Oude woning 1913 vloerisoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij wonen in een oude woning, anno 1913, nog volledig "origineel". Dit wil zeggen, enkel glas, vloer op zavel, volle muren, en een goede oude antracietkachel.

Nu willen wij deze woning gaan opwaarderen naar de huidige normen, voor zover deze betaalbaar zijn. Dus ik wil best investeren in isoleren en een hoogrendementsketel, maar warmtepompen, en pelletkachels zijn (nog) niet voor mijn budget...

Wij zouden opteren voor een verwarmingsketel op propaan. Er ligt namelijk geen gas bij ons in de straat (kostprijs +/- €23000). Mazout is geen optie, een ondergrondse tank die kan gaan lekken en een grote ketel vind ik maar niets. Handigste van al zou zijn een gas wandtoestel voor de verwarming en warmwaterproductie, aangezien de badkamer net aan de andere kant van de muur ligt kunnen de leidingen zeer kort gehouden worden voor het warme water.

Nu rest nog de verwarming, wij zouden opteren voor radiatoren, zeker voor de bovenverdieping, aangezien deze nog met houten roostering is. De buizen voor de verwarming kunnen dan netjes via de roostering naar de kamers geplaatst worden. Maar voor de benedenverdieping zitten wij nog met enkele vragen...

De ramen zijn nog enkel glas (deze zullen vervangen worden wanneer er terug budget is), dus met vloerverwarming alleen zullen we het zo niet kunnen opwarmen (in de winter branden er voor 25kw aan steenkoolkachels om de benedenverdieping 64m² warm te krijgen).

Nu was het idee om op de benedenverdieping de vloer uit te breken, te isoleren, en de buizen te plaatsen voor de radiatoren. Nu zei er een collega dat het goed is om met de retour van de verwarming lussen te maken, zodat deze de warmte ook kan afgeven naar de vloer toe, zo heb je een vloerverwarming ook, en is het retourwater kouder, waardoor de ketel zou kunnen condenseren.

Zou dit een goed idee zijn om de retour als vloerverwarming te gebruiken?
Zal de vloer niet té warm worden of barsten?
Is er de mogelijkheid om de temperatuur van de vloer toch te kunnen regelen?
Wat zou de beste vloeropbouw zijn hiervoor?

Reacties

Ik heb ook een woning van 1913 gerenoveerd. De vloer uitbreken en isoleren, leidingen in de chape... zou ik zeker doen.

Dat voorstel van die retourleidingen lijkt me nutteloos. Een vloerverwarming werkt op lage temperatuur, radiatoren op een hogere temperatuur (zeker als je nog enkel glas hebt). Je gaat lokaal in je vloer hotspots creeëren. Niet echt te vergelijken met een homogeen verwarmde vloer.

Die je trouwens moeilijk kunt regelen, want het is de kraan van de radiator die bepaalt of er water doorkomt of niet...

Ik zou toch eens zien of je niet direct je glas kan vervangen. Enkel glas is echt niet comfortabel te krijgen.

 

Geert

Binnen redelijke termijn zal het glas ook vervangen worden door dubbel glas, maar aangezien er ook nog andere kosten zijn zoals het dak, zullen we het glas nog even moeten uitstellen...

Ondertussen zouden we de kolenkachel wel blijven gebruiken, maar zowieso al de radiatoren plaatsen en de ketel. Zo kan de ketel het huis verwarmen op dagen in het tussenseizoen, en de kachel als het echt koud is buiten.

Het idee om die leidingen van de retour te gaan manipuleren is gewoon omdat ik vaak op blote voeten loop, en een warme vloer heeft wel een leuk gevoel als je erover loopt.

Misschien vloerverwarming installeren als basis en je kolenkachel gebruiken tot je woning verder gesioleerd is ?

 

Geert

Beste

wanneer u eerst de verwarmling zal vernieuwen , en dan pas de ramen, zal het moelijk zijn om de juiste ketel grootte te bepalen. Een juiste ketel voor een enkel glas huis zal nadien veel te groot zijn, een juiste ketel voor een dubbel glas huis , zal eerst veel te klein zijn....

eddy

Ik zou ook absoluut aanraden om eerst in isolatie te investeren.

