Opbouw in cellenbeton of snelbouw voor nieuwbouwwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

We gaan binnenkort een nieuwe woning bouwen op een perceel waar er al een bestaande woning staat die we na het betrekken van de nieuwe woning volledig zullen afbreken.

Voor de opbouw van de muren twijfelen we over de volgende opbouw:
1. snelbouwsteen 14cm / PUR 14cm / spouw 3cm / gevelsteen 10cm (41cm)
2. Ytong energy+ van 40cm / gevelpleister 1cm (41cm)
3. Ytong low energy 30cm / Eboard VDS 10cm (40cm)

De R-waarden zouden op het volgende uitkomen:
1. 0.14/0.13 + 0.14/0.0.23 = 1.08 + 6.09 + 7.16
2. 6.67
3. 0.3/0.08 + 0.10/0.032 = 3.75 + 3.13 = 6.88

Aangezien de nieuwe woning vlak tegen de bestaande zal komen waar we op dat moment in wonen kunnen we de buitenkant op dat moment niet afwerken. Als we zouden bouwen in cellenbeton kunnen we de woning binnen volledig afwerken, verhuizen en dan na de afbraak van de bestaande woning ofwel de gevelpleister ofwel de Eboard panelen plaatsen.

Als ik de bestaande posts op dit forum bekijk dan wordt cellenbeton vaak afgeraden wegens niet voldoende isolerend maar dan worden wel lambda-waarden geciteerd die heel wat anders zijn dan wat ik op de website van de producent terug vind.

Ik zou de ruwbouw zelf uitvoeren en dan zal het volgens mij een stuk sneller gaan als ik met cellenbeton kan werken.

Zijn er grote problemen die ik over het hoofde zie om eerder voor optie 2 of 3 dan voor optie 1 te kiezen.

Alvast bedankt en vriendelijke groeten

Jan

Reacties

Wie moet je nu geloven, een stelletje ecofundamentalisten of de fabrikant??? Ik kan alleen meegeven dat je bouwt met bouwstenen en isoleert met isolatiemateriaal.

Ingir

Ik hoor of lees dikwijls het argument: bouwen met bouwstenen en isoleren met isolatiemateriaal. Dat argument wordt dan meestal gebruikt om cellenbeton af te raden.

Is het echter niet zo dat we in de eerste plaats moeten kijken naar de lambdawaarde. Soms kan je met bouwstenen ook perfect isoleren (cellenbeton) en soms kan je met isolatiemateriaal ook perfect bouwen (stro). Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. trouwens vanaf wanneer noem je een bepaald materiaal bouwmateriaal en een ander isolatiemateriaal?

Ik vind dus optie 2 en optie 3 zeker de moeite om verder te onderzoeken al was het maar om niet altijd en bijna automatisch de meest traditionele oplossing te kiezen.

Groeten,

Charel 

optie 3 lijkt misschien slechter dan optie 1, maar 1 van DE argumenten voor cellenbeton is het drastisch verminderen van koudebruggen.

Ik zou niet twijfelen.

En net dat argument geloof ik niet.

Bij een traditionele woning heb je geen kans op koudebruggen als je de isolatie goed aanbrengt.

Als je bouwt met enkel cellenbeton (dus geen spouwmuur), dan heb je voor elke opening waar een metalen ligger moet komen, kans op een koudebrug! Ook overal waar een metalen ligger dwars op een buitenmuur kan voor koudebruggen zorgen.

Ik zou dus niet zo snel geneigd zijn om een massieve cellenbetonwoning te bouwen. Eerder cellenbeton + isolatielaag.

Euhm, ik heb wel nergens gezegd "drastisch verminderen zelfs al smijt je alles opeen zonder na te denken"

Ik bedoel, bij gelijke zorg voor koudebruggen is het toch wel evidenter met cellenbeton. En als er toch 1 is, dan wordt niet heel de muur ijskoud, want cellenbeton isoleert toch wel, zelfs al is het geen isolatie ;-)

optie drie is trouwens cellenbeton + isolatielaag

Inderdaad. Ik had niet erop gelet dat optie 3 die was met de isolatieschil errond.

Maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er in de hedendaagse nieuwbouwwoningen nog koudebruggen zouden voorkomen. Elke architect zou deze toch moeten zien. Ik heb er in ieder geval nog nooit moeten uittekenen hoor.

Allen,

Als ik de reacties bekijk dan heb ik de indruk dat jullie eerder naar optie 3 gaan (cellenbeton + de eboard panelen).

Heeft iemand hier ervaring met die panelen. Ik vraag me af wat het effect is van het weglaten van de spouw: deze heeft volgens mij een vochtafvoerende functie in een traditionele bouw maar is de combinatie van isolatie met daarop gekleefde steenstrips niet sowieso waterdicht waardoor de spouw zijn functie zou verliezen en we zonder zouden kunnen?

Ik stel me ook vragen wat betreft de lange-termijn houdbaarheid van een dergelijk paneel. Weet iemand hoelang die isolatie vormvast blijft zonder dat de steenstrips er dreigen af te "brokkelen"?

Een verwante vraag die ik me stelde is waar moeten de ramen worden geplaatst in optie 3: in de isolatielaag of mogen deze tussen de cellenbeton worden geplaatst (aan de buitenkant) waarbij de isolatie/steenstrips tot over het profiel komt zodanig dat de koudebrug wordt vermeden? Ik vermoed in de isolatielaag maar naar uitvoering komt het beter uit als ik ze tussen de cellenbeton mag plaatsen. Als ik hiermee echter een koudebrug maak dan vermijd ik het wel liever.

