Verbindingsstokken voor strobalen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi! Ik hoor, zie en lees overal dat hazelaartakken worden gebruikt om strobalen "aaneen te zetten". Weet iemand daar de reden voor? Zijn er nefaste gevolgen aan het gebruik van andere soorten. Ik ben van plan om t. kastanje te gebruiken. Is dit af te raden? tnx!

Reacties

Geen idee waarom je strobalen "aaneen" zou willen zetten. Voor een paasvuur is het nog wat vroeg...

@Inger:

 

Strobalen die als isolatie dienen in een strobalenbouw mss?

 

Maar met welk hout men het best doet durf ik geen uitspraken over te doen, heb er geen ervaring mee met deze manier van bouwen.

Strobalenbouw... je bedoelt houtskeletbouw met een strobalen als isolatie. Geen idee waarom je daar stokken in zou willen steken, het zal er in ieder geval niet beter door isoleren en ook zal het geen hout uitmaken of je daar kastanje of eiken in steekt.  Het houtskelet is doorgaans voldoende sterk om de strobalen te ondersteunen.

 

Het wordt een ander verhaal bij strobalenbouw (de echte dus) waarbij de strobalen het basisconstructiemateriaal is. Er is dan geen houtskelet dat de draagfunctie op zich neemt, de draagkracht wordt geleverd door de strobalen. In dat geval zijn de houten staken wel van belang voor de onderlinge samenhang. Maar ook daar maakt de kwaliteit van de houten staken weinig uit, de norm is dan de kwaliteit van de strobalen (dichtheid).

Ik heb ze bij een HSB die geïsoleerd is met stro toch ook wel al stokken zien in duwen. Eigenlijk was het meer een groot houten frame met paal/gat/pin syteem en de muren waren gewoon van leem ertussen gezet. De stokken dienden als het ware als grote tandenstokers om de isolatie (strobalen) bij elkaar te houden. Alles werd dan binnen en buiten met leem bezet.

 

Zoals je zegt maakt de houtsoort van de stokken weinig uit denk ik op voorwaarde dat ze stevig zijn maar ik heb er geen ervaring mee om hier uitsluitsel over te geven aan de vraagsteller.

Hoi

Het gaat om een klein ateliertje in de stijl van de zelfgebouwde huisjes van Simon Dale, Tony Wrench,...  Dus een houtskelet met ronde kastanjepalen.

Ik wil voor de winter nog het funderingsmuurtje afwerken waar de stokken uitsteken waar dan in de lente de eerste strobalen opkomen. De stokken die ik wil gebruiken zijn nog niet helemaal droog en kastanjestokken (bijna allemaal spint) zijn vrij gevoelig voor rot en zo. Ik vraag me dus af of deze binnen enkele maanden nog ok zullen zijn. Het dak ligt er wel al op. De stokken zullen  enkel beregend worden bij felle wind. Kvind het gewoon opvallend dat er overal over hazelaar gesproken wordt, maar nergens wordt daar een reden voor gegeven.

Nog enkele foto's voor verduidelijking:

[[http://iloapp.strawbuildings.co.uk/blog/diary?ShowFile&image=1235765708…]]

[[http://4.bp.blogspot.com/_IgspI7tNeOM/TJZyBM0_AZI/AAAAAAAABIw/73e_Cv59m…]]

[[http://www.simondale.net/house/images2/strawall.gif]]

Dank!

 

dat zouden ze je bij Casa Calida toch moeten kunnen vertellen ?
heb je het daar al eens nagevraagd ?

Zolang het hout nog taai is maakt dat niet veel uit.

Vroeger organiseerde Casa Calida nog werkdagen om knotwilgen te snoeien - dus wilgetakken lijken me ook OK. Zo'n takken die hier een jaar buiten liggen (maar wel beschut) zijn nog steeds in goede conditie (ttz. taai).  Zelf heb ik hier in een naaldbosje ook wat (rechte) vogelkerstakken gehaald. Ik heb ook wat overschot van panlatten (gepunt) erin geslagen - zo'n takken zijn trouwens ook handig om later (horizontaal erin geklopt) bevestigingspunten, bijv. voor muurverwarming of inbouwpotjes, te voorzien.

Duurzamer dan wilgetakken zijn hazelaartakken niet - zoals ik heb gezien in gevlochten afschermingen die ik voor verhoogde groentebedden had gemaakt. Mogelijk zijn er wel andere (cultuurhistorische?) redenen te vinden waarom hazelaar wordt vermeld (gecultiveerde boom wegens hazelnoten, in hakhoutcultuur, buigzame twijgen,...).

Hallo, wij zijn zelf bezig met onze strobalenmuren (tussen houtskelet) en ik gebruik

enkel gedrenkte pannelatten (met punt). Daar kun je al eens flink op slaan zonder

dat die plooien/breken. En met hard geperste strobalen is dit zeker nodig...