Warmtepomp Daikin

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een wandairco laten plaatsen met buiten unit van het merk Daikin Inverter als bijkomende verwarming in de living.
Twee vraagjes: 1) Er is een verschil van ca 3° tussen de aangegeven T° op de display van de afstandsbediening en de T°, gemeten op verschillende plaatsen in de living. Is dit normaal of moet het toestel afgesteld worden?
2) De electrische aansluiting van de buiten unit gebeurde met een xvb kabel over de ongebruikte zolder naar de hoofdzekeringskast. Deze kabel werd niet in een buis gelegd voor mechanische afscherming. Is dit reglementair volgens AREI? Wij hadden hierin graag zekerheid alvorens de laatste schijf te betalen.

Reacties

 

 

Antwoord op de eerste vraag: De temperatuur op de display is de ingestelde temperatuur waarnaar het apparaat zal streven. Daarom is deze temperatuur nog niet bereikt.

 

Wanneer wordt deze temperatuur bereikt?

  -  Hoelang is de verwarming reeds in actie?

  -  Op welke stand staat de ventilator? Als de ventilator hoger staat gaat de opwarming sneller.

  -  De hoeveelheid warmte die wordt afgegeven is groter wanneer deze delta T groter is.

 

Een gulden regel: dit systeem dient niet om de plaats op te warmen, daarvoor heeft lucht een te slechte warmteoverdracht.

 Enkel gebruiken zolang men aanwezig is.

Dezelfde regels gelden als de warmtepomp koude geeft. Men heeft dan voordeel als men de ventilator in minimumstand zet en deltaT zo klein mogelijk houdt. Dan heeft men het minste koudegevoel en verbruikt men het minste. Een beetje tochtgevoel en drogere lucht doen dan reeds wonderen met toch wel weinig elektriciteitsverbruik. Hier zal men dat zeer weinig of niet nodig hebben, maar tijdens de zomer in Zuid-Spanje is dat welkom.

XVB kabel mag naakt liggen in opbouw of in hole wanden zonder bescherming van een buis. Maar de kabel moet wel bevestigd worden en mag dus niet gewoon los liggen op de vloer of kepers.

 

Gemakklijkheidshalve plaatst men meestal de kabel wel in een buis omdat dit gemakkelijker en proper werkt en de extra beschrming hiervan is dus zeker meegenomen maar niet verplicht.

Freddy,

Losliggende kabel, niet professioneel.

Al is het een lege zolder ,langs muur laten leggen.

 

Betreft de C° op binnen unit geeft eerst C° aan van inwendige  thermostaat op die hoogte.

Met  afstandbediening  stel je  C° in , die je wilt halen.

 

Betreft de aankoop van inverter  warmtepomp L/L.

Hopelijk heb je die overgedimensioneerd,

Zodat deze in stille modus zijn rendement kan halen.(ook goedkoper in verbruik)

Anders moet je in stand 2 en 3 werken (geluidDB)

 

Zelf één hangen Samsung COP 3.61---6KW leefruimte 125m3, nu op dit moment 22.1C°

buiten 9.7C°

Huidig verbruik 0.9KWh

Staat altijd in stille modus (50%) van stand 1 of stand 1

Stand 2 en 3 dient enkel s'morgens (15min) om 21C° te halen.

In mijn geval(PV installatie) een volwaardige en goedkope verwarming.

Bedankt Bert, dit stelt mij gerust, omdat de kabel wel mooi vastgelegd werd op de balken van het dakgebinte.

Bedankt voor het vlugge antwoord. Wij zijn best tevreden over de nieuw geplaatste airco-warmtepomp. De gegevens van Daikin geven 4 à 5,2 kwh en prestatiecoëfficient (COP) van 4,21 voor leefruimte van 110m2. Hoe weet je het huidig verbruik?

Onze situatie is de volgende: wij hebben een klassieke CV installatie op mazout en hebben begin dit jaar ook een PV installatie laten aanbrengen, die overgedimensonneerd is ( overproduktie van elekriciteit). Dus zochten wij een eerste oplossing om wat bijkomende verwarming in living te hebben, werkend op elekriciteit, wat wij vonden met deze warmtepomp. Een tweede oplossing om de overtollige elekrtriciteit nuttig te gebruiken is het SWW in de warmere maanden via zonneboiler of consoorten op te wekken, zodat CV installatie dan kan uitgezet worden.

Wij hebben nu bewust gedurende een paar dagen alleen de airco laten werken op stille modus en deze kan ons perfect de nodige warmte geven die wij nodig hebben. Natuurlijk zijn het nog geen koude dagen. Het enige wat wij ons afvragen is het feit dat de aangegeven, gevraagde T°, op de display van de afstandbediening, niet overeenstemd met de gemeten T° in de ruimte. Als de display 20° bijvoorbeeld aangeeft, meten wij in alle hoeken van de kamer ca 23°, dus 3° meer. Op zich geen probleem als men het weet: als men 20° wil in de kamer zet men op de display 17°. Mijn vraag was gewoon of er iets aan de afstelling schort en men het apparaat beter moet afstellen. Als wij op de klokthermostaat van de CV installatie 20° vragen, meten wij ook ca 20° in de kamer.

 

Freddy,

Singel compressor geeft meer COP dan duo compressor.

Duo compressor word gebruikt  bij zwaarder  KWh vermogen.

Duo zal over heel de lijn zuiniger zijn.(kan trager werken dan singel compressor)

Singel compressor zal in winter vlugger in ontdooiings program komen.

Duo heeft een beter modulerende functie.

De T° op unit zal wel kloppen ,op die hoogte .

Eenmaal de gevraagde warmt in leefruimte constand is ,

weet  je op hoeveel de T° op unit moet staan.

Het lucht debiet  is ook belangrijk.

Binnen unit : (1)hoger T° en minder debiet geeft een andere uitwerking ,

dan  (2) lager T° en meer debiet.

(1) Heeft minder verbruik, doordat verwarmings element zijn max. warmte afgifte,

niet ten volle kan afgeven en hierdoor compressor trager werkt

(1) geeft meer comfort warmte .

waarom? vaststelling

 

 

Freddy,

 

Als het display minder aangeeft dan de werkelijke kamertemperatuur zit er wel een systematische fout in. Een nieuwe inregeling kan dit wel wegwerken, denk ik. Maar gelijk ge zegt kunt ge daar ook gewoonweg rekening mee houden.

Bedankt Pierre, zal installateur er over spreken.