welke investeringen interressant voor aanbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben beslist om aan onze woning uit de jaren 50 een aanbouw bij te plaatsen van 12.1x6.1m (binnenmaten). Hierin zal de keuken, eetplaats en zithoek komen (1 ruimte). De achterste wand is volledig in glas (29m²), gericht naar de tuin op west/noord zijde.
Een ander raam zit op de zuidkant (9m²). we werken zonder oversteken.
oppervlaktes:
54m² wand (buitenwand)
74m² vloer
74m² plat dak
38m² ramen
Aan de bestaande woning zullen we niet veel wijzigen. De gevels hebben immers te veel karakter om dit aan te passen.
De nieuwe aanbouw zal volledig afgescheiden zijn van de bestaande woning (enkel een toegangsdeur tussen oude en nieuwe gedeelte)
Nu vragen we ons af of het rendabel en nuttig kan zijn om het nieuwe deel passief uit te voeren. Of is de verhouding ramen/wanden te groot om dit te halen?
Ventilatiesysteem nuttig voor deze oppervlakte? Warmtepomp? Bestaand deel zouden we met gasketel verwarmen (momenteel is dit mazout).
Of is het naar jullie mening beter om de aanbouw gewoon treffelijk te isoleren, en voor de rest geen extra maatregelen te nemen?

Alvast dank voor jullie advies.

Reacties

Gezien er geen reactie komt zal ik mijn vraag concreter stellen: is een passiefbouw praktisch mogelijk voor zo een kleine oppervlakte?

Leentom,

Vloer en plafond zwaar isoleren.(absorberend verlies kan daar groot zijn.)

Koude bruggen vermijden en muren langs binnen isoleren.

U moet het zien als een kelder die je langs binnen dicht maakt, hier is het enkel isolatie.

Warme lucht zet uit en gaat door het kleinste gaatje.

Buitenkant kan zo blijven.

Chris

voor elke oppervlakte. Een kleine zal zeker nog gemakkellijker te realiseren zijn dacht ik... maar je hebt wel aanzienlijke isolatieverliezen door zoveel glas op noord.... Met het beste driedubbel glas of heatmirrorglas van zeer hoge isolatiewaarden is het misschien mogelijk, dit in combinatie van serieuze platdakisolatie + gevelisolatie met U=0,1
Ik zou hier toch minstens eerst een EPB-berekening voor doen... (software en instructies hiervoor op energiesparen.be)

Je blijft natuurlijk met het oud gedeelte zitten...daar zou ik toch ook het dak op dit niveau isoleren en een gevel met karakter kan je nog steeds isoleren aan de binnenkant maar dan met welbepaalde isolatiematerialen (houtvezel, XPS, EPS)... En ook daar is heatmirrorglas mogelijk (bij mij kon dit in de houten ramen van 1935 en kon men U=0,66 plaatsen).
Je kan die renovatie van het oud geeelte ook later aanpakken.