wel of geen verwarming op verdiep LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,
Ik zou eens willen weten of je bij een LEW wel of geen verwarming hoeft te plaatsen op de bovenverdieping:
- Slaapkamers dienen normaal enkel om te slapen, maar indien er moet gestudeerd moet worden op de kamers, hoe verwarmen? (elektrische vuurtjes?)
- Is er thermische isolatie nodig tussen GV en verdiep? (zonder isolatie krijg je toch al warmte van het GV naar boven)
- Probleem badkamer op verdiep: hier wil ik graag een verwarming plaatsen die snel reageert. (vloerverwarming?, radiator of ???)
- Ik weet nog niet op welke manier de warmte voor verwarming en SWW op te wekken. Ik twijfel tussen warmtepomp L/L, warmtepomp met captatie in tuin of een gin aankoop goedkopere HR gasketel.

Kan iemand me op deze vragen antwoorden geven?
En is er meer info van mijnentwege nodig?
Dank U,
Michel

Reacties

Michel,

- verwarming slaapkamers boven: bij ons zijn er radiators in de slaapkamers boven, maar die hebben in 8 jaar nog nooit aangestaan, ook niet tijdens de voorbije strenge winters en ook niet als daar een baby sliep... misschien later als we het geluk hebben dat onze kinderen willen studeren :-); voor de weinige verwarming die daar misschien ooit nodig is, zou ik het durven oplossen zoals de badkamer (zie hier onder)...

- interne thermische isolatie: daarvan zie ik het nut niet in, steek die isolatie maar liever extra bij in muur of dak.

- badkamer verdieping: wij hebben een minibadkamertje op de verdieping met douche, WC en lavabo, we gebruiken hier een verwarming die snel reageert en in dit geval weinig kost: een electrische convector. Vorige winter heb ik er enkele weken een verbruiksmeter aangehangen maar heb het opgegeven omdat het verbruik niet echt de moeite was, ik vermoed op een jaar minder dan  75kWh; ik moet er wel bijzeggen dat ons 'boven-mini-badkamertje een 'passiefenclave' is binnen onze LEW, en enkel verwarmd wordt tijdens het douchen, voor alle andere badkameractiviteiten is verwarming absoluut niet nodig. Momenteel (4 oktober) hebben wij daar nog geen verwarming nodig om een douche te nemen. Het bevalt ons zo goed dat we overwegen van onze eigenlijke badkamer beneden die niet meer gebruikt wordt te verbouwen tot iets anders

- verwarmingsbron: ik zou het zonde vinden van veel geld in een warmtepomp te steken, spendeer dan beter nog wat meer aan isolatie en plaats de kleinste gasbrander die je kan vinden.

Veel succes

Patrick,

 

Bedankt voor je reactie,

Kun je me zeggen welke temperaturen je in de slk's ongeveer meet wanneer de buitentemperatuur respectievelijk -5°C, 0°C,5°C en 10°C is?

Hoe heb je je badkamer geisoleerd? Heb je in de binnenmuren rond de badkamer ook een extra isolatie geplaatst?

Michel

 

 

- Is je LEW een HSB ? dan is het gebruikelijk dat er sowieso isolatie in de tussenmuren (badkamer) komt , al was het maar om geluid te verminderen.Normaal GEEN isolatie tussen de verdiepen.

 

- bij ons ook geen verwarming op verdiep , al liggen er wel alpex buizen klaar voor de kinderkamers , doch nog nooit nodig gehad, ook niet nu kinderen studeren op kamer. Tenslotte herverdeelt je balansventilatie de warme lucht een beetje.

 

- badkamer met handdoekdroger/radiator combinatie. we zorgen er gewoon voor  de thermostaat even aan zetten enkele min voor we naar de badkamer gaan.

- bij ons klein (3-14 Kw) condensatieketeltje met enkele radiatoren beneden en voor san WW in 300 liter buffervat.Buffervat heeft extra verwarmingsspiraal voor zonnepanelen, doch ook nog niet de noodzaak gevonden om deze te installeren.(zie verder bij energiekost.)  Uiteindelijk nog te veel radiatoren, maar je kent dat , je wil altijd op veilig spelen bij het plaatsen. Minimale investeringskost.

Ik vindt in het algemeen dat er teveel wordt geinvesteerd in vloer/muurverwarming (grotere winstmarge voor installateur ??), terwijl je met een paar (een beetje) overgedimensioneerde radiatoren ook op zeer lage temperatuur kan werken , zodat je ketel goed condenseerd.

