Bijverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Ik woon in een huurhuis waar een oude mazoutketel in staat (ik heb geen flauw idee hoe oud en hoeveel rendement hij nog heeft). De woning heeft dubbele beglazing en een vrij nieuw dak met een beetje zolderisolatie. Aangezien we toch een 4000-4500 liter mazout opstoken per jaar terwijl het hier nooit echt warmer dan 22-23 graden is zijn we op zoek gegaan naar een bijverwarming.

Al snel kwamen we uit bij een pelletkachel. We mogen echter geen gat in de muur maken voor de afvoer van de huisbaas. Er is ook geen bestaande schouw meer. Die is afgebroken op de benedenverdieping en op de zolder (door het huis loopt ze nog wel, maar daar zijn we niet veel mee).

Wie heeft er nog een idee? Elektrisch bijverwarmen gaat nog duurder zijn en zo een mobiele gaskachel op flessengas lijkt me ook niks? Het verbruik nog verder terugschroeven is ook niet mogelijk aangezien we er nu al goed op letten. In een tijd van bijna 1 euro voor een liter stookolie is elke optie de moeite om te bekijken :)

Alvast bedankt!

Reacties

bijverwarmen is denk ik een verkeerd woord voor wat je wil: je wil goedkoper verwarmen.  Die 4500l is natuurlijk immens.  Misschien nog vertellen hoe groot woning is.  

=> rendement: ieder jaar moet mazout ketel nagekeken worden: dan moet ook verbrandingsattest gegeven worden.  Dus dringend dit opvragen, dan ken je het antwoord op rendementsvraag.  weeet niet of dit voor huurder of verhuurder is.  

Oplossingen: zuiniger verwarmen:  Je zegt niet mogelijk.  Ben je zeker?  kan je uren instellen dat er moet verwarmd worden.  Zijn alle kamers te verwarmen? is 22°C nodig, kan je met 20°C?   Dit is idd inperken op comfort.  Kan je dit?

Alle opties die je benoemd,  behalve pellets,  zijn normaal duurder in verbruik dan je mazout ketel.  Die kan je eigenlijk schrappen.  

de best oplossing is natuurlijk woning renoveren.  Dak, muren, vloeren correct isoleren;kan je hierover praten met huisbaas?

Zelf zou ik je aanraden andere woning te zoeken.  Wie wil nu bijna 5000 euro betalen om zijn woning te verwarmen....

Walter

 

 

Je was me net voor Walter.

Als je 400€ of meer huur betaald is verhuizen volgens mij  een goed idee.

 

of misschien een andere optie:

renoveren/isoleren, in samenspraak met huisbaas, met huurcompensatie voor de geleverde inspanningen ...

De woning is vrij groot. Van het aantal vierkante meter heb ik niet direct een idee. Het is een typisch jaren 50-60 huis  van indeling, ik weet niet of dat een gedachte geeft? De boven heeft ook nog een plat dak en de nok is de zolder. De ramen zijn een paar jaar geleden vervangen en het dak 1,5 jaar geleden + geïsoleerd. Ook alle verwarmingsbuizen zijn geïsoleerd. De muren niet en dat is de huisbaas ook niet van plan. Er zou eigenlijk op de zolder onder het dak ook wat extra isolatie moeten, want wat er nu tegen zit is maar een paar cm glaswol denk ik.

 

In de badkamer is het ongeveer 22° en op de andere plaatsen in huis ongeveer 20°. Boven verwarm ik tot ongeveer 18°. Ik denk dat ons verbruik vorig jaar wel iets lager was. Ongeveer 3800 liter denk ik, moet ik even nakijken. Er zit ook sinds een paar maanden een nieuwe brander op de CV-ketel. Het was idd de bedoeling om goedkoper te verwarmen, zodat de radiatoren in de woonkamer uit kunnen blijven. Ik denk dat daar trouwens de boosdoener zit. De radiatoren zijn echt ouderwets, zonder van die nerfjes tussen de bladen. In de woonkamer hangen er 2 van elk ruim 2 meter lang. De ene heeft 4 bladen en de andere 5.. Dat voor een woonkamer van 9 op 4.

 

Het blijft toch vreemd, want het is hier niet snel koud en als de verwarming aanstaat blijft de warmte vrij lang binnen.

 

Ik betaal €700 huur, maar dat is wel voor +/- 12 are + ik mag hier mijn huisdieren houden.

