pelletkachel als hoofdverwarming voor een aanbouw, bestaande uit 3 kamers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forum,

Binnenkort hoop ik een aanbouw aan mijn huis aan te vatten. Ik ben op zoek naar de passende verwarming hiervoor.

De aanbouw bestaat uit een (nieuwe) inkomhal (9,5 m²), een (nieuwe) woonruimte (37 m²) en een (nieuwe) overloop (27.5 m²) naar het reeds bestaande deel van mijn woning. Bouwwijze is laagenergie, niet passief.

Gemakshalve dacht ik gewoon een nieuwe condensatieketel op aardgas aan te schaffen, met een nieuw, kleiner CV-circuit. Want het bestaande CV-circuit wil ik niet uitbreiden, omdat ik dan ook steeds het 'oude' deel van mijn woning ga mee opwarmen, terwijl ik bvb. enkel in de nieuwe aanbouw zit.

Nu was ik gisteren op een opendeurdag rond pelletkachels, waar ook gezegd werd dat zo'n pelletkachel ook als "wateropwarmer" voor een CV-installatie kan gebruikt worden ... . Of ik las dat sommige pelletkachels een soort buizensysteem gebruiken om via ventilatie andere ruimtes te verwarmen. Dat leek me zeer interessant voor mijn geval.
Evenwel na een namiddagje lezen en googlen zijn er toch wat vragen :

1° het vreemde is dat pelletkachels die over zo'n wateropwarmer beschikken, blijkbaar (idealiter) moeten aangesloten worden op een heetwatertank. Zo lees ik op :

http://www.calimax.com/en/technologie-pelletofen/heat-exchanger

(wat volgens test.de toch een van de betere Duitse merken is)

Vragen : 1° waarom is zo'n heetwatertank nodig ? 2° hoe raakt het water dan in de radiatoren ? 3° zo'n systemen (pelletkachel + wateropwarmer) kosten toch al rond de 8700 EUR, volgens test.de (en dan is het nog niet geplaatst, en dan nog zonder de kosten van zo een heetwatertank) ; is dit nog in verhouding met de simpele condensatieketel en enkele radiatoren 4° zijn er personen die zoiets hebben, en hun ervaringen willen delen ?

2° ik zag op youtube ook een opstelling waarbij een pelletkachel via een buizensysteem en via ventilatie ook aanliggende ruimtes opwarmt. Makkelijk natuurlijk, want geen gedoe met het opwarmen van warm water. Dus de warme lucht van de pelletkachel wordt via de buizen in de andere ruimtes geblazen.
Voor mij zou dit wel makkelijk zijn, want buiten de ruimte waar de pelletkachel staat, en die dus door de pelletkachel wordt opgewarmd, moeten slechts 2 andere ruimtes verwarmd worden (inkomhal en overloop).

Vragen : 1° werkt zoiets confortabel (voldoende warm, geluid, stof, ???) 2° zijn er personen die dit systeem hebben, en hun ervaringen hiermee willen delen ?

3° of doe ik gewoon maar beter nieuwe (extra) condensatieketel op aardgas + enkele radiatoren ?

Met dank voor jullie reacties.

Kris

Reacties

Nog geen reacties ...

Misschien een wat te zware vraagstelling ... .

 

Anders gesteld : wie heeft ervaring met pelletkachels om MEERDERE (naast elkaar gelegen) ruimtes te verwarmen ? Via radiotoren (op een warmwatervat), via de schouw(pijp), via warmeluchtsysteem, via ... ?

 

Thanks,

 

Kris

Beste,

 

We zullen proberen wat antwoorden te voorzien:

 

Vooraleerst is het zeker wel een goed idee om het nieuwe CV circuit bij op het bestaande aan te sluiten, dit kan via zijn eigen pomp gebeuren zodat de rest van het huis niet mee moet opwarmen wanneer de bijbouw warmte vraagt. Dit noemen ze zoneregeling. Zo gebruik je een ketel voor alles en dat is nog altijd het meest efficiëntste.

 

Verder over pelletkachels met watermantel

  • Een buffervat is zeer aangeraden bij een pelletkachel omdat als er warmtevraag is van de CV installatie deze niet continue moet op- en afspringen. Zo kan de pelletkachel langere brandcycli doen wat beter is voor de levensduur, uitstoot en efficiëntie. Vanuit dit buffervat trekt een pomp dan heet water naar de radiatoren voor de warmte af te geven.
  • Een simpele condensatieketel op gas is een stuk goedkoper dan een geavanceerde pelletkachel (die ook nog eens beperkt is in zijn pelletopslag). Een pelletketel is misschien ook een idee voor de verwarming van uw gehele huis. Velen verwachten van een pelletkachel een mooie, aangename vlam zoals bij een houtvuur, maar dit is jammergenoeg niet het geval. Wil je echt verwarmen via CV, dan is een ketel toch de aangewezen oplossing.
  • Ik heb wel zelf geen pelletkachel met watermantel en ben dus geen ervaringsdeskundige, maar kom ze in het professioneel leven wel veel tegen en krijg er veel vragen over.
  • Ik ken iemand met een pelletkachel met luchtkanalen voor de andere ruimtes, het is een leuk concept, maar hij heeft wel wat last van het lawaai. Warmte en stof zijn geen probleem.
  • Een condensatieketel + wat radiatoren is natuurlijk zeer betrouwbaar, goedkoop en gemakkelijk, maar dan zou ik toch zeker zien naar een extra kring te bouwen met een eigen pomp en eens zien wat er gedaan kan worden met de huidige ketel (behouden of vervangen door iets beters).

 

Bedankt Fre, voor de heldere antwoorden.

 

voor mijn aanbouw ga ik zeker het idee van de pelletkachel met CV verlaten. Te duur, ik heb het gevoel dat zo een installatie wel eens naar de 12 à 15.000 eur kan gaan (pelletkachel, buffervat, installatie)

Aangezien het mogelijk ruimtes zijn die ik professioneel ga gebruiken, is dat idee van de luchtkanalen dan ook niet zo'n sterk idee (lawaai).

Dus zal ik het wellicht houden op de gekende condensatieketel op gas, op een CV.

Dank hoor.

 

Kris

Hoi,

 

Mag ik dan toch aanraden om uw bijbouw als een aparte zone te verwarmen (dus met verschillende pompen voor de zones en een gasketel). Dan zou je je bestaande gasketel kunnen blijven gebruiken als deze nog goed genoeg is. Mocht er later geld zijn voor iets beters heb je maar een ketel te vervangen.

 

Succes

Dag fré

Ikzelf heb een Edilkamin Moon 11kw,
deze heeft kanalisatie voor 2 extra ruimtes.
Dit zou een oplossing kunnen zijn, ofwel een thermokachel.

Kachel met een buffervat binnenin, die je op een apart circuit en/of het hele circuit kan schakelen.
Apart tussenseizoen, winterseizoen op de hoofdleiding (die je kan afsluiten)
Zo wordt aanvoer/retourwater terug op temperatuur verwarmd, en de ruimte waar de thermokachel ook.

www.pellets.forummotion.com is een enkel over pelletkachels en ketels waar je heel veel kan terugvinden,
over de verschillende kachels, merken en gebruikerservaringen.

Met vriendelijke groeten

Grossard Rob