cv en zonne-energie voor warm water en verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumgasten,

Na wat geneus op het forum naar oude interessante voorstellen en leuke discussies stel ik toch nog een aantal vragen bij de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem. Eerst kort de situatie schetsen. Het nieuwe huis zal volgens het passiefhuis-pakket een kleine 5kw verbruiken. We opteren voor vloerverwarming beneden en radiatoren boven. We gaan zeker zonnepanelen plaatsen. Nu een aantal vragen:
- Viesmann lijkt met de vitodens 300 of de vitodens 343 de aangewezen ketel en dit omwille van z'n lage peikvermogen en z'n minimummodulatie van 4,2 kW.
* Nu dit is een model dat vrij recent is, heeft er iemand ervaring mee?
* Heeft er iemand goeie ervaring met een cv-ketel met een lagere modulatie?
- Dan blijft nog de manier waarop de 2 energiebronnen worden omgezet naar de verwarming en de radiatoren. Ik denk over twee opties na:
* cv-ketel voor de verwarming, zonnepanelen met naverwarming op gasgeiser. En dit vooral om de modulatie van de cv-ketel niet te verhogen en omwille van de energiezuinigheid van de geiser. Ook de opstelling speelt een rol. De cv-ketel staat in de garage, de zonnepanelen en geiser staan op de 2e verdieping
* gebruik maken van een combiboiler. En dus als voordeel dat ook de zonnewarmte wordt gebruikt voor de verwarming. Ik heb dat eens eenvoudig berekent en dat komt een pak goedkoper uit dan PV-cellen installeren. Ongeveer de helft in aanschafprijs. Dus volgens mij nog interessant om mee te nemen. Nu dan komt in aanmerking:
** vitodens 343 met een boiler van 250l als 1 pakket
** rotex met een boiler van 500l: een kuip in een kuipsysteem
** andere boilers met verschillende warmtewisselaars
Vragen hierbij zijn:
*** Hoe groot moet de boiler zijn voor een gezin van 3 personen? volstaat 250 liter?
*** Zijn systemen waarbij de boiler wordt onderverdeeld (type rotex) sowieso beter van rendement dan de iets eenvoudigere boilers met verschillende warmtewisselaars.
*** Wat is een goede boiler met verschillende warmtewisselaars?
*** Loont het de moeite om het warm water na te verwarmen met een geiser en de cv-ketel enkel te gebruiken voor het verwarmen van de boiler voor de verwarming?
*** Of is het beter om het water van de zonnecollectoren te verzamelen in de combiboiler en van daaruit na te verwarmen met de cv-ketel? Dus niet het cv-water en de verwarmingselementen (radiatoren en vloerverwarming) scheiden in 2 kringen maar 1 kring?

Reacties

Dominque,

wat is dat passiefhuis pakket?

Walter

en verder...

- ik zou je toch aanraden die radiatoren te schrappen en voor enkel vloerverwarming en eventueel wandverwarming te gaan. Of je moet je radiatoren zo dimensioneren dat ze voldoende warmte geven als je verwarmings water 35°C is...
-je ketel in de garage? Als je zoals je zegt plaats heb op de 2de verdieping, zet je alles best gewoon bij elkaar daar. Ik vind dat je verwarming binnen je geisoleerde/luchtdichte schil hoort. En daar zit de garage normaal niet bij.
- over de verschillende ketels/boilers moet ik passen. Al zouden er volgens mij toch ketels moeten zijn die tot maar een 2KW kunnen moduleren. Want die ondergrens die jij aanhaalt heb jij alleen maar nodig als het buiten -8°C is. Dus eigenlijk is die ketel nog veel te groot.
- misschien kan je eens bekijken om te werken met een buffervat van 500 a 1000 liter voor de verwarming met ondersteuning door zonnepanelen. Met 5KW maximaal nodig vermogen kan dat je verbruik vele procenten naar beneden halen (je verbruik dat sowieso laag zal zijn).
- 290l is ok voor 3 personen. Maar de grote van de boiler hangt samen met je opp zonnepanelen. En natuurlijk hangt het er van af hoe jullie warm water verbruiken.
- of een geiser beter is dan de combiketels durf ik eerlijk gezegd te betwijfelen.

Walter

http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=-inschrijven&lng=nl&doc=bestel

Software PHPP (leden) - 100 euro

Ik vind het wel een interessant programma en de prijs, ja dat moet je maar afwegen.

