Rendement lucht/lucht tov lucht/water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn woning is een nieuwbouw met een e-peil van 57.
nu overweeg ik mischien op termijn een warmtepomp lucht/lucht of lucht/water te plaatsen.

op papier is het rendement van lucht/water beter dan lucht/lucht.
Is dit verschil in de praktijk groot?
bij lucht/lucht verwarm ik rechtstreeks de lucht en bij lucht water gaat dit via een omweg langs de vloerverwarming.
kostprijs berekend voor mijn huis is lucht/lucht +/- 3600 euro (8kw thermisch)
kostprijs lucht/water zou +8000 euro bedragen.
is lucht/water deze meerprijs waard?

Reacties

Beste,

het voordeel van een lucht lucht systeem is uiteraard de snelle reactie op een temperatuursuitwisseling dus snel kunnen warmen en of koelen. wat je je wel niet uit het oog mag verliezen is dat de rendementen bij lucht lucht inderdaad sneller zakken bij lage temperaturen dus temepraturen onder de 0 graden. wat lucht water aangaat kan je rendement veel langer vasthouden omwille dat je eer en cop waardes veel kleinere delta t verschillen zouden moeten overbruggen. bij lucht water dien je water van ongeveeer 35° te bufferen of rechtstreeks op je vloerverwarming te sturen  en dit is makkelijk haalbaar bij zeer lage temperaturen tot zelfs -15 dit de samsung en of enkele daikin toestellen aankunnen.

wat de ideale combinatie is is vb op het gelijkvloers luchtwater voor de vloerverwarming en lucht lucht op de slaapkamers bijvoorbeeld.

nu kan slecht s maar 1 merk dit met slechts 1 buitenunit te plaatsen en dit is de ehs van samsung hier kan je gelijk lucht lucht en lucht water sturen met 1 buitenunit en tot 4 binnenunits.

aan de kostprijs die eraan vasthangt is het voor u zeker uit te maken hoe uw gebruiksgewoontes zijn. indien je veel thuis bent zal de lucht waterpomp toch zeer snel zijn centen terugverdienen.

Met beleefde groeten,

 

Marco Baelus

er is inderdaad een serieus kostprijsverschil. Dat is zeker.
Wat je hier niet vermeldt is of er reeds een vloerverwarmingssysteem en een buffervat hiervoor aanwezig is en waarmee je dit verwarmt.

Als dit er reeds ligt, behoef je eigenlijk alleen een warmtepomptoestel zelf. Ga eens kijken in duitsland via internet (zoekterm: wärmepumpe op eBay.de). Er zijn nogal wat sanitair-  en verwarmingsfirma's die op eBay verkopen en promoties adverteren. En voor 3600 euro haal je er zeker een Luft-Wasser wärmepumpe in huis,  leveringsprijs door vervoersexpeditiebedrijf inbegrepen,  en installatiekosten door een loodgieter want het moet maar parallel aangekoppeld worden aan je warmtecircuitverdeler.

Als je al die poespas niet ziet zitten kan een Lucht-Lucht-warmtepomp plaatsen, zelfs zelf (al wat moet is een gat boren door de muur en een electriciteitsstopcontact ervoor reserveren).
Dan is zolang het niet vriest die warmtepomp goedkoopst in verbruik, en je huidige vloerverwarming (op gas of stookolie) is dan goedkoopst in verbruik tijdens de vorstperiode.

zolang het vriest is gas of stook olie goed koper

kan u dat met cijfers cijfers eens vertellen

heb toch sterk mijn twijfels met de huidige prijzen van stook olie gas weet ik niet

voo 3600 Euro heb je in al je kamers van je woning een lucht-lucht verwarming?  Dat lijkt me extreem goedkoop.

En wat met warm water productie?  Hoe zie je dat?  

verschil tss de 2: is maar een kwestie van dimensionering: Je kan ook de lucht-lucht op zeer lage temperaturen laten werken.  Maar dan moet je zeker zijn dat het vermogen in dat geval groot genoeg zal zijn om kamers te verwarmen.  

