vloerverwarming aansturen met elektrische boiler of elektrische doorstromer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onderstaand een schetsing van de thuissituatie.

Met de zonnepanelen liggend op het huis hebben we ieder jaar een overproductie van 3500 a 4000kw.

Op dit moment verbruiken we per jaar een 1200m3 gas. Ongeveer een1000 m3 voor de vloerverwarming en een 200m3 voor warm water voor sanitair gebruik.

Nu ben ik aan het uitkijken naar een bepaald systeem om het water van het gesloten circuit van de vloerverwarming elektrisch te verwarmen zodat ik de resterende kw nuttig kan verbruiken.

Zelf had ik gedacht aan het plaatsen van een extra circulatiepomp en een elektrische boiler of doorstromer die ik vervolgens koppel aan de vloerverwarming (andere zijde van de collector)

Om dan vervolgens de gewenste kamertemperatuur te verkrijgen stel ik de gewenste temperatuur in op de boiler of doorstromer. Dit zal in het begin wat zoekwerk verrichten.

Na wat zoekwerk heb ik al doorstromers gevonden waarbij je de temperatuur met een afstandsbediening kan instellen.

De vragen die ik bij dit alles heb zijn de volgende

* is dit alles mogelijk of komt er toch nog wat meer bij kijken?
* zijn doorstromers gemaakt om constant in bedrijf te zijn?

Indien iemand hier ervaring mee heeft hoor ik het graag.

Reacties

Eerst en vooral als je 4000 kWh over hebt, is uw installatie niet zwaar overgedimensioneerd? Of zijn er plots sterke veranderingen in uw gezinssituatie of aanpassingen aan uw verbruik doorgedreven?

 

Voor de rest zou ik als je dat overschot dan toch wilt opsoeperen die stroom rechtstreeks gebruiken voor verwarming met een elektrische radiator. Waarom eerst water op warmen om dan weer af te geven in warmte? Dat is verlies van rendement.

 

Een elektrische radiator zet je af en aan wanneer je het nodig hebt en brengt de warmte rechtstreeks in uw ruimte. Hiermee zal uw vloerverwarming ook minder moeten bijwarmen en is de besparing navenant zonder extra kosten van een elektrsche boiler of doorstromer.

 

Persoonlijk vind ik dit alles wel not don, maar de discussie is hier wel al meerdere keren gevoerd.

Heel dit verhaal komt toch op een helling te staan met de invoering van de 'slimme' meters, aangezien er dan betaald moet worden voor de stroom die je van het net gebruikt. Op dat moment is het interessanter om de stroom te gaan gebruiken op moment dat je hem opwekt, en dus overdag je afwasmachine en wasmachine en andere grootgebruikers gaat opzetten.

Had men vanaf dag 1 voor het Duits systeem gekozen, dan waren deze uitwassen nooit ontstaan.

Daar zit je immers met meerdere tellers, en krijg je geld per kwh die je aan het net levert, en betaal je ook per kwh die je van het net haalt. De kwh die je verbruikt tijdens de opwekking heb je gratis.

Dit systeem beoogt meer de het doel, namelijk opwekken voor eigen gebruik, en in functie van eigen verbruik dan ook panelen plaatsen. 

Hier heb je nog altijd teveel mensen die maar plaatsen, zoveel als ze kunnen betalen, want het betaald zich toch terug door de GSC. Als je al je opgewekte stroom verbrast door bij wijze van spreke je tuin vol elektrische vuurtjes te zetten, krijg je nog GSC, die redenering heb ik nooit begrepen.

Dus, conclusie: Ik vind het een absurd idee om een elektrische boiler te voorzien om je vloerverwarming mee op temperatuur te brengen!

Waarom zou je al die onbenutte kWh willen verbruiken? Het is juist goed dat je meer stroom produceert dan verbruikt, je verbruikt immers geen grijze stroom meer, je elektriciteitsfactuur is nihil en je levert groene stroom aan het net. Volgens mij is dat een win-winsituatie!!

Ik heb de zonnepanelen een 2tal jaar geleden laten installeren met de gedachte dat ons verbruik in de toekomst alleen maar zou stijgen in verband met de toen nakende gezinsuitbreiding.