Bedankt

Alledrie de methodes vereisen afwerking langs buiten, dus het oude huis moet in alledrie de gevallen weg zijn, alvorens definitief te kunnen afwerken.

Afbraak plannen in zomer en plaatsing eindafwerking meteen eropvolgend, is dat niet te doen?

Want bij opties 2 en 3 heb je een naakte Ytong muur. Die zou ik ook geen weken bloot willen laten staan bij regenweer (als oude huis weg is).

Net zomin als de snelbouw. Maar is dat een issue, het moment van afbraak/opbouwen?

Bij alledrie loop je risico dat je binnennezetting nat wordt als je niet snel afwerkt na de afbraak. En bij alledrie kan je tijdelijk een plastic folie er over hangen. ;-)

Op dat punt zie ik dus geen verschil. Ik volg je niet als je zegt dat met cellenbeton je wel al zou kunnen afwerken.

Verder: vraag eens wat offertes voor materiaal en bekijk het dan. Als leek kan je sneller werken met cellenbeton, maar bekijk of dat de meerprijs in materiaal je waard is.

Grote overspanningen blijven een probleem met Ytong: je draagbalken zijn binnenin puur beton en dus rest er maar weinig van je isolatie meer op dat punt (bij optie 2).

>Grote overspanningen blijven een probleem met Ytong: je draagbalken zijn binnenin puur beton en dus rest er maar weinig van je isolatie meer op dat punt (bij optie 2).

Dat kan je omzeilen, met muren van 30cm dik kan je de balkbetonplaat bijv 24cm opleggen en 6 cm extra isoleren langs buiten.

Dat zou ik sowieso doen, ook met optie 3 !

Er staat hier niet zo ver van bij ons een woning in cellenbeton, zonder buitenafwerking. Waarschijnlijk tijdelijk, maar dat is al ruim 10 jaar. Dus zo problematisch zal het wel niet zijn.

Ik zit in een soortgelijk geval, ik dacht aan de volgende opbouw: 9cm gevelsteen, 2cm luchtspouw, 16cm rotswol, 20cm cellenbeton en dan 1cm binnenpleister = 48 cm muurdikte en Rmuur= 7.21

maar ik weet niet hoe je de bouwknopen op het eerste verdiep moet oplossen.

Welke bouwknopen heb je wel als nog 16 cm rotswol rondom plaatst?

16 cm in de "gevel" en dan balkon, oversteek, ... maken

en dan kan dat wel

 

 

Bouwknopen: waar de welfsels van het verdiep liggen, is er enkel maar 16cm rotswol en geen cellenbeton (isoleert toch ook).

Of is dit te verwaarlozen als bouwknoop?

Wij willen geen balkons, enkel een kleine oversteek boven de voordeur en daar weet ik ook nog niet hoe je zoiets moet oplossen.

Maar heeft het eigenlijk nog zin om bij 16 cm rotswol nog cellenbeton te gebruiken, ben ik dan niet goedkoper gesteld met een gewone snelbouw?

Technisch gezien kan je dat misschien wel een bouwknoop noemen, maar met 16 cm isolatie ervoor, zal dat zeker geen koudebrug zijn (om de oude term te gebruiken).

Balkons moet je ook op een correcte manier uitvoeren uiteraard.

 

Wat bedoel je met kleine oversteek? Een afdakje?

Ja, een afdakje boven de voordeur.

Ik denk dat het antwoord op die vraag onmogelijk is zonder uw muuropbouw te kennen ...

Lijkt me dan niet zo'n probleem om dit op te vangen hoor.

"Als we zouden bouwen in cellenbeton kunnen we..."
betekent dat keuze 1 al wegvalt.
Blijft nog over 2 en 3 en die keuzes verschillen vooral qua esthetisch uitzicht, en wellicht is keuze 3 nog iets goedkoper, en is keuze 2 dan weer ecologischer want geen EPS...

Die bestaande posts in het forum houden geen rekening met de ontwikkeling van nieuwere materialen bij de Ytong-fabrikant, zoals die multipor die met lambda 0,045 evengoed isoleert als foamglas of traditionele minerale wol. En die low-energy-ytong ide lambda=0,8 heeft terwijl jaren geleden Ytong slechts tot 1,0 kwam. Ik dacht dat die energy+-blokken een combinatie van beiden (Ytong en multipor) zijn...

bekijk ook eens hun concurrent cellumat ze beiden gelijkaardige cellebeton aan, met soms hogere isolatiewaarden.

ik heb nergens aandelen ;-)  dus ben ik jouw suggestie gevolgd en naar de website van cellumat gegaan... 
Wat blijkt, standaard is lambda=0,014. Terwijl standaard  gewone blokken van Ytong reeds meer dan een jaar 0,09 zijn en nu toch al een tijdje Ytong energy blokken te krijgen zijn van 0,08
Een echt isolatiemateriaal zoals de Multipor met lambda=0,045 dat vind ik niet bij hen. nota bene: die lowenergyblocs van Xella ken ik nu pas door vraagsteller hier, en na checken op de website van de fabrikant Xella, blijkt dat een combinatiebloik te zijn  met een hart van Multipor en aan buiten- en binnenkant een laag Ytong...