leemkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, wij verbouwen een huis naar een LEW en overwegen een leemkachel in de open leefruimte op het gelijkvloers. Daarbij zouden we de badkamer, op het eerste verdiep, ook willen opwarmen en sanitair warm water willen maken met deze kachel (in de winter).

We hebben wel enkele vraagjes, waar een van jullie misschien zijn ervaringen kan delen?

Kan je een leemkachel alleen z'n werk laten doen of moeten er manueel kleppen bediend worden waardoor je toch in de buurt moet blijven?

Moet je bij een leemkachel een verwarmingsoplossing voorzien voor tussenseizoenen?

Is een zonneboiler als aanvulling voor het SWW voldoende? 2 volwassenen + 3 kinderen.

Moet de badkamer (warmtemuur) op de 1ste verdieping met een watercircuit worden verwarmd of kan het via het hete luchtkanaal.

Alvast bedankt
f.

Reacties

Tussenseizoen is normaal geen probleem. De kachel buffert veel warmte indien hij zwaar genoeg is. Indien het buiten niet echt koud is, moet je gewoon minder frequent (bv 1 keer per 3 dagen) stoken én eventueel een kleinere hoeveelheid hout stoken. De buitenmantel zal dan minder warm worden.  Hoe dat zit voor sanitair water .... weet ik niet... zal allicht ook afhangen van de dimensionering(-sverhoudingen) van zonneboiler (en kachel). 

Kan je een leemkachel alleen z'n werk laten doen of moeten er manueel kleppen bediend worden waardoor je toch in de buurt moet blijven?

 

Antwoord: het sluiten van de lucht aanvoer en toevoer verhoogt het rendement.

Dit moet pas na een bepaalde tijd, dus nog enkele uren aanwezig zijn na het aansteken is het ideale.

 

Zoek eens op "finoven" voor meer info.

dank u

iemand een idee wat betreft de warmtemuur op het eerste verdiep?

Walter, wat bedoel je met sluiten van de toevoer verhoogt het rendement? Je haalt dan toch geen hellevuur meer? 

Als je een tijdje al een goed vuur hebt kan je je aanvoerlucht dichtzetten of bijna dichtzetten.

Deafvoerklep kan je dan lichtjes knijpen, zolang je geen rook maakt (het moet een mooi vuur blijven zonder zwarte rook, want anders ben je niet milieuvriendelijk bezig)

En eenmaal in gloeifase kan je je afvoerklep ook dichtzetten (klep sluit toch maar voor 90%)

 

Wel best altijd een CO melder in de buurt plaatsen.

Gisteren volle bak gestookt.  Kleppen dicht na gloeifase.  En drie uur later gaat de CO melder af.  Enig idee waar dat dan nog vandaan komt?

Misschien dat je afvoerklep 100% sluit, nochtans mogen ze in België maar 90% sluiten.

Kan ook zijn dat je kachel niet luchtdicht is en door allerlei spleten dan zijn rookgas gaat uitkomen als je de afvoer dichtzet.

Ik stook al 3 jaar en nooit is het alarm van mijn CO melder af gegaan.

 

Miscchien eens proberen de klep dicht te zetten als de gloefase al een half uur of een uur bezig is.

Heb finoven mee opgebouwd, klep sluit zeker niet volledig af, denk wel meer dan 90%.

luchtdicht is die niet, is nog niet bezet, enkel metselwerk en plaatser zei dat dat normaal is, geen enkele oven is luchtdicht.  Normaal nooit last, alleen gisteren.

Kan er mij iemand advies geven over welke stralingswarmtekachel je het beste neemt?

Wat zijn de criteria waar je best rekening mee houdt?

Wat is de kostprijs ongeveer?

  • speksteenkachel
  • finoven
  • tegelkachel
  • Tigchelkachel
  • bergkachel
  • leemkachel

Alvast bedankt

Dominik

Dominik,

Het zijn alle accumulatiekachels, speksteen, berg, Tighel en finoven zijn alle van het tegenstroomprincipe.  met leemkachel bedoelen ze eerder het gebruikte materiaal.  Tighel is een lichte versie van een finoven die kant en klaar geleverd kan worden.  Dus best eens zien wat je nodig hebt aan warmte-afgifte.  Finovens zijn meestal zelfbouw die tot grote maten kunnen gaan.  Prijzen zal je best eens zelf moeten opvragen. 

Beste,

Wij zijn plannen aan het maken voor een grondige verbouwing van ons huis (1960). Naast grondig isoleren gaan we ook een leemkachel integereren in de woning. Kan iemand mij nuttige tips (do en dont´s) geven, zodat ik de architect hierover beter kan inlichten en we een goed ontworpenen woning  met een leemkachel bekomen.

Onze woning is een open bebouwing van de jaren 60, 7m breed en 8 m diep. De woning telt 1 verdiep en een zadeldak.Op het gelijkvloers zouden we een deel aanbouwen (ongeveer 8m breed en 4diep).

 

bedankt voor de info!

 

JP Dmonde