sluipverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

gisteren nog eens met een energiemeter door het huis gelopen en nog wat dingen nagemeten.

Probleem het toestel meet geen vermogens onder de 5W, met als gevolg dat TV, Radio e.d. ogenschijnlijk niets verbruiken als ze "af" staan. Let wel dit is nog een stap verder dan in stand-by zetten. Een volgende stap zou zijn de stekker uittrekken.

Toch meen ik dat dergelijke toestellen ook als ze "af" staan nog wel sluipverbruik kennen, maar hoe kan ik dat meten. Het feit dat bijvoorbeeld de adapter van een babyfoon ook geen vermogen liet noteren sterkt mij in die overtuiging.

Iemand een idee hoe ik met een gewone elektriciteitsmeter (je weet wel om voltage, amperage, weerstand e.d. te meten) een constructie kan maken om dit sluipverbruik toch te meten. Zelf had ik iets in gedachte van een verlengdraad met een lusterklem ertussen waarlangs ik de meting zou kunnen uitvoeren (kids don't try this at home), maar er is wellicht een elegantere manier.

groetjes,

Björn

Reacties

Beste,

Ik heb om eens te testen een led lamp gekocht met 38 leds, 230V, E27.
Ik heb de lamp getest in de socket van mijn hal-verlichting.

Als de muurschakelaar uit staat geven de LED's toch nog een beetje licht (desnoods voor de hele nacht).

Kan iemand mij uitleggen hoe dit komt? Riekt naar sluipverbruik.
Heb het ook bij iemand anders geprobeerd met hetzelfde resultaat.

Alvast bedankt!
koen

Koen,

Ik heb hetzelfde fenomeen bij een TL lamp,
als ik deze uit doe flikkert/straalt ze nog enige tijd.
Vermoedelijk ook de ganse nacht, dit heb ik nog wel niet getest.

Mvg
Leo

Leo,

Inderdaad bij een spaarlamp op dezelfde plaats zie ik ook af en toe een heel klein lichtflitsje.

Bizar...

Je zou toch denken dat als de schakelaar op uit staat, de kring onderbroken is en dat er dus geen elektron meer door kan.

Koen

Hallo Leo & Koen,

dat verschijnsel (nogal letterlijk bij je leds ) wordt veroorzaakt door wat we “zwerfstromen” noemen, of ook wel capasitieve koppeling tussen de leidingen.
Vooral schakelingen met wisselschaklaars (dubbele aansteking, zoals in je gang) zijn daar gevoelig voor.
Als je schakelaar uit staat kan er toch nog een kleine stroom vloeien door dat de draden die naar je schakelaar lopen een condensator vormen. Led’s gaan al van bij enkele microampère een beetje licht uitstralen.

Bij een spaarlamp is het iets ingewikkelder, daar zit een gelijkrichter en een afvlakcondensator in om de wisselspanning van het net om te zetten in gelijkspanning. Deze gelijkspanning wordt dan door een oscillator terug omgezet in een wisselspanning, maar met een veel hogere frequentie dan de 50Hz van het net. Deze methode voorkomt het “trillen” van de lamp, wat typisch is voor een gewone TL-lamp met ballast.
Zo’n oscillator heeft de eigenschap om maar vanaf een bepaalde spanning te werken, en daaronder zo goed als niks te gebruiken.
Wat gebeurt er nu? Door de aanwezige zwerfspanning gaat de afvlakcondensator langzaam opladen, tot op de spanning dat de oscillator kan starten. De lamp geeft een klein lichtflitsje,
die afvlakcondensator is terug ontladen en de cyclus kan weer herbeginnen.

Vooral in een slaapkamer kan dit op de zenuwen gaan werken, maar er is een vrij simpele oplossing voor. Koop in een elektronicahandel 3 weerstandjes van 1Mega-Ohm. Zet die in serie, gewoon door de poten in elkaar draaien, en vijs dat serieschakelinkje gewoon mee tussen de aansluitingen in de lampfitting. Gedaan met flitsen, extra verbruik 0,016W, enkel als de lamp brand. Ik kan daar wel een foto van posten als je wil.

Over het sluipverbruik moet je je geen zorgen maken, je meter reageert niet op zulke kleine stromen
Mark

heeft er iemand een oplosing om het sluipverbruik van een oven uit te schakelen. Een doordeweekse stekkerblok lijkt mij geen oplossing door het hoge verbruik van een oven/

welk sluipverbruik?

 

oven zit normaal altijd op een afzonderlijke zekering, je kan deze natuurlijk uitleggen, zo vaak gebruik je die ook niet?

 

 

Bij men ouders is het ook dat geval bij buislampen, ik dacht dat de oorzaak in de zekerinkast zat.

Ik wou daar de fase en neuter wisselen omdat ik denk dat de neuter geschakeld wordt en niet de fase.

Dus wanneer de schakelaar "uit" staat, blijft de fase on-onderbroken.

Dit is dus niet de oorzaak?