Referenties Bostoen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben bouwgrond gekocht. Sowieso willen we lage energie bouwen, en hebben reeds contacten gehad met bouwfirma Bostoen. Graag kwamen we in contact met mensen die wonen in een passiefwoning van Bostoen en hierbij ook zelf de grond aanbrachten, dus geen grond met woning op kochten maar zelf als vragende partij naar Bostoen gestapt zijn. Hebben jullie positieve/negatieve ervaring met deze manier van werken?

Reacties

Bostoen en passiefhuis... ik krijg er geen warm gevoel bij. Als je echt met Bostoen in zee wilt, zorg dan in ieder geval dat je van Bostoen een volledige PHPP-berekening ontvangt met bijbehorend PH-certificaat. En aangezien je de vraag op dit forum stelt: PH kan ook op onecologische wijze behaald worden, bijvoorbeeld met veel PUR, elektrische verwarming en SWW met een gesubsidieerde PV-installatie als quasi-ecologische schaamlap.

terecht opgemerkt volgens mij, maar keuze PUR en elektische boiler, ... ligt toch bij de klant (en zijn budget) ?

 

 

 

 

Verleden jaar had ik op de stand van Bostoen op Batibouw gehoord dat zij liefst werken met een warmtepomp met een diepteboring. Dat klinkt toch fatsoenlijk. En ook dat ze eigen technieken hebben om systematisch een n50 van 0,6 te behalen.

Op een beurs wordt van alles gezegd om de verkoop te bevorderen. Het gaat er om wat ze standaard aanbieden, dat zal eerder een elektrisch vuurtje zijn als ik het PH-lastenboek mag geloven: verwarming met 3 elektrische wandconvectoren (3 kW) en SWW met elektrische boiler van 150 liter...

 

Vrienden van ons hebben met Bostoen hun passiefhuis gezet en hun certificaat gehaald. Ze hebben - als ik me goed herinner - een warmtepomp met diepteboring. Of hen eerst zuivere elektrische verwarming werd aangeboden weet ik echter niet.

[...]

Bovendien bouwden ze enkele jaren geleden nog huizen die zo goed als niet geïsoleerd waren. Daarom vraag ik mij ook af hoe ze de stap naar passiefbouwen gemaakt hebben. [...]

Aha passivewatcher,

 

Interessant. Volgens mij  lopen er hier ook een paar van dat bestuur rond.

Gelukkig dat ze elkaar prijzen kunnen geven.

 

 

Trouwens die klanten dat is colleteral dammage. Open ruimte ook. Véél belangrijker is PH op de Vlaamse Kaart zetten.

http://ecobouwers.be/forum/post/bostoen-winnaar-batibouw-eco-award

 

G

 

 

 

Inderdaad! Het passiefhuisconcept is veel te waardevol. Via één of andere weg zou men moeten kunnen verhinderen dat zo'n firma's hieraan afbreuk kunnen doen, want daar komt het uiteindelijk op neer. Ze voelen dat er geld te verdienen is in dat marktsegment en gaan zich daarop storten. En dan alle truccen van de foor gebruiken om te kunnen verkopen.

Je bent nog niet helemaal mee vrees ik.

Tegenwoordig zingt niet meer elk vogeltje zoals het gebekt is, maar worden er vooral veel pluimen verloren:

http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/115/665/14030

 

 

Of zouden ze verlegen zitten om een sponsor ?

http://www.bostoen.be/nl/samenwerking-met-bbl

 

G

G,

Dat meen je toch niet? En das toch te erg voor woorden?

Na al die ellende met dat onbewoonbaar verklaarde huis blijkt die ellende dus gewoon door te gaan. In het Koninkrijk der Nederlanden hebben we met Curaçao natuurlijk ook een ploegje wat van “comme ci comme ça” weet.

Maar zo kort onder de meet wil het ook maar niet beteren, dat is echt je ware Kafka!

 

Het Ps van Costaccount uit een andere PH draad doet nog pijnlijk veel opgeld:

“PS: Ik heb al meer gehad aan enkele huizen in het zuiden te bestuderen, dan aan vele PH in Duitsland te bestuderen.”

 

Groet, Cp

           

Cp,

Ik wil niet in plaats van C antwoorden, maar ik denk dat hij echt wel de Zuiderse huizen bedoelde.

Maar dat belet niet dat anderen het misschien wel voordeliger vonden om de Zuiderse  Politiek en  Gewoontes te bestuderen.

Werkbezoeken in Sicilië ?  Wie zal het zeggen ... :0)

 

G
 

G,

 

Zo verstond ik Costaccountant ook. Ook ik ben er nu van overtuigd dat het blind achter Duitse of Oostenrijkse concepten hier drama’s oplevert.

 

Voor hier heb je echt een aangepast concept nodig, en vooral met een goed toezicht  op de detaillering en uitvoering.

 

En het lijkt me even evident dat dit toezicht, evenals het promoten van het PH door consumentenorganisaties (wat BBL me toch lijkt), strikt onafhankelijk is.

 

Ik ben niet goed bekend met een Vzw. Maar moeten zulke verstrekkende beslissingen niet eerst voorgelegd worden aan de leden van die Vzw.?

 

 

Groet, Cp

BBL, ecobouwers, passiefhuisplatform, commerciele bedrijven, lid van, sponsoring, samenwerkingsakkoorden met, links naar commerciele site's, toch overheidssubsidies, enz... enz...

Een raar kluwen, geen wonder dat er wantrouwen (al dan niet terecht) is.

Spijtige zaak voor het beoogde doel waar ik trouwens achtersta.

