na isoleren schuindak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wij zouden een nieuw pannendak willen laten leggen.nu is mijn vraag; ik zou het willen laten na-isoleren langs buiten nl nieuwe isolatie-onderdak-pannen.Het dak is al geisoleerd tussen het dakgebinte.kan dit en met welke materialen? het dak gaat dan wel iets hoger liggen dan dat van de buren(ik heb een rijhuis)

Reacties

Je kan in dit geval een sarkingdak plaatsen, dit is een methode waarbij je tussen de huidige dragende constructie (gordingen, ..) en de niewe dakbedekking hardschuim isolatieplaten plaatst. De hardschuimplaten zijn vaak van PIR of een afgeleide. Indien je het wat groter wenst kan je ook voor kingspan unidek kiezen maar dit ken ik niet zo goed.

Houd er wel rekening mee dat hardschuimplaten vaak ook enkele negatieve eigenschappen hebben tov andere materialen (vb: niet ecologische productie, brandbaar, slecht akoestische isolatie, ..). 

 

Welke isolatie heb je momenteel al ? Zorg er wel voor dat de combinatie van de huidige en nieuwe isolatie geen vochtproblemen geeft.

 

http://www.livios.be/nl/_build/_maso/_roof/9970.asp

is het niet zo dat heel het systeem naar buiten toe dampopen moet zijn? ik heb nu glaswol van Isover in mijn dak steken.Celit lijkt mij een goeie isolatie/onderdak

Klopt, je blijft best dampopen werken.

 

Je kan hiervoor een Celit nemen maar de isolatie daarvan is beperkt omdat dit ook maar 22mm is. Je kan gaan voor een ander merk van gelijkaardige onderdakplaten die dikker zijn. bv Pavatex isolair L is te verkrijgen tot 60mm, of de Pavatherm + gaat tot 120mm.

 

Ook andere merken hebben wel iets gelijkaardigs.

 

Isolerend,ecologisch en dampopen.

Inderdaad, kies voor houtwolplaten. Ze zijn ook nog eens akoestisch isolerend.

Wel oppassen met de verschillende aansluitingen. Je kan daar, bij slechte uitvoering, of koude bruggen creëren of een lek. Ik denk daarbij aan de aansluiting met de voor- en achtergevel en de afwerking aan weerszijden (boven de gemene muur). Zijn je buren akkoord dat je boven hun deel van de gemene muur het dak verhoogt? zijn het bakgoten of hanggoten (aansluiting bij de goot van de buren?

Is er al een dampscherm? hoe dikker je isoleert, hoe meer kans op inwendige condensatie...

Badkamer of vochtige functies onder het dak?

Wat doe je met de gemetste schouw?

Velux?

Draagvermogen van de huidige balken?

Blijf je binnen de vooropgestelde gabarit (stedenbouwkundige voorschriften)?

Gevels opmetsen of overstekend dak of hoge goot (binnenste boeiplank / boordplank verhogen)?

Dus best werken met een architect die de verschillende aansluitingen concipieert en die bereid is op het dak te kruipen.

 

Veel succes,

 

Dries

Ik wist niet dat dit ook met houtwol gaat, in dit geval mss best voor houtwol kiezen.

Allemaal hartelijk bedankt voor jullie reakties en raadgevingen!

Beste Bermi,

Je kan ook joist gebruiken (TJI/FJI ....) en deze op je kepers plaatsen, dan daarop bvb. Celit 4D en dan papiervlokken inblazen.

(wel een damprem plaatsen op de kepers welke gewapend is om in te blazen).

Je komt dan al snel (mits de onderconstructie OK is) naar 24 of 30cm isolatiedikte.

Houtwolplaten zijn een bijzonder goed isolatiemateriaal, maar de verwerking ervan (door aannemer althans) voor grotere oppervlaktes is te duur ivh papiervlokken of ingeblazen houtwol.

Filip