Badkamer en opbouw hiervan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Wij willen onze badkamer vernieuwen en lopen tegen een aantal problemen op.
De badkamer bevindt zich op de eerste verdieping. (woning van +/-1890)

Momenteel is deze ruimte als volgt opgebouwd:
De vloer bestaat uit baddingen met hierop een houten planken vloer.
Op deze houten vloer is er een vezelplaat geplaatst. (om de vloer waterpas te krijgen)
Bovenop deze vloer ligt er in de badkamer dan nog een OSB plaat. (niet de watervast verlijmde variant)
Omdat de muren in slechte staat waren hebben ze er destijds voor gekozen een voorzetwand in de gehele ruimte te plaatsen.
Deze wand staat op de vezelplaat. (de OSB ligt dus binnen de voorzetwanden)
De wanden bestaan nu uit gewone gipsplaten.

Oorspronkelijk was het mijn bedoeling de bestaande gipsplaten te vervangen door de groene (watervaste) variant en de OSB vloer te vervangen door iets anders.

Nu ik achter de daadwerkelijke opbouw (spaanplaat ondervloer en wanden op deze plaat) van deze ruimte ben gekomen twijfel ik echter hoe en waar ik mee moet beginnen.
De spaanplaat lijkt op dit moment nog in goede staat, maar deze zou ik het liefst willen verwijderen om problemen in de toekomst te vermijden.
Het probleem is uiteraard dat de voorzetwanden hier ook op staan.

Extra info:
In de ruimte zelf komt er een douchebak te staan die we van binnen zouden willen laten betegelen.
Daarnaast willen we ook een bad plaatsen dat ook uitbetegeld wordt.
In de rest van de ruimte zijn geen tegels voorzien.
Qua vloer zouden we het liefts willen opteren voor een houten vloer.

Ik heb al het nodige gelezen over de verschillende puntjes (vloeren, wanden, materiaal keuzes) op zich, maar zit momenteel vooral met de opbouw (basis) van het geheel.

Kunnen jullie mij op weg helpen in deze kwestie?
In ieder geval alvast bedankt voor jullie tijd en moeite.

Reacties

Houten vloer kan vanalles zijn, het hangt ervan af hoeveel water je gaat morsen in je badkamer.
Wij hebben hier de originele houten vloer (den) van 1930 laten liggen. Linoleum eraf getrokken en lijm afgebrand. Geschuurd en 2 lagen parketvernis erop. 3 jaar in gebruik en nog geen problemen. Bij m'n ouders hetzelfde verhaal: Oude plancher met vernis. Gaat al 28 jaar mee en heeft 2 "spattende" kinderen overleefd. Alleen geen emmers water uitgieten natuurlijk :-)

Als je die spaanplaat wil verwijderen, kan je die eerst zo dicht mogelijk tegen de wanden doorzagen met een cirkelzaag. Stel de zaagbladdiepte in op de dikte van de plaat. De rest kan je verwijderen met een houtbeitel.
Je zou ook een goedkope lamellenfrees kunnen hebruiken. Daarmee kan je tot bijna tegen de wand wegfrezen (zagen als het ware. Wel beetje verkrachting van de machine, maar veel gebruikt bij parktetleggers).

Als je dan OSB3 legt met daar een houten vloertje over. Of als het waterdicht moet zijn, zou je vinyl o.i.d. kunnen nemen. Daar heb ik later zelf ook aan gedacht.

Maar misschien zijn er anderen die met betere oplossingen op de proppen komen.