 

Bij een oude woning kom je bij renovatie trouwens bijna zeker nog koudebruggen tegen. Hoe goed je ook isoleert.

Soms zal een isolatie niet kunnen aansluiten. Bijvoorbeeld vloerisolatie en gevelisolatie. En nog veel andere te bedenken. Dagkanten ramen enz ...

Eén van de meest voor de hand liggende correcties op die koudebruggen is ze te gaan compenseren met een muur-,vloer-,plintverwarming op die plaats.

Bijvoorbeeld als je de dagkanten van je ramen niet dik genoeg kan isoleren, is het beter om op deze plaats een compenserende muurverwarmingsbuis te laten lopen , dan condensatie te risceren.

 

Vandaar het belang om eerst goed over de isolatie na te denken.

En uiteraard pas de verwarming dimensioneren als je zicht hebt op de warmtebehoefte.

 

Voorlopig zou ik het dan ook bij de kachel houden.

Als je hem wat (voor die tijdelijke oplossing)ecologischer wil stoken, kan je misschien eens zoeken op "biocoal". Er staat een produktie-unit in Amel(B).

 

M(G)

We gaan nu absoluut nog niets isoleren, behalve een nieuwe vloer plaatsen met al dan niet verwarming in via de retour. De reden hiervoor is dat het huis verkocht zal worden aan ons, wij huren het nu, en dat de elektriciteit ook totaal vernieuwd moet worden, dus moet de vloer toch open voor het plaatsen van leidingen.

Daarna zullen wij opteren voor de buitengevel te renoveren met isolerende panelen en een laag crepi, en tegelijk ook ander schrijnwerk plaatsen met 3 dubbel glas.

Dat de brander tijdelijk ondergedimensioneerd zal zijn, ja dat is te verwachten, het is nutteloos om met een brander voor een goed geisoleerde woning een niet geisoleerde woning te verwarmen. Maar we zullen enkel de living verwarmen zoals het nu ook gedaan wordt, overdag als we niet thuis zijn zetten we alle deuren open zoudat de koude uit het hele huis weg is.

Ik weet dat isoleren goed is, maar we moeten nu eenmaal beginnen bij de vloer... Daarom was mijn vraag ook of het nuttig is om de buizen van het retourwater te laten slingeren onder de vloer, om zodoende de vloer te verwarmen, en het retourwater voldoende te laten afkoelen zodat de ketel kan condenseren.

Heb je al eens gekeken hoeveel propaangas kost ?????

Ja dat kost inderdaad een hoop geld, maar helaas ligt er geen gas bij ons in de straat, en rekent men €23000 aan... Een mazouttank zie ik dan weer niet zitten...

We willen het comfort van gas, en ja dat kost nu eenmaal iets...

De bedoeling is wel dat we na de plaatsing van de verwarming tot de rest van het huis ook goed geisoleerd is de kolenkachel aanhouden, en pas echt op gas gaan werken als de woning goed geisoleerd is.

Ik zou het allemaal in een keer willen doen, maar mijn spaarrekening kan jammer genoeg niet mee, dus ik moet het wat basic houden, maar ik wil het wel zo goed mogelijk doen met mijn centen. Passiefhuis en warmtepompen enzo zijn allemaal mooi, en ik sta er volledig achter, maar de technologie is jammergenoeg voor mij niet weggelegd wegens nog te duur. Zelfde verhaal voor zonneboiler en zonnepanelen, ookal krijg je tegemoetkomingen, je moet de centjes er wel eerst leggen...

Een retourbuis in de vloer leggen wordt wel gedaan, maar het is niet zo geschikt als hoofdverwarming. Meer een extraatje, bijvoorbeeld voor een warme plek in de badkamervloer.

Ik denk dat ikzelf in dit geval de nieuwe vloer goed zou isoleren en 'echte' vloerverwarming aanleggen (dus niet alleen een slingerende retourbuis). Dan heb je een basisverwarming voor het tussenseizoen (en meer comfort in hartje winter) en de radiatoren zijn dan niet meer nodig. Dat zou niet zoveel meer hoeven te kosten dan de eerst voorgestelde optie (omdat de vloer toch al open ligt). Het voordeel van een lagetemperatuur CV is dat je later (als daar weer centjes voor zijn) veel gemakkelijker verwarming door zon of warmtepomp kunt toepassen. 

