dubbele osb als binnenafwerking cellulose isolatie dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Wij zouden ons dak willen vernieuwen en isoleren met cellulosevlokken.
Wij zijn geen grote fans van gyproc/fermacell en zouden liefst de binnenkant van het dak met hout afwerken.
We vroegen ons af of het mogelijk is om één OSB-plaat als dampscherm te gebruiken zoals gebruikelijk is bij een klassieke houtskeletbouwmuur. Na het inblazen van de cellulose en dichten van alle naden zouden we dit dan voorzien van een tweede OSB-plaat. Is dit OK? Of is de klassieke dampscherm + gyproc te verkiezen?
Verder vroegen we ons af of het dan toegelaten is om elektriciteitsleidingen in de cellulose zelf te leggen?

Bedankt!
Inge

Reacties

Hallo Inge,

In de veronderstelling dat je met een hellend dak zit en geen plat dak:

- 2de OSB plat lijkt mij geen probleem. Maar waarom geen gewoon dampscherm en dan OSB ipv gyproc?

- electrische leidingen in de cellulose zou in teorie kunnen, dan moet er wel op de luchtdichting gelet worden. Elke doorgang door je luchtdichting  moet zorgvuldig afgetaped worden.

Een tweede reden om eerst dampscherm te voorzien en dan een osb plaat langs de binnenkant er tegen. Als je nog plafondlatten aanbrengt tussen dampscherm en osb heb je ruimte om je leidingen kwijt te kunnen, Wel opletten dat de schoeven niet te lang zijn en door je dampscherm gaan.

Bijkomende voorwaarde om celluloze te kunnen inblazen is dat je onderdak geen folie mag zijn, anders komt de folie lang de buitenkant bol te staan en kot ie tegen de pannen wat een problem kan geven met vocht.

 

Roeland

als je een stijf dampopen onderdak hebt zou er geen probleem mogen zijn met OSB.
electriciteitsleidingen horen echter niet thuis in de isolatielaag !

Hallo,

 

Alvast al bedankt voor de snelle reacties!!

Het is inderdaad een hellend dak, en we zouden als onderdak celit of een vergelijkbaar materiaal gebruiken. 

Voor het plan met het dampscherm vrezen we dat, als er toch op één of andere manier vocht tussen dampscherm en OSB zou terechtkomen, er geen mogelijkheid is om dat vocht kwijt te geraken. Langs de buitenkant zit immers het dampscherm en langs de binnenkant de OSB... Maar om dat dampscherm te elimineren moeten we dus wel zeker weten of OSB voldoende dampdicht is, eventueel met een laagje verf?

Is het probleem met de luchtdichting het belangrijkste argument tegen elektriciteitsleidingen in de isolatie? Of zijn er nog andere redenen, zoals brandgevaar?

Bedankt!

Inge

 

 

 

 

Hi Inge,

 

Damp scherm hoort aan de binnenkant. Niet aan de buitenkant. Celit is dampopen (en zo hoort het te zijn). OSB is voldoende dampdicht. Er zijn wel eens mensen die problemen hebben gehad dat het merk OSB plaat dat ze gebruikt hadden niet voldoende luchtdicht waren.

Ik zou volgende opbou doen in jullie geval Van binnen naar buiten:

- OSB

- plafondlatten (22mm) (voor de elctriciteitsleidingen)

- dampscherm op dragende constuctie

- celluloze tussen dragende constructie

- dampopen vaste onderdakplaten (zoals celit)

 - tengellatten

- panlatten

- pannen

Dit is een constructie die zeer veel gebruikt wordt en zijn dienst bewezen heeft. (Maar dan gyproc ipv OSB aan de ninnekant)

 

luchtdichting is idd de grootste reden om deze niet in de isolatie te steken.

 

Roeland

 

 

Hallo,

 

Nogmaals bedankt!

Met dampscherm aan de buitenkant bedoelde ik 'de buitenkant van de binnenkant' (t.o.v de OSB). Misschien was dat niet zo duidelijk verwoord inderdaad.

Jullie vrezen dus niet dat als je met vb. een intelligent dampscherm werkt, dat het vocht dat in de zomer naar binnen wordt afgegeven 'geklemd' komt te zitten tussen het intelligent dampscherm en de OSB als binnenafwerking (nl. minder dampopen dan gyproc)?

Groetjes,

Inge

 

Inge,

 

Gezien je aan de buiten kant met een damp open materiaal zit heeft een intelegent dampscherm geen enkele zin. Zelfs al zou je het aanbrengen zal de damp nog altijd naar buiten verdwijnen omdat het de makkelijkste weg is.

Geen probleem dus.

 

Roeland

Hallo Inge, ik heb bij mij thuis en voor klanten al zulke plafonds gemaakt. Ik vind ook dat je het best eerst een dampscherm plaats en dan ondersteuningslatten, deze neem ik altijd 3x4 cm. Ik schiet deze vast op de sparren expanders of op de keperplanken met geringde nagels van 2,8 mm, deze komen nooit los. De Osb of de planken bevestig ik dan met dunne geringde nagels van 1.8 mm met een kleine ronde kop, van 45 mm zodat je uw dampscherm niet opnieuw perforeert.

desnoods in iedere OSB een par kleine gaatjes boren om dampopen te maken?