Welke isolatie waar gebruiken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We hebben nog enkele isolatieplaten op onze rommelzolder liggen en zouden deze graag gaan gebruiken, we hebben echter wel nog wat plaatsjes aan te pakken dus we kunnen het niet overal gebruiken. Ik ben op zoek gegaan naar welke andere mogelijkheden er nog zijn en zou graag jullie mening weten over deze verschillende mogelijkheden. De isolatieplaten die ik nog heb liggen zijn 4 cm dikke witte XPS-platen met tand-en-groef, ik vermoed een R-waarde rond 1.

Te gebeuren klusjes en mogelijke oplossingen:

- Isolatie onder badkamer:
Nu we de vloerverwarming van de badkamer in gebruik nemen merken we dat deze niet enkel naar boven verwarmt, de koele berging en wasplaats eronder worden ook goed meeverwarmt. Dit was niet onze bedoeling want zo blijft de koele berging niet meer koel, we willen deze plafonds onder de badk dus isoleren. De isolatie zou bij voorkeur zonder dampscherm en afwerking geplaatst moeten kunnen worden en liefst ook brandveilig moeten zijn.
Mogelijkheden:
* mijn XPS platen (eventueel dubbele laag)
* 6 of 8 cm glaswolplaat of steenwol van bij DHZ-zaak
* andere vaste isolatie (PIR, resol)

- Isolatie van kruipruimte:
In een 2de fase van onze verbouwingen zou er vloerverwarming komen op het gelijkvloers, we zouden om deze reden ook graag een isolatielaag onder de welfsels aanbrengen omdat we erboven sterk beperkt zijn qua ruimte.
Mogelijkheden:
* mijn XPS platen (enkel of dubbel ?)
* gespoten PUR-schuim
* andere mogelijkheid ?

- Isolatie van plat dak:
Het plat dak van onze badkamer is op dit moment nog maar geïsoleerd met enkele centimeters PIR en hier zou ik nog graag iets bovenop leggen, het zou onder roofing te plaatsen moeten zijn of als omkeerdak op roofing. Vanwege het gebrek aan plaats zou ik graag voor resol gaan maar ik ben nog niet zeker. De isolatie zou in ieder geval drukvast moeten zijn voor het onderhoud.
Mogelijkheden:
* mijn XPS platen (zo dik als mogelijk is)
* PIR platen
* Resol platen (mijn voorkeur)

- Isolatie van rolluikkasten:
Dit lijkt mij niet direct de meest dringende aanpassing maar om een overschot aan isolatie weg te werken lijkt deze mij wel geschikt.
Mogelijkheden:
* mijn XPS platen
* vaste isolatieplaat van DHZ-zaak (EPS, PIR, XPS)

- Ik kan de witte XPS platen ook nog gebruiken voor isolatie tussen de 1ste verdieping en de zolder maar ik weet niet of dit veel nut zal hebben; op de zolder is de hobbyruimte dus hier mag het ook niet te koud zijn en de zolder is al geïsoleerd, bovendien is er een open trapgat in de bureau (1ste verd.) dus de warmte van hier kan zeer eenvoudig naar boven.

Het huis is deels gerenoveerd en we probeerde bij deze werken de waarden van een lage-energiewoning te bereiken.
We zouden ook graag wat rekening willen houden met het financiële, ingrepen waarop premies te pakken zijn en prijs/kwaliteit van de maatregel spelen dus ook een rol.

Graag jullie advies op deze toekomstige isolatiewerken.

Anton.

Reacties

  • je weet zelf dat die XPS maar een R van +-1heeft; ik zou onder de badkamer liever voor een hoge isolatiewaarde gaan. 
  • Voor het isoleren van de welfsels in je kruipruimte is XPS vrij ideaal omdat het vochtbestendig is. Zeker dubbel of driedubbel voor de isolatiewaarde hee.
  • Voor platdakisolatie niet twijfelen: ik neem daarvoor zelf ook resol hoor. Eventueel 2 lagen geschrankt leggen tegenover elkaar, dat vermindert eventuele verliezen tussen de platen.
  • rolluikkasten isoleren is al beperkt in dikte, dus is resol of PIR met hun heel hoge lambda-waarde daar zeker op zijn plaats.
     
  • premies zie: www.energiesparen.be of/en www.premiezoeker.be. die sites zijn officieel en worden bijgewerkt bij elke verandering van de premiesituatie

.

Bedankt voor de reactie!

Wat betreft de situatie in de badkamer: ik heb ondertussen alle facturen en specificaties aangekregen en weet nu hoe alles in elkaar zit, ik zal straks eens proberen een tekeninng te uploaden zodat het wat duidelijker wordt.

 

Wat betreft de kruipruimte: zeer tof om te horen dat ik mijn XPS hier nog kan gebruiken maar ik vraag me af of ik dit zelf goed genoeg afgewerkt krijg. Als ik vergelijk met gespoten PUR, heeft de PUR een vele betere lambda-waarde en is dit volledig naadloos. Kan ik met mijn XPS op tegen de kwaliteit van PUR als er in de toekomst misschien ook nog eens vloerverwarming boven komt ? Tot nu toe lijkt enkel de prijs van de XPS mij een voordeel.

 

P.S.: weet iemand waar ik resol kan kopen ?

PUR is een relatief giftig product. EPS (isomo) niet; hoewel EPS niet geheel neutraal is voor milieu...

Resol kan je krijgen bij iedere groothandel in bouwmaterialen: Callewaert Kortrijk en Roeselare, Bouwpunt Dewitte in Wetteren, waeyaert-Vermeersch West-Vlaanderen, ...
Afname zal al snel een palet zijn en dan kun je daar als particulier ook terecht. Nee, in de Gamma en Brico-Plan-it verkoopt men het niet.