Pas leggen betonplaat onder vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi,

Ik doe samen met m'n vrouwtje het meeste na de ruwbouw-skelet fase zelf in onze houtskelet. Gaande van dak uitdikken, osbplaten hangen, lichtdicht plakken, vloerisolatie elektriciteit, water, ventilatie tot afwerking. Chape, cellulose en dakdoorvoeren (buiten) laten we nog uitvoeren door aannemers, de rest doen we zelf.

Het zal dus wel voorkomen dat ik hier even raad kom vragen de komende maanden/jaren denk ik

Nu zit ik met volgende vraag:

Onze betonplaat is ietwat gebombeerd en loopt af naar de buitenwanden (dit is max 4cm verschil met het hoogste punt).

De opbouw is als volgt:
* Betonplaat
* Epdm-folie over de hele plaat, waarin de wachtbuizen naar buiten afgekit zijn met Delta Than
* Houten stelregels (6cm hoog) voor de skelet, waarrond de epdm folie terug naar binnen komt De stelregel is op sommige plaatsen uitgepast met leiachtage plaatjes (soort kunststof lijkt me)
* De luchtdichte verbinding van de skelet naar de grond epdm folie zal wellicht gebeuren door een strook epdm te verlijmen met delta than op de vloer epdm
* Vloerisolatie Kingspan Kooltherm K3 isolatieplaten(30 cm totaal, in verschillende lagen)

Nu is de kingspan vloerplaat een resol-hardschuim vloerplaat, die nogal vochtgevoelig is, en het is natuurlijk het beste dat je ze op een vlakke ondergrond kan gaan plaatsen.

Nu vroeg ik me af hoe ik bovenop de epdm de oneffenheid van de beton kan uitwerken zonder echt veel droogtijd nodig te hebben.
Zelf had ik gedacht met gewoon fijn zand onder de resol platen mooi open te strijkenzodat alles volledig ondersteund is. De vraag is dan natuurlijk als er ergens gedroogd fijnzand te verkrijgen is op deze manier.

Een egalisatielaag zie ik niet direct zitten en een minichappe laag ook niet, gezien de droogtijd en het werk dat ik wellicht niet zelf zal uitvoeren dan, (of er veel te lang mee bezig zal zijn)

Laat jullie maar horen,
Tim

Reacties

 Klopt het als ik het opvat dat héél de oppervlakte van uw betonplaat voorzien is van een EPDM folie? Wat is daar de bedoeling van? Vocht tegen houden?

 

Wat betreft die uitvulling zou ik toch egalisatielaag laten aanbrengen, eventueel in de vorm van een vloeichappe of isolerende uitvullaag (voor zover je het woord isolerend in de mond mag nemen). Die egalisatieproducten zijn voor deze toepassing nu eenmaal ontworpen dus waarom niet gebruiken, dit zal ook de wereld niet kosten om dit te laten doen (hoor eens bij iemand die chapewerken doet)?

 

Met fijn zand voor deze toepassing heb ik geen ervaring. Persoonlijk zou ik het niet doen.

Bert,

De plaat is idd volledig bedekt met folie, Hoofdreden is stijgend vocht.

Egalisatielaag of uitvulchappe laag betekent voor ons heel veel verplaats werk op voorhand om heel de werkvloer vrij te maken.

Zou er een technisch nadeel zijn aan gewoon zand denk je? ik vermoed als het zand mooi verdeeld wordt, dat de draagkracht ook goed zal zijn..?

 

 Beste Sputnic,

 

Hoe dik is uw betonplaat dan? Verbouwing of nieuwbouw?

 

Ik heb nu ook een HSB passief gezet (ook bijna alles zelf aan het doen) maar EPDM op de volledige betonplaat heb ik toch niet voorzien. Wel EPDM strook onder alle stelregels en EPDM flap langs de buitenkant tot op de beton als waterkering. Heb wel een betonplaat van 30cm staalvezelbeton, vanaf 25 a 30cm dikte wordt beton toch geacht van waterdicht te zijn.

 

Wat betreft dat zand. Normaal moet zand e.d. verdicht worden om enige draakkracht te krijgen, dus door middel van trilplaat. Maar op zo'n kleine dikte weet ik niet of dat gaat en/of dat nodig is...Ik durf er geen uitspraak over doen.

Hi Bert, zeg maar Tim hoor, de nickname is historisch gegroeid :)

 

Onze betonplaat was berekend door de duitse ingenieur op 12cm dikte, maar ze is er 15cm (gewapend uiteraard) geworden.

Het betreft een nieuwbouw HSB. verder is het hetzelfde principe als wat jij beschrijft, enkal de de volledige betonplaat bedekt is ipv enkel de randen en aan de stelregels.

Het  enige wat ik me eigenlijk afvraag met zand is de vochtigheid ervan.

Onze architect kwam zelf met dit idee aanzetten en ik vermoed als we over enkel cm's praten dat het zand wel zal voldoen kwa draagkracht (hopelijk dan toch)

 

EPDM vind ik ook wel overkill. Een betonplaat van 12-15 cm zal toch geen grondwater omhoogzuigen lijkt me. Zeker als eronder nog eens een folie ligt (die is wel niet waterdicht, maar het helpt toch een beetje).

 

De methode met zand hebben wij ook op een stukje van onze beton toegepast. Dat werkt uitstekend hoor. Fijn zand uitstrooien en met een paslat effen strijken. Onderschat het niet; dit is niet zo eenvoudig. Wij gebruikten eps, ipv resol.

ik heb onze betonplaat zelf nog niet zo gemeten maar wij zitten met een ruwe oppervlakte ervan.

volgens plan van de architecte zou eerst een 7 cm uitvullingschape moeten komen (waarin de leidingen ook komen te liggen) maar we gaan voor EPS (3 + 4 cm lagen)

 

ik vraag mezelf niet af of de EPS op dat ruwe oppervlak zich niet zelf zal zetten door het gewicht dat erop komt ... of toch eerder dat ruwe betonoppervlak uitvlakken niet beter is ?