 

Alvast bedankt voor de reacties!

ivm radiatoren; dat zie je verkeerd.  Een oude/nieuwe radiator werkt even goed.  integendeel; oude radiators, veelal overgedimensioneerd; je zou kunnen kiezen om op lagere temperaturen te verwarmen (en dus hoger rendement).

Wel zorgen dat installatie goed onderhouden is (radiators ontluchten).

"Goed warmte vasthouden": hoop dat je bedoelt," goed warmte vasthouden" als verwarming uit.  'goed warmte vasthouden' is 'traagheid; maar op zich helpt het weinig met beperking warmteverliezen.  Optie bv 's avonds verwarming uit om 21Uur om om 23 uur nog warm genoeg te hebben.  

 

zolder beter isoleren zou prioriteit moeten zijn.  Is zoldervloer isoleren optie?  bv isolatiematter 20cm dik uitrollen.

Walter

Klopt, ik zou ook kijken om de zolder zelf goedkoop, maar degelijk te isoleren. Zeker aangezien je de boven meeverwarmt.

Zou je nog een inox dubbelwandig rookkanaal kunnen trekken waar de schouw vroeger zat?

ik vind het toch wel een beetje vreemd, geen idee van de oppervlakte?  en ook geen iddee van het rendement, terwijl dat toch op het onderhoudsrapport staat.  ik vind dat, als je hier een vraag wil stellen, je toch wel even een klein beetje moeite mag doen om wat informatie mee te geven zodat we weten waarover we praten.

met een pelletskachel kan je misschien wel de tussenseizoenen opvangen waardoor je wat goedkoper stookt (maar wel een koude badkamer hebt), maar als je ook de investering van de kachel erbij neemt, zal je niet snel winst maken denk ik.

en hoe maak je warm water?

 

Hangt er een beetje vanaf denk ik. Mijn schoonbroer kocht vorig jaar een pelletkachel (wel een goedkoop model). Hij verwarmde daarvoor met gas (in een tank weliswaar) en met zo'n oude gaskachels met een gat in de muur. In 1 jaar heeft hij de kachel al volledig terugverdiend.

Het gaat hier nu wel om een andere situatie, maar terugverdientijd kan redelijk kort zijn met zo'n dingen.

Wat is daar vreemd aan? Mijn vraag gaat in de eerste plaats over besparen, dus of het dan gaat over 100 m² of 500 m², de tips die gegeven kunnen worden zijn bij elke situatie van toepassing ongeacht de oppervlakte? Er zullen allicht specifieke tips zijn afhankelijk van de oppervlakte, maar de basis is toch overal hetzelfde? Van de CV-ketel heb ik nooit het onderhoudsrapport gezien en in het contract staat ook niets van de oppervlakte van het huis, dus met luidheid of geen moeite doen heeft het ook niet veel te maken.. Een idee heb ik wel: ik denk ongeveer 150-200 m². Daarom dat ik al zei: het is een typisch jaren 50-60 huis van indeling en dus ook van oppervlakte.

 

Het is uiteraard idd de bedoeling voor de tussenseizoenen en niet als als vervaning voor de bestaande CV op stookolie. Warm water is ook gewoon met de stookolie ketel.

 

De bestaande schouw is niet meer door te verbinden. Er mag van de huisbaas ook geen opening in het dak/de muur gemaakt worden.

 

Alvast bedankt allemaal voor de antwoorden.

Als je geen openingen mag maken heb je uiteraard geen mogelijkheden hé. Waarom dan nog zoeken naar alternatieven? Die zijn er gewoon niet: verbranden = rookgasafvoer; warmtepomp = luchtaanvoer (ik veronderstel dat je ook uw tuin niet mag omgraven ;-) ).

Klopt :-) Maar ik dacht dat ik mss wat over het hoofd gezien had aangezien er ook van die gaskachels zijn die geen afvoer nodig hebben. Wist niet of dat de moeite was, maar blijkbaar niet volgens jullie :-) Dan maar eens op eigen initiatief de zoldervloer isoleren. Ik dacht ook dat het hoge verbruik ook te maken had met de oude radiatoren, maar dat is blijkbaar ook niet het geval. Alle beetjes helpen en ik ben wel geboeid door het energiezuinige gebeuren, vandaar dus ook de interesse en dit topic, maar al mijn vragen zijn ondertussen al beantwoord waarvoor dank :)

Ik heb ooit eens een oplossing gezien waar men ook in een huurhuis een pelletkachel plaatste met schouwuitgang niet door een muur maar door het glas van een raam. Men had dan gewoon een nieuw glas gestoken in het raam met een gat in om de schouw door te laten naar buiten. Of het nu een gat in de muur is of een gat in het glas van een raam maak niet zoveel uit, je moet natuurlijk wel een raam hebben in de buurt van de pelletkachel.