Maar ondertussen blijf ik op mijn combihonger zitten. Er moet toch iemand zijn die Viessmannketels kent, die combiketels kent? ? ???

hangt van je budget af.

in theorie neem je voor een SINGLE zonneboiler 45 liter per persoon, en koppel je daaraan 1m² zonnepaneel per 45 liter.
PROBLEEM is dat je dan een combi CVketel van 32 kW moet nemen als je een bad wil laten lopen én douchen tegelijk.

als je een COMBI zonneboiler neemt (dus het bovenste deel van de boiler laten naverwarmen door je CV-ketel) dan volstaat een SINGEL ketel, en mag je je ketel kiezen ifv je warmteverliesberekening (in jouw geval voldoet de kleine viessman of de kleine weishaupt of de kleine elco dan het best).

op propaangas heb ik zo al met succes een installatie staan met 200 liter combiboiler + 4m² panelen + een singel CVketel van 24 kW die moduleert tot 20%

een andere propaaninstallatie van een "budgetmerk" met 32 kW singelketel (voor deels nietgeisoleerd huis en welgeisoleerd nieuw deel) + 200 liter combiboiler met 4 m² panelen werkt niet zo goed de naverwarming van de zonneboiler verloopt niet correct, maar daar wordt door het merk aan gewerkt... zij het heel langzaam...

als je budget ECHT vrij spel heeft zou je zelfs een boiler van 800 liter met 16 m² zonnepanelen kunnen nemen, in combinatie met een heel laag-modulerende CVketel, zodat de retour van je CV altijd door de boiler gaat, en in de winter eigenlijk op zonnewarmte je huis zal verwarmen. daar zal dan zelfs een 3weg mengkraan en goede sturing moeten tussenzitten, want anders komt het water warmer in de verwarming dan dat het eigenlijk zou willen!
en vanuit je ketel loopt er dan ook nog een leiding naar het bovenste deel van de boiler om dat (op geprogrammeerde tijdstippen) op douchetemperatuur te houden.

groeten,
christophe

"in theorie neem je voor een SINGLE zonneboiler 45 liter per persoon, en koppel je daaraan 1m² zonnepaneel per 45 liter.
PROBLEEM is dat je dan een combi CVketel van 32 kW moet nemen als je een bad wil laten lopen én douchen tegelijk."

- Ik lees meestal de krant in bad en als ik me dan douch kan ik de zeep niet nemen.

"als je een COMBI zonneboiler neemt (dus het bovenste deel van de boiler laten naverwarmen door je CV-ketel) dan volstaat een SINGEL ketel, en mag je je ketel kiezen ifv je warmteverliesberekening (in jouw geval voldoet de kleine viessman of de kleine weishaupt of de kleine elco dan het best).”

- Iemand ervaring met de kleine weishaupt?

“als je budget ECHT vrij spel heeft zou je zelfs een boiler van 800 liter met 16 m² zonnepanelen kunnen nemen, in combinatie met een heel laag-modulerende CVketel, zodat de retour van je CV altijd door de boiler gaat, en in de winter eigenlijk op zonnewarmte je huis zal verwarmen. daar zal dan zelfs een 3weg mengkraan en goede sturing moeten tussenzitten, want anders komt het water warmer in de verwarming dan dat het eigenlijk zou willen!
en vanuit je ketel loopt er dan ook nog een leiding naar het bovenste deel van de boiler om dat (op geprogrammeerde tijdstippen) op douchetemperatuur te houden.”

ECHT veel budget hebben we niet over, maar ik denk dat de voorverwarming van de cv op zonne-energie goedkoper is dan PV. Op zich vind ik bovenstaande installatie goe. Maar dan komen er 4 ww in de ketel te zitten. Van onder naar boven: retour cv, zonne-energie, voorverwarming cv voor warm water, warm water.

- Is het niet eenvoudiger om onderaan de zonne-energie te steken, daarboven de verwarming retour en daarboven het warm water?
- Is een combiboiler met verschillende vaten al dan niet volledig gescheiden niet goedkoper, beter van rendement en evengoe in kwaliteit(sunquest, rotex)?
- Bij pellets zie ik op een schema van een gekend leverancier dat de pelletkachel wordt aangesloten op de ketel en dat de verwarmingselementen (vloerverwarming, radiatoren, ...) op een andere kring worden aangesloten, waarom is dat hier niet in 1 kring zodat het retourwater wordt opgewarmd?

800 liter met 16 m2 zonnepanelen, da komt volgens mij nie goe, ofwel zijn uw panelen dikke prul. Op 800 liter volstaat 10 m2 zonnepanelen.

Boilers kun je tank in tank nemen en cv water op aansluiten, geen 4 ww voor nodig, wel andere leverancier.

Hans

250 liter en daar CV aan koppelen ??? te gek om los te lopen.