Walte

Voor 3600 euro heb ik lucht/lucht in mijn livving/open keuken.
De ventilatie zorgt dat het bovenverdiep onrechtstreeks mee opwarmt.

warm water word met gas verwarmt.

dat van die ventilatie klopt niet; ventilatie zorgt niet voor verwarming.  Een ventilatie met systeem D bv zorgt enkel dat je geen warmte verliest door ventilatie.  Maar het zorgt niet voor 'verwarming'.  Daarvoor zijn de debieten veel en veel te klein.  

Er zal vermoedelijk meer energie gaan door wanden/vloer naar niet verwarmde ruimtes dan door de ventilatie.

Als je al een gasketel hebt, waarom gebruik je die dan niet voor verwarming?

Walter

Ik gebruik gas wel als verwarming maar heb wat elektriciteit over van mijn panelen.

Dus: je hebt eerst op kosten van de maatschappij zonnepanelen geplaatst en nu wil je die electriciteit nog gaan verprutsen voor verwarming?

Walter

Ook de schaamte voorbij...

Sinds wanneer is een warmtepomp verprutsing?

Beste Walter,

 

verprutsen is als je rechtstreeks verwarmt met een elektrische weerstand, genre elektrische vuurtjes of een elektrische weerstand in het boilervat bijplaatsen. Met een WP zonder aricowerking en zonder PV zit je +- neutraal qua  primair energieverbruik. Met een WP en PV zit je beter qua primair energieverbruik en draagt de maatschappi daar inderdaad aan bij.

 

Ik ben zeker ook geen voorstander van eerst ruim veel PV leggen voor de GSC en dan zien wat je ermee kan doen, maar dat spijtig overschot gebruiken in een WP is toch iets anders dan elektriciteit verprutsen. Kwestie van te relativeren en mensen die niet botweg een elektrisch vuurtje gebruiken toch nog de betere weg te tonen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Op het moment dat je verwarming nodig hebt, zullen je zonnepanelen niet opbrengen.  Maw, je electriciteit zal elders moeten aan gemaakt worden voor je warmtepomp.  Je zonnepanelen staan dus helemaal niet in voor je warmtepomp.  

Het enige wat je nu hebt is dat je op jaarbasis meer electriciteit produceert dan consumeert.  Erg is dat niet: je investering wordt toch terugbetaald door de gemeenschap (in de vorm van groene stroom certificaten).  Er is helemaal geen nood om dat beetje energie dat je 'teveel' produceert ook nog eens te gaan opgebruiken (zeker niet als dat opgebruiken gebeurt op momenten dat je panelen niet opbrengen).    

Toon je ooit je installatie plaatste had je er maar voor moeten zorgen dat je niet te veel plaatste (in zoverre dat dus erg is).  

Je hebt nu een goede gasketel, er is geen enkele reden daar nog een warmtepomp naast te gaan zetten.  

Ik ben bang dat als je nu een warmtepomp plaats dat je ook zal beginnen met koeling in de zomer.  Daarom is het misschien beter te investeren in zonnewering of bv een BWW.  

Walter

Ik vind het verprutsen omdat het helemaal niet nodig is in zijn geval die electriciteit te gaan verbruiken. Er is een financieële optimalisatie, maar niet echt een milieuvoordeel. De lucht warmtepomp (zeker lucht-lucht) is zowat naar primaire energie zowat neutraal, zeker niet beter dan een gasketel.  Het enige effect dat hij veroorzaakt is dat electriciteits centrale wat harder zal moeten werken om zijn warmtepomp te doen draaien.  

En zeker verprutsen als Topic starter aangeeft ook te willen koelen.  

