verwarming via buffervat op thermische panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

wij plannen een passiefhuis te bouwen. Uit de phpp berekening komt dat bij een buitentemperatuur van -8 graden we 4kW aan vermogen voor verwarming zouden nodig hebben. De warmtepomp met diepteboring die we voorzien hadden in een vroeger stadium is dus eigenlijk veel te zwaar want is 6kW.

Heeft er iemand al eens geprobeerd of bekeken of het volgende mogelijk is.
Men installeert een buffervat dat verwarmd wordt via thermische zonnepanelen en indien nodig bij gebrek aan zon electrisch bijverwarmd wordt. Dit vat zorgt voor sanitair warm water maar gebruik je ook voor de vloerverwarming mee te voeden zonder tussenkomst van een ander verwarmingstoestel. Zou een dergelijke opstelling 3 à 4 kW kunnen leveren voor verwarming van de woning? Dit eventueel door het vat te overdimensioneren voor sww zodat er steeds voldoende warm water in aanwezig is om de vloerverwarming te bedienen....

We hebben ook compacttoestellen bekeken maar gezien we en groot huis hebben en een ventilatiedebiet van 430m³/h moeten kunnen krijgen, komen de toestellen die we gevonden hebben niet in aanmerking omdat die maar tot 250 of 350 m³/h aankunnen....
Als iemand een compacttoestel kent dat dergelijke luchtwisselingen aankan, horen we het ook graag.

Reacties

Hoi Robin,

Mischien nog een piste die je kan bekijken:

Die 430m3/h kan je ook behalen door 350m3/h van het toestel en 80m3/h met recirculatie? Is toegestaan volgens EPB. Dat houd in dat je een extra ventilator hebt tussen bv gang en living van 80m3/h.

Je moet de ventilator niet altijd aan hebben staan, enkel indien het echt nodig is, bv bij een feestje met veel volk.

 

Wat je oplossing betreft voor boiler, dat kan idd. Ik heb zelf zo'n installatie. Met uitzondering dat de naverwarming, die gebeurd met een gasketeltje (ipv electrisch). 

Let wel op, want meestal als je warmte nodig hebt voor verwarming zal je bijna niets uit de collectoren halen. En zal je dus alles electrisch moeten bijverwarmen Je zal dus een electrische weerstand van 4kW in het toestel moeten hebben zitten.

 

Ik zou in dat geval geen vlakke plaat leggen maar collectoren die vooral bij lage temperaturen goed hun best doen.

Om je een voorbeeld te geven kan je eens googelen op ivt latento xxl. 

 

Roeland

Ik heb zelf mijn huis zo gepland...  Is wel een renovatie naar passief of bijna-passief van een massiefbouw (buffert meer warmte dan houtskeletbouw), maar de warmte zou ik ook betrachten uit een sterk overgedimensioneerde zonneboiler met heatpipes/vacuumbuiscollectoren.  Schreef hier in november al iemand op dit forum dat ie met 10m² zo'n 10% vc.v-ondersteuning had, het eerste deel is inderdaad sanitairwarmwaterverbruik, en alles wat je meer legt aan paneel gaat dan naar c.v. Inderdaad is een warmtepomp met diepteboring nogal prijzig en overbodige capaciteit bij een passiefhuis... Het rendement ligt dan wel veel hoger bij vorst, de hoge boorkosten worden meestal over het hoofd gezien en kunnen bij een passiefhuis nooit terugverdiend worden door de kleine warmtevraag van zo'n huis.... 

Alleen je buffer overdimensioneren zal niet volstaan, want bij wintertoestanden is de zonneopbrengst erg klein en zal je collectoroppervlakte moeten vergroten. Het idee ontstond bij mij 3 jaar geleden omdat ik een paar heel goedkope verdelers vond van heatpipesystemen samen met een luchtwater-warmtepomp en een houtpelletkachel toen nog tamelijk duur was en erg volumineuze opslag nodig heeft. Uiteraard moet je een lucht-lucht-warmtepomp (een vriend kocht er één van een goed merk bij de Makro voor 350 euro) of lucht-water-warmtepomp erbij nemen voor die dagen dat het ook overdag vriest bij een donkergrijze hemel en er uit de zonnecollector niet genoeg te rapen valt voor je verhoogde warmtevraag.

En je neemt best een apart buffervat voor je warmwater die je extra bij-isoleert en van een volume voor een hele week te overbruggen zodat je een week weg kan met een paar uur zon per week in de winter hee... Je 2de buffervat kan dan op 35 tot 40 graden zijn en uitsluitend je vloer- en rmuur-verwarming  voeden. Want die temperatuur krijg je nog met vacuumbuiscollectoren bij difuus licht, met kleine debieten zodat je je collectoroppervlak best naar 20 of 30m² brengt om toch voldoende debiet te hebben (Deze dimensionering hangt af van het huisvolume en de gewenste temperatuur in huis: kleiner wonen heeft zijn voordeel, en een woontemperatuur op 17-18 begrenzen helpt de warmtevraag in te tomen).
Als je denkt winterdagen met veel zon te bufferen voor 's anderendaags zal je je ook je verwarmingsbuffervat moeten verdubbelen in grootte.

Ik schreef met opzet ook muurverwarming omdat vloerverwarming erg traag reageert en je de zonneopbrengsten van 9uur pas 's middags zou voelen hee... Ik echter hergebruik snel reagerende lagetemperatuurconvectoren en kan in renovatie mijn vloer niet direct uitbreken...

IK WEET DAT DIT ALLES VEEL WEERSTAND ZAL GEVEN BIJ STANDAARD-DENKERS MAAR ZO'N HUIZEN BESTAAN IN ZWITSERLAND EN OOSTENRIJK AL JAREN.   BIJ ONS IS C.V-ONDERSTEUNING NOT-DONE... En als je zo'n oppervlaktes en buffervaten wil kopen van de chauffagemerken Viessman/Buderus/Vaillant/ zal dit snel onbetaalbaar worden qua aanschaf en terugverdientijd. En hun garantie geldt ook niet voor meer dan 2 jaar... Ik ken er eentje in Vlaanderen en eentje in Nederland en verschillende in Duitsland die de helft tot derde van prijs leveren. En voor je gelaagd buffervat verwijs ik naar de Duitse specialist Solarbayer.