Droge lucht leefruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Nu de winter voor de deur staat , stelt zich opnieuw het probleem van(te)droge lucht in leefruimtes. Wij verwarmen met hoge temperatuur radiatoren (65C) tot zo'n 20C. De lucht wordt erg droog ( 20 tot 30%) wat niet aangenaam is. Hoe , met welke toestel of ingreep kan dit verbeterd worden. Om de twee uur een pannetje water leegkoken is niet echt praktisch.

Reacties

er bestaan waterverdampers, meestal in de vorm van toestel voor bevochtigen van de lucht in een babykamer

dat is althans waar ik zo'n machientjes gezien heb

Even uitzoeken waarom lucht te droog is.  Veelal omdat je te veel ventileert.  

Oplossingen: 

Niet te veel ventileren

water verdampen.  Maar ik zou daar geen toestel voor kopen.  Eventueel wat water bakjes aan je radiatoren hangen.

Daar naast misschien ook eens je luchtvochtigheids meter testen. Die dingen geven soms een totaal verkeerde waarde.  Testen door bv eens een metertje bij iemand te lenen.

Walter

Misshien beter om oorzaak aan te pakken, veel kans dat er een te veel aan natuurlijke ventilatie is waardoor je vrieslucht binnen haalt die van nature al droog is, wordt verwarmd en daardoor zakt uw percentage vocht.  Beperken van die natuurlijke ventilatie is ook beter voor uw verbruik.

 

een te hoog ventilatievoud kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan luchtdichtheid, heb je dat al eens laten testen ?

Teveel ventileren kan idd een oorzaak zijn bij droge vrieslucht, maar er zijn toch veel meer kille vochtige winterdagen dan dagen met vorst.

 

 

 

 

Hoe oud is uw huis? Hoe is het geïsoleerd? Hoe is de afwerking van de ramen en buitendeuren?

 

Er zijn ook luchtbevochtigers die het water niet met elektriciteit verwarmen en verdampen. Zij werken met een vloeipapier dat deels in water gedompeld is en waar een kleine ventilator lucht doorjaagt en zo verdampt. De warmte wordt dan door de centrale verwarming geleverd in plaats van elektriciteit.

Teveel ventileren?

Als alles bijna pot dicht is en s'morgens heeft de woning  50% vochtigheid.

S'avonds is dat nog 15 à 20%

(de warme lucht gaat condenseren op vloer ,ramen , koud absorberend materiaal).

Het gevoel is een droge beklemmende warmte.

Op 20cm van vloer is de luchtvochtigheid 50%

Ventileren is de boodschap.(denk ook aan co gehalte bij weinig ventileren)

Chris

 

Chris, 

 

wat jij beschrijft is toch een situatie die in een moderne woning niet meer mag voorkomen.  Er zijn geen grote schommelingen in temperatuur meer in een moderne woning.  

Grote verschil in vochtigheid die jij beschrijft is enkel gevolg in temperatuurverschillen.  Maar daarnaast nog steeds een aan teveel ventileren.  Je zou toch niet moeten uitkomen bij een luchtvochtigheid van 15°C; daarvoor moet je volgens mij echt te veel ventileren.  

Walter

ps: we ventileren veelal om CO2 gehalte laag te houden.  Dat is een maat voor de luchtvervuiling veroorzaakt door de mens in huis.  Hoge CO2 waarden wil eigenlijk zeggen te weinig zuurstofwat ons minder goed doet functioneren.  Je moet dus minstens zo goed ventileren dat CO2 waardes laag genoeg blijft.  

CO is al een stap erger; dat heb je bij een slechte verbranding van hout/gas. Gevolg van én te weinig zuurstof toevoer bij vuur én slecht afvoer van gassen (die naar binnen komen ipv verdwijnen in rookkanaal).  Aan CO ga je dood.   

Walter,

Sorry een 2 vergeten

De co2 uiteenzetting ,is wat ik bedoel.(teveel co2=weinig ventileren)

Over de betreffende wonig(ik weet niet of het van jaren '70  of nieuw is.

