Warmtepomp wordt gesubsidieerd als je eerst isoleert...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een in eerste opzicht vreemd persbericht, vanmorgen op de website van DS.

In 2013 zou je een warmtepomp subsidie krijgen voor bestaande woningen, als je die eerst grondig isoleert.

Of je die subsidie dan ook krijgt voor andere opweksystemen (HR+ ketel, Pellets, ...) is niet duidelijk, maar ik heb de indruk van niet.

Ofwel heeft men goed gelobbyed.
Ofwel is het persbericht niet correct.
Of kadert dit in de 20% hernieuwbaar energie tegen 2020 strategie van Europa...?

BRUSSEL - Vlaams minister van Energie Van den Bossche (SP.A) wil milieuvriendelijke investeringen meer aanmoedigen.

Na de afschaffing van de federale fiscale aftrek voor milieuvriendelijke investeringen viel de verkoop van bijvoorbeeld hoogrendementsketels of hoogrendementsglas sterk terug. De minister van Energie, Freya Van den Bossche, wil het wegvallen van de federale aftrek compenseren met nieuwe maatregelen, waarin een premie voor warmtepompen centraal staat.

De minister wil tot 15.000 euro premie geven voor de installatie van een warmtepomp in een bestaande woning, als die gecombineerd wordt met grondige isolatie. Dat betekent dat tot 75 procent van de kostprijs van de warmtepomp wordt gesubsidieerd want die bedraagt gemiddeld 20.000 euro.

De bedoeling is om met de premie als trekker een reeks milieuvriendelijke investeringen opnieuw op het niveau van 2010 te tillen, net voor de federale regering de fiscale aftrek afschafte. Zo zou het aantal hoogrendementsketels voor verwarming opnieuw moeten stijgen, mogelijk met een hogere premie, maar eventueel ook door hogere eisen voor de ketels op te leggen.

Van den Bossche wil ook de eisen voor het energiepeil van nieuwbouw, vandaag E70, nog aanscherpen. Er wordt gedacht aan een peil van minimaal E50 in 2016 en E40 in 2018, het niveau van een energiearme woning. Daarnaast wil ze een sloopfonds oprichten om woningen in erbarmelijke staat af te breken en te vervangen.

In het kader van de klimaatdoelstellingen heeft de Vlaamse regering er zich toe verbonden om de CO 2-uitstoot van broeikasgassen die niet verbonden is met emissiehandel te verminderen met 15 procent. Om dat te halen moet Vlaanderen 23 megaton CO2 vermijden in de periode tot 2020. De maatregelen van Van den Bossche kunnen goed zijn voor 44 procent van de nodige inspanning in dat jaar.

De hogere premie voor warmtepompen zou midden 2013 kunnen ingaan en 75 miljoen euro per jaar kosten. Geld dat via het Klimaatfonds wordt betaald. Maar een beslissing is er nog niet.

Reacties

Ik viel ook achterover toen ik het las. En een jaar of tien later een balasting op warmtepompen invoeren? :-)

beetje déjà vue gevoel. De ezel en de steen...

Ik ben benieuwd wat beter onder 'grondig' isoleren wordt verstaan.  Met wat geluk kan ik mijn warmtepomp binnen een goed jaar gratis vervangen....

Walter

Ik keek ook vreemd op toen ik het bericht las. Ik ga nog geen finaal oordeel vellen, maar ik heb mijn twijfels. 

 

* Wat zullen de voorwaarden zijn voor beter isoleren?

* Wat zullen de voorwaarden zijn voor de WP? Welke types vallen hier onder? Welke minimale COP dient behaald te worden?

* Is er een voorwaarde op een minimum systeemperformantie tov condenserdend gasketels? Bij matig gerenoveerde huizen kan het primair energieverbruik en de CO2 uitstoot van WP verwarming hoger liggen dan dat van hoogrenderende condensatieketels.

* Is er een mechanisme ingebouwd dat een massale toestroom van nieuwe (niet noodzakelijk CO2 besparende) installaties kan bijsturen? De kostprijs van verticale boringen is bvb véél lager bij "groepsaankopen" van buren dan bij individuele installaties. Dit zou een netto negatieve totaalkost kunnen opleveren na subsidie en bijgevolg het subsidiesysteem kunnen ontwrichten. Zie ook PV en nu zonneboilers. 