Walter

Ik heb momenteel vloerverwarming liggen met buffervat op aardgas.
Ik heb elk jaar tussen de 1000 en de 2000 Kwh die ik hier kan insteken , daarom dat ik de warmtepomp alleen zou gebruiken als het niet vriest.
Op mijn bovenverdieping heb ik radiatoren hangen , maar deze heb ik nog niet nodig gehad , aangezien mijn ventilatiesysteem ervoor zorgt dat als het beneden 21 graden is het boven +/- 17-18 graden is.

walter, hij bedoelt wellicht dat de warmte van beneden overal in het huis wat rondcirculeert door het ventillatiesysteemD... 

@ Walter

De L/L zou niet beter zijn dan een gasketel ? appart klopt dit.

Maar als  een gasketel continu de woning verwarmt aan 15 gr. en  L/L vult de rest aan, is er duidelijk een verlaging van energiekost.

En dan nog zonder PV installatie (op werk 6 positieve reactie's van deze werking)

In het geval van Brambo zou ik opteren L/L in tussen seizoen.(en koelen is meegenomen)

Chris

Inderdaad

Bedankt voor uw duidelijk antwoord.
 

Dat moet je eens uitleggen; hoe kan je met een gasketel 'conitinu verwarmen aan 15°C'.  ik heb geen idee hoe je dat doet.  Zet je de thermostaat op 15°C, zal de ketel nooit aanspringen.  Het wordt immers nooit 15°C in je woning als je je L/L laat werken.

Ik snap ook niet hoe een L/L plots zou zorgen voor energiekost verlaging in dat geval.  

Walter

Walter,

Eerst zet je alles af,stel uw ketel water op laagste stand.

Huis thermostaat op 30 gr.(dient enkel als schakelaar)

Als er na een tijd in de wonig vb. 13 gr is, stelt u het ketelwater bij tot  15 Gr.

Het is vrij simpel ,maar het vraagt toch wat regelwerk, (ketelwater in winter iets hoger voor primaire 15gr.  verwarming).

vb. badkamer vraagt meer warmte = debiet van  kringen regelen of grotere radiator op badkamer

eenmaal op punt, werkt het perfect.

S'avonds als de L/L afstaat, heeft u nachtverlaging.

En de rest vul  je aan met L/L die zelf een thermostaat heeft.

De L/L met grotere capacitiet nemen ,zodat je in stille modus kan bijverwarmen.

Een L/L die te klein is verbruikt meer dan één die te groot is (doordat die  rustiger kan werken)

Bijna vergeten,er is een verlaging van energiekost tussen 10à 20 % vastgesteld.

Chris

Chris,

je hebt grofweg de uitleg gegevens van een handgeschakelede weersafhankelijke regeling die je 'te laag' instelt.  Met een weersafhangelijke regeling stel je dat in door een 'te lage' stooklijn te kiezen.  Dan krijg je  het effect dat je idd tot 15°C kan laten verwarmen door de gasketel.  

Maar ik snap nog altijd niet hoe je zuiniger gaat werken met die warmtepomp.  Wie heeft er wanneer een lagere energiekost vastgesteld?

Je opmerking ivm grootte van de warmtepomp lijkt me niet zinnig.  Je dimmensioneert een warmtepomp 'juist'.  Niet te groot, niet te klein.  Ik weet niet wat een 'stille' modus is, maar ik hoop dat ieder verwarmingstoestel altijd 'stil' is.  Veel warmtepompen hebben maar 2 standen; uit of aan.  Dan maakt het niet uit voor het toestel of het rustig draait of niet.  

Walter

Moderne warmtepompen hebben wel meer standen dan aan en uit.
 

neen: dat is maar bij een zeer beperkt aantal zo. 

laat me het anders zeggen: de lucht-lucht warmtepomp van 3500 van topic starter zal zeker niet moduleren; die van 8.000 Euro misschien.

@Walter

Jugfrau Samsung AQV18YWANSET werkt modulerend,ventilator heeft 3 standen,

kan automatisch en heeft nog een stille stand(verminderd stand 1 met 1/3).(kostprijs geplaatst 2300 euro)

Weersafhankelijke regeling van gas cv mag af ,omdat het een primaire verwarming is .

