spouwmuurisolatie aan te raden in dit specifiek geval?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij wonen in een woning gebouwd in 1980. Toen zijn de muren aan de binnenkant geïsoleerd met 3cm PUR. Er is evenwel geen dampscherm tussen de afwerking en de isolatie, wat dus volgens mij betekent dat de waterdamp van binnenuit (door te ademen, koken etc) zou kunnen resulteren in vochtproblemen op de binnenmuur. Voorlopig nog niets gezien, we wonen er nu een kleine 2 jr, en bij een recente controle met vochtmeter geen problemen gezien, maar toch...

 

Nu vraag ik me af of het isoleren  van de spouwmuur dit potentiele probleem zou kunnen verbeteren of juist niet. Heb al veel gelezen over verwante problemen op deze site, maar ben niet zeker dat ik het allemaal goed begrijp

 

Zoals ik het zie zal de temperatuur vd binnenmuur na spouwmuurisolatie iets hoger komen te liggen, dus minder kans op condensatie/vochtprobleem voor het vocht van binnenuit

Anderzijds bestaat de kans dat het vocht van buitenuit (regen), dat nu afgevoerd wordt via de spouw, eventueel voor problemen kan zorgen

Klopt mijn redenering? Wat zouden jullie doen, spouw isoleren of niet?

 

mvg

 

Stijn

Reacties

Dat er zich momenteel geen probleem voordoet is als volgt te verklaren:

De PUR aan de binnenzijde is relatief dampdicht en zeker meer dampdicht dan het metselwerk van de draagmuur. Daardoor kan het mogelijk doordringende vocht (via naden tussen de platen) aan de buitenzijde uitdrogen naar de spouw toe.

Zolang je naar de buitenzijde steeds meer dampopen werkt is er in principe geen probleem omdat het mogelijke vocht naar buiten kan uitdrogen.

Vanuit die redenering zou ik voor navulling van de spouw zeker kiezen voor een dampopen materiaal, wellicht meest voor de hand liggend is ingeblazen minerale wol (glaswol) en zeker geen gespoten PUR. Zo kan er geen vocht ingesloten geraken tussen de twee isolatielagen.

 

Voorwaarde voor spouwvulling is wel dat de gevelsteen aan de buitenzijde dampopen is en blijft: dus geen geglazuurde gevelsteen of stenen die geverfd zijn met een dampdichte verflaag. Want dat zou betekenen dat indringend regenwater ook niet meer aan de spouwzijde kan uitdrogen.

 

Bert

Bert,

 

Bedankt voor je reactie. Je zegt “Zorgen dat de muur van binnen naar buiten steeds meer dampopen is” en “geen geglazuurde gevelsteen of stenen die geverfd zijn met een dampdichte verflaag”

Is schildere met damopen verf (of kaleien) dan ok? Het is dampopen (ok), maar allicht minder dampopen dan de glaswol isolatie in de spouw (dus niet ok). Of heb ik je antwoord verkeerd begrepen?

Hallo Stijn,

condensvorming is inderdaad het grootste risico bij de toepassing van binnenisolatie. In onze luchtvochtigheid doet condensvorming zich voor onder de 16°C (dauwpunt). Momenteel ligt het dauwpunt vermoedelijk tegen de koude kant van het binnenspouwblad. De spouw is geventileerd en wordt zo droog gehouden.

Als je de spouw gaat injecteren gaat je binnenspouwblad vermoedelijk nooit meer onder de 16°C zakken en is het gevaar op condens in de woning geweken. Opgelet: je buitenspouwblad gaat enkel nog aan de buitenkant uitdroogpotentieel behouden, zorg er dus voor dat deze zeker dampopen naar buiten is en dat overige waterinfiltratie (lekke regengoot, opstijgend vocht) tot een absoluut minimum herleid wordt.

Een dampopen spouwisolatiemateriaal draagt de voorkeur weg om ook het (eventuele) vocht uit het binnenspouwblad te kunnen evacueren.

De meest kritische punten zullen deze worden waar geen spouwisolatie komt: de structurele koudebruggen. Op deze plekken gaat je dauwpunt wel nog in je binnenspouwblad zitten. Lokaal isoleren en/of ventileren is hier de boodschap, zeker in de vochtige ruimtes.

Succes!

 

kaleien is zeker dampopen, en wellicht dampopener dan glaswolisolatie in de spouw. silicaatverf kan je ook gebruiken, zelfde verhaal.

ikzelf heb mijn spouw ook laten navullen met glaswolvlokken. Na 2 winters nog geen enkel probleem met vocht ervaren. andere mogelijkheden zijn silicaatkorrels (SLS20). Er bestaat ook een mineraal product (zelf gezien in een opendeur bij www.ecotechnieken.be in Diksmuide;  hen eens opbellen welk materiaal dat is en wie de fabrikant is zodat je die laatste kan vragen naar leveranciers in je streek)

Inderdaad is je redenering juist dat je door de spouw te isolaren een hogere temperatuur krijgt van de binnenwand (je binnenisolatie dus). Waardoor minder vlug condens krijgt. en een hogere isolatiewaarde van je muur. 2 vliegen in 1 klap dus.Maar zoals hier iemand de opmerking maakt blijven er in bestaande woningen dan soms nog koude-bruggen zoals stenen vensterbanken, dorpels, rolluikkasten, lateien. Dit is meestal een geduldwerkje die veel tijd kost om die koudebruggen weg te werken...:

  • rolluikkasten kan je aan de binnenkant wat isoleren. Bij mij zijn 5cm en zelfs 8cm beschikbaar tussen de opgerolde rolluikrol en de rolluikkastplaat.... 
  • vensterbanken kan je losmaken en eronder 1cm isolatieplaat en de vensterbank niet meer terugplaatsen tot vlak tegen het raamkader maar wel met 1 cm isolatie (kurk, EPS, XPS) ertussen en dan netjes estetisch afwerken met een hoeklatje of rond latje
  • van de lateien als koudebrug heb je geen last meer door je binnenisolatie

Kaleien is op deze site al in tal van vormen gedefinieerd.

In mijn definitie is hij ook dampopen. Maar de definities/recepten die hier al de revue gepasseerd zijn zijn zeker niet allen dampopen !

 

Vergeet niet dat de spouw aan de algemene voorwaarden voor spouwisolatie moet voldoen. Oa minstens 5 cm breed, niet te veel rommel erin, spouwhaken in goede staat, enz ...

 

 

G

Dag Stijn,

 

wijzelf hebben momenteel idem vraagstuk. Graag had ik eens gepolst indien je uiteindelijk voor spouwmuurisolatie gegaan bent, en voor welk type dampopen isolatiemateriaal je gekozen hebt of zal kiezen ?

 

groetjes,Steven