Spouwisolatie + isolatie langs binnen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik lees al geruime tijd met plezier alle onderwerpen mee op dit forum, nu heb ik zelf een vraag over isoleren welke me al even bezig houdt...

Enige tijd geleden heb ik de spouw in mijn buitenmuren laten volspuiten met isolatieparels (van die "isomokorrels") ik ben hier tevreden over.

Om de isolatiewaarde van de muren nog te verbeteren en de binnenmuren verder te renoveren overweeg ik om aanvullend de buitenmuren (en binnenmuren indien aangeraden) te isoleren, dit volgens het gekende voorzetmuurtje met isolatie-osbplaat-gipsplaat.

Is het aangeraden een dampscherm te plaatsen?

Is het beter andere materialen te kiezen?

Doe ik het beter helemaal niet?

 

Groeten,

Wim

Reacties

dit hangt sterk af van de opbouw van je wand : als er ergens een dampdichte laag in zit, is dat een andere situatie dan als de wand volledig dampopen zou zijn.
bij twijfel best de nodige dynamische simulatieberekeningen laten uitvoeren ;
kijk in ieder geval of er een vochtkering aanwezig is ;
oriëntatie zou ook nog een rol kunnen spelen (bezonning, slagregen,...)
vooral géén luchtlaag(je) laten tussen voorzetwand en gevelmuur ;
indien je gevel voldoet aan de voorwaarden voor binnenisolatie, is onder normale omstandigheden (normale vochtlast en binnentemperatuur) een damprem niet nodig ; maar de OSB zal sowieso dampremmende eigenschappen hebben.
dat kan het uitdrogen bemoeilijken, maar onder normale omstandigheden is dat niet echt een probleem ;
binnenisolatie op zich is wel erg kritisch qua detaillering en uitvoering, fouten zijn snel gemaakt, je laat je best bijstaan als je daar niet in thuis bent

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

Beste Bart,

Alvast bedankt voor uw reactie, de muren bestaan uit bakstenen buitengevel-nageisoleerde spouw-betonblokken.

De spouwisolatie zou dampopen zijn.

Ik heb nu nergens last van vocht of iets dergelijks.

Er is nu geen dampremmende laag in de opbouw van de muur, enkel een laag tegen optrekkend vocht.

Mijn zorg/vraag is waar het condenspunt in de muur gaat terecht komen, bestaat er hier een tooltje of zoiets voor om dit te berekenen... zou het kunnen dat de betonblokken gaan bevriezen in de winter ( denk het niet met die 6cm extra isolatie, maar toch?).

Het gaat over een halfopen bebouwing naar het zuiden georienteerd.

Ik ben werkzaam in de koeltechnieken, en heb wel wat verstand van het vermijden van koudebruggen en dergelijke, ik heb enkel bang van muurschade door vorst in de muur of is die angst onterecht?

Met vriendelijke groeten,

Wim

Hallo, 

Wij hebben even geleden ook na-isolatie laten plaatsen maar dan met PUR. Heeft u speciale opmerkingen over de parels ? Het is voor ons beiden wel wat laat om te vergelijken maar misschien hebben anderen hier wel iets aan en zelf zou ik ook het verschil wel willen weten

 

Ik vond elders op het forum volgende tool: http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/

Als je Duits kan lijkt mij dit zeker een handige maar ben hier zelf niet zo goed in.

 

Wij hebben boven een gedeelte extra laten isoleren in volgende volgorde: 

snelbouwsteen - 6 cm na isolatie PUR - baksteen - 6 cm PIR buitenmuurisolatie - luchtspouw (klein) - sidings (ander soort afwerking)

Wij zijn hier zeer tevreden over en het resultaat is best wel mooi, de berekeningen enzo heb ik overgelaten aan de plaatser dus hier kan ik u spijtig genoeg weinig info over geven.

 

Grt, Anton.

Beste Anton,

Ik heb die tool even beken, dat was net wat ik nodig had.... bedankt heeft me echt verder geholpen.

Volgens die tool condenseert het vocht tegen de binnenkant van de buitenplaat, wel moet ik een dampscherm plaatsen tussen de osb en isolatie, het nulpunt (vorst) valt ook buitenkant van de spouw, dus komt in orde.

In verband met de naisolatie, ik heb de parels gekozen omdat die niet dampdicht zouden zijn, ik dacht dat pu dat wel was. De isolatiewaarde van de parels is wel wat minder als pu, nog een reden is dat de parels niet zo vlug door alle kieren en gaten in de binnenmuur komt (en dat waren er wel wat). 

Over de voordelen van spouwisolatie kan ik in mijn geval kort zijn... niets dan voordelen, geen vochtproblemen, geen "tocht" meer als het wat harder waait, duidelijk minder straatlawaai.... dit heeft me ook geinspireerd om nog verder te gaan met isolatie.

Groeten, Wim

Tof dat de tool je geholpen heeft ... ik ken zelf niet zo veel van dit vocht dus dit kan ik niet bevestigen.

Pu zou damp doorlaten maar veel minder goed dan parels, dat klopt, men verzekerde ons echter dat er in onze situatie geen problemen zouden zijn. Onze situatie kan hierbij natuurlijk verschillen van de uwe.

Over gaten en kieren kan ik iig wel meespreken, we hebben deze zelf dichtgemaakt om de kosten te drukken maar het gevolg hiervan was dan ook een rolkast vol pu en wat tegen de gordijnen en zetel. Het verwijderen lukte best wel goed dus verder geen problemen mee gehad. 

De isolatiewaarde van pu is idd best wel hoog Rd = 2,85 voor een spouw van 6 cm (lambda = 0,021). Maar als een ander materiaal beter past kan je moeilijk vochtproblemen risceren.

Van de geluidsisolatie merk ik echter minder maar dit heeft misschien ook te maken met de grote ramen en ongeïsoleerde rolkasten vooraan.

 

Welke isolatie wil u als buitenmuurisolatie gaan gebruiken ?

 

opgelet met U-Wert.net : 't ziet er leuk uit, maar dit zijn Glaser berekeningen, en zoals de (Duitse) gebruiksaanwijzing ook (terecht) vermeldt is U-Wert.net niet geschikt voor berekening van opbouwen met capillair-aktieve materialen (die anders wel in de database zitten).
voor capillair-aktieve opbouwen heb je eerder dynamische simulatieberekeningen nodig.

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

sorry, mijn onderste zin daarnet moest binnenmuurisolatie zijn :)

Anton, Ik wil niet aan de buitenkant isoleren maar de binnenkant van de buitenmuren. Het materiaal zou rockwol worden.

Bart, ik heb de opbouw ingegeven zoals ik in gedachte had als het goed is kan je die bekijken via volgende link http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?d0=0.9&mid0=199&d1=1.2…

&mid6=47&bt=0&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

(weet niet of dit werkt) Heeft u een idee waar ik een andere/betere tool kan vinden?

zo werkt de link wel

 

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?d0=0.9&mid0=199&d1=1.2…&mid6=47&bt=0&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

Nog een kleine randopmerking. het is niet omdat je muur dubbel zoveel isolatie heeft dat de enrgiewinst ook het dubbele zal bedragen.
Het energieverbruik is niet recht evenredig met de U-waarde... Dus de eerste cm isoleert meest en moet je steeds dikker bij-isoleren om hetzelfde effect op de energie te bekomen....