Voordeel, L/L is de snelste verwarming  van  15C° naar 21C°.

En dan laten draaien op stand 1 of stille modus.

Een CV alleen maakt hier al verlies, moet eerder opspringen om  21 C° halen.

Laat de CV gewoon continu draaien op 15C° zo verbruikt die het minste.

En hoe kan ik weten of het kosten verlagend is ,(mijn opstelling is nog maar van 07/08)

Waarom is het energiekost verlagend?

Misschien omdat geen van beide in vol vermogen gaat?

Referenties  werk ,zij hebben al enkele jaren deze opstelling staan, met goede resultaten.(verlaging energiekost)

Boekjes en berekeningen kloppen niet altijd met de werkelijkeid.

Mvg

Chris

 

mvg

Chris

Eigelijk doen de mensen dit al veel langer ,maar minder verfijnd.

Bij het opstaan is het huis verwarmt door CV,

nadien steken zij de houkachel of pelletskachel aan.

Met gevolg de CV springt niet meer op,maar het cv water koelt traag af.(voelbaar na 3 uur)

badkamer koelt af en andere ruimtes ook.

Het verlies van uitvallen CV moet gecompenseerd worden door meer hout of pellets gebruik.

Als zij de CV continu laten draaien op 15C°, is het hout en pellets gebruik een PAK minder.

En is comfortabel en ook energiekost verlagend.

Chris

 

Walter

Wij hebben gekozen voor een  warmtepomp  L/L met grotere capaciteit.

Omdat die modulerend kan werken in ventilatie stand 1 of stille modus.

Met een kleinere of juist genoeg is dit niet mogelijk (hogere ventilatiestand= meer dB en verbruikt ook meer)

zie het als: twee auto's van elk 2 ton rijden over een snelweg , één met 1300cc en ander 3000cc.

aan een modulerende snelheid  70 à 120 per uur,welke denk je dat het meeste gaat verbruiken?

mvg

Chris

 

 

Chris, 

'snel' opwarmen met L/L warmtepomp is niet slim; dat wil zeggen hoge temperaturen en laag rendement (verschil in rendement tss bv 35° aanvoer versus 50°C kan 50% zijn).   Met een warmtepomp probeer je de temperatuur stabiel te houden.  

Je gasketel kent dit rendements verlies bij vollast niet (of toch veel minder en op voorwaarde dat de ketel blijft condenseren).  Je gasketel kan met juiste configuratie ook snel opwarmen.  Als dat niet kan, eerder een dimensioneringsfout van je installatie (bv 'te kleine' radiatoren').  Normaal heeft je gasketel een veel groter vermogen dan je warmtepomp.  Opwarmen moet dus veel sneller kunnen.  

Voor de duidelijkheid: als je woning tijdens een nacht naar 15°C afkoelt heb je een serieus probleem met isolatie.  Hier thuis, bij vriesnachten misschien 1°C verschil (wel huis met veel massa).  Misschien dan beter isoleren in isolatie. 

De 'Boekjes' lees ik niet, maar als je je berekeningen correct maakt heb je veelal een zeer goede benadering van de toekomstige werkelijkheid.  

Walter

vergelijken met auto's klopt niet; kijk specs van je toestel na: veelal heeft kleinere warmtepomp een beter rendement dan grote.

vb; jouw warmtepomp AQV18YWANSET: vermogen 6kW; COP 3.61, type met vermogen 3.2KW, COP 4.8; je grote warmtepomp is dus véél slechter (ik verschiet eigenlijk van het verschil...). En als je ze dan nog gebruikt om snel op te warmen vrees is dat je een echt slecht rendement heeft.  

zie http://www.samsung-airco.be/pdf/2011/wand-NL-A4.pdf

Walter

Walter

Inderdaad de compressor Singel BLDC geeft meer COP dan Twin BLDC ,maar de laatste heeft een langere levensduur en niet beschikbaar in vermogen dat ik nodig heb .