Stefan

bij pelletkachels gebruiken we een vat dat gevuld is met CV-water:
onze boiler is 500 liter met 4 "open" gaten in, dus ons boilerwater stroomt door de kachel en door de vloerverwarming.
wij hebben 2 spiralen in de boiler: één voor de zonnepanelen en één om "in doorstroom" sanitair warm water uit de boiler te halen.

groeten,
christophe

Ik ben van plan mijn stookplaats te vernieuwen. Ik twijfel tussen een atag zonnegascombi 200 of 380 liter of een viessmann vitodens 343. Ik weet alleen niet of het vermogen van 13 kw van de viesmann voldoende gaat zijn? Ik twijfel ook of de atag met 200 liter een maat voor niets is, kiezen voor de nieuwe 380 l? Heeft iemand ervaring hiermee? Ons huis wordt gestookt met radiatoren en we hebben in de living een gesloten gashaard van Bellfires van 11 kw nominaal vermogen. Welke zonnepanelen combineren Vissman of elco of Izen? Graag reactie

ik zou graag onze leefruimte bijverwarmen met een zonnecollector maar wel rechtstreeks aangesloten op een muurconvector.De opgewarmde omloopvloeistof wordt dan direkt benut.Met welk type van zonnepaneel is dit mogelijk?

Ron,

die nieuwe Atag met 380L, waar kan ik die terugvinden?

Ik heb informatie opgevraagd bij ATAG en ze hebben mij de nieuwe folder opgestuurd. Zowel de 200 l als de 380 L zijn drukgevulde systemen naast hun 200 l leegloopsysteem.
Kan iemand mij wat advies geven Viessmann 343 of ATAG ZGC?

Ron

" Ik weet alleen niet of het vermogen van 13 kw van de viesmann voldoende gaat zijn? "
En hoe moeten wij dat weten? 't Is hier al duizend keer gezegd, warmteverliesberekening maken, dat geeft een goed idee van wat je nodig hebt.

" Welke zonnepanelen combineren Vissman of elco of Izen? "
Ketel en zonnepanelen staan (meestal) los van elkaar, je kan dus naar hartelust combineren.
Ik zou nooit een combinatie nemen, geef mij maar losse componenten.

Georges

Wat bedoel jij met een muurconvector?

Hans

Heeft iemand goeie ervaring met de ZGC 200 l leegloop?
Kan deze de verwarming (radiatoren) wel ondersteunen met zo een kleine boiler 200L, moet ik niet opteren voor de 380 l?
Als hij toch geen verwarming kan ondersteunen, kan ik dan niet beter opteren voor de Viessmann Vitodens 343 van 13 kw ?
Graag reactie!!!

Ron

hans, met een muurconvector bedoel ik een klassieke radiator maar dan met minder vollume, zodat de zonnewarmte sneller kan benut worden.Volgens Vaillant is er voor hun zonnepaneel geen pomp en expantievat nodig.Dit zou ik dan rechtstreeks kunnen aansluiten voor mijn woningbijverwarming..Ons warmwaterverbruik is al klein en op nachttarief en zou ik dan zo laten.

Georges

Weet nog niet wat je eigenlijk bedoelt.
Een convector is eigenlijk niet meer dan een buis met convectieribben op. Weinig inhoud (letterlijk en figuurlijk) en totaal onbruikbaar bij lage t°. Een radiator met een groot oppervlak, dat is al zinvoller, maar het hele verhaal blijft eigenlijk nonsens, weggegooid geld.

" Volgens Vaillant is er voor hun zonnepaneel geen pomp en expantievat nodig."
Ik neem aan dat dat jou interpretatie is. Ik kan me niet voorstellen dat Vaillant dat er zo heeft ingezet. Als dat klopt, kunnen zij de fysica omdraaien. Warmte stijgt, zonder pomp krijg je die warmte NOOIT naar beneden.

Kortom, als je geld teveel hebt, zijn er twee manieren om die nuttig te besteden, ofwel steek je die centen in betere isolatie, glas, ketel,... voor je woning, of als je er niet mee wegkan, mag je ze altijd op mijn rekening storten

Hans

letterlijk uit de allernieuwste folder:Het systeem van de vfk 900 s werkt zonder druk en met vrije terugloop.Het water dat door het zonlicht in de collector opgewarmd werd,vloeit automatisch terug naar de zonneboiler zonder dat er een circulatiepomp aan te pas komt.Ook een expantievat is niet nodig.Einde citaat.Vandaar mijn vraag of dit paneel niet rechtstreeks op een radiator kan aangesloten worden om de warmte direkt te benutten.