Je basisgedachte is wel goed, trouwens: juist in een slecht geïsoleerd huis heb je relatief veel aan stralingswarmte, als je daardoor met een lagere luchttemperatuur toekunt.

"Dus ik wil best investeren in isoleren en een hoogrendementsketel, maar warmtepompen, en pelletkachels zijn (nog) niet voor mijn budget..."

En wat kost uw propaanketel + het eerste jaar stoken?

Dan heb je denk ik al bijna uw pelletkachel met SWW + verbruik eerste jaar.

Dus uw budget goed gebruiken en goed naar prijzen informeren zou ik zo zeggen!!

We zijn bijna een jaar later...

Aangezien ons huis nog hoge plafonds heeft, kwam er iemand uit onze familie met het volgende idee, en ik moet zeggen misschien is het nog zo gek niet.

Op de bestaande vloer eerst plastiek folie, dan houten lattenwerk, de isolatie kan dan tussen de latten aangebracht worden + buizen voor verwarming, sanitair en elektriciteit. Vervolgens OSB plaat, geluidsdempende folie en vervolgens parket.

Zo is de afstand tussen plafond en vloer ook weer iets kleiner. Aangezien de huidige vloer nog zo goed als perfect ligt zou dit een goede oplossing kunnen zijn.

Wij zouden graag met ons heel beperkt budget, toch zoveel mogelijk willen verbouwen naar LEW, hoeveel isolatie moet er dan in de vloer, en zou dit haalbaar zijn met traditionele rotswol?

 

 

Hou er wel rekening mee dat je dan alle deuren dient te verhogen.

Het idee is niet slecht en wordt wel vaker toegepast.

Zijn er ondertussen al andere veranderingen uitgevoerd?

Behalve de noodzakelijke schilder en herstellingswerken nog niet. We zijn wel offertes aan het vragen voor een nieuw dak, en telgelijk ook isolatie hiervoor.

Ik zou tussen de vloer als isolatie kiezen voor recticelplaten, of is isomo een beter alternatief, aangezien het niet drukvast moet zijn.

Als het toch niet drukvast moet zijn en zeker als de dikte niet zoveel uitmaakt, zou ik kiezen voor iets ecologsich. Cellulosevlokken (voordeel =  6% btw), vlas, hennep...

Ik ben nu net aan het lezen geslagen over die cellulosevlokken, en ik kom hetvolgende tegen:

http://www.boomerbvba.be/index.php/encyclopedie/faq_permalink/wat_is_het_verschil_tussen_een_damprem_en_een_dampscherm_copyright_isoproc_/

Dus zou ik aan de onderkant van mijn vloer, waar hij zou aansluiten op de reeds bestaande vloer geen dampscherm mogen aanbrengen, en aan de bovenkant, waar dus de parket komt op te liggen wel? Of zie ik het verkeerd?

Ik wil niet tegenkomen dat mijn constructie na enkele jaren reeds verrot is, en opnieuw moet gedaan worden...

De folie op de vloer is eerder om water uit de grond tegen te houden. Al is naturlijk de vraag hoeveel water uit de grond zal komen als je op een bestaande vloer werkt.

Het huis staat op zandgrond, en wat hoger dan de velden rondom, nergens sporen van opstijgend vocht ofzo, ook volledig droge kelder, altijd al geweest. Vermoed niet dat er veel vocht uit de grond zal komen.

Dus volgens jou toch ook best plastiek eerst op de grond, lattenwerk, leidingen, isolatie, dampscherm/damprem, osb, geluidsdemping en eindafwerking.

Ben nog aan het twijfelen hoe dik ik de isolatie zou kiezen. Heb een voorkeur voor pur platen, omwille van de eenvouidge verwerking met tand en groef, en omdat ik het zelf dan zou kunnen doen...

