lucht water warmtepomp met Cv kachel combineren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 

Beste,

wij zijn bezig met een verbouwing geschatte k waarde K55 .  vloerverwarming beneden en op badkamer en op gang boven. slaapkamers en badkamer wandverwarming met thermostaat in de muur of ventilovectoren (momenteel gaat mijn voorkeur uit naar de wandverwarming).

 D-  ventilatie systeem. We willen een houtkachel in de living (geen pelets) eventueel met CV aansluiting.

Ik wil verwarmen met een lucht water wp en wil een CV-kachel in de living (we hadden een kachel van 5kw convectie en 5kw afgifte aan water in gedachte).

Voordeel

l/w wp heeft lagere rendement bij koud weer en dan steken wij de kachel aan, zodat die het voor een deel van de wp overneemt.  (energie besparing)

Indien we te lui zijn om de kachel aan te steken verwarmt de Wp het hele huis.  (anders hadden we voor speksteen of tegelkachel  gekozen)

nadeel

ik vindt geen mensen met ervaring voor de installatie van cv-kachel en wp. We weten dus niet goed hoe we dit moeten doen.

We dachten een daikin wp te installeren. Deze zijn freqentie gestuurd en hebben geen buffervat nodig (enkel een boiler voor sanitair), maar als we ook een kachel op de vloerverwarming willen aansluiten hebben we wel een buffervat nodig. Voor een kachel van 5 kw hebben we dan een buffervat van 250 liter nodig. Maar als we zowel onze wp als onze kachel op dit buffervat aansluiten, dan wordt het water in dit buffervat al opgewarmd door de wp als de kachel niet brandt. Is een buffervat van 250 liter dan voldoende???

Als we een buffervat van 500 liter installeren en geen aparte boiler dan zou het sanitair water bovenaan in het buffervat  genomen worden (warmer) maar indien ik geen kachel aansteek is dit water maar 30 graden ( frequentie gestuurd wp )valt uit als h2o "25 a 30  graden is. Dus als enkel de wp brandt zou ons sanitair water niet warm genoeg kunnen worden.

Bestaat er een syseem met 2 buffervaten ofzo? 

namelijk een boiler voor het sanitair die kan worden opgewarmd door de wp en daarnaast een apart buffervat om de kachel ook te kunnen aansluiten op de wand- en vloerverwarming. 

kortom wat is het beste systeem om beide(wp en cv-kachel) te combineren? En hoe moet dit technisch uitgevoerd worden (welke warmtebronnen moeten op welke vaten worden aangesloten e.d.)

Het zou ons enorm helpen als iemand hier meer advies over kan geven.   

kwinten en Lien

 

 

 

Reacties

Voor de wp zou ik General aanraden, die zit bij ons in de lift.

Heb je de vloerverwarming al liggen, of moet die nog leggen?

Als deze al ligt, hoever liggen uw leidingen uit elkaar?

 

De vloerverw. ligt nog niet We moeten wel snel werken want de plaker komt in mei. 

Waarom general ?  voor combinatie CV- kachel,prijs , kwaliteit?

kwinten

 

 

Voor prijs kwaliteit zou ik zeker General aanraden, dit is alleen de warmtepomp geen cv-ketel. Ze noemen Daikin de rolls royce maar ik persoonlijk vind General beter (prijs kwaliteit). Voor een cv-ketel laat ik de beter de mening over aan andere leden op dit forum, ik doe meer wp dan cv –installaties. De firma waar ik werk plaatst veel Remeha ketels, ook sommige installateurs bij ons in de firma hebben er een. Atag is ook een goede ketel maar is mss wat duur voor wat het is. Vaak kiezen klanten voor Vaillant  maar heb er geen mening over.

Beste,

 

Is het rendement van een lw warmtepomp Daikin Altherma minder dan General?

Een K55-woning verwarmen met een warmtepomp???

Warmtepomp L/L met 3.5 COP is 31% goedkoper in energiekost dan gas.

Bij COP 2.5 is de energiekost hetzelfde .

Enkel opassen voor verbruik van circulatiepomp L/W

Chris

Ikzelf ben installateur, maar ik ken mensen die daar wel van overtuigd zijn.

Wat ik wel weet dat is dat Daikin datgene niet online durft zetten wat General wel deed.

http://liveheatpump.be/t/nl