EPC groot huis tegenover klein huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumlezers,

ik heb ooit ergens opgevangen dat de EPC-waarde met een korrel zout genomen moet worden, onder andere als het gaat over kleine huizen. Gewoon al doordat ze klein zijn, zouden ze een hogere EPC-waarde hebben dan een vergelijkbaar groot huis.
1) Heb ik dat goed onthouden?
2) Kan iemand mijn geheugen opfrissen en vertellen hoe dat komt?

Dankjewel!
Katrien

Reacties

Niet met korrel zout nemen; 

=> klein bouwen geeft voor gelijke isolatiewaardes idd lagere EPC. 

Dit lijkt misschien wat gek: je zou het kunnen interpreteren als dat groot bouwen bevoordeeld wordt.  Maar als je even nadenkt dan is dit correct; Groot bouwen is ecologisch gezien beter.  

Maar financieel gezien is ieder in staat 'groot' te bouwen:  Bv door een rijwoning te bouwen.  Dan haal je en direct lagere EPC en bouw je goedkoper.  

Walter

Dat komt doordat het kengetal op het EPC uitgedrukt is per m² en een groot huis heeft een hogere compactheid dan een klein huis.

Een groot huis heeft relatief gezien minder verliesoppervlakte per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte, dan een klein huis en dus ook relatief gezien, minder energieverliezen.

Als je het absoluut vergelijkt, dus vermenigvuldigen met de bruikbare vloeroppervlakte, ligt het verbruik voor een vergelijkbaar huis uiteraard hoger bij een groot huis dan bij een klein huis.

"Groot bouwen is ecologisch gezien beter.  "

Walter, een hoger gebruik van grondoppervlakte, meer bouwmaterialen, isolatiematerialen , meer lucht te verwarmen, meer te onderhouden ........ maar ecologisch beter ??????

Walter, dat mag je mij ook eens uitleggen...
dat een groot gebouw, opgedeeld in kleinere wooneenheden op ecologisch vlak goed kan scoren, dát wil ik nog wel geloven
(urban villa, appartementen,...)
maar een grote ééngezinswoning zal ecologisch gezien altijd minder scoren dan een kleinere ééngezinswoning, hé !
"ecologisch" slaat op (véél) méér dan alleen energieverbruik per m² per slot van rekening...

Ik volg Walter helemaal, een kleine OB kan meer warmte verliezen dan een grote GB bij gelijke isolatieniveaus.

Bart, Jef, 

Ik kan er ook niet aandoen dat je voor een zelfde isolatie dikte beter een grotere woning neerzet.  

Maar wat je vandaag een eengezinswoning noemt is binnen 20 jaar misschien bewoont door 2 gezinnen.   

Walter

Walter, Ik wil gerust geloven dat het ecologisch beter is dat er meer mensen per oppervlakte wonen maar dat is wel helemaal iets anders dan zeggen dat grotere woningen ecologischer zijn. Er zijn nog wel andere aspacten dat alleen isolatie .

100 M2 per persoon blijft onder dezelfde isolatie en bouwvoorwaarden ( al dan niet OB) natuurlijk veel ecologischer dan 200 m 2 per persoon.  Wat er binnen 20 jaar met je woning gebeurd is gokken. Misschien ben je gescheiden , invalide of dakloos ?