Elke nieuwbouw moet groene energie opwekken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Verschenen in het nieuwsblad online op 28/9/2012:

Vanaf 1 januari 2014 mag je geen huis meer bouwen zonder systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan bijvoorbeeld gaan om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

De normen voor een nieuwbouwwoning werden de afgelopen jaren gevoelig verstrengd. Voorlopig bleven de voorwaarden beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 2014 komt daar actieve energieproductie bij. De Vlaamse regering keurde de aanpassing van de energieprestatieregels vrijdag goed.

‘Wie een woning wil bouwen, krijgt de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt’, zegt Gorik Van Holen, woordvoerder van minister van Wonen Freya Van den Bossche.

Uitweg

Er blijft weliswaar nog één uitweg: wie echt geen energiesysteem wil installeren, kan ervoor kiezen om extra streng te isoleren.

De maatregel is een gevolg van de Europese richtlijn die voorschrijft dat alle nieuwbouw tegen 2021 ‘bijna energieneutraal’ moet zijn. ‘Wat die bijna betekent, ligt echter nog niet helemaal vast’, aldus Van Holen.

Reacties

Ik zou zonder meer kiezen voor de isolatie, de enige keuze die duurzaam is, meer dan 50 jaar meegaat zonder verlies aan rendement, geen onderhoud nodig heeft, altijd betrouwbaar is, de kortste terugverdientijd heeft en als ENIGE bijdraagt aan het klimaatcomfort in de woning.

Benn,

Wat gaat er dan gebeuren?

Een sneeuwbal effect, leveranciers van energie gaan niet minder willen verdienen.

De energieprijzen zullen de pan uit rijzen.

Oudere mensen met klassieke huizen en normale isolatie (jaren 70à 80),

gaan de helft van hun pensioen aan energie moeten geven.

Mooi voorbeeld is de auto,Europa wilt dat zij zuiniger worden.

Resultaat, leveranciers van diesel en benzine hebben de prijzen verhoogd om evenveel te kunnen verdienen.

Chris

 

 

" Mooi voorbeeld is de auto,Europa wilt dat zij zuiniger worden.

Resultaat, leveranciers van diesel en benzine hebben de prijzen verhoogd om evenveel te kunnen verdienen."

 

Ik denk niet dat de prijsverhogingen een gevolg zijn van zuinigere wagens. Uiteindelijk blijven de olieboeren nog steeds meer verdienen want ondanks we zuinigere wagens hebben zijn er elk jaar meer auto's en rijden we elk jaar meer km'ers. 

Ik weet niet zo goed wat er van te denken. Een slecht idee is het niet maar tvalt toch op dat Freya (en ook de Europese overheid) nog altijd passief en nulenergiewoningen verwart met ecologisch wonen.

Kleiner wonen, cohousingprojecten en kangeroewonen ondersteunen lijkt mij veel nuttiger.

Meer aandacht voor de plaats waar mensen bouwen is ook nog steeds een aandachtspunt. Het ruimtelijk structuurplan biedt een goed kader maar toch zie ik nog steeds villa's gebouwd worden met een hele slechte compactheid langs steenwegen, ver van openbaar vervoer,...

 

Berichtgeving is eigenlijk ongelukkig: het zou moeten zijn: "Vanaf 2014 verplicht  extra goed te isoleren.  Wie niet goed isoleert moet zelf zijn energie opwekken." Het is zeer jammer dat voorlopig niet gekend hoe goed geisoleerd moet worden.  

Walter

   

Ik weet niet in welke richting ze willen gaan maar ik veronderstel dat ze verder gaan werken op het strenger maken van het K peil en E punten zodat als je niet voldoende hebt geïsoleerd, je het gaat moeten compenceren met andere zaken zoals PV, zonneboiler, wp...

 

Maar uiteindelijk zou isoleren op de eerste plaats moeten komen. En niet zoals in de berichtgeving te horen valt dat je verplicht gaat worden om zonnepanelen of dergelijke te installeren. En als je dat niet doet, je extra moet isoleren...

zowel op de radio als in de krant heb ik gehoord gelezen dat minister freya heeft beslist dat we vanaf 2014 groene STROOM moeten opwekken, en dat kan blijkbaar met warmtepompen en zonnecollectoren??  ik denk dat het hoogste tijd wordt dat onze ministers en hun kabinetsmedewerkers zich dringend eens moeten bijscholen.

verder ben ik het absoluut eens met de teneur hier, je moet beter isoleren, en als je dat niet lukt zelf produceren.  maar onze bestuurders zijn blijkbaar te stom om dat te begrijpen, dat blijkt keer op keer door al de maatregelen die stseeds weer genomen worden.

Ik heb me dezelfde vraag gesteld als  Hans. De communicatie is weer eens een ramp. Maar van waar komen deze cijfers nu plotseling? Het is toch geen 'nieuws'. Het is toch al langer bekent dat de voorwaarden verstrengt gaan worden.

was ook mijn bedenking Walter. Helemaal mee eens. Isolatie wordt weer als tweederangsoptie gegeven.

zoals ik al eens schreef, de groenste stroom of warmte, is diegene die je niet gebruikt!

"minister freya heeft beslist dat we vanaf 2014 groene STROOM moeten opwekken, en dat kan blijkbaar met warmtepompen en zonnecollectoren"

 

Misschien weten we niet alles, het is dan te hopen voor haar dat ze de nodige patenten heeft aangevraagd!!!!!

eerst verplichting om energie op te wekken ... daarna de factuur om deze energie op het net te brengen ... :)

Intussen zijn de 6 mogelijke maatregelen die men kan treffen bekend (zie www.energiesparen.be)

Voor bouwprojecten die niet één van de zes maatregelen, volgens de geldende voorwaarden, toepassen, wordt het maximaal E-peil 10 procent strenger. Het bouwproject kan dus alsnog voldoen als het E-peil voldoet aan die strengere E-peileis. Dat kan door bijvoorbeeld bijkomende isolatie te voorzien, luchtdichter te bouwen, een efficiëntere verwarmingsinstallatie te gebruiken, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en/of vraagsturing te installeren, ...

Voor de cijferende Vlaming wordt het tellen welke maatregel hij kan nemen met de minste kost voor de grootste opbrengst. Op het eerste zicht zou ik veronderstellen dat cv op pellets de winnaar wordt?

 

Wie heeft zin om er eens naar te rekenen?

groeten

rik