Grondbuis op amper 80 à 100 cm diepte ??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Naar aanleiding van een recent artikel van de 12 Ambachten, stoor ik mezelf weer eens aan wat zij beweren. Zij claimen nu dat met een grondbuis op amper 80 à 100 centimeter diepte, ventilatielucht tot "ruim 10°" kan opgewarmd worden.

 

Zie het artikel hier:

 

http://www.antenna.nl/~de12amb/beter1x/beter1x150-09-12-ventileren.php

 

Voor zover ik het weet, is de temperatuur op 80 à 100 centimeter diepte slechts vorstvrij (= weinig boven het vriespunt) gedurende de strengste wintermaanden.

Reacties

Dirk,

Dit  word ook toegepast op D systemen.

Zowel in zomer als in winter een meerwaarde.

Aardewarmtewisselaar zal nuttiger zijn ,

dan rechtstreekse aanzuiging buitenlucht

http://habitos.be.msn.com/nl/bouwen/warmte-of-koeling-uit-de-grond-4551/

 

Klopt Carisfire,

 

Maar het gaat over de diepte...deze moet veel dieper zitten.  1,5 a 2m diep.

 

Opmerking van Dirk terecht.

Bert,

 

... en mooi hellende liggen naar de woning toe

en best geen flexibele buis, omdat je deze niet perfect vlak kan leggen

en waterdicht

en een condensput hebben vlak voro de woning

en buizen isoleren in de woning

...

 

voor de volledigheid

 

Ik heb het artikel van de 12 ambachten gelezen. Een aww is in principe heel simpel maar hier wordt het wel heel simpel en ondoordacht voorgesteld. Zeker niet diep genoeg, moet minstens 1,5 m diep en als het kan liefst tot onder de grondwaterlijjn.

Ze stellen ook een pvc-buis als aanzuigleiding voor,zeker niet aan te raden ivm de weekmakers in pvc die zich in de lucht gaan oplossen. Ook vraag ik me af hoeveel debiet zo een computerventilatortje gaat leveren. Waarschijnlijk genoeg om een paar konijnen van verse lucht te voorzien in een hokje van een enkele kubieke meters.

Ik ken de reputatie van 12 ambachten niet zo goed maar dit doet me denken aan het gezegde: 12 stielen en 13 ongelukken. 

Charel

 

@ Stefan,

 

Wat je zegt van de rest klopt ook. Ik kon de link wegens een één of andere reden niet meteen open krijgen dus baseerde me op hetgeen Dirk schreef.

 

 

Bert,

 

daarom dat wij resoluut kozen om GEEN AWW te plaatsen, te veel risicofactoren om goed af te lopen

+ feit dat je heel wat geld kwijt bent aan graafwerken

 

 

 

Ik ben eerder voorstander van een BWW (water/glucol) als je al iets zou voorzien...Ik heb het zelf ook ooit overwogen om te plaatsen bij ons PH maar vond het duur en eerder weinig voordeel uit te halen.

 

Zeker bij ons op een klein stuk grond leek het me zeer moeilijk om te plaatsen.

Bert,

 

bij ons zit de BWW sinds een paar weken in de grond, ruilm 2 meter diep !

en is inderdaad niet gratis (en neemt ook veel plaats in naast het ventilatietoestel

 

BWW hoeft niet zoveel plaats in te nemen als AWW

 

MVG

stefan

 

Bert,

Hoe voorkomen jullie het invriezen van de warmtewisselaar ?

mvg, Tony

Deze zal niet invriezen vermits de aanvoertemperatuur steeds boven het vriespunt zal blijven liggen, vandaar dat het van belang is dat de BWW buis voldoende diep moet zitten. Ook de lengte speelt van belang zodat hij zeker genoeg tijd heeft om opnieuw zijn warmte op te nemen.

 

De vloeistof in de BWW is water/glucol wat er ook voor zal zorgen dat dit niet zal bevriezen.

