Verhogen dakrand bij EPDM-dak: hoe tewerk gaan (+situatieschets)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

graag zouden we ons dak willen isoleren en een groendak plaatsen. De dakconstructie is stevig en we voorzien geen problemen met het gewicht. Echter is de dakrand het probleem. Deze is zeer breed en laag (tussen 3 en 15cm) en heeft een zeer brede afgeschuinde kant waar de roofing tegenaan is gebrand. De totale breedte komt hierdoor op sommige randen op +-40cm.

Bijgevoegd de schets van de oude en nieuwe situatie.

Mijn eerste gedachte:

- roofing laten liggen en dakrand verwijderen
- verhogen dakrand met 10*2.5cm balken (schroeven + kitten)
- PIR-Isolatie plaatsen (volgens schets)
- dakrand verstevigen met OSB boven op de isolatie
- Plaatsen EPDM-folie (verkleven enkel dakrand?)
- plaatsen + afwerken nieuw dakprofiel
- plaatsen groendak-systeem.

Mijn vraag:

- Lijkt dit systeem ok? Of zijn er zaken die ondoordacht zijn?
- Vormt de horizontale balk 10*2.5cm een probleem in dit systeem: koude brug of onderbreking in de isolatie waardoor de bovenliggende isolatie zinloos is?
- Eventueel andere suggesties voor het verhogen van de dakrand?

Alvast bedankt voor de reacties,

Vriendelijke Groeten,

Kris

Reacties

Kris,

Wat zit er tussen de baksteen een argex bovenaan?

Misschien boven rand  voorbij  laten zakken ?

Heb je al gekeken of er geen doorsijpeling is van vocht.

Nu kun je er nog iets aan doen ,nadien?

Chris

 

Hey Chris,

Het platte dak zelf is opgebouwd uit : 2x roofing (nieuwe laag + oude laag) / hechtingslaag/ Argex-beton /  PU-isolatie 2cm  :)   / Argex-beton / Stalton-plateau. Het plateau sluit aan tegen de bakstenen muur. (volgens de plannen)

Of er nog iets tussen de argex en de muur zit, heb ik geen zicht op tenzij ik de roofing verwijder. De roofing is 4 jaar oud en laat ik het liefst ongemoeid.

Wat bedoel je juist met de bovenrand voorbij laten zakken?  De isolatie niet tot tegen de zijkant van het gebouw trekken?  Indien zo, zou ik dit liever niet doen. Ik wil het liefst zoveel mogelijk oppervlakte  bedekken. Later willen we gevelisolatie plaatsen en deze hierop doen aansluiten om geen koude brug te hebben.

 

Vriendelijke Groeten,

 

Kris

Kris ,

Ik bedoel van boven (onder de dakrand) ,aan  buitenmuur.

Bij regenslag op muur insijpeling tot argex mogelijk.

Op uw schets zit er niets tussen en werkt als koude brug.

Argex houd vocht bij.

Chris

Hey Chris,

misschien niet 100% correcte tekening weergegeven. Het gaat om een plat dak met 3 muren:

1/ een wachtgevel (+-35 ccm totale muur dikte). Deze is reeds geisoleerd en afgesloten met standaard metaal platen.

2/ achtergevel: deze heeft een spouw en overhangende dakrand van +- 20cm. Geen probleem voor insijpelig. Daar de totale dakhoogte op dit punt ook een 20cm bedraagt, inclusief de argex laag.

3/ Zijgevel: half tegen gebouwd en afgewerkt met leien. Deze zijn wel binnenkort aan vervanging toe en zullen samen met de achtergevel geisoleerd en afgewerkt worden.

In de 3 gevallen denk ik dat insijpeling niet een probleem is? Wat denk je?

 

Groeten,

 

Kris

 

 

Kris ,

Oké daar geen probleem.

Enkel binnenkant vertikaal OSB plaat ,vanboven afronden en van onder schuine kant leggen.

Als het vriest en de zon schijnt op dakrand kan folie daar mogelijk scheuren(folie bij vorst C° is harder)

De EPDM folie leg je  enkel vast op dakrand, zodat die over de rest van dak  kan leven.

Bij vorst ligt folie vast.(bevroren water in groendak weegt veel)

Daarom  scherpe hoeken mijden.

Chris

Hey Chris,

bedankt al voor de uitleg!

Bovenaan afronden: met de bovenfrees een radius trekken, is dit voldoende?

Onderaan: een diagonaal gezaagde keper slaan?

De verwerkingstemperatuur van de primers en ijmen is tot minimaal 5°C. Ik zou de werkzaamheden nog willen uitvoeren voor de echte winter. Gezien de temperatuur in dalende lijn zit: zou het een probleem zijn de folie reeds te plaatsen, dakprofiel te  bevestigen en 'tijdelijk' af te dichten en vervolgens op een warmere dag (in het slechtste geval na de winter, niet dat het echt veel voorvalt) de folie te verlijmen?

 

Mvg,

 

Kris

 

 

 

.