Maar aan de hand van beschrijving ga ik uit,dat er te weinig ventilatie is.

Chris

Zo een dagen zijn er zeker, maar die lucht is altijd kouder dan de binnenlucht.  Komt die koudere vochtige lucht binnen en warmt de lucht op, dan daalt de vochtigheidsgraad.  Warme lucht kan immers veel meer water  bevatten.  Daarom daalt die luchtvochtigheid.  Daarom dat je niet te veel mag ventileren.  Maar zeker ook niet te weinig voor je eigen gezondheid.  Het is niet eenvoudig een evenwicht te zoeken.  Dat is net een voordeel van gecontroleerd ventileren (systeem C, D, en geen luchtlekken). Dan heb je wel impact op ventilatie volume.  

Walter

Het gaat over een 100jarige stadswoning met hoge plafonds (3.8m) maar recentelijk ingrijpend verbouwd. Schrijnwerk en isolatie is up to date. Relatief rustig overdag, weinig opengaande deuren, dus ventilatieverliezen toch wel beperkt.

 

 

Waterdamp is lichter dan lucht en stijgt. Kan het zijn dat het tegen het plafond vochtiger is dan beneden? Radiaoren op 65° geven nochtans voldoende convectie. Te droge lucht is eerder een teken van teveel buitenlucht die binnenkomt.

 

 

Chris,

 

Hetgeen ge beschrijft, dat de lucht 's morgens 50% vocht en 's avonds 15% vocht zou bevatten, is inderdaad mogelijk. Zonder toevoer van vocht of buitenlucht moet daarvoor de binnenlucht van bijvoorbeeld 15° 's morgens tot 22,5° opgewarmd worden.

 

Maar waar ge zegt dat het vocht op de vloer en ramen condenseert, is hier niet mogelijk. Daarvoor moet het buiten reeds goed koud zijn en het huis slecht geïsoleerd. Hetgeen na renovatie hier niet het geval blijkt te zijn. En bij te droge lucht zal dat zeker niet gebeuren.

 

Te droge warmte geeft niet zozeer een beklemmend gevoel, maar wel een lichtjes irriterend gevoel in de keel en de ogen. Vochtige warmte daarentegen geeft een beklemmend gevoel.

Pierre,

Hoog  plafond, andere  instelling van ventilatie.

De themperatuur op leefhoogte /plafond is veel te groot.

Vloerverwarming was misschien een betere keuze.

http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag153.php

Chris.

Dit item wordt blijkbaar twee keer onder elkaar behandeld in het forum. Ik sluit me aan bij wat in het andere gesprek voorgesteld wordt: naast de ventilatie doseren: werken met leem en veel planten zetten die je elke dag water geeft.

Wij hadden ook een luchtbevochtiger met de kinderen die vaak verkouden waren, een loopneus hadden en dergelijke meer, maar uiteindelijk blijkt dat in geval van allergie, de lucht beter niet te vochtig is! Tussen de 40 en 60 zou ideaal zijn voor een gezonde lucht. Men komt er dus op terug, op een vochtige omgeving!

Als ik me niet vergis is het al lang bekend dat een luchtvochtigheid rond de 50% aangewezen is. Niet dat het zo kunstmatig gehouden moet worden op exact 50% maar 40-60% is ideaal. Pieken die er even boven of onder schieten maken niet zeer veel uit. Langere periodes daarboven of onder kunnen wel een invloed hebben. Daar is toch redelijk wat over te vinden. Dus ik zou het raar vinden dat men vochtige omgeving propageerde.

Ik zou niet moeilijk doen en een luchtbevochtiger plaatsen. Er zijn luchtbevochtigers in alle prijsklassen, en een te droge lucht kan zeer irritant zijn voor de luchtwegen. Waarom het nu zo droog is bij u, het is nu zo, ik zou enkel het probleem aanpakken. Gezond slapen is toch wel belangrijk.