energiespaarlampen, onzin?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

om met de deur in huis te vallen, ongetwijfeld. 

daarnaast zijn ze hooggiftig, bij breuk verdampt het aanwezige kwik - een metaal dat verder overal verboden is - binnen enkele seconden.  daarnaast is  elektromagnetische straling tot 70 keer hoger dan die van computerschermen, en stoot ook nog fenolen, tetrahydroforan, alkylbenzeen en andere giftige, soms kankerverwekkende stoffen uit.

ook de energiebesparing en levensduur staan ter diskussie.  de lamp gebruikt op zich minder stroom dan de klassieke gloeilamp, maar de energiekost in produktie is een veelvoud van die van gloeilampen en het recyclingprobleem draait vierkant.  volgens onderzoekingen halen ze ook bijlange de beloofde levensduur niet, lampen die regelmatig in en uitgeschakeld worden, halen dikwijls niet eens 3000 branduren.  terwijl gloeilampen veel langer kunnen branden, was het niet dat ze zo gemaakt worden dat ze het na 1000 uur opgeven.  signaallampen (ook gloeilampen van o.a. de verkeerslichten) b.v. halen 16.000 branduren, en in amerika brand er een gloeilamp van 4 wat die onlangs haar 110 ste verjaardag gevierd heeft, ze brandt sinds 1901!

voor wie zich de moeite wil getroosten, kijk eens naar de uitzending van 3SAT: http://www.3sat.de/mediathek/?display=1&mode=play&obj=30142.

hans d

 

Reacties

ik heb er ook mijn vragen bij, om welgeteld dezelfde redenen.

En oude gloeilampen van 25W of 15W leefden soms wel 20jaar...

Spaarlapen in keuken en badkamer heb ik nooit zien hun beloofde levensduur halen, wellicht door dat veelvuldig aan- en uitschakelen. Waar ik veelvuldigst uit- en inschakel (badkamer, schemer/sfeerlampen in woonruimte) heb ik daarom ook LEDlampen: verbruiken ze niet minder als  een spaarlamp, ze gaan vele malen langer mee!

Moge bij ieder een lichtje opgaan!  Je licht eens opsteken dus bij deze informatie.

Hoe weet je zo zeker dat de ledlamp langer zal meegaan dan de spaarlamp? Ook daar bestaan geen standaarden voor, een wildgroei aan fabrikanten, soorten, types en formaten. Bovendien blijft ook daar een milieuprobleem bestaan want het blijft elektronica.
Waarschijnlijk scoren ze wel beter dan de "traditionele spaarlamp".

Samenzweringstheorieën bestaan ook over de spaarlamp. De reden waarom de gloeilamp plots verboden wordt in Europa, zou zijn omdat de fabrikanten (lobby) zwaar geïnvesteerd hebben in de spaarlamp. Met de opkomst van andere alternatieven zoals de ledlamp, dreigt de winst tegen te vallen. De lobby deed zijn werk bij de politiek en de gloeilamp werd ten grave gedragen...

Over het energieverlies valt ook nog te zeggen dat de warmte in de winter eigenlijk geen verlies is, maar een vorm van verwarming.
Voor andere stalingsverliezen bestaan er filters die het infrarode gebied omzetten in zichtbaar licht. GE heeft zo'n "energiezuinige" halogeenlamp met infrarood coating en een betere spiegel waardoor een hoger rendement gehaald wordt.

En ondertussen zijn er ook al spaarlampen zonder kwik. Maar voor de rest blijft het wel zo dat het productieprocess niet bepaald energiezuinig is. Idem voor LED. Bij de 2 types heb je ook nog de cos phi van ruwweg 0.5 a 0.7 wat er op neer komt dat het effectieve vermogen van de lamp 2 keer groter is dan vermeld. 

 

Langs de andere kant: het aantal lumen per W is wel degelijk een pak groter dan bij gloeilampen. Het dimmen van ledlampen is veel energiezuiniger dan gloeilampen (gloeilampen moet je al op  80% vermogen uitsturen om ietwat licht te krijgen). LED is in volle ontwikkeling en ze worden efficienter met de dag. Een LED an sich heeft een zeer hoge levensduur en kan perfect tegen aan/uit schakelen. Enige reden waarom een LED lamp het niet uitzingt is door de aanwezige electronica (en da's ook de reden voor de lage cos phi).

 

Enfin, ondertussen is zowat alles in ons huis LED geworden ter vervanging van de spaarlampen die het niet altijd uithielden en na 4 jaar nog geen enkele defecte LED gehad.

dat zou dan misschien al een stap zijn in de richting van minder giftig.  maar de vraag is, wat hebben ze in de plaats gebruikt?

