keuze bouwmethode project stapelwoningen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn momenteel bezig met een project voor het bouwen van 4 stapelwoningen. Het gaat om één gebouw waarin 4 wooneenheden voorzien worden met elk een eigen ingang. Het gaat in totaal om 4 bouwlagen: 2 wooneenheden van 2 bouwlagen in halfopen bebouwing met elk nog eens een wooneenheid van 2 bouwlagen erboven.

Het verzoenen van de visies van de verschillende bouwheren is niet vanzelfsprekend, maar lukt tot nu toe wonderwel. Waar we echter nog geen beslissing over genomen hebben, is de bouwwijze.

We dachten eerst aan houtskeletbouw, omwille van de mogelijkheden voor het gebruik van ecologische isolatiematerialen en het bekomen van een goede luchtdichtheid. We hebben echter op verschillende plaatsen gelezen dat een hsb last kan hebben van slechte akoestiek en dat willen we met 4 wooneenheden zo dicht bij elkaar absoluut vermijden. Ook zegt onze architect dat vloerverwarming in een houten verdiepingsvloer geen aanrader is.

Met massiefbouw hebben we dan weer het probleem dat we geen geschikt ecologisch isolatiemateriaal vinden. Rotswol, glaswol en Kingspan Kooltherm zouden gevoelig zijn voor vocht (bij plaatsing?). Kurkplaten zijn dan weer te duur. Een mailtje naar het Steunpunt DuBo Vlaams-Brabant met de vraag naar een goede ecologische spouwisolatie gaf geen ander alternatief.

Uiteindelijk zijn we in onze zoektocht terecht gekomen bij een gemengde bouwwijze: binnenmuren in steen en vloeren in beton gecombineerd met een houten skelet aan de buitenzijde waartussen isolatie wordt geplaatst. We vinden hierover echter weinig informatie terug. We vinden enkel Essenta Living, die het systeem promoten onder de naam Brick 'n Wood.

We zijn sowieso van plan contact op te nemen met Essenta Living, maar ik wou ons project ook nog eens voorleggen aan het forum.

Is er een oplossing voor de akoestische problemen en vloerverwarming in hsb? Zijn er mensen die ervaring hebben met een groter project met meerdere wooneenheden in hsb?

Zouden we toch met een gerust hart gebruik kunnen maken van rotswol, glaswol of Kingspan Kooltherm zonder ons zorgen te hoeven maken om vochtproblemen of andere problemen?

Heeft er iemand ervaring met een gemengde bouwwijze?

Reacties

Beste,

Wij hebben als eigenaar een passiefhuis met 4 wooneenheden gebouwd.

Op het gelijkvloers twee kleine appartementen, het eerste en ook het tweede verdiep is telkens een volledig appartement. Zelf wonen we op het tweede.

Het betreft hier een gemengde bouwwijze, eerst is een betonskelet gebouwd, per verdiep 10 betonnen kolommen en per bouwlaag een betonnen tussenvloer, plat dak ook in beton. Rond dat skelet, net niet rakend, is een houtskelet als ommanteling gebouwd. Deze ommanteling van 42 cm dik is volledig volgeblazen met cellulose.

Alle binnenwanden zijn opgevat als lichte niet dragende wanden (gipsvezelplaten).

Het betonskelet en de betonnen verdiepingsvloeren werden vooral gekozen omwille van de temperatuurinertie. Bijkomend pluspunt is dat er op die manier zo goed als geen geluidsoverdracht is tussen de appartementen.

Ik weet niet hoe je staat tegenover het passiefhuisprincipe maar ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om u de raad te geven om volgens deze principes te bouwen.

Succes met uw project

Charel 

Waarom zou je vochtproblemen hebben als je rots of glaswol gebruikt? Deze zijn even dampopen als cellulose.

Kingspan is inderdaad vocht gevoelig maar mits enige voorzorgen op de bouwwerf ivm stockage van de platen lukt dat wel

onze woning is cellenbeton met resol spouwisolatie en dat heeft de winter met sneeuw enigzins afgedekt overleefd, idealiter plan je de bouw in de zomermaanden

ik denk verder dat er in henegouwen een project was met prefabbeton passiefwoningen met extra isolatie laag

referentie van een woning met hout aan de buitenzijde en massieve constructie is het passiefhuis in lokeren

indien je meergezinswoningen overweegt dien je aandacht te hebben voor de KB basisnormen ivm verplichtte brandveiligheid bv RWA trapzaal, weerstand draagstructuur, afscheiding compartimenten (appartementen), inrichting vluchtwegen

toch belangrijke zaken om te overwegen bij je bouwmateriaal keuze

In Asse staat ook een passiefhuis met snelbouwsteen als draagmuur en houtskelet aan de buitenkant met cellulose ingeblazen. Tegen de snelbouw is een frame gemaakt met OSB (soort FJI liggers) daarna hebben ze er een celit tegen geplaatst. Opmerkelijk daar is dat de gevelbekleding van dat gedeelte een screendoek is...

 

http://www.blaf.be/db_big/pages_from_as_se_tablieft_oktober2009.pdf

edebroyer,

houtskelet kan ook een massieve vloer krijgen.  In houtskelet leg je net zo goed een 'chape' vloer leggen als in een andere opbouw.  De massieve vloer zamen met isolatiemateriaal moet normaal wel volstaan voor voldoende geluidsisolatie tss verdiepen.  

De massieve vloer is ook de oplossing voor vloerverwarming.  

De verschillende eenheden, zitten die boven elkaar, naast elkaar?

Walter