Op dat moment waren we hier thuis nog maar met 2, en ons verbruik bedroeg een 3500kw per jaar

 Ondertussen telt ons gezin 4 personen en hebben we een verbruik van 4500kw per jaar.

De reden waarom ik 2 jaar geleden geopteerd heb voor een installatie waarmee ik meer stroom opwek dan ik toen indertijd verbruikte is de volgende:

Ons stroomverbruik zal in de toekomst alleen maar stijgen als de kinderen groter worden, met het te verwachten dalende rendement van de zonnepanelen zal ik binnen 10 jaar niet meer zo veel opwekken zoals dat nu het geval is. Vandaar dat ik binnen 10 jaar waarschijnlijk mijn eigen stroomverbruik nog ga kunnen indekken.

Het was niet mijn bedoeling om de discussie te voeren of ik nu te veel stroom opwek en dat dat volgens sommigen niet de juiste gang van zaken is. Mijn bedoeling was enkel een antwoord te krijgen of het praktisch uitgevoerd kan worden.

Op dit moment verwarm ik ook bij met elektrische vuurtjes maar het lijkt me beter om de vloerverwarming elektrisch te verwarmen, lagere temperatuur, minder elektrisch verbruik denk ik, en éénmaal de vloer warm is koelt het ook minder snel af dan met de elektrische vuurtjes .

 

 

 

Lage temperatuur verwarming - > minder elektrisch verbruik .... nou dat moet je me toch eens uitleggen....  Je vloer zal misschien wel minder snel afkoelen dan met de vuurtjes maar voordat deze vloer op temperatuur is heb je ook veel meer kwh tjes nodig. Boilertje ertussen -> nog meer verlies aan warmte.

 

Er bestaan ook elektrische stralingspanelen -> minder hoge ruimtetemp. nodig , redelijk directe warmte, niet zo duur, makkelijk te plaatsen, ....

 

Even voor de duidelijkheid : ik promoot het elektrisch verwarmen van een woning en/of water absoluut niet ! Zelfs van warmtepompen moet ik niet weten .... pure oplichterij ....

Ik begrijp dat elektrsich verwarmen de dag van vandaag niet meer zo milieuvriedelijk is en dat er andere en betere manieren zijn om een woning te verwarmen.

Mijn redenering was de volgende:

In de wintermaanden bedraagt de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming  27 tot 30°. De retourtemperatuur 22 tot 23°.

Als ik dan een bijkomende boiler of doorstromer plaats dan hoeft dit toetstel het retourwater maar een 5 a 7° bij te verwarmen,

ik dacht dat dan het elektrisch verbruik van een boiler of doorstromer wel zou mee vallen en dat ik zo meer  rendement zou kunnen halen dan dat ik nu doe met de elektrische vuurtjes. Vorig jaar heb ik het gasverbruik kunnen laten dalen van +-1111m³ per jaar naar een 800m³. Vandaar dat ik denk dat ik het gasverbruik nog feller kan laten dalen met boiler of doorstromer.

Of redeneer ik hier fout?

 

Beste Kris,

 

Waarom geen lucht-water warmtepomp installeren?

Dan kan je het aardgas deel (12000kWh/jaar) quasi volledig opvangen.

Betreft de slimme meters, gisteren is in een mail van de VREG duidelijk geworden dat OOK met de slimme meter verbruik en injecctie op jaarbasis zal worden verrekend, dus geen paniek.

Mvg

 

JEroen

 

Je gasverbruik zal je allicht wel kunnen laten dalen door je vlvw niet meet met de ketel te stoken. ECHTER: aangezien je op lage temp. werk zal je gasketel ook condenseren waardoor een hoger rendement wordt bekomen dan indien je hetzelfde vermogen elektrisch gaat opwekken dmv een zuiver elektrische weerstand ....

Indien je El. boiler een weerstande heeft van 2000 W dan is het ook nog eens de vraag of deze boiler wel in staat gaat zijn om de watertemperatuur van je vloerverwarming in stand te houden .... Heeft je vloerverwarming een afgifte van meer dan 2000 W dan zal de boiler je watertemperatuur niet terug op 27 °C krijgen en heb je een continu elektrisch verbruik van 2kW per uur terwijl je niet eens je ruimte warm kan houden.