Kheb ondertussen al 3 LED lampen (eerste generatie0,8 watt (philips) en 2lampen van  1 watt) die defect zijn. Of het de electronica is of de lamp blijft voor mij hetzelfde. De lamp brandt niet meer.

mbt. de levensduur hou ik toch enige reserve...

de grote vraag is, waar heb je ze gekocht en wat heb je ervoor betaald.

Als dat van die 'goedkope brol' van den DHZ is verschiet ik er niet van.

 

Wij geven op onze ledlampen 4 jaar garantie en mijn ervaring leert mij dat de defecten in 99% van de gevallen door verkeerd gebruik ontstaan.

Hoe kan je een LED lamp verkeerd gebruiken, vraag ik mij da af (en velen ongetwijfeld met mij).

Imhotep, met alle respect maar nu klink je zoals elke gladde verkoper als iets stuk is. Het is ofwel de schuld van de gebruiker (verkeerd gebruik) ofwel omdat je niet genoeg geld hebt uitgegeven voor een voldoende goed produkt...

Als je toch LED lampen verkoopt weet je dat de lampen nog steeds fors evolueren . 

Mn eerste ledlampen waren erg duur en van twee merken met naam. 1 ervan heb ik al vernoemd het was de pharox van philips.  Toen ik ze gekocht heb wisten ze in de DHZ nog niet eens van het bestaan van deze lampen en waren ze zeer moeilijk te vinden maar als technologiel(i)efhebber wil je wat . Overigens heb ik nog nooit iemand met een spaarlamp van 4 jaar oud bij een DHZ zien komen klagen dat de lamp de beloofde bedrijfsuren niet gehaald heeft. Ze zullen nogal lachen...

Maar goed, op internet zijn er verschillende ervaringen van langdurige gebruikers van LED lampen die getuigen over de beperkte levensduur en hierover geschreven hebben. bvb wouterlood 

Overigens ben ik nog steeds tevreden en overtuigd gebruiker van LED en geloof in het produkt.  

ik heb een reeks ledlampen gehad die het nog geen jaar uithielden.  maar ik heb er andere die al jaren branden.  zoals met alles zijn er kwaliteitsverschillen.  het is een nog relatief jonge techniek, maar die in de goede richting evolueert. en echte grote merknamen in led zijn er nog niet, en dus tast je een beetje in het donker.

hopelijk gaat de evolutie van de led snel vooruit, zodat we terug mooi licht hebben, dat niet zo vervuilend en riskant is.

Is het niet zo, dat er een verschil in levensduur zit tussen ledlampen op 230V en die op 12V? Vanuit een netvervuilend standpunt zijn 12V lampen ook beter, want daar zet je een schakelende voeding voor, die altijd een ingebouwde PFC (power factor corrector) heeft. Alleen weet ik niet juist hoe tegenwoordig 12V ledlampen gedimd worden: op 230V (voor de voeding) of op 12V (na de voeding). Ideaal zou je een systeem hebben met een 12V voeding, dimmer (op 12V) en 12V lampen. Bestaat dat al? Ik ben niet echt mee met de huidige stand van zaken...

 

Mvg, Marc

Ledlamp moet je regelen met stroom, niet met spanning.
De dimmers zijn dus eigenlijk regelbare stroombronnen, geen spanningsdimmers. Dat is een fout die blijkbaar veel gemaakt wordt.
Eigenlijk is een 230V ledlamp, zeker als die gedimd moet worden, absord. je gaat spanning regelen, die spanning dan nog eens omzetten naar een lagere spanning/stroom met elektronica van bedenkelijke kwaliteit (compact, slecht gekoeld en ondergedimensioneerd).

Een goed systeem zet de 230V om naar een lagere spanning met een centrale voeding omdat de stroom te gaan regelen met een stroomregelaar. De ledlamp kan dan ook beter koelen omdat er geen warme elektronica bijgepropt zit.

verkeerd gebruik, enkele voorbeelden:

- in een vals plafond steken waar er geen koeling is, de LED gaat warmer als 40° worden en gaat doorbranden

- foutief aansluiten (met GU10 gaat dit natuurlijk niet maar GU10 is ook niet ideaal)

- leds met een stroomgestuurde voeding moeten in serie staan en niet parrallel

- buitenspots dat met niet correct inbouw (afwatering)

 

een bijkomend nadeel van de GU10 lampjes is dat deze op 230 werken en de voeding dus in het toestelletje is inbouwd.