 

Het voordeel is dat het glas, mocht je ooit verhuizen, éénvoudig kan teruggeplaatst worden en er geen schade is. Een gat in de muur is iets anders natuurlijk.

Een gat in/buis door dubbel glas? Dat zal moeilijk worden...

In dubbel glas zal inderdaad moeilijk worden. Een andere mogelijkheid is om 1 glaspaneel (hopelijk niet te groot dan) te vervangen door een geïsoleerd paneeltje met een gat in. Mooi is het helaas niet.

Uiteraard was dat gat niet in dubbel glas maar het voorstel van Robin met een stuk geïsoleerd paneel is zeker haalbaar. Mooi is wat anders natuurlijk.

Beste,

ik denk dat het verhaal van LowImpactMan Steven Vroman je zeker zal interesseren. Hij is ook huurder en woont in een niet goed geïsoleerde huurwoning. Door  o.a.het plaatsen van voorzetramen voor enkel glas, het isoleren van de vloer, het verkleinen van de woonkamer in de winter tot een winterverblijf van een 18-tal m2 en het plaatsen van een pelletkachel kon hij zijn energieverbruik heel drastisch verlagen (effectief verbruik 40 kWh/m2, EPC-berekening: 970 kWh/m2) (zie: http://lowimpactman.wordpress.com/2012/05/02/een-laag-energie-woning-voor-minder-dan-5500-euro/).

Hij plaatste ook een pelletkachel met afvoer door een raam (enkel glas, lees ook de commentaren). Dus, zoals Robin voorstelt, glas weghalen (iedere glazenmaker kan dat), en een box maken met rotswol en daarin de afvoer van de pelletkachel steken. 

Andere besparingen die je kan doen zijn natuurlijk de zoldervloer isoleren en de temperatuur verlagen. Iedere temperatuur die je verlaagt resulteert in 7 % besparing (bij mij staat de verwarming meestal op 18°, met een trui is dat best te doen). Indien je dubbel glas nog van het oude type is kan je besparen door hier zware gordijnen (of zelfs gordijnen met een isolatielaag, radiatorfolie of bubbeltjesplastiek achteraan genaaid) te hangen.

Ook een betere afstelling van je stookolieketel kan helpen. Voor gasketels zegt men dat deze beter continu draaien op een lager vermogen dan regelmatig af- en aan te springen, ik vermoed dat dat voor stookoliebranders ook zo wel zal zijn.

En tenslotte, VIBE geeft regelmatig lezingen "Hoeveel energie kan ik besparen met 0, 10, 100, 1000 en 10.000 EUR. Slides staan hier

Beste,

 

zo een huis heeft "typisch" een EPC waarde van 500 kWh/m2/jaar of meer. Indien uw woning dan bvb 150 m2 bewoonbare oppervlakte heeft, heeft u een theoretisch verbruik van 500 kWh/m2/jaar * 150 m2 = 75000 kWh/jaar. Dit is equivallent met 7500 liter stookolie. 

 

Dit berekend verbruik is vaak schrikbarend hoog in oude huizen omdat het rekening houdt met overal comfortabel verwarmen, het jaar rond. In dit soort woningen minder verwarmen is de praktijk omdat het niet meer betaalbaar is. Dan verlies je een al dan niet beperkt deel thermisch comfort.

Als je de bovenverdieping de klok rond verwarmt tot ongeveer 18 graden, dan zit je waarschijnlijk niet zoveel onder dit "theoretisch" verbruik. Uw verbruik is dus niet noodzakelijk abnormaal in die woning. 

