Ventileren, natuurlijk of mechanisch

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik blijf in het algemeen nog vrij sceptisch tav ventilatiesystemen vnl de mechanische. Nu heb ik met heel veel interesse het laatse VIBE-magazine WmdN nr 63 doorgenomen. Heel bijzondere invalshoeken over ventilatie. 

In plaats van buitenlucht (vervuild met fijn stof van uitlaatgassen) aan te voeren en op te warmen, is het mogelijk om van binnenuit te zuiveren met bio-ecologische materialen zoals leem.  Leem heeft hierbij bijzondere eigenschappen. Geen vochtprobleem, geen CO2-probleem. Kan een dergelijk materiaal de noodzaak tot mechanische ventilatiesystemen opheffen?

Reacties

als je heel veel aandacht besteed aan isolatie en goede luchtdichting, zal je mechanisch moeten ventileren.

Natuurlijk ventileren wordt teveel beinvloed door de wind buitenshuis.

 

Leem in huis moet je eerder zien als een extra hulpje om luchtkwaliteit te verbeteren. Maar verwacht niet dat in een goede geisoleerde en goede luchting voorziene woning, je enkel met leem de lucht kan zuiveren.

 

enige referentie naar lemen hutten en huizen van vroeger (cfr Bokrijk etc) is uit de context want toen had je noch isolatie noch luchtdichting.

 

ik denk dat de meeste eco-woningen (degelijke houtskeletbouw en strobalenwoning) die met leem afgewerkte binnenmuren hebben, toch altijd wel mechanische ventilatie hebben.

Ik zie niet goed hoe leem CO 2 zou kunnen opnemen. Daarnaast vrees ik dat de grootste vervuiler eerder komt van alle chemische producten binnenshuis zoals lijmen en verven en ook daar zie ik niet goed hoe leem die gaat verwijderen. Ik begrijp uit alleerlei studies dat het binnenklimaat veel meer vervuild is dan buitenlucht . Maar het is natuurlijk wel degelijk mogelijk binnenlucht te zuiveren anders hadden astronauten natuurlijk grote problemen .

 

 

Als je bio-ecologisch bouwt spreken we niet over gebruik van chemische produkten. Dergelijke produkten nog eens extra in huis halen is echt wel voor gezondheidsproblemen zorgen.

Doel van ventilatie is ook gericht op vochtregulatie om zo condensatie en vochtproblemen te vermijden. Leem heeft echter zo'n goeie vochtregulerende eigenschappen dat vochthuishouding een relatieve luchtvochtigheid heeft van zo'n 50%. Door de aanwezigheid van leem een uitstekende luchtkwaliteit.

We kunnen ook verder gaan en spreken van bioventilatie (luchtzuiverende kamerplanten) om zo de binnenlucht van binnenuit te zuiveren (CO2 opname). Voortdurend aan en afvoeren van vervuilde lucht lijkt dan terug niet meer noodzakelijk.

Beste Kristof

Wij hebben een passiefwoning, dus zwaar geïsoleerd en luchtdicht,  en we hebben bewust geen ventilatie geïnstalleerd. Onze ventilatie gebeurt via het natuurlijk gebruik van deuren en vensters en we hebben ook beroep gedaan op leem.  Binnen in huis is er 42 ton leem verwerkt: de technische zone binnen tegen de buitenmuren bestaat uit een muur van ongebakken gedroogde leemstenen en alle muren en plafonds zijn bepleisterd met  een laag van 1 à 2 cm bruine leem en 2mm Yosima als afwerking. 

we wonen nu 8 maanden in dit huis en hebben een stuk koude winter(-15) en hete zomer (+35) meegemaakt en het is duidelijk de leem regelt perfect de geur en vocht problemen (luchtvochtigheid steeds tusen 50 en 60%) maar ook de luchtkwaliteit. Het is wel zo dat we in onze materiaalkeuze zeer konsekwent voor niet vervuilende producten hebben gekozen: geen verven of vernissen, geen beton, geen cement, geen plastics en zoveel mogelijk producten zonder lijm.

Het meest kritische punt was onze therapieruimte waar we regelmatig groepssessies houden, dit betekent met 15 mensen gedurende 2u in een gesloten ruimte van 4 x 6 x 2,6. Na 2u is het CO2 gehalte zeker aan het pieken, maar blijkbaar is de resterende zuurstof voldoende als ze enkel onze 'adem'vervuiling moet verwerken. In elk geval heeft nog niemand van de groepsleden geklaagd over de luchtkwaliteit, integendeel.

Hoe het werkt kan ik je niet uitleggen. Wij zelf hebben deze beslissing durven nemen na een bezoek aan een lage energie woning in Luxemburg met leem en zonder ventilatie systeem en na het verhaal van een passiefhuis in Duitsland met leem en balansventilatie, maar die ze al meer dan 2jaar niet meer gebruikten.

Als ik discussies aanga over ventilatie krijg ik steeds bergen technische uitleg en bewijzen van wat 'niet kan' maar alle vrienden en kennissen die we al uitgenodigd hebben en die niets met ventilatie te maken hebben, merken steeds op hoe aangenaam de ruimtes aanvoelen.

Dus ik zou zeggen , kom eens zelf ervaren. Tijdens de opendeur dagen zijn we te bezichtigen op za 3/11 voor en namiddag,en op 10/11 enkel voormiddag. Ons huis staat in de lijst vermeld als 'Beauvechain WB1320/1'

misschien tot binnenkort,

Dirk

 

 

allez, het is toch heel simpel om je beweringen testaven: neem een simpele (goedkope) loggende CO2 meter. En stel dat ding op tijdens zo'n groep sessie. Je kan dan mooi zien hoe de CO2 stijgt, tot welk niveau  en hoe lang 't duurt eer het terug daalt. IDem voor andere ruimtes. Da's perfect bewijsmateriaal. 'k heb zo nog onze ventilatie gemeten (met en zonder).

