Houtskeletbouwfirma's - Het bos door de bomen niet meer zien

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi Iedereen,

Omwille van tal van voordelen in dit fora beschreven beslisten mijn vrouw en ik om onze toekomstige woning in houtskeletbouw op te trekken.

Wij wensen een beperkt aantal afwerkingswerken zelf uit te voeren (vloeren, deuren, ...) maar het grootste deel willen wij overlaten aan onze toekomstige bouwpartner. (dus een beetje sleutel op de deur dus).

Momenteel zijn we in contact met meerdere houtskeletbouwers
(De meer bekenden Ecohuis, Livingwood, Dewaele, )... maar het is voor ons niet eenvoudig om de verschillende firma's op een goeie manier te vergelijken, of om te beoordelen of we kwaliteit voor geld krijgen. Daarenboven gebruiken ze allemaal een iets andere manier om te bouwen.. (de ene maakt alles ter plaatse, de andere maakt alles in een fabriek, nog een andere een combinatie van de 2 etc..., de ene gebruikt FJI liggers, de andere niet, .. de ene zet geen OSB plaat als binnenmuur maar zet daar rechtstreeks de gyproc tegen, de andere beweert bij hoog en bij laag dat dit de stabiliteit niet ten goede komt.. etc.. )

Wie op dit fora kan ons vertellen welke firma's daarbuiten betrouwbaar zijn, kwaliteit voor geld geven en gewoon correct en goed zijn in hun communicatie naar ons toe.
Mocht er ooit iemand al es een vergelijking hebben gemaakt tussen houtskeletbouwers en dit wil delen... dat zou heel fijn zijn. (vb partij 1 : 15cm isolatie rockwool , partij 2 : 13cm isolatie recticel, etc...)
Ervaringen van en met dergelijke firma's zijn meer dan welkom.

Alvast bedankt voor jullie input.

Mvg,

Koen

Reacties

De isolatiesoort en dikte zou je bij elke firma wel moeten kunnen kiezen (binnen een redelijke marge).

Daarnaast zal je keuze vooral afhangen van wat je zelf wil. Wil je zelf liever fji-liggers, osb tegen de muren...

Kies op basis daarvan (wie past er best bij uw profiel).

 

wij hebben al verschillende malen gehoord dat de akoestiek in een dewaele-woning echt te wensen overlaat ...

bij jullie 'grote namen' ontbreekt toch nog Sibomat ?

mijn nonkel woont al meer dan 30 jaar in een Sibomat houtskelet en is nog steeds zeer tevreden.

wij zijn in hetzelfde geval als jullie, en dus in gesprek met Sibomat ...

veel geluk ermee !

Daarom is het net belangrijk om de bouwmethodes van de firma's te vergelijken en NIET de verkoopspraatjes.

Dus hoe zijn de muren en vloeren opgebouwd. Zo kun je al een groot deel van de voor- en nadelen op voorhand weten.

De opbouw van een houtskelet wordt toch bepaald door het uitvoeringsplan van de architect? Of is dat een te naïeve gedachte van mij?

 

Mvg, Marc

wat stelt architect voor bij SOD ???

 

terecht opgemerkt, EERST (onafhankelijke) architect kiezen !

 

toe te voegen aan lijstje aannemers : http://www.vandemeulebroeke.be/

 

 

Wij hadden hetzelfde probleem.

 

Tip: ga bij de kleinere bedrijven langs waar de patron nog de verkoper is. Hier zal je altijd betere informatie ontvangen volgens mij.

Je gaat er ook niet meebetalen voor grote showrooms, kijkwoningen, 10tallen verkopers, ... .

Hier voelen wij ons toch het beste bij. (op een simpele aanbouw in 2 verdiepingen sparen we zo al 50 000 -75 000euro uit, dus bij woningen moet dit nog meer zijn.

 

bv een ds-houtskeletbouw, hota, vdk, de noordboom (wel redelijk duur), delsol, ...

 

 

50-75.000 uitsparen? Is dat niet wat overdreven? Voor dat geld plaats je die aanbouw bijna helemaal zelf :-).

echt niet.

 

2 offertes van 225000 euro excl btw dan een paar van rond de 150 000 om alles te laten uitvoeren.

Echt belanchelijk veel verschil in!

 

Nu kijken we om enkele de ruwbouw van het skelet te laten zetten zodat we de rest zelf afwerken waardoor we rond de 75 000 - 100 000 euro zouden uitkomen.

ik heb voor ons eigen nieuwe kantoorgebouw ook kunnen vaststellen dat er enorme verschillen zijn.  ik ben uiteindelijk gegaan voor een oostenrijkse aannemer (ik weet, daar zijn ecologisch wat bedenkingen bij), maar voor een kwaliteit die zeker niet moet onderdoen voor wat we hier krijgen, steek ik 100.000 € op zak, die zijn zowat 33% goedkoper!

allicht heeft dat te maken met het feit dat ze daar al 15 jaar passiefhuizen in houtsleket bouwen, volledig geprefabriceerd in de schrijnwerkerij met een perfecte luchtdichtheid.  frames volledig in massief, onbehandeld hout, en daar waar toch gelijmd materiaal gebruikt wordt (gelijmde liggers, OSB),  is alles formaldehydevrij, etc. 

ja, ze lopen daar echt wel wat jaren op ons vooruit.