 

De zolder beter isoleren is een optie. Een pelletkachel installeren met afvoer door het raam zoals voorgesteld is een optie. Het zal uw rekening echter niet tot een normaal niveau terugbrengen. Je zult de kachel ook heel vaak moeten opvullen en schoonmaken als je echt veel wilt besparen. Vb: als je 2000 liter stookolie vervangt door pellets, zul je 4000 kg pellets nodig hebben (bij hetzelfde rendement, wat een beetje pessimistisch is). Deze zijn voornamelijk nodig in het stookseizoen. Je kunt tellen op 2 a 3 zakken pellets per dag in het stookseizoen. De financiële besparing is dan veel in centen, maar weinig in procenten: minder dan 25% op het totale verbruik. Ik zou of verhuizen of sterk de bewarmingsbehoefte verminderen durven aanbevelen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Is bijverwarmen met een houtvergassingsketel geen optie voor u? De kostprijs voor goed stukhout is zelfs fors lager dan die van pellets en veel comfortabeler. Deze kunnen ook bij op een installatie met een bestaande mazoutketel worden geplaatst zodat je niet altijd met stukhout moét verwarmen.

 

Zoals ook gezegd is een pelletkachel om echt mee te verwarmen geen goede optie, je zal die op koude dagen echt verschillende keren per dag moeten bijvullen. Dan moet je er sterk over denken om de mazoutketel te vervangen door een pelletketel die volautomatisch kan werken vanuit een silo.

pelletketels, houtvergassers, enz, geen van die oplossingen doet iets aan het energieverbruik, hooguit aan de portemonnee!  integendeel, het rendement van een goede gascondensatie zal dikwijls beter zijn dan die van een hout- of pelletketel/kachel.

let wel, hiermee wil ik zeker geen promotie maken voor gasketels, er enkel maar op wijzen dat er een groot verschil is tussen energiebesparing en financiële besparing.

dus isoleren daar waar mogelijk is de eerste boodschap!

Inderdaad, maar als je een huis huurt ben je zeer beperkt in wat je kan investeren. Een volledige renovatie kan je later niet meer meenemen (of terug verkopen), een nieuwe ketel/kachel nog wel!

 

En als je 5000 L mazout per jaar verbruikt is de eerste stap die je moet zetten gaan naar een goedkopere oplossing. Met wat je bespaart zal je verder kunnen investeren in een nog lager verbruik, maar je begint met hetgene wat de meeste impact heeft.

En als je serieus financieel kan besparen op een CO2 neutrale manier, dan zeg ik doen. En ja, het rendement van een gasketel is beter dan een hout(pellets)ketel, maar je bespaart zoveel op de brandstof dat het gewoon geen issue is.

fre

natuurlijk, maar ik stel telkens vast dat de begrippen energie besparen en centen besparen nogal dikwijls met elkaar verward worden.

pellets is zeker niet CO² neutraal, maar inderdaad wel stukken beter dan gas of stookolie.

 

Het is waar, energie besparen en centen besparen zijn niet hetzelfde, maar sluiten elkaar zeker niet uit.

De groenste kWh is diegene die je niet hebt opgewekt :)

 

Ik wou wel nog zeggen dat houtverwarming zeer zeker CO2-neutraal is, het is wel niet CO2-vrij (zoals gedefineerd door de EU), wat aleen kerncentrales, windmolens of PV maar zijn (en dan kan je daar nog over discussiëren).

 

mvg

Je hebt al pelletkachesl met een buffer van 60 kg pellets. Om die op te stoken in 1 dag moet je al een groot, slecht isolerend huis hebben hoor.

Ga is kijken bij Pro Heat of andere

Ombouw naar cv pellets met vulworm, lijkt mij voor de hand.

Pelletskachel plaatsen is warmte in beperke ruimte, cv op pellets kan je ook je water verwarmen.

Huurhuis niet teveel kosten doen.

 

Als je 4500 L per jaar stookt, is 60 kg pellets (=4 zakjes) op een koude dag echt geen probleem om er door te jagen...

 

Het ombouwen van de mazoutketel naar een pelletketel is zeker een goedkope optie, nu zal je hier zeker met je huisbaas een akkoord over moeten hebben, ook om later misschien die ketel terug om te bouwen naar mazout. Ik blijf er wel bij; pellets stook je beter in een volwaardige pelletketel. Natuurlijk afhankelijk van uw situatie nu en toekomst.

En stoken met industriele pellets  prijs - ? % (gemaakt van stronken en bosopkuis)

de kwalliteit is daarom niet veel minder, enkel B pellets.