Beste Dirk,

 

Alvast bedankt voor de fijne reactie op het concept ventilatie. Hartelijk dank voor de uitnodiging. Ik zal echter niet kunnen aansluiten omwille van de afstand. Een inspirerend ecobouwersweekend gewenst!

ik heb zo'n logger niet gekocht omdat degene die mij werd voorgesteld door Testo (waar ik mijn vochtigheidsmeter gehaald heb) direct meer dan 700€ kostte. Dat was mij een beetje teveel vooral daar de Universiteit van Gent geînteresseerd is om uitgebreide metingen te doen.

het gaat immers niet zozeer om het CO2 gehalte (dat zal zo wie zo hoog zijn) maar om de zuurstofkwaliteit die er rest. En hoe die reageert als er geen andere vervuilers aanwezig zijn dan de personen in de kamer.

Het zijn juist die andere componenten die Univ Gent wil komen meten. 

wij zijn ook nieuwsgierig naar die 'technische resultaten'. 

de 'subjectieve' resultaten die ervaren we dagelijks en die stellen ons  meer dan tevreden.

ben wel geinteresseerd waar jij je goodkope CO2 meter gekocht hebt en hoeveel hij dan kostte

ik heb zo'n logger niet gekocht omdat degene die mij werd voorgesteld door Testo (waar ik mijn vochtigheidsmeter gehaald heb) direct meer dan 700€ kostte. Dat was mij een beetje teveel vooral daar de Universiteit van Gent geînteresseerd is om uitgebreide metingen te doen.

het gaat immers niet zozeer om het CO2 gehalte (dat zal zo wie zo hoog zijn) maar om de zuurstofkwaliteit die er rest. En hoe die reageert als er geen andere vervuilers aanwezig zijn dan de personen in de kamer.

Het zijn juist die andere componenten die Univ Gent wil komen meten. 

wij zijn ook nieuwsgierig naar die 'technische resultaten'. 

de 'subjectieve' resultaten die ervaren we dagelijks en die stellen ons  meer dan tevreden.

ben wel geinteresseerd waar jij je goodkope CO2 meter gekocht hebt en hoeveel hij dan kostte

Ik heb bij Conrad de goedkoopste genomen die er was. Ik dacht ergens 100 EUR of zo.

 

Je bedoeld luchtkwaliteit. Iets als zuurstofkwaliteit bestaat niet want zuurstof is een atoom en zuurstofgas is een molecule. Je mag er vanuit gaan dat de normaal zo'n 20% zuurstofgas bevat, nog een hele hoop stikstofgas en dan nog CO2 en andere dingen. O2 wordt verbruikt door de mens en omgezet naar CO2. Lagere O2 waarden betekend een forse daling van de kwaliteit van de lucht. Dit is een zuiver chemisch process en leem zal dat niet omkeren.

 

Ik vraag me grondig af wat de zuiverende werking van leem e.d. zou zijn. Er is nog altijd zoiets als de wet van Lavoisier. Dus als leem echt zou zuiveren dan moet de onzuiverheden zich ergens opstapelen of op een of andere manier wegreageren. Beide lijken me nogal moeilijk.

 

Wat wel zo zal zijn is dat je huis met die leem en andere materialen een veel maar dan ook zeer veel natuurlijkere omgeving is die an sich nagenoeg geen vervuilende stoffen gaat uitstoten in vergelijking met traditionele bouw. Het binnenklimaat zal ook  evenwichtiger zijn.  Maar dat is dus iets anders dan beweren dat er een aantoonbaar zuiverende werking is op de gekende menselijke luchtvervuiling (fijn stof, CO,...). In je huis zal je inderdaad minder verontreiniging gaan meten tov een tradionele bouw. Maar of er fundamenteel minder verontreiniging is dan buiten je huis is al iets anders. En met veronreiniging bedoel ik dus niet CO2.

Kristof , wil jij nu beweren dat in een bio ecologischhe bouw nergens chemische producten gebruikt zijn ? Nergens verven , lijmen , plastics , gordijnen en ga zo maar door.

Dat leem vochtregeld werkt daar twijfel ik geen ogenblik aan. Dat planten overdag CO 2 opnemen weten we zelfs na de lagere school  maar daar leerde ik ook dat die planten 's nachts CO 2 afstaan.

Hoe verwarm je ?

Kristof, het artikel in VIBE WmdN is eigenlijk een samenvatting van de beweringen van de eigenaar. blijkbaar was de reporter van VIBE niet al te kritisch : zo werd klakkeloos overgenomen dat het over een echt passiefproject ging, terwijl dat vooralsnog zeker niet het geval is, iets wat ook privé na lang aandringen werd toegegeven door een betrokkene na de presentatie op het VIBE symposium rond ventilatie. er werd door de reporter in ieder geval geen bewijsvoering gevraagd of bekomen. er stond niet vermeld in het artikel dat het ging om een experiment : de uitkomst is nog onbekend, maar de eigenaar heeft er goede hoop op. het is ook een kanjer van een woning, die bewoond wordt door slechts 2 mensen, dat helpt ook al... ik heb er ook mijn (grote) twijfels over, maar blijkbaar wordt er toch gedacht aan monitoring van enkele parameters van het binnenklimaat. of dat er ook echt van zal komen valt nog af te wachten...hopen maar ...

Interessant want goede mechanische ventilatie kost handen vol geld, neemt veel ruimte in beslag en geeft niet zelden aanleiding tot tocht- en geluidsklachten.

 

Ik denk overigens dat de leem niet zuivert maar alleen buffert en CO2-pieken uitvlakt.

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.