Dikwijls is de afwerking dan nog niet in metaal of keramiek (vooral in DHZ omdat daar de prijs belangrijk is) en kan de warmte niet of niet goed afgevoerd worden.

vandaar dat ik geen voorstander ben van GU10/GU5.3/...

 

het beste is een gewoon los ledlampje met 2 draadjes waarop je je voeding aansluit.

 

Meestal worden deze dan op 350/500/750mA aangesloten en wordt de spanning geregeld naargelang het aantal aangesloten lampjes (in serie) en de afstanden.

 

Het verhaal van dimmen is helemaal anders dan bij gloeilampen. Een led gaat met niet dimmen door deze minder stroom of spanning te geven.

Het beste is eigenlijk een PWM dimmer, deze gaat de led zeer snel na elkaar aan en uit doen.

De diverse voedingen ondersteunen daar ook weer verschillende signalen, 1-10V, drukknop, pot-meter, DMX, Dali, ...

Natuurlijk kan je een led van bijvoorbeeld 700mA aansluiten op een voeding van 300mA maar dan is hij eigenlijk permanent gedimd en kan je nooit de volle lichtopbrengst gebruiken.

Dit heeft wel als voordeeld dat de led minder belast wordt, en minder gaat opwarmen met als gevolg een langere levensduur.

Imothep, met die PWM regel je dan wel de stroom en niet de spanning, niet? PWM stroomregeling dus en geen PWM spanningsregeling. Of vergis ik me?

Ik weet wel dat een led stroomgeregeld is. Maar de vraag is, of een 12V ledLAMP ook nog stroomgeregeld is. Er zit immers elektronica bij in de lamp, die normaal gezien de ledstrom zelf regelt. Zoals jullie het uitleggen, zou ik bijna vermoedendat jullie het hebben over ledlampen die geen bijkomende elektronica hebben ingebouwd (tenzij misschien een beetje beveiliging).

 

En ledlampen in serie zetten, daar heb ik nog nooit van gehoord. Als ik zelf LED's moest aansluiten, zou ik het ook zo doen. Maar of dat werkt met lampen uit de supermarkt, dat is mij een raadsel.

 

Voor alle duidelijkheid, ik maak onderscheid tussen LED's en LEDlampen, zonder afbreuk te willen doen aan wat jullie vertellen. Kunnen  jullie misschien nog een beetje meer in detail gaan?

 

Mvg, Marc

Gommer, Wij hebben het inderdaad over LED's, zonder de bijkomende elektronica die mee in de behuizing gepropt is.
Ik heb me laten vertellen dat dat de beste LED opbouw is. LED in armatuurtje, elektronica apart in schakelkast (of elders). Bij defect is de LED of de elektronica dan ook apart te vervangen (of zoals het zou moeten zijn, te herstellen).

12V-led is eigenlijk even absurd als 230V led. Of je nu een geschakelde omzetter hebt van 230V of van 12V, dat maakt eigenlijk niet zo héél veel uit. Het blijft een geschakelde voeding en spanning/stroom moet omgevormd worden. Temperatuur blijft ook hetzelfde probleem.

Zolang deze tchnologieën niet op punt staan en me niet kunnen overtuigen met milieuvriendelijkheid en lichtkleur, ga ik voor deze halogeenlampjes denk ik. Ik moet namelijk mijn keuken nog voorzien van verlichting.

http://www.gelighting.com/LightingWeb/emea/images/Halogen_MR16_Infrared…

Het nadeel is wel dat de 230V voeding dan bepalend is, achteraf wijzigen voor LED is moeilijk.
 

neen, met PWM regel je geen van beiden.
Je gaat de lamp zeer snel aan en uit zetten zo snel dat je het niet kan zien.

Dit is het grote voordeel van LED tov bv de gloeilamp, deze gaan niet kapot door aan uit zetten.

als je bijvoorbeeld 50% "licht" wenst, gaat hij 1ms aan 1ms uit terug 1 ms aan ...

Voor de volledige uitleg:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation

 

Je hebt led-lampen zoals een GU-10 of GU5.3 waar nog elektronica inzit die de regeling doet.

Beter is om een LED-lamp  te nemen die gevoegd wordt op bijvoorbeeld 350mA (als je er dan verschillende op 1 voeding wenst moet je deze in serie plaatsen).

Naast de led ga je dan ook nog een voeding nemen die, in dit geval, 350mA levert.

 

Als je spanningsgestuurde LED-lampen hebt heb je 2 mogelijkheden.

Ofwel zit er nog een "driver" in die bijvoorbeeld 12V naar 350mA gaat "omzetten".