Charel

 

 

charel

daar heb je gelijk in, maar hoe moeten dat soort organisaties aan hun centen geraken? ben jij bereidt elke maand 25 € neer te tellen om gebruik te maken van ecobouwers?  en het is toch ook maar dank zij de bedrijven die centen in passiefhuisplatform willen steken dat zulke initioatieven van de grond kunnen komen.

ik vind het veel erger dat bedrijven die met de beste bedoelingen verenigingen steunen direct zwart worden gemaakt "want daar zal wel een verborgen agenda achtersteken".    natuurlijk is er een reden waarom bedrijven dat doen, proberten een nieuwe markt in te palmen en daar centen mee te verdienen, maar daar is toch niks fout aan? 

het lijkt tegenwoordig wel dat je als bedrijf je daarvoor moet schamen, soms is dat erg frustrerend.

Hans,

Er is inderdaad niets fout met bedrijven  en zelfstandigen die ecobouwers en Php steunen, er mee samen werken en er zelfs lid van zijn. Niet alleen vanwege hun waarschijnlijk eerlijke bekommernis met het milieu maar ook omwille van het zakelijke voordeel. Zij moeten zich in het geheel niet schamen.

Wetende ook dat mede door enkelen van hen het php is ontstaan is het zeer begrijpelijk dat ze zich van kortbij willen blijven engageren.

Echter het feit dat BBL op die manier werkt vindt ik dan wel onverstandig en kan niet blijvend een garantie zijn voor onafhankelijkheid.

Het doet denken aan vroegere tijden toen de politieke partijen zwaar werden gesponsord door het bedrijfsleven. Zoiets begint gewoonlijk met de beste intenties maar vroeg of laat moet hier altijd tol voor betaald worden. Het is niet voor niets dat men daar paal en perk aan gesteld heeft.

Als onafhankelijke organisatie, en dat stellen ze toch voorop, zou je je nooit op geen enkele manier schatplichtig mogen maken.

Ik ben nu eerlijk gezegd iets meer sceptisch dan ik al was tov BBL.

Groeten,

Charel

 

charel

maar wat is het alternatief?  hoe moet een organisatie als BBLV rondkomen, van waar moeten de centen komen om het geheel draaiende te houden?   

overigens, ik ben ook niet zo gelukkig met al die reclame.

Hans,

Ja, inderdaad waarschijnlijk moeilijk.

De politieke partijen kregen daar ter compensatie een budget voor toegewezen van de overheid.

De overheid geeft nu ook al veel subsidies om de bevolking te sensibiliseren ivm de milieuproblematiek, trouwens niet altijd op de meest verstandige manier.

Moest de overheid een deel van die subsidies ter sensibilisering aan zulke organisaties spenderen dan zouden die ten minste al veel onafhankelijker kunnen werken.

De negatieve commentaren die er nu al zijn zijn hopelijk overdreven en niet helemaal terecht maar de kans is groot dat ze dat ooit wel worden en dan is het kalf verzopen.

Ik ben hier maar wat denkpistes aan het uitproberen zonder de pretentie te willen hebben dat ik een oplossing heb, maar deze manier van werken is niet optimaal en dat voel jij ook aan merk ik.

Charel  

 

Er zijn heel wat organisaties die er in slagen goed werk te verrichten zonder dit soort “subsidie” ( er bestaan andere woorden voor wat hier gebeurd)  Als AZG steun zou ontvangen van bvb Eternit zou de bewering van AZG dat Eternit  geen gezondheidsrisico betekent helemaal anders overkomen. Gelooft er iemand Testaankoop nog als ze betaald worden door een koelkastfabrikant en die koelkast plots “Best Koop “ wordt ?

Je kan veel excuses verzinnen maar dit ondermijnt de geloofwaardigheid van BBL wel degelijk 

jef

bblv beweerd ook niet dat bostoen, viessmann en wie dan ook beste koop zijn. als ze dat zouden doen is het er inderdaad over.  bblv geeft geen waardeoordeel over de adverteerders.  en voorlopig gelukkig ook nog geen advertenties van bedrijven die PUR e.a. giltige producten aanprijzen.

het gaat hier niet om excuses, maar om realiteit.  ik heb de vraag al eerder gesteld, ben jij bereid elke maand bv 25 € te storten (en met jou alle deelnemers) om de site draaiende te houden?  want je kan wel van alles bekritiseren, maar zo'n site draait nu eenmaal niet voor niks. 

maar blijkbaar ken jij de oplossing, want ik ken geen organisaties die zonder steun kunnen werken, ik zou dus graag willen horen hoe die dat oplossen.

ik wil er overigens op wijzen dat, hoewel er behoorlijk wat - al dan niet terechte - kritiek op bostoen geuit wordt, deze toch mooi blijft staan.  en dat pleit dan m.i. toch wel in het voordeel van bblv, want ze zouden dat net zo goed kunnen schrappen.

Ze zeggen inderdaad niet letterlijk dat deze de beste koop zijn. Maar ze creëren wel de suggestie dat dit DE bedrijven zijn waar je moet zijn als je passief wilt bouwen. Mensen laten zich hier onbewust door beïnvloeden en dus maken ze misbruik van hun positie.

Hans, je spreek ook over de realiteit. Wel, de realiteit is dat Bostoen enkele jaren geleden grote problemen had om zijn passiefwoningen te certificeren, m.a.w. de kwaliteit die ze neerzetten was niet altijd volgens de regels van de kunst om het zacht uit te drukken. Nadien hebben de zaakvoerder en hun architect, Kristof de Brabander, zich kandidaat gesteld voor de raad van bestuur bij het PHP België. Sindsdien zijn de certificaten geen probleem meer. Stel je je hier dan geen vragen bij? Of vind je dat dit moet kunnen...van belangenvermenging gesproken Hans, is het niet zo dat ook jij bij het PHP hebt gewerkt terwijl je zelf een zaak hebt die van alles en nog wat verkoopt voor Passiefwoningen?!? Volgens mij is een belangrijke taak van het PHP om de klant objectieve informatie te verschaffen. Vraag me niet waarom, maar ik heb hierbij het gevoel dat er iets niet klopt. Ik heb zo een zaken reeds aangekaart bij het PHP Nederland en die mensen vragen zich af hoe het mogelijk is dat zoiets kan en waarom men er hier niet in slaagt om commerciële en onafhankelijke instellingen van elkaar te scheiden... Maar lang leve de belangenvermenging en vriendjespolitiek. Het zijn zo een praktijken die de bouwwereld en in dit geval ook het passief bouwen zijn negatieve imago geven.