* Indien er firma's als paddestoelen uit de grond schieten die laag preformate installaties zetten over volledige wijken, zijn de gevolgen voor het elektrisch net dan bestudeerd? Heeft men een idee van de impact hiervan? Als een WP installatie nu gemiddeld 20000 Euro kost, dan zijn er nu reeds installaties beschikbaar voor 18000, 16000, 15000, 14000... euro. Vanaf dat een firma onder de 15000 geraakt is kwaliteit noch rendement van tel, want de WP is dan toch "gratisch". Dat is nog straffer/dommer dan de zonnecollector subsidie per vierkante meer collector.

* Is er een analyse gedaan die berekent hoeveel CO2 er uitgespaard wordt per geïnvesteerde Euro, of gaat men binnen vijf jaar spreken over "verkeerde keuzes en" de sector ten grave dragen?

 

Ik heb zelf een WP, en ben zeker een voorstander van WP IN BEPAALDE OMSTANDIGHEDEN, maar heb toch een déja-vue gevoel als het gaat over de doordachtheid van de nieuwe maatregel.

 

Mvg,

Jurgen

 

Aan kopers ,nu bestelbon laten opmaken,prijzen gaan de hoogte in.

En? warmtepomp L/L, in combinatie PV panelen is een topper in tussen seizoenen.

Maand faktuur elektriciteit, zo goed als nihil.

Groen lening ervan = evenveel als  huidig maandelijks faktuur elekrticiteit.

Win/Win.

Hiermee is faktuur  gasverbruik cv ook  20 tot 40% minder . (verminderd door L/L tussen seizoenen)

Neen, enkel WP W/W (nu kostprijs 15000 à 22000 euro) volgend jaar ( kostprijs 25000 à 35000 euro).

Chris

 

 

 

Idd, door de subsidie op zonnecollectoren is de prijs ook veel hoger dan wat hij hoort te zijn. Ik las elders op het forum dat zonnecollectoren 40% goedkoper kunnen zonder fabrikant en plaatser te schaden. Dit is afgeleid uit de situatie in verschillende buurlanden.

Moet je zien hoeveel zonneboilers er nu weggezet worden, normaal zou men er met een grote boog omheen lopen (weinig efficiënt) maar nu er subsidie op gegeven wordt en de prijs veel te hoog is, loopt het als een trein... zoals ook zonnepanelen tegen veel te hoge prijs verkocht worden.

 

En blijkbaar is nu de warmtepomp aan de beurt om uitgemolken te worden op kosten van de gemeenschappelijke rekening.

Subsidieert terug zonnepanelen voor nieuwbouw (belasting aftrek+beste vorm van pensioensparen).

Afschaf groencertifikaten ( aankoop nieuwe installaties  15000 euro subsidies).

Afschaf subsidies warmtepompen en andere energie verbruikers .

Met PV installatie zal energiekost  sterk zakken.

Er komen middelen vrij om zelf een warmtepomp te financieren.

Als overheid moet je enkel elke vorm van energieopbrengst subsideren.

en isolatie.

Elke vorm van energie verbruikers niet.(prijzen zullen zakken)

Chris

 

 

 

 

Beste vorm van pensioensparen? Ik weet 1 ding zeker: tegen dat ik op pensioen ben renderen mijn zonnepanelen niet meer en ligt misschien al de 3e generatie op mijn dak.

Robin,

http://zonnepanelenenergie.be/gratis-advies/zijn-zonnepanelen-betrouwbaar

Beste pensioensparen over meer dan 30 jaar ,brengt een pak meer op.

Elekrticiteit dat altijd maar duurder word.

Pensioensparen met geld ?? om de 5 jaar bankencrisis!!

Chris

 

Besparen doet het uiteraard. Opbrengen is relatief dus. Je moet wel degelijk het bespaarde geld aan de kant zetten, of tegen uw pensioen heb je geen rosse cent gespaard. En binnen 30 jaar ben ik nog niet op pensioen, maar mag ik nieuwe panelen leggen :-).

Robin,

Oké,jonge generatie.

Op werk vele discussies over dat zij niet meer kunnen bouwen.(alles te duur)

Ik ga hierover ééns een topic lanceren over wat er leeft.

Chris