buitenmuur- binnen luchtdicht maken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

met veel interesse lees ik hier de verschillende post. Wij hebben onlangs een fabriekshal opgekocht ongeveer 180 vierkante meter met 3 fabriekskappen als dak. Totale inhoud is ongeveer 800 Kubieke meter. We hebben nog een pak vragen ivm de dakopbouw maar dat is voor een andere post.
Er wordt een stuk afgebroken en dus moeten we een buitenmuur aan de noorderkant voorzien. Oppervlakte 60 vierkante meter

van buiten naar binnen :

- boerke gevelsteen
- 20 cm rotswol (geen spouw, of is dit wel nodig ?)
- poroton lijmstenen van röben 24cm
- ???

Dit zouden we allemaal zelf kunnen doen maar nu is mijn vraag als ik gyproc platen tegen de binnenkant zou plaatsen is mijn muur niet luchtdicht en met bepleisteren wel ? of zien we dit verkeerd ? Als het met gyproc platen zou zijn is er dan een mogelijkheid om ze luchtdicht te krijgen met ze te kleven ? Dit zouden we namelijk zelf kunnen doen, pleisteren niet :(

Reacties

Gewoon een luchtdichtingsfolie tegen de muur kleven en dan uitlatten met 5-6 cm dikke latten, zodat je een leidingspouw hebt. Deze kun je dan desnoods ook opvullen met minerale wol.

het cementeren van de snelbouwsteen aan de binnenzijde is ook een optie. Minder ecologisch, maar gemakkelijker werk dan een  folie aan te brengen tegen je metselwerk.

Verder heb je geen spouw nodig tussen isolatie en gevelsteen als je kiest voor rotswol die gschikt is om te gebruiken als volledig spouwvullende isolatie (al zal je altijd een spleet hebben tussen gevelsteen en isolatie)

Ik heb zo de indruk dat jij nog nooit een muur gecementeerd hebt ;-).

Ik namelijk wel. En een folie ertegen aanbrengen is toch wel factor 10 maal sneller.

Dank voor alle reacties het is een muur van 66 vierkante meter dus cementeren is idd wel een werkje voordeel is wel het hoeft niet zo gelijk te zijn kan mijn platen er direct tegen kleven en met die instant cementering spullen van cantillana of knauf gaat is dat mixen wel handig. (kan ik natuurlijk ook gips er tegen plakken en daarop mijn gyproc platen natuurlijk) 

als ik het goed begrijp mag ik dus een Pro Clima Intello plus tegen mijn muur cleven met tec 7 en/of dubbelzijdige kleefband en maar zal altijd een lattenwerk moeten zetten want anders komen de gyproc platen van de muur want tegen die folie kan ik ze niet rechtstreeks kleven. 

 

of zien we die allemaal mis ?

 

 

 

als je de folie gebruikt, vergeet dan niet alle naden tussen de stroken folie onderling en alle naden met andere muren, daken en vloeren perfect luchtdicht af te kleven, anders heeft het plaatsen van je folie weinig zin.

Je hebt dan idd een regelwerk nodig om je gpsplaten tegen te zetten.

Als je regelwerk voorziet voor je platen, wat dus zeker nodig is, dan moet je de folie niet echt vastplakken. Bovenaan 'voorlopig' vastmaken en dan met de latten vastmaken tegen de muur. 

wanneer het gaat over iets luchtddicht maken is niet de snelheid van werken van belang maar de nauwkeurigheid van werken en die ligt bij bepleistering hoger. De eenvoudigste manier om iets luchtddicht te maken is nog altijd een pleister (leem, kalk, gips, cement....)

(En ik heb wel degelijk al bepleisterd)

Ik heb ook beide gedaan. Met leem heb je veel kans op barstjes en scheurtjes. Terwijl een folie overal potdicht is.

Met cement zal je minder kans hebben op barsten, dat klopt.

Ik denk dat beide aan elkaar gewaagd zijn. Als je een folie nauwkeurig aanbrengt zal hij minstens even goed luchtdicht zijn. Als je een zelfde resultaat kunt bereiken op een veel snellere manier, waarom zou je dit da niet belangrijk kunnen vinden? Time is money, zelfs bij doe het zelf.

als ik het goed begrijp gaat het over een goed geisoleerde en dampopen muur die je enkel nog aan de binnenkant moet afwerken. Mij lijkt dan het meest aangewezen dat je de muur laat bepleisteren. De muur is dan in één klap luchtdicht en dampopen,de mate van dampopenheid hangt af van de pleister (gips, kalk, leem). De muuropbouw kan dan ook minder dik zijn (1cm tov 5 cm).

Als je schrik hebt om mooi glad zelf te bepleisteren kan je ook kiezen voor een bewust ruwere vorm van bepleisteren, dat is wel makkelijk zelf te doen.

Wil je toch een glad uitzicht hebben en met platen werken ( kartongips of gipsvezelplaten) dan kan je de platen ook tegen de muur kleven met kleefgips en daarna de voegen en aansluitingen scheurloos en naadloos afwerken en plamuren. Volgens mij kan je hierdoor ook voldoende luchtdichting bekomen (men moet me maar verbeteren mocht dat niet kloppen).

Het gedoe met folie en constructielatten zou ik zelf zo niet zien zitten omwille van moeilijk foutloos werken, verminderen van de binnenruimte en dan nog eens het probleem van welke folie (dampdicht, dampopen, dampremmend) waarover je vaak ook zeer uiteenlopende meningen hoort.

Groeten,

Charel