[...]

Mvg en nog een prettige dag

[...]

Dit is een leugen. 

ik heb ook nooit gewerkt bij PHP, ik heb wel dag en nacht gewerkt om PHP van de grond te krijgen.  maar eens de organisatie op poten stond heb ik nooit deel uitgemaakt van noch het personeel, noch de RVB, maar ik neem wel deel aan stuurgroepen e.a.

je insinuaties zijn weerzinwekkend, en een zwaar affront voor de mensen die de certificatie doen bij PHP.  lage beschuldigingen zonder het minste bewijs. dat bostoen in den beginnen problemen hadden om hun huizen passief te krijgen lijkt mij nogal normaal, dat is voor alle bedrijven het geval neem ik aan.  zeker voor een groot bedrijf dat daar nooit mee bezig is geweest, moet dat een hele opgave zijn, maar je leert bij, en blijkbaar slagen ze er nu wel in.  maarv 't is natuurlijk makkelijk loze beschuldigingen te uiten.

(,,,)

 

[...]

Terzake : ik citeer even benjamin:

" BBL staat achter de jurybeslissing om Bostoen de Eco-Award te geven. Hoewel de visie van BBL en Bostoen (uiteraard) niet op alle punten gelijk loopt, vinden we dat Bostoen in Vlaanderen passiefbouw op de kaart gezet heeft. En daarmee ligt de lat voor andere bouwbedrijven ook direct een heel stuk hoger. Bostoen heeft in een korte tijdsspanne een sterke visie op duurzaam bouwen ontwikkeld. We hopen dat het bedrijf in de toekomst ook duurzame ruimtelijke ordening en duurzaam materialengebruik een plaats geeft in die visie."

Als ik dit combineer met het samenwerkingsakkoord tussen BBL en Bostoen bekijk ik de jurybeslissing wel degelijk met een andere blik !

Hans , of ik de oplossing heb weet ik niet maar of Beter Leefmilieu en commercieële belangen altijd samen gaan weet ik niet zo zeker [...]. Als Gaia zich laat sponseren door een fabrikant van hondenbrokken geloof ik ze ook niet meer maar Gaia slaagt erin, Greenpeace , Testaankoop slagen erin onafhankelijk te blijven maar BBL laat zich betalen om Bostoen een prijs te kunnen uitreiken en jij vind dat normaal ?????
 

Passivewatcher, ik vind dat je de grenzen van het welvoeglijke ver overschreden hebt. Ongepaste en in dit geval bovendien onterechte en persoonlijke aantijgingen horen niet en al zeker niet op dit forum. Bij de missie van de bond beter leefmilieu staat o.a.: verenigen van mensen en zo bijdragen tot maatschappelijke betrokkenheid en sociale cohesie, mensen een geïnformeerde stem geven en burgers zo laten wegen op het beleid.

Als je persoonlijk iets af te rekenen zou hebben met Hans moet je dat elders doen en bovendien op een andere manier.

Ikzelf, als niet gemakkelijke klant,  ken Hans al jaren als iemand die serieus, eerlijk, bezield en bevlogen met zijn vak bezig is en dit met veel betrokkenheid. Dat daar soms een vleugje prettige gestoordheid bijkomt of zoals uit zijn reactie nu juist ook mag blijken, de nodige emotionaliteit bij komt kijken maakt het plaatje voor mij helemaal compleet.

Zijn jarenlange bezieling en toewijding bij zijn vele reacties op dit forum bevestigen dit trouwens alleen maar.

Het is mij bovendien een compleet raadsel waarom sommigen hier op dit forum bij voorkeur de eigen rangen willen uitmoorden.

Ook aan iedereen een prettige dag, ik begin eraan als mijn misselijkheid over is.

Dirk

Hans,

 

Als ik de datum van de Eco-award bekijk, de datum van de samenwerkingsakkoorden en de data waarin de voorbereidingen werden getroffen om meer samenwerking (lees: 'geld') te zoeken met de bedrijfswereld,

dan wordt het wel op z'n minst een beetje wrang die prijs op Batibouw laatstleden.

Een prijs die enorm veel weerklank (reclame) heeft gehaald in de pers. In de Jury BBL en PHP.

 

Het zal ook wel bijzonder zuur zijn om hier tussen hamer en aanbeeld te moeten ziitten.

Enerzijds ben je als zelfstandig aannemer van (ecologische variant van)PH hier al jaren één van de voortrekkers op het forum van deze bouwwijze. Samen met nog een héél pak andere leden van het PHP trouwens.

Een symbiose die zowel aan deze aktieve forumleden een platform bezorgt voor enige bekendheid, maar anderzijds ook het forum 'ecobouwers' ook een kwalitatief niveau bezorgt dat in de loop der jaren uitgegroeid is tot één van de bekendste en populairste fora voor ecologisch bouwen. Dáár en alleen daar heeft BBL zijn faam aan te danken waar het gaat over ecologisch bouwen. Een faam waar ondermeer jij zelf dus jaren tijd ingestoken hebt, GRATIS (en de reclame mooi meegenomen maar dat is je gegund)

 

Maar wat doet de BBL nu? Nu stelt ze deze faam (naar pers en breed publiek, maar ook de natte droom van iedere marketeer: een uitgebreid specifiek doelpubliek in de vorm van een forum) te koop aan de meest biedende.  Wegens financiële redenen.

BBL die oorspronkelijk en nog steeds voor 99% uit milieugroeperingen bestaat en amper know-how heeft over bouwen....

 

Normaal zou je moeten staan steigeren en briesen tegenover de BBL ...

Maar waarom dan die ingehouden reactie ?

(...)

