Wat kiezen,warmtepomp (welke?) of gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hopelijk kan hier iemand ons advies geven?!

Wij gaan een nieuwbouw zetten en vragen ons al geruime tijd af wat we met verwarming moeten doen.Aangezien een objectief oordeel moeilijk te vinden is (installateuren praten in "hun" straatje),probeer ik het eens via dit forum.

Het huis wordt gebouwd met 2 verdiepingen (en zolder). Voor de ventilatie komt er een Ventilatie D-systeem. Berekend E-peil 60, K-waarde 36. Vloerverwarming beneden, voor de verdieping denken we aan wandverwarming i.p.v. radiatoren. Omdat we daar met een kurkvloer gaan werken (slaapkamers) is vloerverwarming niet aan te raden (isolatie).

Er is een gasinstallatie voorzien (met vloerverwarming beneden en radiatoren boven), maar we willen graag met een warmtepomp gaan werken (milieu, ruimtebesparing, toekomst). Dan is de vraag, welke? Daikin heeft met de Altherma een goeie WP, maar die wordt ons regelmatig afgeraden ("omgekeerde airco", hoog verbruik, lagere COP). De meest geadviseerde merken zijn voor ons Viessmann en Dimplex. Voor de installatie zijn we ook bij Smolders (St-Truiden) geweest, daar werd ons Dimplex geadviseerd.

Wie heeft ervaringen met WP van o.a. Daikin (Altherma) of Dimplex (bijv. LA16TAS)?

Wij twijfelen eraan of een WP voldoende zal zijn om de woning te verwarmen, vooral in koude maanden. Heeft iemand al lange tijd ervaring met een warmtepomp? En voor wat betreft de wandverwarming, wie heeft daar al ervaring mee? Is dat voldoende voor een ruimte? En kun je de wand nog gebruiken om er een kast tegenaan te zetten?

En verder nog:

- Is er iemand die z'n ervaring met de installatie van Smolders wilt delen met ons?

- Kan iemand ons een andere installateur aanbevelen?

Advies en tips zijn van harte welkom!

Reacties

Voor een K36 neem je liever geen L/W-warmtepomp, dan gaat het stroomverbruik toch flink oplopen, je zou eerder zo rond de K25 moeten zitten om het stroomverbruik voor verwarming te beperken. Als je nog moet bouwen dan kan ik je aanbevelen je woning eerst goed te isoleren. Als dat niet meer mogelijk is neem dan liever een gasinstallatie.

 

De warmtepomp van General, L/W hebben er al een paar geplaatst, klanten waren toch tevreden.

http://www.thercon.be/Home/18246/thercon

maar dan wel enkel voor vloerverwarming of laag temperatuur convectors.

en warm water productie ook met WP? zal duur worden in verbruik samen met de verwarming

 

en hoe kan je nu je E-peil al weten? als je toch kiest voor WP dan zal dit altijd lager liggen dan met gasketel

 

 

 Momenteel is woning nu niet goed geisoleerd: K36 voor nieuwbouw kan best beter; de goedkoopste optie nemen voor verwarming (vermoedelijk gas met radiatoren): al de rest van het geld in isolatie zodat je aan K25 kan komen.

Walter

Inderdaad: indien gas in straat aanwezig is kan je beter een gasketel kiezen ipv warmtepomp.  En voor de rest je geld investeren in isolatie.  Wij dachten 4 jaar terug ook aan een warmtepomp en werd ook de tip gegeven om voor gas te kiezen. 

Resultaat: gasketel die ons goed geïssoleerd K22 huis verwarmd.  Wel kozen we voor vloerverwarming zodat we later nog altijd voor een warmtepomp kunnen gaan indien gas te duur is geworden tov warmtepomp

same here (al heb ik warmtepomp nooit serieus overwogen).

K36: dat kan een pàk beter!

Je zal mss. nog een aantal mindshifts moeten ondergaan, maar ga voor

-overal vvw

-(veel) meer isolatie

-overal gelijke temp in huis

 

En vergeet het maar dat in een K36 een warmtepomp goedkoper zal zijn dan gas.

 

 

 

Op internet zijn er websites te vinden met de resultaten van opmetingen van allerlei soorten warmtepompen gedurende gans een seizoen.

 

Opmerkelijk is dat een warmtepomp die ook het sanitair warm water verzorgt, gedurende de zomer een slechte COP en SPF heeft. Omdat gedurende gans de zomer enkel water op hoge temperatuur aangemaakt moet worden. En wanneer men van nachttarief wil profiteren is dat juist op het ogenblik dat de buitentemperatuur het laagst is.

 

Men mag niet vergeten dat de uitbating van een warmtepomp (zonder de investering) maar juist gelijk komt met een condensatieketel wanneer de SPF hoger is dan 2,5 à 2,8, 't is te zeggen, de verhouding tussen de prijs van aardgas en elektriciteit.

 

Men verwacht ook dat in de nabije toekomst de gasprijs zal losgekoppeld worden van de prijs van aardolie. In de VS is de gasprijs ineen aan het zakken, omdat ze meer en meer gas rechtstreeks uit ondergrondse kolenlagen ofwel uit oliehoudende schiefers  halen.

 

Is dat alles ecologisch? Helemaal niet. Maar ecologie kennen ze in de VS (en op vele andere plaatsen) al helemaal niet meer.

Heeft iemand ervaring met een gas warmtepomp?

Hoe het precies werkt is me nog niet duidelijk, maar ik lees er af en toe over.

werkt zoals iedere andere WP maar de energie die deze verbruikt is geen eli maar gas

dus je hebt een aansluiting nodig op gasnet

 

zoals eerder hier geschreven WP enkel bij heel lage K, anders te hoog verbruik

 

gas-WP is nog niet echt een breed beschiklbaar toestel, zou "nog even wat de kat uit de boom kijken" voor zo iets

 

 

Beste Bram,

Betreft uw nieuwbouw:

Beste investering(zelf gedaan) zonnepanelen 8.28Wp en warmtepomp L/L van 6Kw 3.61 Cop

Het uitgespaarde geld van energiefaktuur betaal ik maandelijks de afschrijving van installatie en warmtepomp.(10jaar)

Gasfaktuur met 50% gezakt,elektriciteit met 80%. voor mij  win/win

En dan spreek ik nog niet van belasingvoordeel uit groenlening en groencertifikaten.

Dit is ook de beste vorm van pensioensparen na een eigen huis kopen.

Denk alleen, gas en elektriciteit word als maar duurder.

De regel is hoe zuiniger ze als maken, hoe duurder alles word.

Chris