Georges

" Het water dat door het zonlicht in de collector opgewarmd werd,vloeit automatisch terug naar de zonneboiler zonder dat er een circulatiepomp aan te pas komt. Ook een expantievat is niet nodig. "
Je moet niet altijd geloven wat ze in hun folders schrijven, maar eigenlijk is het een schande. Tenzij iemand me het fysisch verschijnsel kan verklaren dat warmer water zonder pomp doet dalen, en ik er dus helemaal naast zit. Overigens, op al hun schema's staat een pomp op, om de kosten op te drijven? Lijkt me onwaarschijnlijk. Vermoedelijk heeft een of andere idioot dat uit het Duits fout vertaald. Want het gaat om een leegloopsysteem, en die hebben geen expansievat nodig (want er zit er al eentje in), en als de boiler op t° is, stopt de pomp en loopt het water uit de collectoren leeg in het leegloopvat. En dat is waarschijnlijk wat ze bedoelen.
Verder blijven m'n vorige opmerkingen over de haalbaarheid staan.

Hans

Einde citaat.Vandaar mijn vraag of dit paneel niet rechtstreeks op een radiator kan aangesloten worden om de warmte direkt te benutten.

inverband met zonnepanelen

wat is zonnecentrale?
en
waarvoor kan je zonne-energie gebruiken

"De latento zonneboiler is een boilervat met gelaagde opslag (Schichtenspeicher in het Duits), en niet te vergelijken met de klassieke boilers. Er bestaan nog zeker 20 van dat type bij Solarfocus, Teufel&Schwarz, Rotex, Consolar enz..
Dit soort boilers is zeker interessant, als je het prijskaartje erbij neemt. Je boiler warmt van boven naar benden, je hebt dus sneller zonnewarmte ter beschikking. En meestal is dat soort boilers ook wat beter geisoleerd, maakt warmwater in doorstroom (dus geen legionella-problemen) en meestal ook uitgerust voor verwarmingsondersteuning."

- Kan het dat dat soort boilers een rendement hebben van 40% voor de verwarming en 60% voor warm water en dat ze qua kostprijs ongeveer 2000€ goedkoper zijn dan een systeem waarbij de boiler appart staat van de ketel?
- Zijn dat soort ketels dan niet beter koop dan de apparte ketels, zeker als je 500liter kan opslaan en als je weinig warm water gebruikt. Waar moet anders naartoe met je zonne-energie?
- En zit ik juist als verwarming met voorverwarming op zonne-energie past binnen het concept van een lage-energiewoning

Dominique

40% voor de verwarming is met eender welke boiler en eender welke collectoroppervlakte in Belgie erg optimistisch, ik zou al dolblij zijn met 30%. 60% voor warm water, dat kan beter, je zou toch aan 70% moeten geraken. Maar dat hangt weer af van grootte boiler en collectoren, en warmwaterverbruik.

" en dat ze qua kostprijs ongeveer 2000€ goedkoper zijn dan een systeem waarbij de boiler appart staat van de ketel? "
Nee, schichtenspeichers zijn altijd duurder dan gewone boilers, dat ligt voor de hand. Maar ik weet niet of je het principe goed begrepen hebt, die boilers staan altijd los van de ketel, de spreekwoordelijke uitzondering niet te na gesproken, zo heeft Rotex de Rotex gassbrentwert unit met een ondergedompelde condenserende gasbrander, en Solarfocus de Pelletsplus met ondergedompelde pelletsbrander.

" En zit ik juist als verwarming met voorverwarming op zonne-energie past binnen het concept van een lage-energiewoning "
Als ik eerlijk moet zijn, nee. Dat begint pas met passiefhuis of K 20 a 25.

Hans

" en dat ze qua kostprijs ongeveer 2000€ goedkoper zijn dan een systeem waarbij de boiler appart staat van de ketel? "
Nee, schichtenspeichers zijn altijd duurder dan gewone boilers, dat ligt voor de hand. Maar ik weet niet of je het principe goed begrepen hebt, die boilers staan altijd los van de ketel, de spreekwoordelijke uitzondering niet te na gesproken, zo heeft Rotex de Rotex gassbrentwert unit met een ondergedompelde condenserende gasbrander, en Solarfocus de Pelletsplus met ondergedompelde pelletsbrander."

- Ja, ik heb het over die rotex en ik weet al da er verdelers zijn die nie deugen, maar ik heb toch wel ne schone prijs gekregen. allez, wie zegt er een keer iets over die rotex? Heeft trouwens een goede test doorstaan in Duitsland, ja, ik weet wel er waren maar 4 toestellen in de running en het was niet na 5 jaar, maar ik vind het principe goed, weinig pomp- en kraangedoe. Een systeem dat speciaal voor de toepassing gemaakt is. Aan te raden en onder welke voorwaarden?