(ik vraag me toch af vanwaar die lauwe reactie naar de BBL komt)

 

G

Ik  neem aan dat de gelikte reactie van de Communicatie-expert (een van de 38 voltijds equivalente werknemers) van de BBL deze keer wat langer op zich laat wachten.

Maar alle begrip: de BBL is namelijk niet meer even vrij om te communiceren in deze zaken en zit waarschijnlijk op dit moment druk teksten uit te wisselen met de Eco-Award-winnaar.

Het verhaal van rechten en plichten.

Freedom of speech ? Drukkingsgroep , tja eerder de gebonden hond aan de ketting van hun eigen Charter:

Beginsel 5 uit hun overeenkomst:  1.5. respecteren elkaars autonomie, onafhankelijkheid en belangen. Voor elk van
de partijen zit een toegevoegde waarde vervat in de samenwerking. Alle
communicatie met betrekking tot de samenwerking wordt vooraf, ter
wederzijdse goedkeuring, voorgelegd.
  G

 

 

Beste

zou de wereld beter zijn zonder Bostoen? Of met de oude Bostoen?

- Bostoen bouwt zijn wijken ongelooflijk compact, heel veel huizen per hectare. Hoeveel zij die hier spreken doen beter?

- Bostoen verkavelingen zijnt nooit landelijk, steeds in stad /dorp. Hoeveel zij die hier spreken doen beter?

- Bostoen bouwt +/- 40% alle passiefhuizen in vlaanderen ? Wie doet beter? Moet passiefhuis de nice van econerds blijven?

- Bostoen bouwt goedkoper dan de rest (dus ook toegankelijker voor zij die niet super rijk zijn)

eddy

ps en ja, ze proberen winst te maken, Hopelijk lukt ze dit, zoniet betalen ze geen belastingen...

ps Waarom janken over Bostoen, en niet over alle andere sleutel op de deurs die nog nooiit een passiefhuis hebben gebouwd? Zijn die minder erg? Of maken ze 't passiefhuis speeltje main stream (en pakken ze 't dus eigenlijk ook af.....)

" Passivewatcher, ik vind dat je de grenzen van het welvoeglijke ver overschreden hebt. Ongepaste en in dit geval bovendien onterechte en persoonlijke aantijgingen horen niet en al zeker niet op dit forum"

Dirk , ik stel voor dat Passivewatcher zijn beweringen staaft voor de rest zie ik daar helemaal niets onwelvoeglijk in. [...] Alvorens Hans heilig te verlaren merk ik  dat Hans zijn winkel verdedigt ( zijn goed recht) maar onbaatzuchtig is het niet !  

 

 

Pfft,

Ik neem aan dat je het tegen mij hebt, want met die ellendige forumstructuur ben ik daar nooit zeker van.

Maar inderdaad vul gelijk  welk ander bedrijf in. Een bedrijf kan je immers niet verwijten dat ze hun doelstellingen zo efficiënt mogelijk nastreven. Ik gebruik daarom ook liever geen naam meer. Noem het Eco-Award-winnaar en ganz egaal welk bedrijf dat het wordt, nog zal worden of ooit geweest is.

Het punt was niet om iets te zeggen over de 'privé-partner in deze  pseudo-publiek- private-samenwerking, maar het ging juist om vragen te stellen bij de werkwijze, drijfveren en doelstellingen van die andere partner !

G

g

ik heb al eerder mijn bedenkingen over de eco-award gemaakt tegenover BBLV, wees gerust.  anderzijds is het niet bblv, maar een aantal organisaties (vooral uit de bouw) die de prijs uitreieken, en dat is een van de minder aangename gevolgen van democratie, de meerderheid beslist.  ze hadden er zich misschien beter buiten gehpuden (bij njader inzien), maar hun bedoeling was wel goed, ze rekenden erop dat ze door hun inbreng alles een beetje in de goede richting konen sturen, zonder hen was het misschien wel recticell of gelijklaardig geworden, wat nog veel erger zou zijn.

overigens zijn er wel meer bedrijven die sponsoren, zoals viessmann, primus, belfius (zoveel beter dan bostoen?), xella.  overigens, bostoen zie ik er niet meer tussenstaan.

hoe PHP aan z'n financiering komt?  daar is ook niks geheim aan, dat wordt elk jaar op de algemene vergadring uit de doeken gedaan, en die vergadering is voor iedereen vrij toegankelijk.  een deel zijn subsidies van de overheden, een deel lidgelden (particulieren en bedrijven), een deel komt van vlaamse, belgische en europese  projecten waar PHP aan deelneemt.  ik dnek dat ik daarmee de belangrijkste heb genoemd.  voor de beurs is er nog sponsoring van de grote jongens (recticel, isover, wienerberger en ja, ook bostoen, niet onlogisch als je alleen maar passiefhuizen bouwt.  40% van de omzet van bostoen, dat is ook lulkoek, waar haal je dat?  van de certificatie mogelijk wel, maar dat doet weinig ter zake, want certificiering is (of was dat altijd, heb de laatste cijfers niet) een verlieslatende post binnen PHP.

 

Hans,

Mijn antwoord staat onderaan. de kolommen worden weer akelig smal.

G

 

@Hans,

 

Ivm die eco-Award: Naar debuitenwereld toe heeft het eigenlijk geen enkel belang welke firma's uit de bouwwereld daar allemaal in de Jury zitten. Het enige dat gewicht geeft aan de ECO van die Award is het feit dat BBL en PHP daar inzitten. Zonder deze twee spelers had het in het geheel geen prestige (en persbelangstelling) gehad. Dat is en blijft hun verantwoordelijkheid.

 

Ten tweede is dat geen rechtzetting ivm het 'timing'-probleem. Een normaal verloop zou zijn dat een jury-lid dat belangenvermenging vaststelt zich uit de jury houdt. Maar die uitleg moet ook niet van jou komen naturlijk.

 

Ten derde klopt het wat je vaststelt ivm de andere deelnemers/potentiële winnaars. Ik heb het al ooit geformuleerd als : Wat doet de BBL eigenlijk in die winkel (=Batibouw) ?

