

Indien je huis niet goed geïsoleerd is (laat ons zeggen warmteverlies groter dan 10kW) en er geen VVW is geplaatst, lijkt het mij niet zinvol om verwarmingsondersteuning te voorzien. Afgelopen maand was de opbrengst tov het totaal gasverbruik 10% wat toch zeer beperkt is.

Ruben, je ontwijkt mijn vragen...

Hallo,

Mijn vlakke plaat van 4,6m² brengt nu (begin december) nog tot 6kwh op op 1 dag, wanneer er de volledige dag zon is !

Boiler van 300l wordt dan verwarmd tot ongeveer 45°C.

Zonder zon is er geen opbrengst ! En in België is er in de winter echt niet veel zon hoor... zeker niet de afgelopen winters...

0riëntatie is heel belangerijk in de winter... mijn ouders hebben een identiek systeem als het mijne, maar de orientatie is meer ZW en de helling is slechts 34°. Bij mij pal zuid en helling van 57°.

In november had ik 25% meer opbrengst dan mijn ouders.

Ik zal verder nog wat data loggen en daar dan een posting over doen.

 

groeten,

 

Nayy

Hallo Nayy,

jouw collector ligt ook ideaal voor een zonneboiler. Overal wordt beschreven dat een collector ideaal op 30° ligt  en pal op het zuiden. Tja dan vang je natuurlijk het meeste zon in de zomer, maar in de zomer heb je veel meer zonuren dan in de winter en voor de zonnestand van de winter ligt jouw collector met zijn 57° natuurlijk veel beter dan eentje van 34 °. In de zomer heb je altijd teveel warm water en in de winter te winig met een collector op 30°. Een collector op 30° wordt in de zomer dus ook veel heter, wat weer nadelig is voor de ganse installatie.

Groeten, Bart Bonneux

Ruben,

De warmte recupereren uit concentrische buis is eigelijk niet ver weg?

Wel knap, heb je grotere foto's

Chris

@nayy: Ruben had het hier wel over vacuumbuiscoillectoren, die presteren beter bij zo'n weer. En het was wel 8,5m²...
En zonder zon geen opbrengst: is evoor vlakkeplaat-collectoren. Bij navraag bij verschillende vacuumbuisbezitters komt de collector nog op 35-40° bij difuus licht, omdat die heatpipes ook het infrarood capteren dat door de wolken komt. Uiteraard is dat nietveel vergeleken met bij zon, maar het is IETS, waar bij het bij vlakkeplaatcollectoren NIETS is.

Jouw systeem is qua oppervlak en qua buffervatgrootte typisch voor enkel sanitairwarmwater. En hellingshoek van 60 of zelfs 70° laat de winterzon beter capteren, dat drukt zich inderdaad uit in dat opbrengstverschil dat je citeert.