- Heb hier ook een brochure van rotex-vloerverwarmingsbuizen. Dit is een buis in een buis met een luchtlaag er tussen zodanig dat je ook op 70°c er met het verwarmingswater inkan en dat je maar 1 kring hebt voor radiatoren en vloerverwarming. Goe marchandise?

wat ik wou weten ,kan ik een zonnepaneel rechtstreeks aansluiten op een verwarmingselement in de te verwarmen ruimte.Eventueel met pomp ,voelers enz om zo de zonnewarmte zonder al te veel omwegen te kunnen benutten voor mijn woningbijverwarming.Bij manier van spreken een ontmantelde zonneboiler plaatsen in de living.Heeft hier iemand ervaring mee?

Georges

Je kan dat, maar dat is totaal zinloos. De helft van het jaar kan je er niks mee aanvangen, omdat je pas echt warmte krijgt als je het niet meer nodig hebt. De andere helft van het jaar is 3/4 van de tijd je systeem niet bruikbaar, want ofwel buiten donker (de helft van de dag), of slecht weer (1 op de 2 dagen?). Als je dan eens echt een zonnige winterdag hebt, heb je die warmte overdag ook niet nodig in huis, want dan zorgt de zin wel voor verwarming via het glas.
Maar waarom zou je zoiets in elkaar knutselen? Da's toch weggegooid geld! Steek die warmte dan tenminste in een warmwaterboiler, dan heb je de hele zomer warm water zonder naverwarming.
Hopelijk heeft er niemand ervaring mee, 't zou zonde zijn van de centen.

Hans

Dominique

" wie zegt er een keer iets over die rotex? "
De idee van ondergedompelde branders is al 50 jaar (of zo) oud, en werkt, daar bestaat geen twijfel over. Maar als schichtenspeicher is volgens mij het concept van Latento beter. Voordeel van de Rotex, groot tapwaterdebiet (voordeel als je dat nodig hebt) en zeer compact. Terwijl de Latento een drukloze boiler is, maar met drukgevulde collector, is de Rotex van het type leegloop. En leegloop houdt meestal in minder regelbaarheid.
Maar ik heb er geen enkele ervaring mee, dus veel meer kan ik er niet over zeggen.

"...maar ik vind het principe goed, weinig pomp- en kraangedoe. "
Een pomp voor de verwarming, en eentje voor de zon, en een driewegkraan, is niet anders bij klassieke opstellingen volgens mij.

" Heb hier ook een brochure van rotex-vloerverwarmingsbuizen. Dit is een buis in een buis met een luchtlaag er tussen zodanig dat je ook op 70°c er met het verwarmingswater inkan en dat je maar 1 kring hebt voor radiatoren en vloerverwarming. Goe marchandise? "
Onzin volgens mij. Vermoedelijk erg prijzig en een slechte regelbaarheid van het systeem, bij wijze van spreken alles of niks. Daarbij gebruiken ze PE-x buis, wat ik ook al de verkeerde keuze vind. Als je vloer en radiatoren wil combineren moet je dan het systeem dimensioneren i.f.v. de vloerverwarming, en dan je radiatoren aanpassen. Benieuwd of er tabellen beschikbaar zijn voor de conversie, in elk geval niks gevonden.
Ik wil niet tegen nieuwe technieken zijn, maar dit is m.i. weer zo'n onnodige 'uitvinding'.

Hans

hans,de installatie is vooral bedoeld voor in de tussenseizoenen,dan staat de zon niet zo laag meer op de ramen.En in de winter (als ze schijnt) staat ze wel van smorgens op de panelen en pas tegen de middag op de ramen in ons geval.Als ik de kosten voor een paneel maar terugwin is genoeg.Eer ik de kosten van een zonneboiler terugverdiend heb ben ik al in een volgend leven.

Hoe zit de sturing in elkaar met een moderne latento die heeft immers slechts 3 kringen

1 voor WW

1 voor zon

1 voor verwarming door ketel

via een 3weg kraan kan je de retour door de boiler sturen maar waar plaats je die voeler Kortom hoe stuur je dit en hoe stel je dit in ? Momenteel ben ik op zoek naar een praktische oplossing.

Retour VV op verwarmingsspiraal ketel is dit nog wel renderend ? Ligt dit op de juiste hoogte, laag in de boiler

en waarom hebben ze de 4 circuits latento er tussenuit gehaald ?