Aansluiten van de wasmachine op een zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo iedereen ,

Ik ben zinnens zeer binnenkort een zonneboiler aan te schaffen. nu las ik op internet dat ook de wasmachine en vaatwas hierop kunnen aangesloten worden ( via een fillersysteem of iets dergelijks). moet ik dan een ander type zonneboiler kiezen dan als ik dit niet zou doen of kan dit met elk type en nadien nog bij aangelosten worden?
Ik heb reeds een offerte gekregen voor vlakkeplaatcollectoren van 8 vierkante meter en 300l boiler. (+-5000 euro alles in).(firma Ragiro)
Naverwaming is met een Junkers condensatieketel. Zou enkel voor sanitair gebruikt worden ( geen vloer of andere verwarming in huis )

ik heb ook nog een vraagje aangaande de premie van EANDIS , is dit werkelijk 550 euro per vierkante meter ( dus 8 * 550) of gaat er verlies aan af doordat het vlakkeplaatcollectoren zijn ) ? (bijv. 7.2 * 550 euro)
Hoe lang duurt het ongeveer voor de premie uitbetaald wordt ?

Reacties

Uw wasmachine neemt gewoon warm water zoals jij dat doet via de kraan. Je hoeft er niets speciaal voor te doen aan uw boiler, uw wasmachine of vaatwas moet wel uitgerust zijn om hotfill te kunnen doen, dwz een extra ingang voor warm water.

dat heeft ie  niet vrees ik want is al een paar jaartjes oud . maar volgens de website die dat toestel verkocht moest je gewoon de warme en koude kraan op het toestelletje aansluiten ( 2 ingangen dus) en was er 1 uitgang die naar de machine gaat ( en binnenkomt in de machine zoals nu )

bij mij (en bij velen) werkt dit al jaren zonder enige bijkomende aansluiting. Gewoon een gerecupereerde badkraan tussen de toevoer waardoor je zelf kan kiezen of je er nu warm of koud intseekt.  Dus machine behoeft in geen geval een speciale voorziening

zo een toestelletje is een aquamix (er zijn ook nog een paar andere benamingen, alfa mix)

 

ik heb er momenteel zo één op overschot liggen (LEW met vlakke-plaat verkocht en PH bijna klaar om te verhuizen, maar voorlopig nog een zonnecollector, ik hoop binnen een jaar of 2)

 

meer info op http://www.flidais.be/Webshop/tabid/1019/ProdID/106/Default.aspx

 

als voorwaarde : in buurt van wasmchine moet er ook een warm kraan zijn

 

 

die van ons heeft dus 10 jaar goed gewerkt, als je wil kan je deze lenen om een test te doen voor een paar weken of maanden (had beter geweest in de zomer) ik woon in de buurt van Gent, als je deze wil komen ophalen

 

er is een klein nadeel, je kan je wasmachine niet meer "uitgesteld" laten starten

 

 

Is dit dan eigenlijk geen soort klassieke mengkraan die je voor uw wasmachine zet? Dus als je die zet op 40°C en je wil een kookwas doen zal uw wasmachine maar 40°C binnen krijgen en zelf nog bijwarmen tot 90. Of je moet dan zelf de kraan hoger zetten. Of omgekeerd, je wil koud wassen en je zal uw kraan kouder moeten zetten...Maar uiteindelijk werkt dit wel natuurlijk zonder veel problemen.

 

Een echte hotfill had een afzonderlijke inlaat voor warm water dacht ik en neemt afhankelijk van uw programma zelf koud of warm water via 2 ingangen. (onder voorbehoud dat er al andere systemen zijn natuurlijk).

 

Opletten want volgens dat ik weet zijn sommige merken hun elektroventielen niet voorzien om heet water binnen te krijgen waardoor de klep zou kunnen blijven hangen met alle gevolgen vandien als je dit doet via de gewone ingang voor koud water...

Beste,

 

in feite wat de vraag over je installatie op het aansluiten op een wasmachine betreft zou dit inderdaad perfect kunnen met een thermostatische kraan voor je wasmachine te plaatsen zodat er geen te warm water in je wasmachine komt.

Maar 1 ding vergeet men hier op het forum te vertellen!! voor het wassen neemt uw machine ongeveer een 7liter water dus warm water via uw mengkraan. maar uw machine gaat ook nog uw was willen spoelen en hier verbruikt het veeeeel meer water dit eigenlijk koud zou moeten zijn maar uw machine zal bij deze ook warm water nemen deze eigenlijk geen verstandige oplossing. je bent hierdoor maar liefst bijna 60 liter warmwater kwijt voor een gans wasprogramma terwijl het op een normale manier amper die 7 liter dient warm te maken. dus geen goede keuze.

het verhaal zou uiteraard anders zijn met een hotfill machine maar de kostprijs is ook weer niet de goedkoopste.