Ik heb enkel gekozen op aangeven van mijn werkmakkers en omdat hij de stilste is.(bij invoeder vastgesteld)

Vergelijken met auto's gaat wel op, maar het antwoord zit in de 2 ton ,het gewicht = is het vaste Kw warmte dat ik nodig heb.

De rest is energieverbruik,en de 3000cc zal het minste verbruiken.

Chris

Walter,

Het snel opwarmen met L/L duurt 15 min,als je een cv zo laat opwarmen gaat hij doorschieten en word het warmer dan 21 C°

Ps. huis (1985) isolatie steen + isolatie 5 dik

Wat voor mij belangrijk is ,comfort en geldbeugel.

En als dat voor mij werkt en voor andere ook  wil ik dit delen met iedereen.

Maar wij zijn hier aan het afdwalen , topic L/L of L/W

Voormij L/L goedkoop en nuttig inzetbaar.

Mvg

Chris

 

'niet beschikbaar in vermogen dat ik nodig heb .'; maar je zei dat je 'te groot' geinstalleerd hebt; is dat dan niet waar?  En heb je dan toch 'juist' geinstalleerd?

Je verhaal van de auto klopt nog steeds niet: neem je 2 kleinere warmtepompen (die keer die van 3kW), zullen die 2 zuiniger werken dan jouw grotere (installatiekost is natuurlijk een ander verhaal).  

Merk nog op dat je warmtepomp ook het rendement van je gasketel negatief beinvloed.  Gasketel meest zuinig als die continue kan branden.  Door de warmtepomp kan die dat minder goed (want de ketel is veel te groot geworden).  Zodoende verlies je ook nog eens rendement met je gasketel.  

Walter

Als die twee  modulerend in stille modus kunnen draaien wel.

Warmtepomp kan de cv niet beinvloeden, enkel als de warmtepomp ingesteld is boven de 30C° dan spring de huisthermostaat af.

Die dient enkel(als schakelaar) om de cv op laagste stand te laten draaien (eerst afregelen voor 15C° leefruimte).

Chris

 

 

Inderdaad, wanneer er slechts 5 cm isolatie in de muren steekt kan het huis gedurende een winternacht gevoelig afkoelen. Met een lucht-lucht warmtepomp is het zeer zinnig de muren op een constante temperatuur te houden. Want de warmtepomp verwarmt wel de lucht maar praktisch niet de muren. Zodoende blijft er dan steeds een zeker koudegevoel heersen.

 

Ik zou echter aan twijfelen of er een grote besparing te rapen valt. Want uw centrale verwarming moet toch iets ingewikkelder zijn dan ge aangeeft. Ge wilt de badkamer verwarmen met water op 25°C en de rest met water op 15°. Dus moet ge reeds twee circuits hebben met een aparte thermostaat in de badkamer. Gedurende de tijd dat de ketel voor de badkamer werkt  krijgt ge ook water op 25° in de rest van het huis, tenzij dat gedurende die tijd deze circulatiepomp uitgeschakeld wordt. Ik denk echter niet dat dit erg is, want dat vermindert de tijd dat de ketel water op 15° zou moeten aanmaken. Ge hebt wel een circulatiepomp die 24 uren op 24 moet draaien.

 

De enige winst zou kunnen komen dat, door een licht verhoogd comfortgevoel, de warmtepomp met een lagere eindtemperatuur mag werken, waardoor de COP verbetert. Dit effect zou nogt verbeteren als de basistemperatuur iets hoger zou liggen.

 

Deze redenering geldt enkel voor oudere slecht geïsoleerde huizen. In goed geïsoleerde huizen zie ik er geen voordeel in, want daar blijft de temperatuur van de muren redelijk constant.

"warmtepomp verwarmt de lucht maar praktisch niet de muren "

Uitleg daarover.