 

Totale energiekost (vrijstaande HSB 18cm cellulose in dak en wanden, 180m2 verwarmde vloeropp,2 volw,2kind)) bij ons , dus verwarming, san WW,én koken op gas (als je toch al gas legt voor verwarming, kan je er beter ook op koken) : 450 euro /6300 Kwh gas per jaar !!!Wie doet het ook zo goed ?

Wij moeten nog gaan bouwen, en willen graag massief bouw doen met binnenmuur 15cm ytong en ongeveer 20cm rotswol of glaswol + gevelsteen.

En we willen beneden graag vloerverwarming, daar we geen radiatoren willen wegens gemakkelijk onderhoud van de woning (stofnesten e.d.)

Enkele vragen:

- wat zijn Alpex buizen?

- Wanneer je je handdoekdroger/radiator op zet, is die elektrisch of ook opgewarmt via de Gasbrander? Want indien de kamerthermostaat in de woonkamer het warm genoeg heeft, zal je in de badkamer toch geen warmte krijgen, of heeft deze een aparte thermostaat en een aparte circulatiepomp?

- Wat is de temperatuur in de slaapkamers nu bij dit weer en wat bij vriesweer?

 

Michel

 

Wonen in recent passiefhuis met kleine kindjes.
- Geen verwarming voorzien boven met uitzondering van vloerverwarming in badkamer.
Slaapkamers nu (oktober) 21,5°c,  beneden 22,5°c , zonder te verwarmen uiteraard.
- 28 cm Cellulose in buitenwanden + 6cm houtwolplaat aan buitenkant, 40cm cellulose in dak + Celit4d,
in de binnenwanden en plafonds vlasisolatie voor geluidsreductie+contactgeluidsisolatie onder vloerafwerking, 16cm Resol hardschuimplaten in benedenvloer.
- verwarmen + sanitair warm water met warmtepomp lucht / water op vloerverwarming die dus vooral gewerkt heeft bij de opstart en bij het stooktraject voor de chape voor de afwerkingsvloer erop mocht... draait nu voor sanitair water, bij echt grauw vriesweer met weinige zonnewinsten moet hij wel zijn werk doen)

Alpex buizen is een type van buizen van merk begetube, men doelt wellicht op Alpex Duo cv buizen. Die meerlagig samengesteld zijn uit kunststof - aluminium - kunststof waardoor ze goede eigenschappen hebben naar water-, luchtdichtheid en zo mee voorkomen dat er 'lucht in de leidingen' komt. Veel gebruikt alternatief voor de vroegere metalen cv buizen.

Zelf vind ik dat je al je kamers met zelfde wooncomfort moet voorzien.  Ergens geen verwarming plaatsen zorgt voor beperkingen.  Misschien niet nu, misschien niet terwijl jij eigenaar bent van het gebouw.  Wat als iemand zeer lang bedlegerig is.  Wat als een kamer van doel verandert (bv een hobbykamer wordt,  een tv-kamer, ...).  Een kamer enkel een slaapkamer noemen vind ik een zeer grote beperking voor dure m2 bouwopp.  Waarom dan die plaats dan bv niet beperken tot 5m2?  

Mijn kinderen studeren niet alleen op hun kamer, ze spelen er ook zeer veel, komen er samen met vrienden.  Viool spelen doe bv liefst in verwarmde kamer.     Mijn 3 kinderen zullen grofweg over ene periode van 12 jaar hun kamer gebruiken om te studeren.  De ene deed dat wat sneller dan de andere; Eentje maakt huiswerk vanaf 10 jaar op haar kamer.  Die periode van 'studerende' kinderen is dus best lang.  

Los daarvan geloof is dat een beetje verwarming voorzien in de slaapkamers niet duur moet zijn.  Uiteindelijk gaat dat maar over een paar radiatoren, een beperkte hoeveel m2 vloerverwarming.  Daarnaast geloof ik dat geen verwarming voorzien de verkoopwaarde van je huis meer doet dalen dan de kost van ze wel te voorzien.  Ik vind daarom dat je moet zorgen dat iedere kamer in huis eenzelfde warmte comfort kan hebben.  Vind je dat zelf niet nodig moet die verwarming daarom niet aanzetten.  

"- Slaapkamers dienen normaal enkel om te slapen, maar indien er moet gestudeerd moet worden op de kamers, hoe verwarmen? (elektrische vuurtjes?)"

Gewoon verwarmen met hetzelfde verwarmingssysteem als de rest van je woning.  'enkel slapen': dure m2 vind ik.  