Of, bijvoorbeeld een flex (zo van die leds op een rol), daar zit je (als je op 12v werkt) met 3 leds in serie, en al die clusters van 3 worden dan parrallel gezet. vandaar ook dat je met deze spullen maar een 10 meter ver kan gaan, anders krijg je een te groot spanningsval en zal het einde van flex gedimd zijn.

 

OJA, de belangrijkste reden van defecte leds in de categorie verkeerd gebruik:

het gebruiken van een halogeen voeding voor een led. Deze geven meestal 12 AC ipv 12 DC.

Alsook is de stroom die er uit komt niet zo "proper" als bij een LED-driver en brandt de led kapot.

Oh maar, 350mA LED's (spots)  zonder verdere poespas, 'k wist niet dat het bestond. Hip hoi, een gestandardiseerd product dat de logica van de beste en meest zinvolle techniek volgt, het kan nog de dag van vandaag.

 

Bedankt voor de toelichting.

Bestaat in verschillende varianten, 350, 500, 700mA  zijn eigenlijk de standaarden.

Hier en daar kom je ook nog wel eens 200 en 1100mA tegen.

 

Het is wel zo dat een 700mA op een 350mA aangesloten mag worden.

 

Omdat ik hier geen reclame wens te maken voor mijn klanten ga ik geen namen noemen maar je kan deze producten gewoon vinden in de gespecialiseerde verlichtingswinkels of elektriciteitsgroothandel.

Als je er daar naa vraag zul je deze zeker kunnen krijgen.

dat zal allemaal wel kloppen, maar ik zie de doorsnee burger (of mezelf)n nog niet z'n lampen zelf in elkaar knutselen.  je moet een oplossing kunnen bieden aan iedereen, niet enkel aan de happy few die in deze techniek thuis zijn.

 

Hans,

 

Dat is het hem juist. Wat boven staat, dat *zijn* standaard kant en klaar spots, met standaard kant en klaar voedingen (die stroombron zijn). Alleen, voorlopig nog weining bekend en dus niet te vinden in de Brico of Gamma.

 

Marc

hans,

 

Als je naar een speciaalzaak gaat zullen de mensen jou ook begeleiden en de juiste artikelen aanbevelen.

Het is dan zaak van 2 draadjes in de de voeding te steken (230V) en met 2 draadjes van de voeding naar de LED-spot te gaan.

 

Is net hetzelfde installatieprincipe als 12v halogeenlampjes, enkel is de technologie anders.

voor velen is een verlichtingsarmatuur aansluiten op een lusterklem al een probleem, zelf een lamp vervangen is voor sommigen al een hele uitdaging.  overschat je medemens niet ! 

naar een speciaalzaak gaan zie ik de doorsneeburger ook nog niet doen, want dan kom je in een wereld van "experten" terecht waar anderen zich ongemakkelijk voelen.   nee, je moet het gewoon in de supermarkt kunnen kopen.  en dus is de "kant-en-klare" LED de enige haalbare oplossing voor velen.

 

p.s. ik sprak niet over mezelf, ik ben niet helemaal wereldvreemd met elektriciteit ;-)

 

dat is natuurlijk ook het voordeel van LED.

De speciaalzaak of gewoon je elektricien komt het vervangen (en als die geen fouten maken, wat ook geregeld gebeurd), ben je gerust voor 10+ jaar.

 

Natuurlijk gaat dit de kostprijs opdrijven, maar mensen die toch niet met een lusterklem kunnen werken gaan hetzelfde probleem hebben met halogeen of spaarlampen dus voor hen maat het in feite toch niet uit behalve dat ze de elektricien veel minder gaan moeten opbellen voor hun lamp te vervangen.

Ik ga eigenlijk volledig akkoord met de 1e bewering in deze vraagstaart en zit met dezelfde vragen.

Voor basisverlichting (bijvoorbeeld 1 of 2 lampen boven een tafel m.a.w. geen verlicht vliegveld lijkt mij de gloeilamp nog steeds het meest milieuvriendelijke (en waarschijnlijk ook het meest economische) verlichtingsmiddel.

- zeer beperkt gebruik van materialen (beetje metaal, wat glas, ...)

- praktisch geen elektro magnetische straling

- bijna geen afval en geen gevaarlijk afval

- relatief weinig energie nodig om te maken (zeer simpel)

OK, misschien niet zo energievriendlijk qua gebruik maar ook dat valt te bezien.  De warmte de de lamp produceert ipv licht gaat in een goed geïsoleerde woning niet zomaar verloren (wel rendement 1).

Het groene imago van de spaarlamp lijkt mij vooral in het leven geroepen om een nieuwe industrie leven in te blazen.