woonwagen isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal, Ik heb een woonwagen gekocht met mijn vriendin, een tamelijk grootte (11m lang en 2m45 breed). Momenteel ben ik bezig met het zoeken achter de juiste isolatiematerialen. Aangezien dat de muren niet zo breed (kunnen) zijn is hier niet echt enorm veel ruimte voor. Heeft er iemand een goede suggestie voor isolatiematerialen voor: - het dak (met een ronding) dit mag met de binnenbekleding tot 8cm gaan - de vloer Hiervoor gaan we eerst betonplex van 14mm platen leggen, waarop we de isolatie onder de vloerplanken willen plaatsen. Dit mag in totaal ook tot 10cm gaan. - de muren (dit lijkt mij het moeilijkste aangezien je iedere cm isolatie verliest aan woonruimte.) Ze hadden me al Eco EPS aangeraden omdat dit voor een beperkte dikte een redelijke isolatiewaarde heeft. De muren zijn sowieso al 5,5cm breed en als het kan, wil ik hier niet veel meer bij doen. De buitenkant wordt bedekt met een dunne plaat meranti (3,6mm) en daartegen komt de gevelbedekking (thermowood, als de prijs binnen ons budget past) met een dunne spouwruimte van diezelfde meranti plaatjes in repen gezaagd. Als iemand mij enig advies kan geven, zou ik enorm blij zijn. Vincent

Reacties

Je zal goed moeten opletten om geen condens te bekomen op de aanzetten tussen vloer, muur en plafond.

+- 8 jaren geleden isoleerde ik een stacaravan:

Het plafond en de muren bestonden uit een metalen plaat (verzinkt blik of aluminium) en omdat die zowieso geen waterdamp kunnen doorlaten plaatse ik:

-Op het dak 5 cm PU-schuim met daarop een 2-comp. PU coating om perfect waterdicht te zijn.

-Op de bestaande alu-buitenplaten: 3cm Styrofoam tussen een dun latwerk. Nadien kwamen daar langs de buitenzijde terug plastieken plachetten op.

De bodem: die bekleefde ik langs de onderzijde met 5cm PU platen (gerecupeerd uit oude diepvrieskamers).

 

Het effect was spectaculair maar ik was de enkele beglazing vergeten. Daar heb ik dus vrij snel (nog in de herfst) voorzetruiten moeten bijplaatsen om overdadige condensatie te vermijden.

In de badkamer moest ik ventilator inbouwen om extra goed te verluchten.

De vijf cm PU in de vloer was goed maar nog nog te weinig. Dat heb ik dan nadien gecompenseerd door een wollen tapijt te leggen.

 

Voor jouw vloer zou ik dus zeker naar 80 of 100mm resol gaan (of gelijkwaardig PU).

Voor de muren en het dak zou ik eveneens aanraden zou dik mogelijk te gaan in resol of gelijkwaardige PU-platen.

Alle binnenzijden zou ik met zou waterdampdichte materialen bekleden als maar mogelijk is om eender welke waterdampopname in het resol te vermijden.

En het belangrijkste: Op alle noodzakelijk plaatsen voldoende ventilatie voorzien, vooral de badkamer of douche, een goede dampkap in de keuken, enz.

Als je alle isolatie langs de binnenzijde zou kunnen plaatsen en alles goed zou kunnen laten aansluiten in de hoeken dan zou dat perfect zijn (geen of bijna geen koudebruggen...).

 

 

 

Misschien het nieuwe aerowool of aerorock nemen?

Zo'n Caravan heeft dampdichte wanden niet ?

En je gaat ook een nieuwe buitenafwerking plaatsen.

Dan zou je toch beter langs buiten isoleren? Zowel voor de vochthuishouding als het plaatsingsgemak ?

 

En neem ecologische materialen.

 

G

Geweldig,

 

Die Aerowool ziet er inderdaad al mooi uit. Zeker omdat het niet al te dik hoeft te zijn. Nu nog hopen dat de prijs betaalbaar is. Zo is het toch al wat beter voor het milieu dan die EPS platen. En omdat een woonwagen voor op de weg maar maximum 2,5m mag zijn, is langs de buitenkant isoleren geen optie.

Ik heb op dit forum ook gelezen dat het nogal kwetsbaar is voor vocht, dat kan in een gesloten blok al seen woonwagen misschien door de condens wel voor problemen zorgen, of zou een dampafstotende folie aan de binnenzijde al genoeg bescherming bieden?

 

Alvast bedankt!

 

Bedenk wel: EPS en EPX  zitten op lambda-waarde +-0.040  resol op +-.022

Dat betekend dat je met resol bijna het dubbel isolerend vermogen krijgt.

En mijn ervaring met 5cm PU isolatie onder de vloer was onvoldoende! Dan moet je rekening houden dat die gerecupereerde PU platen die ik gebruikte een zgn. "high density" industrieele topkwaliteit  was.

 

Een te dunne (ecologisch of niet ecologische) isolatie is voor uw toepassing nutteloos en zal je heel sterk ontgoochelen.

Je moet dus absoluut op alle mogelijke manieren het hoogste isolerend vermogen voor de laagste dikte benutten.

En dan zit je enkel met resol goed (ook ecologisch) en met topkwaliteit PU (maar die scoort dan ecologisch slechter).

 

 

Rudy, aerowool zit op 0.19, maar het zal wel duur zijn!

Dag Walter,

dat wist ik niet, heb hun website opgezocht via Google (is van Rockwool).

Is wel een enerverende intro en op hun technische info die je kan downloaden staat niet veel uitleg.

Als de waterbestendigheid even goed is als hun rotswol dan zitten ze echt wel met een serieuse troef.

 

Iemand al een aankoop van dit product gedaan om een prijsidee te kunnen mededelen?

vorige week opgezocht, wil het zelf gebruiken binnenshuis wegens iets beter dan resol voor binnenklimaat. Ik vond het met google en vond een duitse verkoopsite: http://benz-baustoffe24.de en liep zeer duur: 120/m² voor 2cm dik tot het dubbel voor 5cm dik.
Er bestaat ook Aerogel (Spacetherm, lambda = 0,013 , bestaat in dekens van 0,5 cm en 1cm en veelvoud daarvan. Maar is ook niet goedkoop... De invoerder van BeNeLux eens aangeschreven in 2010; hopelijk is die prijs een beetje gezakt intussen. Zijn antwoord in december 2010 was:. Prijzen varieren van € 75,- tot € 35,- per m2. Dit is afhankelijk van de dikte en afnamehoeveelheid.  http://www.ecotherm.nl/

Resolplaat (merknaam Kingspan) is enige die je qua prijs enigszins kan vergelijken met PIR, en heeft een lambda = 0,021