Nieuwe condensatieketel plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Valliant, Viessman, Buderus, Bulex, Chaffoteaux et Maury, Remega,.... Een mens zou door de bomen het bos niet meer zien. De ene zegt dat Viessman best is, de ander zweert bij Remeha, nog een ander bij Bulex. Valliant komt over het algemeen er niet zo goed uit, dat leerde ik al uit al wat ik gelezen heb en ook gezien. Te veel problemen mee.

Ik denk er over om mijn 29-jaar oude chauffageketel (merk Chaffoteaux et Maury) te vervangen. Werkt nog steeds prima, maar ik vrees dat die op één of andere dag het zal begeven en ook een hoog verbruik heeft.

Omdat hier toch veel proffesionals zitten, vraag ik me af wat ik best neem. Welk merk? Met of zonder buitenvoeler? Thermostaatkranen op mijn radiatoren plaatsen of niet? Nieuwe thermostaat?

Eén offerte heb ik al. Het betreft een Remega Calenta 28C - 24.10 Kw. Zonder buitenvoeler, met nieuwe thermostaat. Geen thermostaatkranen. Kostprijs incl. btw: ongeveer € 4000.

Goeie keuze of bestaan er betere?

Reacties

Calenta is een zeer goede ketel zou wel voor de 15s gaan indien dit mogelijk is.

Wat is het  verschil? Buiten de prijs natuurlijjk.

 

Voor ketels onder de 20kW is er geen 2 jaarlijkse keuring vereist. Ketel moduleerd vanaf 2,9kW tot 14,5kW. De vraag is hoeveel vermogen heb je nodig.

Is een prijs toen er nog fiscale voordelen waren

Een cv ketel die nog maar geleverd word   ,

heeft intstallateur al  40% à 55 %  op verdiend.

3000 euro is  wel genoeg .(hebben ze nog 1500 euro aan verdiend)

Ps.

Calenta 15s  + montageplaat en kamerthermostaat < dan 3000 euro geplaatst.

Moet kunnen!

 

 

Kies een ketel met inox warmtewisselaar. Alluminium is niet echt het meest geschikte materiaal.

Chris, op wat baseer jij je om de rekening te maken van een installateur? De kosten van een installatie zijn heel wat meer dan enkel het materiaal en het loon van de monteurs.

Lacroix,

Dat zegt u toch voor te :-)))

Winstmarge is rato 40% à 55 % enkel al op cv ketels .

Nu fiscale aftrek wegvalt moet er zeker 25 % af

Uitbesteding uitschrijven naar verschillende installateurs,

voor 3000 euro.

Goede beschrijving  offerte van materialen en garantie.

Ik zou voor 2500 euro gaan.

offertes kunnen 50% uitéén liggen voor zelfde type cv ketel

ik kan het weten.

De marge op een ketel is misschien 45%, maar dat is nog iets heel anders dan 'winstmarge' van 45% op een afgewerkte installatie. En ik zeg dit zeker niet om te lachen. Er zijn zeker installateurs die een goede boterham verdienen, maar enkel door hard werken.  En er is niets dat je tegenhoudt om zelf installateur te worden en ketels te gaan plaatsen aan 2500 Euro. Benieuwd hoe lang je het gaat volhouden. Dat er grote verschillen tussen offertes zitten is geen nieuws. Goede installateurs met veel werk maken ook offertes om een opdracht niet te hebben. Anderen gaan onder de prijs om zeker werk te hebben. Dat de fiscale aftrek en andere voordelen zonder meer doorgerekend worden in de prijs is onzin. Je hebt geen enkel idee van alle kosten die een bedrijf heeft. De loon- en materiaal kost is slechts een klein deel. Opleidingen, garantie, montagefouten, wanbetalingen, pensioenvoorziening, verzekeringen, administratieve rondslomp, de lijst van kosten is oneindig. Maar dat zien de meesten niet.

En ter verduidelijking: ik werk in de sector voor een baas, maar ik ben geen installateur. Ik wil wel dat mijn baas op het einde van de maand mijn loon kan betalen.

Lacroix

 "Dat de fiscale aftrek en andere voordelen zonder meer doorgerekend worden in de prijs is onzin."

 

Oké , dit was enkel bij PV installatie en zonneboilers ,eco auto's en niet bij " Cv ketels"??

Bij installateurs met werknemers ;

Kan de laagste prijs bij ; werk tekort ;  stock aankoop(grote korting) bepaalde cv ketels.

Een klant staat er niet bij stil of een baas op het einde van de maand  loon kan uitbetalen.

Denkt enkel aan  kostprijs .

Wie gaat de laagste prijs geven; pas beginnende zelfstandiger: iemand die alleen werkt.

Iemand die alleen werkt en enkel cv ketel , schouwbuis enz..moet plaatsen,

in een huis dat zéér waarschijnlijk ouder is dan 5 jaar (6%)

De inkoop van cv ketels is gemiddeld  500 à 1500 euro (zijn al goede merken)

 

Dan is er bij offerte van  3000 euro +- 1000 à 1500 euro  bruto verdiend .

Op kleine 2 dagen ,niet slecht.

 

 

Daarmee weet ik nu nog niet welk merk ik het best neem. En ik vrees dat het vermogen van zo'n kleine te weinig is. Ik heb een living van 34m² met open keuken van 15m², 4 slaapkamers, een grote badkamer en de hall is ook verwarmd. In totaal 2 grote radiatoren en 7 kleinere.

Ook graag het nut van thermostaatkranen?

 

Thermostaatkranen hoeft niet, maar zeker niet in leefruimte bij kamerthermostaat.