 

 

Wat betreft de financiering van PHP zal ik jou als ingewijde maar op je woord geloven, maar dan blijf ik me de vraag zitten waarom je dit zomaar pikt ? (jij als ondernemer, maar ook als PHP- vzw onder de BBL-koepel)

Je beseft toch dat de kleine eco-PH-bouwers  én PHP zelf hier in het zak gezet worden ?

Jaren timmeren jullie aan de weg onder de koepel van de BBL. Geen haar op jullie hoofd zou eraan gedacht hebben om zelf  zo'n samenwerkingsakkoorden te beginnen en dan gaat jullie koepel ineens de door jullie (en alleen jullie) zorgvuldig opgebouwd naam en onafhankelijkheid van dit gedeelte van de moederorganisatie  verzilveren...

Ik heb van kortbij hetzelfde zien gebeuren in de jaren '90 met de biovoeding. Eerst bestond die uit een aantal kleine enthousiaste biowinkeliers. Al snel een paar even enthousiaste (kleinschalige) groothandelaars die de zaak konden opschalen. De belangen konden verenigen.

Maar na een paar jaar aan de weg getimmerd te hebben en de markt gemaakt te hebben rekenden de groothandelaars zich rijk door exclusieve contracten(betere prijzen, grotere volumes) aan te gaan met de Grote Supermarkten.(Schaalvergroting, voor het goede doel, kan toch niemand iets op tegen hebben?)  En dat werkte voor een paar jaar. Tot de Supermarkten hun bio-aandeel groot en belangrijk genoeg achtten om de inkoop en distributie onder de eigen vleugels te nemen. Idem met een sterk steigend certificeringsinstanties en labels allerhande.

Nadat dus eerst de kleinhandelaars werden doodgenepen, volgde dus ook de groothandel.

Intussen is het vervolg bekend van de eco en bio-handel: honderden labels waar je het bos door de bomen niet meer ziet. Uitholling van de principes van voor tot achter. (Behalve het principe van "de Privè" hier, die was en is nog steeds concequent : winst maximaliseren !)

 

Wat belet de grote spelers  om in hun groei een paar jaar mee te surfen op deze wind ? En dan terug hun eigen gang te gaan, een puinhoop achterlatend.

Eén keer  dat ze een voet tussen de deur hebben,  krijg je ze niet meer dicht .

De BBL zou volgende erg ecologische uitdrukking best eens recycleren en boven de kantoordeuren ophangen:

"Reputatie komt te voet en gaat te paard"

G

 

Waarschuwing: het forum van Ecobouwers.be is een ontmoetingsplaats, waar deelnemers niet enkel ideeën kunnen uitwisselen, maar waar men ook op een beschaafde en open manier kan debatteren en discussiëren. Ongepast en beledigend taalgebruik en persoonlijke aanvallen worden dan ook niet geduld. Bij de eerst volgende overtreding van deze forumregel wordt de draad afgesloten. Meer info over de forumregels vind je op www.ecobouwers.be/disclaimer

jef

ik citeer de watcher even:

<< Hoe ze de certificaten behalen, daar mag je ook je bedenkingen bij maken. Ze hebben namelijk iemand van hun eigen firma in de raad van bestuur zitten in het passiefhuisplatform die geregeld "druk uitoefent" om bepaalde gebouwen gecertificeerd te krijgen.>>

dat kan hij ook niet staven want dat klopt niet.  integendeel, bostoen en hun architect zijn beiden weggestemd bij de verkiezingen van de RVB van php. maar ik mag natuurlijk niet zeggen dat ie een leugenaar is.  overigens niet alleen in deze, maar ook in een andere vraagstaart komt ie leugens en halve waarheden af en maakt allerlei verdachtmakingen, in dat geval aan mijn adres.  ik mag dan van jou zulke woorden wel niet gebruiken, maar ik mag toch wel reageren als er over mij of anderen leugens verteld worden?

overigens, ik begrijp niet waar mijn belangenvermenging zit, bostoen is zeker niet mijn favoriete aannemer, en is ook geen klant van mij.

 

 

 

 

 

 

jef

[...]

wel, bostoen heeft nooit een mannetje in de RVB van PHP gehad, dat is een grote leugen.  en ik was echt niet de enige tegenstemmer, daarom zit bostoen ook niet in de RVB.  maarv er zijn hier figuren die op alle manieren PHP in een negatief daglicht willen stellen, en dat zergert me materloos, want onterecht.  ikzelf, als stichter van het PHP ben ook hun grootste criticus, dat mag je hen gerust vragen.  en met mij nog anderen waken we zorgvuldig dat het geheel niet verwaterd.  en het doet dan een beetje pijn als types die het lef hebben zich passivehousewatcher te noemen - maar hun echte naam wijselijk verzwijgen - zulke valselijke geruchten proberen de wereld in te sturen.  daar ging het om, niet om die ECO- award, waar ik ook niet achter sta.  maar dat is ook het probleem van democratie, 't is niet bblv die de prijs geeft, er zijn meerdere partijen, en de meerderheid beslist.

volgens mij kunnen commerciële belangen wel samengaan.  maar je draait de dingen om, bostoen vind het blijkbaar zinvol bblv te sponsoren, wat is daar mis mee?  testaankoop werkt misschien zonder subsidies en sponsoring (?) maar de som die je daar jaarlijks moet neerleggen is niet min.  greenpeace is een grote internationale vereniging, die zullen ook wel bronnen van inkomsten hebben, ik kan me niet voorstellen dat je van de particuliere giften alleen een vloot schepen kan kopen en onderhouden, dat lijkt me toch erg onwaarschijnlijk.

en bblv is niet alleen ecobouwers, maar is ook de koepelorganistaie van de milieuverenigingen in vlaanderen (ook allemaal kleien verenigingen zonder centen) en doet ook een hoop lobbywerk, en dat kost nu eenmaal centen, en die kosten kunnen niet gedekt worden door de subsidies.  nog eens, ben jij bereidt elke maand af te dokken om ecobouwers recht te houden?  want daar heb makkelijkheidshalve je niet op gereageerd.