Ik had gedacht dat de vloer maximaal 20 cm mag ophogen, maar of dit de moeite loont uiteindelijk voor de besparing aan stookkosten, daar heb ik geen idee van...

Of een dampscherm/rem nodig is als je werkt met osb weet ik niet zo zeker. Het kan waarschijnlijk geen kwaad.

Pur tussen balken? Niet doen. De aansluiting tussen de pur en de balken zal nooit perfect zijn, met een zeer slecht rendement tot gevolg.

Als je tussen balken werkt, neem je best een zacht materiaal.

Je kan zowat elk materiaal zelf plaatsen. Alleen heb je het voordeel van de 6% btw bij laten plaatsen, waardoor de prijs van cellulose extra goed meevalt.

goozzez,

die vloeropbouw is zeker een optie; maar ik denk dat je in de eerste plaats nood hebt aan goed advies; bv die vloeropbouw is misschien ok; maar je moet ook rekening houden dat je geen koude bruggen introduceert bij verder isoleren. 

Ik zou je daarom ten zeerst aanraden op zoek te gaan naar een architect of adviseur (bv bij vibe http://vibe.be/index.php/43/ ).  Zodoende kan je eens een volledig plan maken van de verbouwing en je inspanningen optimaliseren zonder een hoop standaard fouten te introduceren in je woning. 

Je kan dan ook inees nakijken wat je kan nastreven als einddoel; dan krijg je ook een goed zicht op hoeveel isolatie je idd in de vloer moet steken om dat einddoel te bereiken. 

Hier op het forum kan je over bepaalde details goed advies krijgen maar om een totaal project tot een goed einde te brengen heb je toch iemand nodig die wat meer tijd in je project steekt dan de tijd nodig om hier een antwoord neer te pennen. 

Walter

Dag Walter, dit is zeer juist! Bedankt voor de link trouwens. Ik heb hier al mensen over de vloer gehad, die zichzelf "specialist" noemen, maar vanaf je wat verder vraagt blijkt dat ze dat werk dan uitbesteden aan iemand anders. Een collega kwam voor dezelfde woning door 2 verschillende bureau's zwaar uiteenlopende berekeningen tegen. Daarom dat ik ook graag naar "gewone" mensen hun mening luister. Maar ik neem deze link zeker ter harte!!!

Ik had gedacht dat de vloer maximaal 20 cm mag ophogen, maar of dit de moeite loont uiteindelijk voor de besparing aan stookkosten, daar heb ik geen idee van...

De besparing van 20cm isolatie in je vloer vergeleken met 1cm in je dak is een groot verschil....
Men berekent dat een vloer voor 10% van de warmteverliezen verantwoordelijk is tegenover 40% via het dak weggaat... Dus gelijk heb je dit in vraag te stellen.

ikzelf heb een huis van 1935, heb eerst het enkelglas vervangen door speciaal triple voor bestaande hraamkaders (www.eurotherm.be maakt dat heatmirrorglas, ook glasceyssens.be in Limburg). Daarmee was de koudetocht die je bij oude enkelglasramen voelt helemaal weg en ook het temperatuurverschil van de kachel aan de ene kant van de lange kamer naar de andere kant was weg. Dit hangt natuurlijk van de staat van je houten ramen af of ze nog geen rotte plekken hebben...

ik investeer nog niet in een ander verwarmingssysteem, blijf bij de bestaande gaskachel en investeer dat geld liever in dakisolatie als volgende stap. Mijn vloeren liggen ook op zand/zavel en 60cm boven het maaiveld, maar ga die maar uitbreken als ik ook mijn gevels volledig geisoleerd heb, omdat dan pas vloerisolatie zich loont. Intussen ligt er een tapijt op livingvloer voor de voetjes hee...

Zolang je oude verwarmingssystemen het doen zou ik eerst investeren in isolatie. Je zal je verbruik enorm zien dalen en het leefcomfort enorm zien stijgen bij iedere isolatiestap (vensters, dak, muren).
En voor alles prijsvergelijken en raad vragen desnoods aan architecten, want een miskoop is nog altijd stukken kostelijker en breekt zuur op...

Intussen veel warmte toegewenst. ;-)