ventilo-convectoren of niet (met lucht-water warmtepomp)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

via apère (vereniging voor de promotie van hernieuwbare energie) kwamen we in contact met een chauffagist die ons aanraadde om te werken met pvt-panelen in combinatie met lucht-water warmtepomp. Hij raadde ons aan om onze huidige (overgedimensioneerde) radiatoren te behouden.
Toen we bij het studiebureau langs gingen die de phpp berekening doet, vertelde hij ons dat dit om problemen vragen is: combinatie warmtepomp + radiotoren. Hij stelde ons voor om met ventilo convectoren te werken (we zitten met een renovatie en vloerverwarming is voor ons niet haalbaar).
Toen we onze chauffagist confronteerden met deze informatie was zijn antwoord:

"de warmtepompen werken op lage temperatuur (ok), convectoren werken enkel op hoge temperatuur, hoger dan radiatoren (ok). De ventilatoren die in de ventilo-convectoren zijn geïntegreerd versterken dit fenomeen (??). Mijn ervaring heeft me geleerd dat er enkel koude lucht geproduceerd wordt, ondanks het feit dat er energie wordt overdragen (??)."

Als ik de informatie op dit forum lees (heb niet alles over wartepompen gelezen) en op andere fora, dan spreekt dit elkaar tegen. Kan iemand hierover iets kwijt?

Reacties

Ventiloconvectoren werken juist op lage temperatuur en kunnen zowel voor verwarming als koeling ingezet worden. Daarom zijn deze afgifte-apparaten prima te combineren met een warmtepomp (LTV en verwarming/koeling), ideaal zelfs voor badkamers in combinatie met wandverwarming (hoge lucht- en oppervlaktetemperatuur).

Inderdaad, dat is ook wat ik overal terug vind: ventilo-convectoren werken juist op lage temperatuur.

Maar gewone convectoren werken niet op lage temperatuur. Kan iemand me misschien uitleggen waarom ventilo-convectoren - die ook convectoren zijn neem ik aan - dan juist wel op lage temperatuur werken?

Of zijn die namen gewoon verwarrend en zijn dat twee totaal verschillende afgifte-apparaten?

 

 

 

Gewone convectoren werken dmv natuurlijke convectie = het temp. verschil tussen wisselaar en omgevingslucht moet groot genoeg zijn om dit "schoorsteeneffect" te bekomen.

Bij ventilo's wordt de lucht geforceerd door de wisselaar gezogen waardoor er ook bij lage temperatuur warmte aan de lucht wordt overgedragen en de verwarmde lucht niet in de convectorkast "blijft hangen". 

Evie, 

 

'phpp berekening'? : je zit dus met een verbouwing naar passiefhuisniveau?

Wat zijn de nodige vermogens die je nodig hebt?

Walter
 

Een iets andere benadering: 

Er zijn 2 manieren om warmte af te geven: straling en convectie; 

Convectie: lucht rond je warmte-element wordt opgewarmd en die lucht wordt verdeeld in de ruimte; Hierdoor krijg je opwarming. 

Straling: je warmte-element 'straalt' de warmte uit.  Zoals bv de zon.  

Vb voor straling ('radiatie'): vloerverwarming, halogeen lamp,

vb voor convectie: een convector put.  

Bij radiatorachtige toestellen heb je altijd en warmteoverdracht door convectie en warmteoverdracht door straling.  Als de warmte-overdracht vooral convectie is spreken we van een convector; is er al meer straling, dan praten we van een radiator.  

Over het algemeen heb je een hogere temperatuur nodig om convectie te krijgen.  Er moet minstens zo een temperatuur zijn dat lucht begint te bewegen voordat je convector werkt.  Een radiator zal veelal bij een lagere temperatuur nog energie kwijt kunnen. 

Bij de  VENTILO-CONVECTOREN wordt de lucht geforceerd door het verwarmings element met een ventilator.  Hierdoor kan je ook met een lagere temperatuur een warmte-overdracht krijgen door convectie.  Vandaag dat die dingen een convector zijn.  Voordeel is eventueel dat je minder opp nodig hebt voor een  VENTILO-CONVECTOREN dan voor een radiator met zelfde vermogen bij een lage temperatuur (en ook eventueel een snellere opwarming).  Nadeel van de  VENTILO-CONVECTOREN is vooral die ventilator en stroom vraagt en eventueel lawaai zal maken.  

Welke van de 2 nuttig is in jouw geval volgt uit berekening;  Kijk na welk vermogen je nodig hebt.  Kijk na op welke temperaturen je wil verwarmen.  Kijk na welk type radiator/ VENTILO-CONVECTOREN je voor die temperaturen en vermogen je kan plaatsen in je kamers.  Dan kan je kiezen op basis van prijs, grootte, passen in de ruimte....

