Ventilatie (vliegen probleem !)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij hebben een Renovent HR Large (400m³/h). Sinds enkel weken zit er overal vliegen in ons huis. Na wat onderzoek heb ik ondekt dat deze vliegen via de invoer van mijn ventilatie systeem naar binnenkomen. Zijn er nog mensen die dit probleem al gehad hebben en wat is een goede oplossing hiervoor? Misschien vliegengaas plaats aan de invoer buis.

Alvast bedankt,

Kenneth

Reacties

Ik snap niet hoe dit kan. Ter hoogte van de invoer van uw ventilatieunit moet een filter zitten. Vliegen kunnen daar onmogelijk door. Zit er wel een filter in?

Er zit inderdaad een filter in en daar plakken dan ook heel wat vliegen aan.  Ik maak deze nu dagelijks schoon maar blijve het probleem hebben :(

 

Als die vliegen tegen het filter plakken en ook binnen zitten, dan zijn er toch maar 2 mogelijkheden:  ofwel lekken aan het filter, ofwel komen ze langs ergens anders binnen.

Bedoelen jullie de twee stoffe filters in het systeem.  Of de rooster buiten (luchtinvoer) want daar kunnen makkelijk vliegen door hoor. (zie foto)

Ik bedoel de fijne filter in het systeem. Die op de foto, buiten, is eerder tegen vogels en knaagdieren.

 

Sluit uw filter goed genoeg aan tegen het deksel van uw wtw-apparaat?

 

In onze nieuwbouw hebben we éénmaal veel vliegen en muggen in ons huis gehad. Maar die kwamen  uit de kruipkelder die toen nog niet afgesloten was. Ik denk niet dat deze zich toen reeds in de inlaatbuizen genesteld hadden. Erna hebben we geen enkel probleem meer gehad.

Dat rooster is idd om vogels e.d. tegen te houden. In uw ventilatieunit moet een filter zitten (op de aanzuig van buiten en binnen) om uw warmtewisselaar en ventilatoren te beschermen en het uw het vuil uit uw ingeblazen lucht te houden. Als de filter niet lek is en goed afsluit kan daar geen gebeeste voorbij.

 

Als dat OK is moeten de vliegen van ergens anders komen. Komen ze effectief uit de pulsiebuizen?

Hier ongeveer hetzelfde probleem.
ook een Renovent HR Large en deze zomer veel vliegen in huis gehad.
filters hangen regelmatig vol vliegen , deze worden optijd vervangen of gereinigd.

Heb nu boven vliegenramen laten steken.
Ik denk eraan om vanaf volgende zomer de ventilatie af te zetten en snachts gewoon alle ramen tegen  elkaar open te zetten. anders blijft de warmte ook te veel in het huis hangen.

ook bij nachtelijke verluchting met open ramen laat je best je ventilatiesysteem draaien

een stilstaand systeem laat het stof in de lucht neervallen, daar waar het anders meegaat met de lucht tot aan de filters

Maar een stilstaand systeem zuigt geen vliegen binnen. :-)

Uw ventialtiesysteem zou je best nooit voor een langere tijd laten stilstaan, advies van Paul(c) installateur.

Je krijgt dan inderdaad neerval van vuil, ten tweede zal in de stilstaande lucht veel makkelijker vanalles gaan kiemen/schimmelen. Volgens mij: niet doen dus.

Ik begrijp het vliegenprobleem zelfs niet goed... je installatie is toch voorzien van filters?

Bij ons zitten er enkel muggen voor de filters, niet meer er na. Wat ook de bedoeling zou moeten zijn.
Wij hebben een filter voor de iso-defroster, daarna nog een filter op de inkomende buitenlucht, op de lucht die in huis wordt geblazen op de lucht die uit huis wordt gezogen en finaal op de uitgaande lucht voor dat deze de ventilatoren passeert (ter bescherming van uw toestel). In de inblaaskanalen zouden dus nooit muggen of vliegen mogen of kunnen zitten.

 

 

Vliegen binnen door het ventilatiesysteem en oplossen door vliegenramen te plaatsen? Zouden de open ramen er niet voor iets tussen kunnen zitten?

Just een gedacht.

Neen , heb de vliegenramen pas sins het einde van de Zomer.
Daarvoor had ik al veel last van vliegen en kon ik savonds niets afkoelen door de ramen open te zetten.
Nu eindelijk vliegenramen en afkoeling tijdens de nacht.

 

 

Veel oorzaken voor de vliegenplaag kunnen er niet zijn: ofwel sluit de filter niet goed aan, ofwel hebt ge openingen naar buiten langs waar de vliegen kunnen en zullen binnenkomen.