effect van schaduw op collectoren van een zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Ik ben nieuw op dit forum (heb wel al enkele topics gevolgd) en zit met volgende vraag:

Ik overweeg om een zonneboiler (met terugloop) te installeren op mijn plat dak bovenop mijn badkamer. Ik kan er de panelen bijna perfect zuidelijk gericht op installeren (ca. 185° à 190° tov het noorden), maar door een hoge naaldboom bij mijn buur valt er zomer én winter schaduw op mijn dak tot ca. 12 uur. Daarna heb ik ongehinderd zonneschijn tot zonsondergang.
De eigendom waar de boom op staat is van de gemeente, en die zijn er niet voor te vinden om te snoeien of inkorten van de (meer dan 30 jaar oude) boom, dus ik zal er me blijven zitten tot het einde der dagen ... ;-)

Kan iemand een idee geven van de invloed van die schaduw op het rendement van de zonneboiler ?

Een tweede vraagje in de rand:
Om ook maximaal rendement in de winter te halen (moeilijkste periode), is het dan niet best om de collectoren in een hoek van 60° (dus verticaler dan de aanbevolen 36°) te plaatsen, zodat de zon er "rechter" op schijnt bij de lage zonnestand ?
Wat denken van veranderlijke hoekinstelling van de collectoren ?

Reacties

Niemand die enig idee heeft, of mij een tip kan geven waar ik verder kan zoeken ?

 

bedankt,

 

Jan

Een beschaduwde zonneboiler verliest vermogen a rato van het percentage beschaduwing. Qua rendementsverlies zal het vermoedelijk nogal meevallen. Waar je absoluut wel mee moet opletten is de positie van de voeler. Die mag nooit beschaduwd worden, anders kan heel het paneel warm staan zonder dat de pomp aanslaat. Als ik uw uitleg goed begrepen heb, steek je de voeler best bovenaan de westkant.

In ons klimaat is het absoluut het overwegen waard de panelen onder een hoge hellingsgraad te installeren, omdat je in de zomer toch overcapaciteit zal hebben (indien de installatie correct gedimensioneerd is).

Een groter effect zal echter bereikt worden door het juiste type paneel te kiezen. Ik ben geen voorstander van leegloopsystemen: zowat elke leegloopfabrikant werkt momenteel met glycol omdat de leegloopsystemen toch niet vorstbestendig bleken... Bovendien is de opbrengst steevast lager en het vermogen van de opvoerpomp veel hoger. Behalve de lage fabrikagekost zie ik geen voordelen meer.

Tenslotte de meest onderschatte factor: de grootte van het buffervat: in ons wisselvallig klimaat doe je je grootste voordeel door je (gelaagde) buffer voldoende ruim te dimensioneren (>50l/m² paneel, voor vacuümbuizen >70l/m²).

Laat je vooral niet vangen door de premiejagers die momenteel zoveel mogelijk panelen leggen op een zo klein mogelijke boiler: dit verkort de levensduur van alle componenten en het rendement per m² is bedroevend laag.

 

 

 

Zoals lieven-2 al zegt is een zonneboiler in de schaduw niet veel meer waard, ze kunnen nog een beetje strooilicht vangen, maar het is minimaal. Ook is natuurlijk de plaatsing van de sensor belangerijk (maar is meer iets voor de installateur om op te letten ;)).

Leegloopsystemen zijn een beetje passé, het bestaat nog en het werkt, maar is eigenlijk wat 'verouderd'. Om het goed te doen moet je echt de kneepjes van het vak kennen. Het heeft nog altijd zijn voordelen tov. een druksysteem, maar ook zijn nadelen...

 

Het is een goed idee om de zonneboiler steiler te zetten, in België is 45 graden de norm, zo'n beetje tussen de 36 graden van de zomer (en wat de norm is voor PV panelen) en de 56 graden in de winter. Omdat u een plat dak heeft is het zelfs een mogelijkheid om de zonneboiler meer naar het westen te richten, zodat je minder last zal hebben van de 'boomschaduw' en vooral zonnewarmte probeert te winnen vanaf 12u 's middags. Dan is het ook nog een extra interessant om een steilere hoek voor de panelen te kiezen omdat de zon na de middag natuurlijk lager staat dan op de middag.

Een systeem met veranderlijke hoekinstelling is leuk voor doe-het-zelvers, maar het zijn systemen die je bijna niet commercieel verkrijgbaar zijn, alles nodeloos ingewikkeld maken en de kost en kans op problemen de hoogte injagen. Een extra paneeltje leggen is een veel goedkopere en simpelere oplossing.

Leegloop met water heeft inderdaad risico's, maar zeker ook voordelen. Ik ben benieuwd naar uw motivering voor de lagere opbrengst. Alle parameters zoals viscositeit, warmtecapaciteit, warmtegeleidbaarheid èn de praktijktesten spreken dit namelijk tegen. Het pompvermogen is ook amper hoger dan een druksysteem, tenzij bij slecht ontworpen systemen. Het grote nadeel blijft het vorstrisico indien men met water werkt. Onlangs bleek de sturing hier gecrasht te zijn, waarbij deze gewoon de pomp bleef opensturen. Als dit in de winter zou gebeurd zijn bij strenge vrieskou had ik allicht een paar kapotgevroren panelen. 

Maar leegloopsystemen met glycol combineren in mijn ogen toch wel het beste van twee werelden. Hiermee wordt één van de grootst mogelijke problemen met zonneboilers namelijk vermeden, zijnde stagnatie. Niet iedereen beschikt over voldoende ruimte om een boiler van 400 l of meer te plaatsen.

Betreffende de beschaduwing kan ik beamen dat de impact hiervan relatief beperkt is. Zeker met een gelaagde boiler.   

zoals Lieven-2 en Fre De Peuter hier al suggereren, gaan voor een drukgevuld systeem. En voor hellingshoek van 60 of 70° om die lagere namiddagzon en lage zon van herfst-winter-lente beter te capteren.... Al bij al is de beschaduwing maar gedeeltelijk, en reeds weg na 12u waardoor de opbrengst nog zal meevallen.
Je kan ook denken aan vacuumbuiscollectoren want die zijn meer rondomgevoelig van West Zuid tot Oost. En presteren 's winters iets beter.