Is je huis idd correct geisoleerd is het argument van snelheid van weinig betekenis; alle kamers in je huis zijn dan altijd al minstens 18°C; 'snel' opwarmen naar een comfort temperatuur kan met ieder systeem.  En eens opgewarmd is plaats voor de komende 24uur warm.  Dus 24uur laten moet je niet meer opwarmen, enkel op temperatuur houden.  

Walter

Dag Walter,

We willen renoveren naar een zeer lage energiewoning. We wonen in Brussel en in Brussel bestaat een energiepremie voor renovatie naar zeer lage energie (die in 2013 nog eens flik zal stijgen). Een van de vereisten is een phpp-berekening laten uitvoeren, vandaar... Het resultaat van die berekening hebben we nog niet. Maar enkele maanden geleden hebben we al een eerste phpp berekening laten uitvoeren, in het kader van de wedstrijd 'voorbeeldgebouwen' (ook in bxl) . Toen waren we van plan naar lage energie te gaan (geen binnenisolatie voor de voorgevel), ondertussen zijn we ook van plan de voorgevel te isoleren en hopen hiermee  zeer lage energie te bereiken.

Dit zijn de waarden uit onze eerste phpp berekening:

5722 W (vermogen verwarming )

31,3 W/m2 (vermogen verwarming specifiek voor de bewoonbare opp.)

 

 

Momenteel zitten we met radiatoren (merk RadiaLux), die we eigenlijk mooi vinden en die bovendien overgedimensioneerd zijn. Maar verschillende mensen hebben ons al gewaarschuwd. Nu lopen alle leidingen van de verwarming in de muren, die willen we verleggen en in een technische koker onderbrengen (luchtdichtheid, warmteverlies). Daardoor zullen we de radiatoren moeten laten leeglopen wat mogelijk problemen met zich zal meebrengen. Per radiator zijn er 3 ventielen (ik weet niet of dat de juiste term is) die mogelijk gaan lekken. RadiaLux bestaat niet meer dus ik denk niet dat we die ventielen nog kunnen kopen. 

Om problemen te vermijden zullen we dus waarschijnlijk ofwel nieuwe radiatoren kopen, ofwel ventiloconvectoren voorzien.

Onze chauffagist die momenteel berekeningen doet om te zien of een warmtepomp + pvt panelen ons volledig kan voorzien in onze behoefte aan warmte (verwarming + warm water voor sanitair), staat niet erg positief tov ventilo-convectoren (zie eerste post), terwijl het studiebureau dat de phpp doet, zegt dat we problemen zullen hebben als we kiezen voor warmtepomp met radiatoren (welke problemen dat zijn, dat heeft hij niet gespecifieerd).

De meeste informatie die ik lees over warmtepompen, gaat over de combinatie warmtepomp - vloerverwarming of muurverwarming. Om financiele redenen zien we dat niet zitten. Dus nu zitten we met de vraag:

* warmtepomp met goedkopere, niet lawaaierige radiatoren

* warmtepomp met duurdere ventilo-convectoren die lawaai maken en meer energie zullen vragen

* geen warmtepomp maar condensatieketel met radiatoren

 

Condensatie(doorstroom)ketel met radiatoren is ook zo slecht nog niet als je slechts weinig warmteverliezen hebt.... probleem van sanitair ww is dan ook opgelost zonder grote boiler te moeten voorzien.

 

even ter zeide:

dbe convectoren ( Jaga ) zijn amper duurder dan radiatoren.

Geluid valt heus wel mee, die ventilatorkes moduleren omlaag als het kan.

Extra energieverbruik ventilo ? Die Dbe'kes verbruiken zeer weinig stroom. Je maakt je zorgen over dat extra verbruik aan stroom maar je overweegt wel om een warmtepomp te zetten ?? In een warmtepomp zitten ook el. weerstanden om bij te verwarmen als nodig ( zeker nodig voor sanitair warm water ) en dan spreken we over kW's en niet over W's zoals bij de ventilatorkes. De compressor van de warmtepomp zelf verbruikt ook stroom he, minder als zuiver elektrische weerstand welliswaar, maar nog steeds te veel als je het mij vraagt ....     

 

 

Hebt ge reeds gedacht aan een lucht-lucht warmtepomp? De binnenhuisapparaten werken dan ongeveer gelijk een convector, maar gewoonlijk op een beter geschikte hoogte opgesteld.