- Is er thermische isolatie nodig tussen GV en verdiep? (zonder isolatie krijg je toch al warmte van het GV naar boven)

Wat is het probleem?  Een keuze die je moet maken: zolang je zorgt dat isolatie tss verdiepen niet in de buurt ligt van buitenisolatie, zal temperatuur in huis tss verwarmde ruimtes maar een 2 graden zijn max.  Ga je veel isolatie stoppen zal verschil groter worden. Er wordt voor LEW wel eens gezegd dat temp in slaapkamers zonder verwarming niet onder 18°C; maar dat is voor een groot deel omdat die kamers grenzen aan verwarmde ruimtes (naast, onder...).  Isoleer je tss kamers serieus kunnen die ruimtes veel koeler worden.  Een ontwerp keuze waar redenen voor kunnen zijn, maar zoals ik zei vind ik dat overal een comfort temperatuur garanderen.  En dan is dat eigenlijk niet nodig (zorgen voor goed geluidscomfort is natuurlijk  nodig).    

- Probleem badkamer op verdiep: hier wil ik graag een verwarming plaatsen die snel reageert. (vloerverwarming?, radiator of ???)

Snel reageren? Ben je van plan de temperatuur in je LEW badkamer tot 10°C te laten zakken?  In LEW warm je niet op, je houdt op temperatuur. Je hebt nooit snel veel energie nodig . Wil je absoluut verwarming aan/uit zetten (zie er wel niet het nut van in), dan is ieder verwarmingssysteem snel genoeg om die extra warmte te geven om de ruimte comfortabel te hebben (van 18°C naar 21°C gaat met ieder systeem snel genoeg).  

Los daarvan; veelal zal je door verwarmen van de badkamer de andere kamers op slaapverdiep ook verwarmen.  Indien geen verwarmde slaapkamers verwacht ik dat meeste energie van verwarming badkamer net naar die andere niet verwarmde kamers zal gaan.  

Voor je vraag over welk verwarmingssyteem misschien een andere vraagstaart starten.  

 

 

 

 

 

Walter,

Ik zou eens willen weten welke temperatuur er in de slaapkamers is wanneer het buiten vriest. Ja, we willen de kamers inderdaad ook gebruiken voor andere dingen dan slapen (studeren, hobby, ...). Want als het er te koud is, dan is een extra radiator weldegelijk nodig. Maar ik weet gewoon niet welke temperatuur ik daar kan verwachten. Daarom mijn vraag.

Wat betreft de snel reagerende verwarming in de badkamer, Wanneer je je uitgebreid wil wassen, heb je een hogere temperatuur dan 18°C nodig in de badkamer. Dus moer er toch een mogelijkheid zijn om op een 10 tal minuten de temperatuur in de badkamer enkele graden te laten stijgen? En hier begrijp ik niet hoe je dat kunt doen, wanneer je in de living reeds warm genoeg hebt valt de verwarmingsketel tocht uit. Hoe kan dit opgelost worden?

Welke temperaturen: dat kan je simmuleren; maar dat neemt wel wat tijd in beslag.  Ik ken niet direct software die dat volautomatische doet (zal wel bestaan).  E bestaat ergens een excel sheet die de nodige vermogens per kamer berekent.  Die kan je ook gebruiken om uit te zoeken wat de temperatuur is in een kamer als je ze niet verwarmd (zoeken bij welke temperatuur er een energetisch evenwicht is tss energiewinst en -verlies).  

Praktisch eens op verschillende plaatsen navagen wat ze halen (versus waarmee ze content zijn).  Hier thuis; Alles wordt verwarmt op 1 slaapkamer na; daar wordt het ook niet veel kouder dan 19°C (in rest van het huis is het dan 21°C op koudste periode van het jaar en dan voelt die 19°C 'fris' aan).  

Daarnaast die badkamer; Wat gebeurt er in je LEW; je verwarmt die badkamer eens op en dan zal het er 24uur later misschien 1 graadje kouder zijn als je de vewarming terug uit uitzet.  Maw; het wordt niet 18°C in je badkamer als je ze de dag voordien hebt opgewarmd; misschien 20 of 21°C; Dat met best warme muren vraagt maar een kleine toevoeging van warmte in de badkamer om het er comfotabel te hebben*.  

ivm de living en verwarmen: je duidt op een probleem wanneer je werkt met een centrale thermostaat (of thermostaten in het algemeen).   Maar dat moet niet: je kan ook zorgen dat ketel 'merkt' dat er warmtevraag is in een ruimte en dan aanslaat.  Dit 'merken' kan door de terugkomende temperatuur van het water uit vloerverwarming of radiatoren te bekijken.  Is dit water kouder geworden is er warmtevraag en moet de ketel terug werken totdat de warmtevraag weg valt.  Zo een systeem werkt best als je ketel net die nodige energie kan geven die je huis vraagt; dan kan de ketel lange uren draaien aan een hoog rendement.  Vandaar het belang van een ketel die voor een LEW een laag vermogen kan geven.  