-  Je denkt hardop dat je nog deze winter wil genieten van de isolatie... De vraag is natuurlijk hoe groot dit plat dak is. Maar of je dak nog voldoende lang droog is om dit af te werken betwijfel ik. Tenzij je alles al in huis hebt (schroeven, nagels en hout voor de rand, PIR, montagelijm voor de PIR, EPDM) dan krijg je woensdag en donderdag wellicht nog droog weer.... maar hou toch een groot dekzeil gereed om de onafgewerkte boel tegen nachtelijk condens te beschermen want eens vochtig, krijg je in dit seizoen je PIR niet meer droog en vocht insluiten in je isolatielaag is absoluut af te raden bij platdak omdat het nooit meer kan uitdrogen noch langs boven noch langs onder!
-  En steeds werken van hoog naar laag afschot hee zodat je water van het zeil afvloeit naar beneden...
-  Ook je PIR zal je zolang droog onder zeil moeten houden tot je het helemaal verwerkt hebt in je dak.

Ik zit zelf met plat dak-situaties (18 + 60 + 6 + 8 m²)  en heb met spijt in het hart dit uit mijn gedachten gezet tot na de winter (zels voor de dringende 18m²) en beperk me tot alle voorbereidende klussen....

Suc6

Hallo Carol,

inderdaad zou dit het ideale zijn om nog geniet van de isolatie te hebben.

Het betreft een situatie van 50m² en 10m². De isolatie ligt in een warme garage en zal pas buitenkomen op het moment van montage.

ik kan nagenoeg alles goed voorbereiden, zodoende ik op per plat dak op 1 dag de dakrandverhoging kan positioneren, isolatie plaatsen en folie overleggen. Volgende dag kan ik folie afwerken (eventueel kleven) en dakprofielen monteren. Het is enkel de temperatuur waar ik me een beetje zorgen over maak.

Mvg,

Kris

 

 

 

 

 

ik zou me in jou geval niet over de temperatuur zorgen maken omdat je je EPDM toch meteen gaat ballasten met een groendak en dus niet hoeft te verkleven tenzij aan de dakrand natuurlijk. En als het te koud is voor de lijm kan je de EPDM nog vastklemmen op het dakrandprofiel door er een lat boven te schroeven voor de duur van de winter...
.
Ik heb mijn EPDM en de isolatieplaten nog niet, kan die niet binnen stapelen, en kan onmogelijk mijn daken zo snel klaar krijgen als het jouwe... Dat van 18m² moet ik een electrische leiding naar de luster vernieuwen en afschot aanbrengen. Dat van 60m² moet ik 2 schoorstenen uitwerken en een koepelopstand vernieuwen en dakopening verkleinen voor een kleinere koepel en de dakoversteek verbreden voor gevelisolatie. En van beide daken wil ik bovendien het gebinte/dakbalken van 1935 behandelen tegen houtworm/insecten...
.
Van mijn 18m²-dak de dakrand verhogen met foamglaslaag en Ytonglaag en waar nodig de muren hervoegen: meer zit er bij mij nu niet meer in voor de winter.

Ik zou het houtwerk toch nog eens bekijken.
Zou de osb niet beter ondersteund worden door een houten balk of ytong?
De planken lijken me wat mager. Wat gebeurd er wanneer je een ladder tegen het dakrandprofiel zou plaatsen? De planken kunnen ook kromtrekken.

Je hebt blijkbaar wel wat vertrouwen in de draagkracht van de potten en balken, is bekeken door een ingenieur vermoed ik dan.

Later gevelisolatie aanbrengen: Zou je dan niet best een oversteek maken met je dak, minimaal de dikte van de gevelisolatie en afwerking?

@Carol, idd wat veel meer werk dan de daken die ik dien te doen.

Ik hoop nog enkele goede dagen te vinden om van start te gaan...

 

@ Johan Het houtwerk is idd misschien wat mager en ga bezien de zijbalk iets zwaarder te nemen of dwarsbruggen te plaatsen.

Voor het plaatsen van een ladder: dakrand is op 9,5meter, er is toegang tot het dak. De langste lengtes zijn zijgevels en aan de achtergevel is reeds een overhang van +- 20cm. Deze zware dakrand hier hoop ik met een houten gevelbekleding weg te werken. Dus de gevelbekleding zou ik net zo hoog mogelijk willen optrekken en zijdelings door te trekken (enkel aan zijde waartegen reeds gebouwd is. De andere reeds geisoleerde gevel, is een wachtgevel en wil hier zo weinig mogelijk 'aanhechting' hebben omdat de kans steeds groter wordt op het aanbouwen.

De potten en balken heb ik bekeken en zou een theoretisch draagvermogen hebben van 340kg/m². De argex uitvullingsbeton raam ik over de overspanning tussen de 120kg/m² en 40kg/m². Het extra gewicht van daksysteem raam ik zelf op +-40-50kg/m² extra (nat). Aan de zijkanten welliswaar iets meer owv grind. De kritiekere middenzones in de overspanning worden het minste belast. Mijn inziens lijkt dit systeem toelaatbaar voor de constructie van het dak. Tenzij ik iets over het hoofd zie...

Mvg,

Kris