 

 

Voor wat dient deze menging water-glycol achteraf? Dit moet door een warmtewisselaar gaan, maar wat wordt met deze warmtewisselaar opgewarmd? De aangezogen lucht van een systeem D? Normaal dient het als warmtetoevoer voor een warmtepomp water-water.

 

Voor het systeem D is het toch wel een dure oplossing om vooral als ontdooiïng van de wtw te dienen. Een wtw heeft toch al snel een rendement op droge temperatuur van 85 à 90%. Men zou dan slechts een gedeelte van de warmte van de meniging water-glycol kunnen benutten.

Pierre,

 

Een BWW dient toch ook voor voorverwarming aangezogen lucht in alle omstandigheden, niet alleen om te ontdooien. Het is ook een veiligere oplossing dan een AWW i.v.m. verzakkingen, vervuiling, stilstaand water,... in/van de grondbuis.

 

Mvg, Marc

Pierre,

 

Het is voorverwarming van aangezogen lucht, hierdoor ook vorstvrij houden van de WW van de unit bij vorst en koeling van de aangezogen lucht in de zomer.

 

Het hele systeem komt dus voor de buitenaanzuig van de balansventialtie. 

 

Zie hier: http://www.passiefhuisplatform.be/product/bodemwarmtewisselaar-aardegly…

 

 

 

 

 

 

even voor de duidelijkheid de 12 ambachten is nederlands
ik schat dat 75% van nederland tussen de 50 en 75cm diepte
reeds grondwater heeft dus 80cm tot 1meter ligt ruim onder het grondwater
als de ondergrond dan ook nog vette klei is, wat wil je dan nog meer

Bert,

Uit jou post #7,  had ik begrepen dan jij geen BWW geinstalleerd had. "...Ik heb het zelf ook ooit overwogen om te plaatsen bij ons PH maar vond het duur en eerder weinig voordeel uit te halen..."

Vandaar dat ik me afvroeg of en hoe jij de vorst beveiliging voorzien hebt.

Heb ik dat dan verkeerd gelezen ?

 

Tony

Henk,

In het grondwater kan inderdaad een groor verschil maken. Echter op de tekening die bij het artikel van de 12 ambachten is ook het maximum grondwaterpeil aangeduid en dat staat daar een stuk onder de aww buis. Dus lijkt mij die informatie niet correct.

Charel

 

 

Bert,

 

Er is in de zomer zeker winst. Nemen we een voorbeeld:

Binnenlucht  aan 25°. Als de intrekkende lucht over een AWW of BWW gaat, zal de temperatuur zeker niet lager zijn dan 15°. Delta T is 10°. Met een rendement van de wtw van 90% verwarmt de intrekkende lucht tot 16°. 

 

Buitenlucht aan 3O°; Delta T is 5°. Dit geeft dat een afkoeling van de intrekkende lucht met 90% tot 25,5°.

 

Dit effect is zeker niet verwaarloosbaar. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of het de investering waard is. De oorsprong ligt natuurlijk bij de passief huizen, die in de zomer toch gevoeliget aan opwarming kunnen zijn

 

Maar wat in het tussenseizoen, bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld 20° in de lente, wanneer het huis nog niet is opgewarmd? Dan zou men er voordeel bij hebben gewoonweg de deuren en vensters open te zetten. N.B. Dat doen we nu ook.

 

 

Pierre,

'delta T is 5°C; ik weet niet waar je die 5°C haalt.  Zeker is dat er geen 'vaste' delta is.  

In de praktijk warmt je AWW op in de loop van de zomer.  In het begin van de warmere periode is de grond rond de AWW een 10°C (en lager).  Tegen het einde van de zomer een 20°C.  Is je AWW of BWW lang genoeg zal de lucht aan het einde van de AWW/BWW de temperatuur van je AWW/BWW overnemen.  

Hier thuis heb ik nog nooit geweten dat aanvoer boven 22°C kwam (buiten een goede 35°C), in de winter nooit onder 5°C.  

Merk op dat voor 'winst' in de zomer je best de warmtewisselaar uitschakelt.  Bv bij 30°C hebben we hier dikwijls maar een aanvoer van een 20°C: best stuur je die 20°C dan rechtsteeeks je huis is.  