Cv warmte (vb.radiatoren) stijgt de warmte naar plafond (28 à 30C°)  de warmelucht duwt de koudere lucht(21 C°) naar beneden.

Warme lucht zet uit en drukt zich in de muren, van boven warmer en op 1meter minder.

Bij warmtepomp is het anders.

De lucht word van boven aangezogen en warme lucht word naar beneden gestuurt.

Om nadien op te stijgen( daardoor verwarmt warmtepomp het snelste)

Bij het uitschakelen van warmte pomp, stijgt de warme lucht naar plafond.

Met gevolg snelle afkoeling op leefhoogte.

Betreft afstelling ketelwater ,pomp draait continu(zolang er in huis geen 31C° is,huisthermostaat 30C° dient enkel als schakelaar)

Regel de debietkringen voor leefruimte op 15C°  en badkamer 25C°(kan ook met grotere radiator).

En dan 6C° aanvullen met warmtepomp L/L die ((    31%   ))    zuiniger is dan gas.

Volg topic primaire en secundaire verwarming = energiekost verlagend

mvg

Chris

 

 

 

 

 

 

 

Soms klopt uw redenering niet.

 

Met water op 15° kunt ge onmogelijk een badkamer tot 23-25° verwarmen, zelfs niet met de grootste radiator.

 

Het is een feit dat men met enkel convectoren zeer moeilijk een koude ruimte opwarmt. De koude blijft beneden hangen. Een warmtepomp met lucht doet veel beter.

 

Muren warmen vooral op door stralingswarmte. Lucht heeft daarvoor niet genoeg warmte-inhoud.

 

Voor mij is het een nadeel dat de circulatiepomp continu moet draaien. Ik zie het eerder dat de cv werkelijk als basisverwarming moet dienen. De warmtepomp komt enkel tussen om bijvoorbeeld bij thuiskomst 's avonds snel op te warmen. Ge hebt wel een dubbele investering. En ik denk ook dat men deze bijkomende verwarming vooral nodig heeft als het buiten koud tot zeer koud is, dus op het ogenblik dat de COP het slechtst is.

Pierre,

Leefruimte 15C°, niet ketelwater.

Binnen muren warmen op met lucht,van boven meer dan van onder,

of er staat een infrarood straler

De werking van warme lucht is het zelfde als water,enkel in de andere richting.

Wat voor water een gaatje is ,is voor warme lucht een koude brug

of warmte absorberend materiaal .(vb.open ijskast)

 

De CV is  primair en basis warmte (15C°)

Aanvullen met warmtepomp L/L(6C°)  in enrgiekost goedkoper dan gas.

 

De werking van Warmeluchtpomp L/L.

Vb.Samsung COP 3.61 is  standaard vastgesteld op 2 C°

Bij -10 buiten zakt het COP naar 2.75

Boven  2 C° buiten loopt COP op tot max 4.5.

En  tussenseizoen heeft meer dagen, dan  winterdagen

Chris

 

De werking van Warmeluchtpomp L/L.
Vb.Samsung COP 3.61 is  standaard vastgesteld op 2 C°
Bij -10 buiten zakt het COP naar 2.75
Boven  2 C° buiten loopt COP op tot max 4.5.

 

dit zijn waarschijnlijk cijfers van samsung zelf,de cop zou dan zeker op 3 cop komen over een gans jaar

 als dat zo was plaats ik morgen nog een warmte pomp,maar ik vrees dat officiele cijfers wat anders laten zien,of niet van waar deze info

Een COP gemiddeld van 3 op jaarbasis voor vloerverwarming op zeer lage temperatuur (max 35°C, en best nog lager), is wel mogelijk voor een lucht water warmtepomp.  

