Bovenste verdieping volgens passiefnorm / gelijkvloers laag energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik vraag mij af of het economisch zin heeft om voor een nieuw te bouwen 4 gevelwoning hetvolgende concept te gebruiken: Zeer goede en dikke isolatie overal. Bovenste verdieping (slaapkamers) heeft driedubbel glas met ramen die zowel ZO, ZW en NW uitkijken en enkel verwarmingselementen in de badkomer. Daar staat ook de zonneboiler voor warmteverliezen van die boiler nuttig te gebruiken. Deze zonneboiler staat ook net boven de keuken dan. Onderste verdieping heeft naast normale ramen naar ZO en ZW een zeer groot (9 * 3,5 meter) raamoppervlak met schuifdeur naar tuin (NW). Dit is zo hoog omdat de grond 10 graden helt naar de tuin toe. dit laat ons (economisch) enkel toe om voor HR glas te gaan. Deze verdieping wordt wel verwarmt met vloerverwarming op basis van gascondensatieketel. Deze gascondensatieketel verwarmt de zonneboiler bij wanneer nodig. Ventilatie type D en koken op gas. Dit moet ons in staat stellen om een laag K peil / E peil te halen aan een schappelijke prijs en klaar te zijn voor de verre toekomst wanneer de evolutie in ramen verder geevolueerd is. Ik geloof vanuit ecologisch standpunt NIET in fotovoltaische electriciteit omdat deze in het algemeen energie levert wanneer het niet nodig is en niet wanneer het wel nodig is. (Ik vind het zelfs gewoon volksverlakkerij). Ik verwacht daar op middellange termijn ook dat via slimme meters dit ook zal rechtgetrokken worden zodoende dat mensen met fotovoltaische panelen zowel distributiekosten gaan meebetalen als een verrekening op de prijs van electriciteit op het tijdstip zelf.

Reacties

 Voor mij lijkt dit niet slecht maar ik ben nu ook geen kenner. Ik wilde wel even vermelden dat uw mening over fotovoltaïsche zonnepanelen mij verbaast maar ik deze mening ook wel een stukje deel, men heeft ze een beetje te erg omhooggeprezen en ze zouden toch niet zo geweldig zijn voor het milieu. 

Ik weet niet hoeveel en met wat u isoleert maar ik zou erop letten dat (zeker de grote oppervlakten) glas in verhouding geïsoleerd worden met de muurisolatie, naar waar deze ramen ook gericht zijn. 

 ik zou toch ook mùijn benedenverdiep isoleren volgens passiefhuistechnieken, met uitzondering van dit groot vensterraam dan. Ooit wordt 3dubbel de standaard en dalen de prijzen en stijgt de kwaliteit (lees: betere U-waarde) en kan binnen 15 jaar nog dat dubbel glas vervangen worden...

 Patrick,

je voorstel is eigenlijk  voor alle bouwelementen de PH norm nemen, behalve voor de ramen op de beneden verdiep.  

Mijn grote bedenking daarbij is dat 3-voudig glas op zich niet zo duur is; een 60 Euro/m2 extra.  Wat wel extra duur is zijn passiefhuis raamkaders en deuren (ook schuifdeuren).  

Daarom denk ik dat er geen oplossing is om op termijn volledig over te gaan naar PH norm (tenzij je ramen wil uitbreken).  De extra kost van alleen 3-voudig glas moet wel passen binnen een budget denk ik.  

Maar misschien vind je architect wel goedkopere opbouwen om zo een groot glasopp in PH norm uit te voeren. 

Ik zou ook de schuifdeuren schrappen, maar gewone buiten deuren nemen.  Naar luchtdichting een meer eenvoudige oplossing.  

Walter

Inderdaad, bij mij was het 40EUR /m2 excl. BTW. Ik heb gehoord dat het wel een pak duurder ging zijn moest ik de onderste helft in gelaagd glas willen.

Persoonlijk zou ik op het noordwesten minder glas toepassen. Ik merk dat weinig bouwers stil lijken te staan bij het feit dat glas (ook drievoudig glas) slecht isoleert en als dat niet op ZO, Z of ZW georiënteerd is, een serieuze jaarlijkse verliespost betekent in een verder goed geïsoleerde woning... en bovendien erg kostelijk bij plaatsing in vergelijking met andere bouwdelen.

Juist mijn mening hoor.

groet

Wouter