Remeha Calenta 25s

http://www.besteproduct.nl/Remeha_Calenta_25s/prijzen_aanbieding.html#!k=ajax

 

Ik kan je geen raad geven ivm merken, maar wel 2 tips

1. Laat een warmteverliesberekening doen. Op basis van de oppervlakte, isolatie en eventueel ventilatie van je huis kan er dan een exact benodigd vermogen worden bepaald, ipv natte vinger werk. Jouw oppervlaktes in een bungalow met niet-gevulde spouw, enkelglas en zonder dakisolatie hebben X keer meer vermogen nodig dan dezelfde oppervlakte in een rijhuis met hoogrendementsglas, een gevulde spouw en 12 cm dakisolatie. Een warmteverliesberekening kost wel wat, maar je kan met een gerust gemoed een vermogen kiezen. Waarschijnlijk zal het berekende vermogen (en ook het verbruik) lager zijn dan wat je met natte vinger werk wordt voorgesteld.

2. Zeker thermostaatkranen plaatsen. Zo kan je per kamer een aparte temperatuur instellen, en dit eventueel programmeren (wanneer je electronische thermostaatkranen zou plaatsen). In je slaapkamer kan je dan 16° nemen, in de slaap- en studeerkamer van je kinderen tussen 16u en 20u 20°, daarna 17°, in de keuken 19°, in de badkamer 23° enzoverder. Alleen in de kamer waar de kamerthermostaat staat mag je geen thermostaatkranen plaatsen! De kostprijs van de thermostatische kranen is echt wel verwaarloosbaar tov je kost van de ketel.

Er zijn rekenmodellen om aan de hand van de huidige ketel en het verbruik een inschatting te maken van het nodige ketelvermogen. Bij een installatie van 15 jaar en ouder is dit trouwens verplicht bij het onderhoud. Hiervoor is er een rekenkaart beschikbaar.

Voor de keuze van het merk volg je best de installateur. Vraag niet om een ander merk dan dat hij gewoon is te plaatsen. Dan ga je best naar een andere installateur.

Een moderne installatie/ketel heeft een weersafhankelijke regeling, en dus geen kamerthermostaat. Eventueel wel een afstandsbediening die  ingesteld kan worden met ruimtecompensatie. Een weersafhankelijke regeling kan enkel goed regelen met thermostaatkranen.

Zou je toch met een thermostaat blijven werken, dan kan je best ook thermostaatkranen plaatsen in de ruimte waar de thermostaat staat. Het kan soms nodig zijn om de warmteafgifte in de referentieruimte (is waar de thermostaat staat) af te remmen, om andere ruimtes op temperatuur te krijgen (bijvoorbeeld badkamer).

Alleen in de kamer waar de kamerthermostaat staat mag je geen thermostaatkranen plaatsen! 

 

 

 waarom niet

Doortjen,

Houd het zo simpel mogelijk, is de boodschap.

Een auto met veel electronische snufjes,

heeft al veel ergenis gebracht bij eigenaars.

Met tecno cv installatie zal het niet anders zijn, elk jaar een busje voor de deur.(ping,ping)

Laat u niets wijs maken Thermokranen en kamerthermostaat gaan niet samen,

Als u theromkranen gaat gebruiken bij kamertheromstaat om u badkamer te kunnen verwarmen,(bijsturen)

is uw cv installatie niet goed uit gebalanceerd.

Houd het gewoon simpel ,boven overal thermokranen en in leefruimte kamerthermostaat.

Cv ketel met buitenvoeler ,meer niet.

Met tecno gaat je niet minder verbruiken of comfort inboeten.

 

 

Dit antwoord slaat nergens op. Als je ook maar iets van verwarmingstechnieken snapt, zal je zo een antwoord niet geven. Het is onmogelijk om zonder thermostaatkranen elke ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen en te houden, ook al is ze goed uitgebalanceerd. Een ketel met buitenvoeler heeft trouwens geen kamerthermostaat.

Hoe kan je dan je themperatuur in de leefruimte regelen zonder kamersthermostaat? Soms heb je wel een meer nodig dan 20°.

 

Omdat de thermostaatkranen en de kamerthermostaat met mekaar kunnen conflicteren. Stel: je zet je kamerthermostaat op 22° en de thermostaatkranen op 20°. De kamerthermostaat blijft de ketel om warmte vragen, maar de thermostaatkranen sluiten je radiatoren af van de leidingen. De ketel blijft dus branden en/of de circulatiepomp blijft draaien (afhankelijk van uw installatie), maar de warmte kan niet worden afgegeven aan de ruimte. Maw: dit geeft energieverlies en installateurs die voor niets moeten langskomen.

Anderzijds is er wel het voordeel dat Lacroix aangeeft "Zou je toch met een thermostaat blijven werken, dan kan je best ook thermostaatkranen plaatsen in de ruimte waar de thermostaat staat. Het kan soms nodig zijn om de warmteafgifte in de referentieruimte (is waar de thermostaat staat) af te remmen, om andere ruimtes op temperatuur te krijgen (bijvoorbeeld badkamer)."

Dus: begrijp je/de klant het systeem, dan kan je het wel doen.

doortjen ,

Inderdaad, houd het low budget.

Als ketel en pomp continu opstaat  kan je  overal met thermokranen T° instellen.

zonder kametrhermostaat.

Enkel zal verbruik hier hoger zijn .

In leefruimte gewone kranen en kamerthermostaat,

boven thermokranen .

En buiten voeler die aquastaat bijregeld bij hogere of lagere buiten T°

Zuinigste manier van stoken.

Stel het voor aan uw installateur.