Maar de lucht-Lucht warmtepompen werken op hogere temperaturen.  Voor lucht-lucht zal je nooit die hoge COP halen; zal op jaarbasis eerder bij 2,5 liggen.  Wat extra input over performantie warmtepompen.  

http://institute.ntb.ch/ies/kompetenzbereiche/waermepumpen-testzentrum-wpz/pruefresultate.html

Walter

Brambo,Walter

http://www.duratherm.nl/downloads/Veldtestelectro-warmtepompen.pdf

Even schrikken.

Als die cijfers kloppen, is het alleen maar nuttig met PV installatie.

Groeten

Chris

 

 

Deze rapporten over het rendement van warmtepompen zijn reeds sinds lang beschikbaar op internet (in het Duits dan). De opmetingen dateren reeds uit 2006-2008. Sinds die tijd is er wel vooruitgang in de techniek van de L-warmtepomp, maar ik kan niet inschatten hoeveel. In Frankrijk spreken dat bij een L-warmtepomp het beste rendement geleverd wordt met een CO2-koelmiddel??

 

Chris, ik heb al uw mededelingen nog eens nagelezen. Ik versta nog steeds niet hoe alles in elkaar steekt:

 

-  Iemand raadt aan om met een WAR de stooklijn van de ketel te  verminderen en zo te regelen. Maar dat schijnt bij u niet het geval te zijn.

 

-  Uw kamerthermostaat staat geregeld op 30°. Hebt ge een andere thermostaat in de badkamer, en op wat werkt die in?

 

-  Gij werkt met een thermostaat op het ketelwater, dus met een aquastaat. Op hoeveel staat deze geregeld? Is dit met de hand, ofwel in functie van de buitentemperatuur? Hoe gaat dat dan? En welk is het verband met de binnentemperatuur, want deze wilt ge in de living beperken tot 15°. Als ge in de badkamer 23° wilt bereiken zou het water toch warmer moeten zijn dan 23°. Hoe gaat ge dan zonder thermostaat de temperatuur in de living tot 15° beperken, want de circulatiepomp blijft continu draaien? Tenzij ge met twee circuits werkt.

 

Graag een meer gedetailleerde uitleg.

Pierre,

Als primaire verwarming HR gasketel Vaillant met pomp die continu draait,

ketelwater instelbaar van 1 - 8  (1/2/3 tussenseizoenen 4/5/6 winter en 7/8 extreem vriezen)

Twee kringen boven (badkamer en slaapkamers) en twee kringen beneden (leefruimte).

Alles met convectoren en één kamerthermostaat.

(verwarmt nu nog enkel met warmtepomp L/L,nog te warm buiten).

De afstelling is al  gebeurd.

Ketelwater op een lage stooklijn gezet ,stand 1.(zal handmatig verhoogd worden bij kouder weer)

Kringen afgeregeld (meer debiet) zodat  badkamer +- 21C° kreeg en leefruimte 15C°

De huisthermostaat  op 30C° .(zodat systeem continu draait).

Dit is de zelfde afstelling als mij werkmakkers (al enkele jaren energiekost verlaging).

Met een secundaire verwarming (warmtepomp L/L , pellets of brandhout)

vul je de 6C° in leefruimte aan.

Zolang  in de leefruimte geen 31C° word ,blijf de CV continu onafhankelijk werken .

Enkel kan mijn opstelling niet in aanmerking komen betreft bewijs  van energiekost verlaging (PV installatie ).

Chris

 

 

 

 

 

 

Chris, je schrijft:

Enkel kan mijn opstelling niet in aanmerking komen betreft bewijs van energiekost verlaging (PV installatie ).

Bedoel je dan dat je niet kan zien hoeveel elektriciteit je secundaire verwarming gebruikt omdat het via de pv installatie komt?

In dat geval kan je toch een simpel metertje in het betreffende stopcontakt steken.

Charel

 

Charel

Is vast aangesloten in kast.

Pierre,Walter

Betreft L/L warmtepomp.

Ongeacht zijn COP waarde.

Als een warmtepomp L/L  op 21C° modulerend werkt,

Tussen 1/3 vermogen tot  1/2 vermogen.