Je ventilatie kan wel niet veel koelvermogen opleveren.  20°C inblazen met binnen temperatuur van een 24°C aan 150m3/h is maar een paar 100 watt; te weinig om te koelen.  Ik denk echter dat de grootste winst zit in het feit dat je vrij droge lucht inblaast.  Het feit dat binnen de luchtvochtigheid lager is geeft wel een aangenamer binnenklimaat.  

Walter

" in het tussenseizoen,...'

=> in tssseizoen kan je BWW uitschakelen, AWW moet blijven draaien (die heeft constant verse lucht nodig om niet te vervuilen).  BWW bv maar laten werken onder 5°C en boven 22°C buitentemperatuur (besparing op elektriciteitsverbruik).  

Walter
 

ik heb zelf een BWW geplaatst met socarex +/- 120m op1,7m diepte en waterbatterij in het toestel. Ik zou dit ook aanbevelen ipv een BWW welke lucht aanzuigt. Enkel luchtzijdig drukverlies is een minpunt maar voor de rest geen risico's en vrij hoog rendement.

 

 

Die delta T van 5° is het verschil tussen de temperatuur van de buitenlucht (30°) en de binnentemperatuur (25°). Dit zijn natuurlijki slechts voorbeelden en niet noodzakelijk exacte getallen.

 

We spraken hier over de BWW met glycolmenging. Deze moet dus nog eerst over een warmtewisselaar gaan.

 

De lucht die langs een AWW in de zomer afkoelt wordt niet droger maar wel vochtiger.  Het is enkel een airco-installatie die de lucht uitdroogt en het condensatievocht apart afvoert.

"De lucht die langs een AWW in de zomer afkoelt wordt niet droger maar wel vochtiger.  Het is enkel een airco-installatie die de lucht uitdroogt en het condensatievocht apart afvoert."

=> neen; de lucht wordt wel degelijk ontvochtigd; AWW/BWW werken hier echt als airo-installatie.  

In de zomer zal 'warme vochtige' lucht in de AWW gaan; daar afkoelen tot een 15°C (of lager); op dat moment zal de vochtigheid 100% bedragen en zal water condenseren.  Dat is net de reden dat een AWW een waterafvoer moet hebben (zie bv schetsen van 12ambachten).  De lucht die uit de AWW/BWW komt zal idd een hogere relatieve vochtigheid hebben dan ingaande lucht, maar enkel omdat deze lucht kouder is.  In werkelijk zit er minder water in (al het water dat via afvoer verdwijnt).  

Eens binnen zal de lucht terug opwarmen tot binnentemperatuur maar zal deze merkelijk droger zijn dan wanneer de lucht rechtstreeks het huis binnenkomt.  Dit geldt trouwens ook voor de BWW.  Netto-effect is dat de lucht in de woning een lagere relatieve luchtvochtigheid heeft.  

AWW/BWW werken dus voor wat dit betreft als airco-installatie.

Hier thuis op eerste warme lente dag met AWW heel koud, kan je zelfs water in de AWW horen lopen.  Misschien moet ik eens de test doen wat de relatieve luchtvochtigheid is die dan uit de balansventilatie komt.  

In de winter zal de koudere lucht door AWW/BBW opgewarmd worden en is er geen vochtverlies.  In die periode zal de AWW dus volledig uitdrogen en geen verschil geven voor wat betreft de luchtvochtigheid in huis.  

Walter

 

 

Ik denk dat ge voor het grootste gedeelte gelijk hebt. Het is in de mate dat de vochtigheidsgraad van de lucht hoger wordt dan 100% dat het vocht condenseert. Dat water is men kwijt. Dit kan in de zomer reeds gebeuren na een afkoeling met 6°.

 

Maar aan de uitgang zal de lucht een vochtigheidsgraad van 100% vertonen. Het is natuurlijk zo, gelijk ge zegt, dat door opwarming in het huis de lucht uitdroogt en uiteindelijk droger zal zijn dan de buitenlucht.