 

 

Het lijkt me voldoende om de specifieke bijdrage(s) met ongepast en beledigend taalgebruik te verwijderen.

Draad afsluiten is wat overdreven als ingreep, vindt u ook niet ?

 

G

Zoals we eerder al gemeld hebben, staan we er bij BBL op dat de discussie op dit forum in beschaafde termen wordt gevoerd. Daarom hebben we enkele scheldwoorden, beledigingen en laster verwijderd. Lees meer hierover in onze huisregels: http://www.ecobouwers.be/disclaimer

 

Over de inhoud en het doel van de samenwerking van BBL met andere partners, krijgt u uitleg via deze link:  http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/17

Een eerste partnerschap dat eerder dit jaar werd afgesloten, is dat met Bostoen. Uitleg via deze link: http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/24

De discussie over de toekenning van de Eco-Award is eerder al gevoerd en lees je via deze link: http://www.ecobouwers.be/forum/post/bostoen-winnaar-batibouw-eco-award

En hoe zat het dan nu met die timing ?

Want dat wisten we nog niet tijdens die  eerder gevoerde discussie.

Ik lees:  Velen onder ons zoeken financiële steun bij bedrijven. In een collegagroep kwam de nood aan onderlinge afspraken naar boven. Dit resulteerde in zes richtlijnen, die in het voorjaar 2012 door de Raad van Bestuur van BBL aangenomen werden als sectorrichtlijnen. (bron:http://www.bondbeterleefmilieu.be/ledenpagina/page.php?page=1&var1=665#14027 )

Dat was toch datzelfde voorjaar waarin Batibouw gehouden werd of niet ?

En die besprekingen zullen ook niet over één nacht ijs gegaan zijn. Of toch ?

G

Ik zie alleen dat Bostoen in het verleden niet bepaald een groen jasje droeg en dat nu zegt wel te doen. Het was sterker geweest als Bostoen echt vol voor passief was gegaan en had laten zien dat de koerswijziging niet alleen in woord gepredikt wordt maar ook tot op het bot beleden wordt. Met hun passiefhuizen hebben ze vooral de grens opgezocht van wat volgens de vigerende regelgeving nog passief genoemd mag worden, typisch de houding van een bedrijf dat zich groen gedraagt zonder echt groen te (willen) zijn. Passief kan ook een heel andere betekenis krijgen...

benjamin

OK, ik begrijp het, iemand mag leugens verspreiden over mij (zie vraagstaart over schuiframen) en over het PHP, maar ik mag de waarheid niet zeggen, nl. dat ie een leugenaar is?   dat zijn dan vreemde huisregels. 

suggestieve opmerkingen en andere leugens kunnen blijkbaar wel door de beugel, ik som er hier even een paar op:

<< Daarom vraag ik mij ook af hoe ze de stap naar passiefbouwen gemaakt hebben. >>

<< Via één of andere weg zou men moeten kunnen verhinderen dat zo'n firma's hieraan afbreuk kunnen doen, want daar komt het uiteindelijk op neer. >>

<< Volgens mij  lopen er hier ook een paar van dat bestuur rond. Gelukkig dat ze elkaar prijzen kunnen geven. >>

<< Nadien hebben de zaakvoerder en hun architect, Kristof de Brabander, zich kandidaat gesteld voor de raad van bestuur bij het PHP België. Sindsdien zijn de certificaten geen probleem meer. Stel je je hier dan geen vragen bij? >>

<< van belangenvermenging gesproken Hans, is het niet zo dat ook jij bij het PHP hebt gewerkt terwijl je zelf een zaak hebt die van alles en nog wat verkoopt voor Passiefwoningen?!? >> 

anders gezegd, als mijn commentaren geschrapt worden, en dat is jullie goed recht, moeten ook al deze (en er zijn er nog wel wat) geschrapt worden. 

wat de vraagstaart pasiefhuisschuiframen betreft, idem dito, een paar mails aan mijn adres gericht die mij persoonlijk en mijn zaak in diskrediet brengen:

<< Wat ik ook weet is waarom je dit zegt Hans. Je verkoopt namelijk zelf schuiframen van Sigg. (diegene die altijd afgeplakt worden om met de luchtdichtheid onder de 0.6 te zitten) >>

<< Stop met telkens voor je eigen winkel te spreken op dit forum en geef mensen de correcte informatie in plaats van de halve waarheid. >>

en ik zal er beslist nog wel enkele gemist hebben.

ik verwacht dus héél dringend een reactie, en wat BBLV z'n standpunt inzake is.

 

 

 

Hans,

Deze ene kwam van mij: << Volgens mij  lopen er hier ook een paar van dat bestuur rond. Gelukkig dat ze elkaar prijzen kunnen geven. >>
Over welke prijs het gaat weet je en het eerste is mijn stellige indruk.

Al weet ik niet waarom je dat als een persoonlijke aanval beschouwd ?

Ik ben het vaak niet helemaal met je eens, maar heb het grootste respect voor je meningen en overtuigingen. Het is ook opvallend hoe je hier als enige publiek standpunten blijft verdedigen waar je volgens mij zelf ook vragen bij hebt.

Voor mij mag die zin ook gerust geschrapt als die jou persoonlijk aanspreekt, want dat was de bedoeling niet. En de andere werkelijk persoonlijke aanvallen ook, maar die kwamen niet van mij.

Maar de inhoud die in mijn citaat vervat zit en die ik op ander plaatsen opnieuw heb geforrmuleerd blijft overeind en zag ik graag verduidelijkt door de betrokkenen.

 

En Hans als ik je een persoonlijke raad mag geven: ga niet altijd in de frontlinie staan als het jou strijd niet is.

Ik heb je al eens om verduidelijking gevraagd: Wat heb je hier bij te winnen?