Hier thuis werken we met vloerverwarming zonder enige thermostaat; op 1 slaapkamer na worden alle kamers altijd verwarmd.  Verwarming staat 24uur 'aan'; als verwarmingstoestel merkt dat er geen warmtevraag is gaat die uit.  We houden ons niet bezig met even de verwarming aan of uit te zetten (zou ook niet weten waarom).  

Merk op: de grootste energiebesparing doe je door correct te isoleren; Het is best bewonderingswaardig van dan nog te proberen enkel te verwarmen wanneer en waar dat nodig is om extra te besparen.  Maar voor mij is het hele huis kunnen gebruiken om met 5 samen te leven belangrijker dan een heel verdiep niet te verwarmen.  Op middellange termijn zullen we de zolder renoveren; die zal dan deels ook 'extra' leefruimte kunnen worden.  Daar gaan we vermoedelijk geen verwarming voorzien.  Maar dan ga ik er ook van uit dat die leefruimte een paar maanden per jaar niet zal gebruikt worden voor bepaalde dingen waar ene bepaalde comfort temperatuu nodig is (meer specifiek: de pubers zullen dan ofwel in de living moeten komen zitten of content zijn voor hun privacy bij 18°C).  Ik kan met voorstellen dat je die keuze wil maken voor je volledige verdiep dan voornamelijk bedoelt is als slaapvertrekken.  Maar dat is keuze die ik niet zou maken wegens te veel beperkingen.  

Walter

*; je badkamer omsluiten met allemaal koude slaapkamers zou het wel eens kouder kunnen doen worden in de badkamer; oa de ventilatie zou er dan constant voor zorgen dat er koude lucht uit de slaapkamers in de badkamer komt wat de badkamer extra afkoelt. Maar misschien is het dan logischer dat de badkamer  niet op die plaats gezet wordt.  

"Momenteel (4 oktober) hebben wij daar nog geen verwarming nodig om een douche te nemen."

hoe warm is het dan in je badkamer zonder verwarming?

"Het bevalt ons zo goed dat we overwegen van onze eigenlijke badkamer beneden die niet meer gebruikt wordt te verbouwen tot iets anders"

achteraf bekeken; had je badkamer op de verdiep dan niet wat groter gewild?

"'boven-mini-badkamertje een 'passiefenclave' is binnen onze LEW, en enkel verwarmd wordt tijdens het douchen,"

dat verrast me: hier thuis is badkamer niet 'warm' - ergens tss 22°C en 21°C; maar het is net het douchen zelf/water van warm bad; dat temperatuur (of comfort ervaring) omhoog jaagt waardoor het er wel 'warm' genoeg is naakt nat te zijn.  

Walter

 

Walter,

Dit vind ik zeer interessant:

Dit 'merken' kan door de terugkomende temperatuur van het water uit vloerverwarming of radiatoren te bekijken  

Als ik het goed begrijp wil dit zeggen dat je ketel aanslaat wanneer de retourtemperatuur onder een bepaalde waarde zakt.

Maar dan moeten de afgifteapparaten in de te verwarmen ruimtes weel zeer nauwkeurig bepaald zijn.

Enkele bedenkingen/vragen:

Hoe verwarm je dan het SWW?

Staat je verwarming dan 24/24 uur per dag aan?

Je moet weten, voor mij is dit allemaal nogal nieuw.

 

Michel, 

ik heb zeer grof de werking van een weersafhankelijke regeling (WAR) uitgelegd; Nodige retour temperatuur (of verschil tss vertrek en retour) wordt bepaald aan de hand van buitentemperatuur.  

werking voor SWW staat daar los van.  Zoek eens op 'WAR regeling' op het internet voor extra info.

'Maar dan moeten de afgifteapparaten in de te verwarmen ruimtes weel zeer nauwkeurig bepaald zijn.' => vooral nodige afgifte per ruimte moet goed berekend worden; hierop dimesioneer je radiator/vloerverwarming; bijregelen kan door debieten aan te passen.

Walter
 

Michel,
Ik ben nogal gecharmeerd door de lage temperatuur convectors van Jaga die we hebben geplaatst. Deze brengen snel de woonkamer op temperatuur en kunnen op dezelfde lage temperatuur werken als de vloerverwarming. Nadeel is de hogere kost van die convectors.
Gr
Stijn