 

In een airco wordt de lucht eerst voldoende afgekoeld om zoveel mogelijk water kwijt te geraken, en in grote installaties moet het daarna terug opgewarmd worden. Ik weet niet of deze opwarming ook in huishoutoestellen gebeurt.

 

Tony,

 

Ah zo ja, sorry.

 

Ik ging initieel ook een BWW voorzien maar heb dan beslist om het niet te doen. Mede door: beperkte beschikbare technische ruimte, klein perceel bouwgrond waardoor netto nog zeer weinig ruimte over bleef om een BWW in te graven ( en dan moest er nog een regenput en septische put komen), kostprijs van de graafwerken en het systeem,...

 

Mijn unit heb ik nog niet definief gekozen omdat ik nog bezig ben aan de afwerking. Ik kan nog alle kanten op met die vorstbeveiliging. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van het merk van unit.

 

- enkele merken garanderen de werking tot -20°c

- andere gaan tijdelijk als het begint toe te vriezen via een klep in onbalans laten draaien waardoor de unit warme binnenlucht bijmengt en niet kan bevriezen

- anderen warmen elektrisch bij... 

 

Enkel een BWW voorzien om mijn unit vorstvrij te houden lijkt me een beetje teveel van het goede, voor die 4 weken dat het hier vriest lig ik er niet echt wakker van. De voorverwarming en de koeling erbij genomen is een groter pluspunt maar persoonlijk leek dit voor mij te duur voor hetgeen ik er kon uit halen.

Henk t-4 schreef: “even voor de duidelijkheid de 12 ambachten is nederlands
ik schat dat 75% van nederland tussen de 50 en 75cm diepte reeds grondwater heeft dus 80cm tot 1meter ligt ruim onder het grondwater
als de ondergrond dan ook nog vette klei is, wat wil je dan nog meer”

 

Ik ben zeker geen specialist terzake, maar ik vermoed dat “grondwater” op 50 tot 70 centimeter diepte voornamelijk regenwater is dat de temperatuur zal hebben van de grond die daarboven ligt, zeker wanneer de ondergrond een vette kleilaag bevat. Daar komt het water niet of nauwelijks doorheen. Ik vermoed dat, gedurende de strengste wintermaanden, dat water een temperatuur zal hebben van enkele graden boven het vriespunt.  

Ik vind dat er nogal licht wordt overheen gegaan dat er een vochtoverschot ontstaat in dit leidingstelsel.

Neem om het simpel te houden de zomersituatie: warme verse buitenlucht wordt afgekoeld door de ondergrond.

Op een bepaalde plaats condenseert dit. Voor een langere tijd trouwens. Op deze plekken is er een serieus risico op schimmelgroei.(wake-up: hier is er en zal er altijd zijn !) Condensafvoer: allemaal mooi, maar dit voorkomt niet dat er een plek continu vochtig is. En de lucht die binnengeblazen gaat worden stroomt over/doorheen deze plek.

Condensafvoer werkt voor een gesloten systeem zoals een kachel, maar daar is er ook enkel een energetisch faktor waarmee gerekend moet worden.

 

Ondervangen door glycolbuizen dan ? Ok, maar dan verplaatst het probleem zich naar de warmtewisselaar. Dan zal in de wisselaar de warme buitenlucht (gedeeltelijk)condenseren door de geconcentreerde afkoeling. Ondanks waterafvoer zal ook deze plek permanent vochtig zijn en in contact met de aan te voeren verse binnenlucht.

 

Laatste oplossing: filters plaatsen die de schimmelsporen die het systeem zelf genereert dan maar moeten tegenhouden ? En op de gebruiker rekenen voor de goede zorg,  de correcte plaatsing en het tijdige onderhoud ? Jaja. dat is eerder symptoombestrijding denk ik. (En nog oppassen of onder bepaalde omstandigheden valt het condensatiepunt net wat verer dan voorzien ...)

Is het geforceerd afkoelen van ventilatielucht eigenlijk wel een geschikt middel om een ruimte te koelen ?

 

G