Volgens mij ben je als Eco-ondernemer en PHP-lid hier sowieso eerder de grote verliezer.

Laat de professionele en betaalde strategen en commicatiespecialisten nu maar eens antwoorden. Volgens mij hadden ze jou ook niet nodig of om een mening gevraagd toen ze hieraan begonnen.   Uiteindelijk is de uitverkoop begonnen om hun jobs en  nieuwe kantoren te kunnen blijven betalen in een krimpende subsidiemarkt. Laat ze dan maar eens bewijzen dat ze hun job waard zijn. Het zijn toch lobbyisten en geschoold belangenbehartigers? Die zouden meer moeten kunnen dan negeren, zwijgen of charters opstellen die wel goed klinken maar slechts tot doel hebben om kritiek van binnen- en buiten af te stopppen. Het is ver gekomen als een belangenvereniging zich begint om te vormen tot een zelfhulpgroep met strategiën niet om maatschappijkritiek te leveren, maar om zichzelf in te dekken tegen kritiek.

G

 

G,

Ik voel het net zo aan en bij deze wil ik Hans steunen in zijn aanpak.

Hij neemt alles enige de verdediging op van deze in wezen waardevolle organisaties terwijl hij zelf blijkbaar ook zijn twijfels heeft bij de gevolgde strategieen.

Hij gaat inderdaad in de frontlinie staan. Je zou dan op zijn minst verwachten dat zijn medestanders achter hem gaan staan. Maar neen, ze kruipen weg achter hem, ze berispen hem zelfs.

Ik hoop dat er nu eens een frisse storm door Ecobouwers, bbl gaat razen en men terdege rekening gaat houden met de losgekomen grieven.

Groeten,

Charel

Beste

wat is er niet/op het randje passief aan bostoen passief huizen?

eddy

g en de anderen

laat ik het zo stellen, PHP is mijn kind, en elk onterecht commentaar raakt mij dus ook.  overigens ben ik de enige met een echte "relatie" met PHP heeft, die hier deelneemt aan het forum.  en ja, die zinssnede stoort me omdat het ook weer dingen suggereert die niet waar zijn, al was het van jpou kant misschien helemaal niet bedoeld.

ik probeer ook die standpunten te vertegenwoordigen waar ik achter sta, ook al stel ik mij er vragen bij.    zo stel ik me net zo goed vragen bij de democratie, maar blijf die desalniettemin ook verdedigen, want voorlopig waarschijnlijk de minst slechte van de mogelijke oplossingen.  en nee, ik heb daar natuurlijk niks bij te winnen, maar leugens en oneerlijkheid ergeren mij mateloos.    waaruit ook blijkt dat alles wat ik hier neerschrijf niet uit eigenbelang is zoals P.W. beweert. 

alles is een beetje geëscaleerd omdat een bepaald individu mij rechtstreeks en op een bijzonder laffe manier (blijkbaar eigen aan het individu) aanviel in de vraagstaart passiefhuischuiframen.  toen daarna ook nog wat onzin van hem verscheen in deze staart, werd het me teveel. 

blijkbaar heb jij, en ook de andere deelnemers mij ook verkeerd begrepen, mijn reactie ging in de eerste plaats om de insinuaties en beschuldigingen aan het adres van bostoen, en niet over de zaak van de sponsoring.  de rest is een vervolgverhaal.

 

 

 

ingir

het grote onderscheid tussen de mens en een dier is dat een kan nadenken en van mening veranderen.  eeen mens mag dat, maar een bedrijf niet, want dan wordt daar direct winstbejag achter gezocht.  en natuurlijk ga je als bedrijf voor winst, want die honderden werknemers krijgen ook graag elke maand hun loon uitbetaald, is daar iets mis mee?  er zijn zoveel studies gemaakt die naar het optimum E60 op zoek gaan, waarom zou het dan fout zijn als een bedrijf dat doet.

stephan is resoluut voor passief gegaan, zij bouwen niks anders meer.  en ja, ze hebben allicht de grenzen opgezocht (zoals overigens 99.99% van de PH-bouwers) om een PH aan een prijs aan te bieden die het voor meer mensen mogelijk maakt zich een PH aan te schaffen.  en alleen daarom al krijgt hij mijn respect.  je moet het maar doen, een bedrijf dat z'n hele leven doorsneewoninkjes heeft gezet op een paar jaar je hele bedrijf omzetten en al je personeel omscholen in "passief" denken.  je moet maar durven.  maar nee, zo iemand wordt dan door zowat ioedereen zwart gemaakt, ik vind dat verre van behoorlijk, en een bewijs van een erg bekrompen denken.  ik kan best begrijpen dat je (terechte) bedenkingen hebt bij een aantal van hun keuzes, want sommigen liggen wel erg ver weg van wat ecologisch mag genoemd worden.

en ja, als ecobouwer ben ik overigens ook niet gelukkig met een aantal van hun keuzes, maar daarom ga ik hen nog niet verketteren.  stephan is een weg ingeslagen en gaat die resoluut, met alle problemen vandien. 

de rest is eigenlijk koud gelul.  bostoen droeg inderdaad geen groen jasje, de omkering is er gekomen toen de zaak van vader op zoon (of toch het beleid) is overgegaan, en kinderen hebben (gelukkig maar) nogal eens de neiging in opstand te komen tegen de meningen en overtuigingen van hun ouders. 

 

Ik zou ook graag kort mijn mening toevoegen aan deze staart.

1. Ik geef Hans 100% gelijk. Als zijn recht van antwoord verdwijnt, dan ook de aanteigingen aan zijn adres.

2. Mijns inziens is Bostoen idd een voortrekker inzake passief, die het op de kaart gezet heeft. Maar er moet een onderscheid gemaakt worden tussen een passiefhuis en een ecologisch verantwoord gebouwd huis. Om die reden was de eco-award een fout signaal. Geef ze dan een andere prijs, maar geen eco-prijs.

