natuurverf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met Naturam muurverf (Tony Mertens)?
Wij schilderden 6 maanden geleden de kinderkamer, maar er hangt nog steeds een doordringende geur.Men zou toch verwachten dat die na uitgebreid verluchten verdwenen is. Het was juist de bedoeling om een verf te kiezen zonder geurhinder...
Hoe kan dit en is dit dan wel zo gezond ?

Reacties

Je post is al enkel maanden oud maar ik geef toch graag nog wat verduidelijking omtrent je probleem.

Naturam is heel waarschijnlijk een lijnolie-emulsie verf (ik vind geen technische fiche online). Lijnolieverven zijn verven waar lijnolie als bindmiddel is opgelost in water. Bij uitdroging van de verf en dus ook van de lijnolie komt er een typische geur vrij. In sommige gevallen blijft die geur lang hangen. Vaak is dat het geval als er te weinig warmte, verluchting of licht in de ruimte is de eerste dagen na aanbrengen van de verf. Er zijn ook natuurverven zonder lijnolie. Als je daarmee over de Naturam schildert, zal de geur heel waarschijnlijk na enkele dagen (mits goede verluchting en verwarming van de ruimte) verdwijnen.
We zijn niet geplaatst om te zeggen of dit al dan niet gezond is. Wel kan hebben we veel ervaring met dit type verven en weten we dat de geur soms allergische reacties kan geven en/of zeer storend kan zijn.

In elk geval hoop ik dat de geur nu toch al verdwenen is.

Het is onnatuurlijk om met een emulsie van lijnolie in water verf te maken.

Je bekomt namelijk een heleboel ongewenste fysische en chemische reacties:

-hydrolyse van de oliezuren en het glyceroldeel (lijnolie is een "tri-glyceride-ester").

-een hele reeks gekende maar ook ongekende reacties tussen water en de onverzadigde verbindingen in de oliezuren.

-ongekende oxidatieproducten tijdens het droogproces omdat dat droogproces in een waterrijk midden gebeurt ipv in de lucht).

-ongekende reactieproducten met de droogstoffen van de lijnolie (wederom door de  invloed van het water).

-de olie en/of oliezuren moet geneutraliseerd worden met een basisch product (ammoniakderivaten, amine-houdende producten) anders bekomt men een onstabiele emulsie (en dan spreek ik nog niet over de nodige emulgatoren).

 

Probleem is ook dat uit het verleden gebleken is dat lijnolieverf  niet zo schitterend duurzaam is. Dat is men blijkbaar vergeten (of men wil het niet weten???).

Daarom mengde men in het vroeger  lijnolie met hars (natuurhars maar ook synthetisch hars) om de verfkwaliteit te verhogen.

 

Er waren vroeger ook nog andere procédés (geblazen lijnolie bijvoorbeeld) maar het probleem van te trage droging, vergeling, te dikke verf, en ook geur kon men daarmee maar deels mee elimineren.

 

Als men heden persé met lijnolie verf wil maken moet men dit doen:

-ofwel zonder solvent (omdat lijnolie nou net vloeibaar is van zichzelf), maar de verf wordt al snel heel dik en moeilijk uitstrijkbaar.

-ofwel gebruik je lijnolie met een deel relatief onschadelijk biosolvent (van de laatste zijn er momenteel talrijke op de markt).

 

En dan last but not least:

Op welke manier men de lijnolieverf ook maakt moet men 7% tot soms zelfs 10% metaalsiccatief (droogstof) berekend op de lijnolie toevoegen. Voegt men die niet toe (of te weinig, of een foutief metaalmengsel) dan krijg je een wekenlange klevende sterk ruikende verflaag.

Met dit laatste valt dan meteen het beoogde doel weg: namelijk een natuurvriendelijke verf maken met lijnolie.