Finoven - droogstook procedure

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Morgen start de droogstook van mijn finoven. Van de plaatser kreeg ik de uitleg:
starten met een klein hoopje en 15 minuten laten branden, dan alles open en laten verluchten (water verdampen). Zo langzaam 2 tot 3 weken opbouwen.
In de meegeleverde handleiding staat echter 2 tot 3 uur doorstoken, met bypass open.
Kunnen jullie de ervaringen en methode van droogstoken hier eens delen?

Reacties

Zou gewoon het advies van de plaatser volgen, niet ? dagelijk opbouwen tot je aan het max zit en tussendoor goed verluchten lijkt me het meest logisch.

Bij mijn speksteenkachel is me dit ook zo verteld en heb het ook zo gedaan ... het droogstoken duurde wel geen 2 a 3 weken dacht ik .... was eerder een weekje drogen en verluchten en erna een weekje opbouwend stoken en verluchten ...

Lukt het daar met het instoken ? heb je reeds kunnen genieten van je eerste vlammetjes ?

Vlammetjes al zeker gehad.  Volop aan het leren stoken en ervaren wat dat ding allemaal kan.

FO32 (mocht maatje kleiner maar wou zo lang mogelijk maar 1x per dag stoken en liefst ook naar bovenverdiepingen kunnen verwarmen).  Heeft enkele dikke delen en daar zit nog altijd (al 4 weken droogstook) vocht in volgens plaatser.  Denk wel dat een deel van het zichtbare vocht na stook gewoon van de omgevingslucht komt (laat oven en luikjes hele nacht en dag open staan).

Heb één keer een volle bak gestookt en toen zei de thermometer er kort bij een max waarde van 31°C.

Temperatuur schommelt nu rond de 22-24°, zelfs als alles open staat (incl schouwklep) en het buiten tot 5°C is gegaan.  Warmte is ook voelbaar op de overloop (nachthal).

Dat komt wel goed.  Ben alleen benieuwd hoe het aanvoelt als hij op temperatuur is (koelt nu elke dag weer af).

Afgastemperatuur met gesloten bypass komt niet boven de 50°C, bypass open heb ik al op 220°C gezien (en toen snel bypass dicht).  3 grote bankjes en ze worden mee warm.  Totaal werkend gewicht +/- 4,5ton, totaal gewicht zo'n 5 ton, werkende oppervlakte +/- 12m².

fotoalbum volgt

Klinkt goed .... ben benieuwd naar de foto's ....