3. De timing van Benjamin was wel erg slecht. Een vrijdag middag na 15u enkele bijdragen verwijderen. Je weet met zekerheid dat er reactie zal komen, maar 's avonds en het hele weekend is er niemand van BBL dit dit verder opvolgt, zodat dit rustig verder kan escaleren over het weekend. Beter plannen volgende keer a.u.b.

Tenslotte noch kort een hart onder de riem voor Hans. Iederen die zou twijfelen aan hem door wat er geschreven werd, dit is ten onrechte. Hij is met voorsprong de meest oprechte mens in de PH sector die ik al ben tegengekomen. Voeg daar jarenlange ervaring met bovengemiddelde inzet, trots in zijn werk en veel gezond boerenverstand aan toe en alles is gezegd, volgens mij.

Mvg, Marc

 

Er "geen warm gevoel bij hebben" en "verketteren" liggen voor mij niet zo dicht bij elkaar als voor jou blijkbaar. Mijn grootste bezwaar tegen de groene jas van Bostoen is dat die groener is dan de woningen die ze bouwen. Passief is niet hetzelfde als ecologisch, sterker nog, passief kan bijzonder slecht voor het milieu zijn als gekozen wordt voor minder wenselijke materialen als beton, kunststof kozijnen en PUR-isolatie. Ik ben het wel met je eens dat dit nog altijd beter is dan een slecht geïsoleerde woning, de ecologische schade is dan nog groter.

 

Ik begrijp ook best dat bedrijven niets meer willen presteren dan strikt noodzakelijk als dit nodig is om concurrerend te zijn. Daar is niets mis mee zolang men zich dan ook beperkt tot de werkelijke prestatie: woningen bouwen die juist voldoen aan de passiefhuisnorm.  Door nu brood en bed te delen met BBL wordt de combinatie vaal groen, niet goed voor BBL en wel goed voor Bostoen.

ingir

dat verketteren was misschien wat te sterk uitgedrukt, al doen sommigen dat hier wel.

maar verder zijn ze net zo groen als bv recticell met hun ecologische isolatie, en al die groene wagens, het al jaren groene aardgas, enz.  alles krijgt nu eenmaal het etiket groen of ecologisch mee, en dan kan je als bouwondernemer toch moeilijk gaan zeggen dat je passiefhuizen bouwt maar dat ze verre van groen zijn .  uiteindelijk gebruiken ze toch de door recticell verkochte ecologische isolatie ;-)

wat de prestatie van hu woningen betreft, zeker de helft van de passiefhuizen halen net het minimum, 't is niet zo eenvoudig het betaalbaar te houden en toch aan die 15 kWh te geraken.

en verder is mijn standpunt bekend, ik ben ook niet super enthousiast.

marc

bedankt voor je steun.  ondertussen werden de betreffende passages in beide vraagstaarten verwijdert, inclusief mijn nogal bruuske uitval, op mijn vraag en met mijn goedkeuring.

alvorens de kritikasters 'CENSUUR' beginnen te roepen nog dit, enkel de passages i.v.m. onwaarheden en onheus taalgebruik werden geschrapt, alle reacties en kritiek aan het adres van BBLV i.v.m. sponsoring etc. werden allemaal ongemoeid gelaten.

Ondertussen al 6 jaar geleden op vakantie geweest in Duitsland; wat bouwboekjes gekocht: alle bouwbedrijven in boekjes stelden fier dat ze passiefhuis aankonden; 't leek wat op een kwaliteitslabel.  In Vlaanderen zijn we daar nog niet.  Nog een jaartje of 4 denk ik en dan bouwen alle SOD Passiefhuis en zullen ze er mee uitpakken (we lopen dus 10 jaar achter)..  Maar het moet toch nog  in de eerste plaats bij de bouwers duidelijk worden dat enkel passief de toekomst is.  Dan volgen de bedrijven vanzelf.  En iedere keer als Bostoen het woordje passief in zijn reclame laat vallen en ze zeggen dat alles kan, helpt dat.  Volgende stap is ecologisch bouwen dat meer op voorgrond moet komen... Stapje voor stapje... En als de overheid de juiste prioriteiten zou stellen (aan verplichting energie opwekken zijn we nog echt niet aan toe) zou dat natuurlijk ook helpen....

Walter

 

 

 

 

 

Deze ele dicussie zint mij niet. Het is altijd gemakkelijker af te breken dan op te bouwen en de zaken te doen vooruitgaan.

 

Van mij geen kwaad woord over Benjamin. Hij heeft spontaan mijn verdediging op zich genomen tijdens mijn dispuut met Renson, enkele maanden geleden. De overige pannelleden  ten andere ook.

 

We zullen aan woordanalyse moeten gaan doen: wat is eco? Wat is goed voor het milieu, wat is goed tegen de uitstoot van CO2 en tegen de uitstoot van andere schadelijke stoffen? En we weten allemaal dat petroleum eerder als grondstof moet dienen dan om zomaar opgebrand te worden.

 

Er zijn op dit forum ook deelnemers die a priori niet enthousiast zijn over een PH. Probeer die te overtuigen van de noodzaak van passief bouwen, binnenkort gaan, we dat wel nodig hebben. Maar dat zal nooit lukken als iedereen in zijn hoek blijft staan.

 

Een van mijn verwijten aan het PH is dat dit concept te zeer dogmatisch aan het origineel Duits concept vasthoudt. Zij hebben ook op verkeerd spoor gezeten, onder andere met hun oorspronkelijk  idee van de verwarming over de ventilatielucht te willen verzorgen. Hun eerste huizen waren fel onderhevig aan oververhittig in de zomer. Hun concept van luchtdichtheid n50 < 0,6 h-1 als absolute norm getuigt van weinig realiteitszin: zeer veel gespecialiseerd werk om ongeveer 1,4 kW/jaar.m² te winnen ten opzichte van 1 h-1. En gelijk in een andere vraagstaart tot uiting komt zijn ze ook geen grote specialist in een gezond binnenklimaat.

 

Enfin, dit moest even van mijn hart.