 

Bij een aangejaagde convector moet ge zien dat de ventilator liefst automatisch moduleert. Bij een L/L warmtepomp kunt ge de ventilator manueel instellen. Op kleine snelheid zult ge niet vlug een koudegevoel door de luchtstroming krijgen. Maar de hoeveelheid warmte die dan overgedragen wordt is ook eerder klein.

 

Bij een PH en balansventilatie met warmterecuperatie hebt ge het voordeel dat de warmte van de opgewarmde lucht voor 90% binnen in het huis blijft. Deze warme lucht warmt de muren niet zo snel op als stralingswarmte, maar gezien ge steeds met lucht op bijvoorbeeld 18° ventileert hindert dat minder. Bij ons is dat goed te voelen in de niet-verwarmde slaapkamer.

Dag Evie,

Dat vloerverwarming moeilijk haalbaar is, kan ik inkomen. Dan moet weer heel die vloer eruit enzovoort maar muurverwarming zou ik toch niet te snel afschrijven obv prijs. Ik meen te lezen dat je binnenisolatie gaat (laten) plaatsen? Dan moet die muur alvast opnieuw gepleisterd/geleemd worden? Als je daar nu zelf muurverwarming op aanbrengt dan kan dat de kost toch niet zijn aan materiaal?

Voor andere gevels die je niet opnieuw gaat (laten) pleisteren kan je je beperken tot een enkele muurverwarmingsbuis die je infreest in de pleisterlaag op plinthoogte over de volledige breedte van de gevel. Toegegeven, wel wat stof maar weer erg weinig materiaalkost. Afhankelijk van het warmteverlies van de woning en de aanlooptemperatuur van het cv water kan je die laatse buis enkelvoudig leggen, dubbel, drievoudig,...

Dan kan je pas echt op lage temperatuur gaan werken en vooral, van stralingswarmte genieten. Bijkomend geen extra stroomverbruik naast de circulatiepomp. Geen elektronica die kan stuk gaan. Geen radiatoren of convectoren die in de weg staan. (en die naar mijn bescheiden mening toch maar stofvangers zijn.)

Juist maar een idee hoor!

Groet

Wouter

Idd maar wel een pissende muur als je ( of één van de kinderen ) een schilderijtje tegen de muur wilt hangen :-D

Das waar, dat is inderdaad iets wat je goed moet documenteren en afzekeren met foto's (en voldoende waarschuwingen aan de kinderen), net zoals voor alle andere nutsvoorzieningen die in de muur lopen... of in de voortuin...

groet

Wouter

"Geen radiatoren of convectoren die in de weg staan.'"

Wel oppassen: als je voor de muur met muurverwarming allemaal kasten zet, dan verliest die muur ook zijn warmteafgifte mogelijkheden.  Het is dus niet zo dat je met muurverwarming geen beperkingen meer hebt met wat je met die muur gaat doen.  

Walter

"(we zitten met een renovatie en vloerverwarming is voor ons niet haalbaar)."

=> ik denk dat je vv niet direct moet uitsluiten.  Als je renovatie grondig genoeg is, is er zeker ruimte om vv te plaatsen (hebben we hier thuis ook gedaan).  

vb:

- gelijkvloers: veelal moet je isolatie in de vloer gaan plaatsen; dan je je ineens ook vv plaatsen.  

- verdieping: oude huizen dikwijls verdiepen in hout; hier kan je direct de vv op leggen, eventueel 1 a 2 cm isolatie plaatsen (houten vloer isoleert ook voldoende).  Nadien op vloer chappen.  Eventueel controle of oude vloer voldoende draagkracht heeft, indien oude vloer extra ondersteunen.  Veelal lukt dit omdat plafonds in oude huizen zeer hoog zijn en er dus plaats is voor extra steun van vloer.

(zo is het bij ons thuis uitgevoerd).   

Walter

 

 

"oude huizen dikwijls verdiepen in hout; hier kan je direct de vv op leggen, eventueel 1 a 2 cm isolatie plaatsen (houten vloer isoleert ook voldoende).  Nadien op vloer chappen."

 

of een droogsysteem, daar kan je rechtstreeks op tegelen of parket leggen. Er hoeft op het verdiep zelfs geen isolatie onder op voorwaarde dat de onderliggende kamers verwarmd dienen te worden. Natuurlijk eerst bekijken of verwarming op het verdiep überhaupt nodig is.

groet Wouter

Kan je wandverwarming aansluiten op bestaande vloerverwarming?  Maw zelfde lage T°  Want een wandverwarming heeft een lagere inertie dan vloerverwarming.  Dus haal je hiermee ook goede kamer T°?