Blijft het COP altijd hetzelfde? of is er een verschil tegenover vol vermogen?

Chris

 

 

 

Het inverter princiep of de modulerende warmtepomp haalt de pieken weg, die men zou bekomen met een systeem alles of niets. De COP kan hierbij iets verbeteren, omdat de temperatuur van de warmteoverbrenger lager kan zijn. Technisch is het ook beter als de pomp minder vaak moet opstarten.

 

Bij uw laatste uitleg versta ik beter hoe uw systeem in elkaar steekt. Het is wel logisch, maar vereist toch een dubbele installatie. Als een huis niet zo perfect geïsoleerd is (welke is de K-waarde?) koelen de muren gedurende een koude nacht toch gevoelig af en brengen niet veel bij aan het comfort.

 

Ik zie ook dat ge convectoren gebruikt. Dit is wel niet het beste om een goed rendement te behalen bij lage watertemperatuur.

Pierre,

 Warmtepomp L/L als bijverwarming geeft een beter resultaat dan verwacht.(+- 50%)

systeem bijgestuurd (ketelwater 60C°)en 3 convectoren (leefruimte 16C°) dichtgedraaid.

kamerthermostaat op 30C°(cv continu)

gas verbruik per uur ging van 1,200m3 naar 0,550m3

verbruik L/L naar 22C° in leefruimte 0,8Kw per uur.

uitgespaard gas 0,650 m3x15 uur= 9,750 m3

Verbruik L/L 0,8Kw x15 uur = 12 Kw

Is in energiekost +- 50% in het voordeel van warmtepomp L/L

Comfort warmte is goed ,zelfs beter.

Hoe komt dit?

mvg

Chris

 

 

0,650 m3 is ongeveer 6,5kWh gas verbruikt; reken 90% rendement van je gas installatie; vermogen dat je gas installatie niet in huis heeft binnengebracht is dan 5,5kWh; je warmtepomp van 0.8kW per uur zou dus die 5,5Kwh gevelerd hebben.  Of gewerkt hebben aan een COP van 6,5; 

Dat lijkt me onwaarschijnlijk;   Ik vermoed dat je twee referentie dagen gewoon niet dezelfde temperaturen hebben gehad.

Walter

Walter ,

proef op de som

Warmtepomp af en convectoren terug open.

Frekwentie van cv op en af is terug als voordien.

+- 1: 03 minuten op en 2:30 minuten af,  frekwentie van 18 keer per uur.

Er zit elke keer geen 2 sec op.

Teller geeft elke keer 65 à 66 aan.

65 x 18 = 1,170 m3 per uur verbruik

Huisthermostaat op 25C°

Warmte in huiskamer blijft stabiel op 22,3C °

Dit is voor mij een bevestiging dat een warmtepomp L/L

zuiniger is als secundaire verwarming.

mvg

Chris

 

 

je gasinstallatie is zeer slecht afgeregeld; die ketel moet lange tijd draaien; 18 keer aan/uit per minuut is zeer slecht voor rendement. Als je wil besparen zorgen dat je ketel over lange periodes kan draaien.  Voor de vuist weg zou ik dureven zeggen 30% winst mogelijk.  

Walter

Walter ,

18 keer per uur!

Cv gas met convectoren warmt systeem snel op ,maar koelt ook snel af .

Daarom korte frekwentie van aan/af.

De frekwentie van aan blijft onveranderd bij hoger of lager aquastaat instelling.

De uitschakel tijd gaat van kort( aquastaat op 6) langer(aquastaat 2)

CV kan je niet anders afstellen, enkel aquastaat cv meer of minder .(stooklijn)

Hoger gaat de warmte doorschieten(25C°)

en lager haal het de 21C° niet.

Alles al uit geprobeerd.(gasverbruik blijft onveranderd)

Blijkbaar is het moeilijk te geloven dat warmtepomp L/L

secundair zuiniger is.

mvg

Chris