 

Met vriendelijke groeten,

Marco Baelus

marco, daarom dat je bij de aqua-mix geen vertraagde start kan instellen

 

aqua-mix moet je manueel, druk op de knop starten en dan, afhankelijk van de gekozen temp schakelt deze na x aantal minuten over op koud water (voor het spoelen)

 

x is afhakelijk of je voorwas (ook koud) wel of niet geselecteerd hebt

 

 

of je koppelt het niet aan de zonneboiler maar wel aan je regenwater ... ipv aan je leidingwater

op het forum is dit ook reeds besproken, wat neem je best kalkvrij regenwater of warm leidingwater uit de boiler

je boiler op regenwater vereist een aangepast filtersysteem en eventueel wat extra kraantjes leidingwater...

vaatwas lijkt me wel nuttig gezien je dit veelal met leidingwater doet... alleen weet ik niet of dit zondermeer kan

ivm vaatwas: normaal geen probleem om op warm water aan te sluiten (vaatwas heeft normaal een thermostaat zodat geen te warm water gemaakt wordt).   

Beperkingen: vaatwas gebruikt maar 10 liter => indien lange leiding tss boiler/ketel naar vaatwas ben je al veel water kwijt en is opname warm water beperkt.  Eventueel dunnere leiding tss keuken en ketel voorzien voor warmwater.    

Wasresultaat beperking: eerst spoelt vaatwas met koudwater; zetmelen lossen beter op in koud water dan warm water.  Je wasresultaat voor zetmelen (bv aardappelen), kan minder goed zijn.  

Zelf hebben we al meerdere jaren vaatwas op warm water zonder probleem.  Merk op dat onze vaatwas een programma heeft waarbij het water niet bijverwarmd wordt.  Dit gebruiken we echter niet.  We gebruiken de 'gewone' vaatwas programma's.  

Walter

ivm vaatwas: normaal geen probleem om op warm water aan te sluiten (vaatwas heeft normaal een thermostaat zodat geen te warm water gemaakt wordt).   

Beperkingen: vaatwas gebruikt maar 10 liter => indien lange leiding tss boiler/ketel naar vaatwas ben je al veel water kwijt en is opname warm water beperkt.  Eventueel dunnere leiding tss keuken en ketel voorzien voor warmwater.    

Wasresultaat beperking: eerst spoelt vaatwas met koudwater; zetmelen lossen beter op in koud water dan warm water.  Je wasresultaat voor zetmelen (bv aardappelen), kan minder goed zijn.  

Zelf hebben we al meerdere jaren vaatwas op warm water zonder probleem.  Merk op dat onze vaatwas een programma heeft waarbij het water niet bijverwarmd wordt.  Dit gebruiken we echter niet.  We gebruiken de 'gewone' vaatwas programma's.  

Walter

onze vaatwasser stond toen ook 10 jaar op warm water

nadeel : spoelt ook met warm water

maar dat heeft dan weer het voordeel dat het droogproces efficienter is

 

deze vaatwasser werkt nu nog steeds bij ons, op koud water, tot eind dit jaar, dan verhuis naar PH met nieuwe (zuinige vaatwas) met erachter 2 kranen, warm en koud, je weet maar nooit wat er mogelijk is

 

 

Hoi,

 

Vooraleerst; een Alfa-Mix is een prima oplossing, werkt zeer goed en is simpel en snel te plaatsen wanneer er warm water in de buurt is (we plaatsen deze bijna standaard in al onze installaties; ook wanneer het sanitair water op hout of gas wordt verwarmd is het financieël interessant).

 

Over de premies van Eandis/Infrax; die 550 € / m2 is correct, maar er wordt voor de m2 gekeken naar de apertuur (nuttig oppervlak van de absorber) van de panelen, dit is terug te vinden in de specificaties en kan uw installateur zeer zeker vertellen. Het maximum van de subsidie is 4125 € en wordt dus bereikt met een zonneboiler met een apertuur van exact 7,5 m2. De installatie die Ragiro aanbied (met de panelen volgens hun website veronder stel ik) zal juist geen 7,5 m2 zijn.

 

Die premie aanvragen is simpel online te doen en wordt redelijk snel uitbetaald (meestal een paar weken, het langste wat ik gehoord heb was 2 maand, het kortste een week).

 

mvg

Beste,

Bent u uitendeilijk met Ragiro in zee gegaan?

Zo ja, bent u daar tevreden van?

Ze hebben vorige week bij mij een installatie gedaan, en ik ben daar allesbehalve tevreden van.

 

Mvg,