Kris: als je 7 cm uitvullingschape gebruikt en dan amper 7 cm vloerisolatie, dan zou ik toch even opnieuw een overweging maken. 7 cm is toch bitterweinig.

Ikzelf heb al mijn leidingen IN de EPS gelegd. Dat is SUPERMAKKELIJK, in tegenstelling tot wat velen beweren. Het enige wat je nodig hebt is een bovenfrees (kost amper €50 in de gamma) en mesjes volgens de breedte van je leidingen. De leidingen spannen zich gewoon in die gleuven. Ik plaatste de meeste leidingen in de onderste laag.

 Beste,

Uitvullen van je betonplaat kan je best met de daartoe bestemde materialen.

Ik noem er enkele maar je hebt nog meer keuze hoor:Vermiculite,Pavalit(Zie Pavatex)Droge uitvulling van Knauf of Fermacel.

Er bestaan nog meer van deze gelijkaardige materialen.Vraag maar eens na bij je bouwhandel.

Het aanbrengen is vrij eenvoudig.Je giet een hoeveelheid uit, en je trekt deze effen met een lat van 2m .

Met behulp van een bouwlaser kan je het gewenste peil aanhouden.

De isolatieplaten leg je hier voorzichtig opzodat alles op zijn plaats blijft.

Je kan in delen werken en ruimte per ruimte afwerken.

Voor de onwetenden,de epdm is een zeer goede zaak.

In Duitsland waar men reeds vele jaren een traditie heeft van houtskeletbouw plaatst man steeds een roofinglaag die men  verzorgd plaatst.Epdm is natuurlijk beter maar duurder.In sommige streken gebruikt men voor het profijt ook waterdicht beton zoals voor een kelder gebruikt word.

Het nut,-vocht uit de ondergrond-luchtdichting en dampdichting en je kan alle wanden hier goed op aftapen.

Grtn Jos Hofman

 

Dag Jos,

 

Bedankt voor deze specifieke producten. Dit ga ik zeker deze week nog bekijken.

Ivm het aftapen van de wanden naar de epdm: Wij hebben zelf van onze folie aan de buitenzijde nog een hele hoop bussen delta than over (waarmee oa de epdm banden verlijmd/geseald zijn). Nu dachten we voor de luchtdichtheid van onze wanden nog een strook epdm te verlijmen vanop onze binnenzijde stelregels (osb dus) naar de epdm op de betonplaat, ipv te gaan werken met een brede tape van proclima of siga. We hebben nog meer dan genoeg materiaal liggen om dit te doen, en denken dat het steviger zal zijn voor aan onze deur/raam openingen die we vaak gebruiken. 

Ik vraag me ook af als we best onze binnenwanden ook gaan afkleven naar de epdm op de betonplaat toe, of enkel de buitenwanden voldoende zullen zijn.

 Tim,

Wat je wil doen met de resten van de EPDM is OK.

Vergeet de buitenzijde ook niet .Tenzij je woning voldoende hoog boven het maaiveld staat.

Een strook EPDM tegen de buitenkant van je houtskelet waterdicht gelast tegen de laag op de vloer.

Dit tot boven het peil van het maaiveld ongeacht hoe de grondkering(plint) wordt uitgevoerd

De binnenmuren aftapen is overbodig werk.

Grtn Jos Hofman

Ondertussen zijn we weer wat gevorderd met de werken.

Na nameten van onze pas heb ik toch maximaal 2 cm uitvulling nodig wat met bestaande producten meestal minder is dan de minimale nodige dikte.

'k Heb dus een beetje verder gezocht naar droog (fijn) zand en vandaag gevonden bij een firma die zaken verft en zandstraalt.

Het zand om te zandstralen is perfect droog en heel fijn.

Ideaal dus voor wat ik ermee wil gaan doen: pas leggen van onze eerst laag vloerisolatie.

Zelf ook een betonplaat met over de volledige oppervlakte een waterkering.  Misschien overkill maar alles blijft superdroog waardoor andere droogtijden (zoals finale chape, ...) ook snel drogen.

2 cm is echt niet veel.  Ik had een niveauverschil van 3-4 cm en heb 6 cm als uitvullaag genomen om onmiddellijk ook een aantal leidingen mee uit te vlakken.

Zelf wou ik een snelle droogtijd en makkelijke plaatsing van de uitvullaag.  Uiteindelijk ben ik bij voorgecementeerde argex korrels uitgekomen (Argemix).  Het voordeel hiervan is dat de kleikorrel zelf niet dient voorbevochtigd te worden (en dus geen water opneemt).  Enkel het cementlaagje rond de korrel wordt nat gemaakt.  Voor 50 liter kleikorrel beton had ik max. 3l water nodig.  Dit resulteert in een erg snelle droogtijd (na 24 h beloopbaar, volledig droog na 5 dagen) en vormt 1 geheel (ligt niet los).  Daarna was het erg makkelijk de isolatieplaten te leggen (zelf heb ik Ursa xps gebruikt).  Supervlak resultaat.

Wel goed de tijd nemen om 1 m pas (vloerpas) uit te zetten.  Zelf heb ik daarvoor een pasdarm + 2 verschillende bouwlasers gebruikt om echt zeker te zijn van afwijkingen.  Een te hoog resultaat kan ervoor zorgen dat je te weinig dikte kan hebben om bijvoorbeeld vloerverwarming uit te chapen.