(goedkope) lemen voorzetmuren constructie en wandverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na veel lezen zowel hier als op andere plekken hier geregistreerd om eens te kijken of ik alles goed op een rijtje heb.

Het gaat om de renovatie van een monumentaal appartement op de begane grond.

In principe wil ik sowieso voorzetmuren (zitten al dikke buitenmuren in maar de afwerking van de huidige muren is niet goed en mag maar ten dele veranderen) die gedeeltelijk voor extra isolatie zorgen maar daarnaast ook dienen als houder voor wandverwarming.

Nu is het budget belangrijk en zat ik aan de volgende opzet te denken:

-buitenmuur

-spouw ca. 2cm

-metalstud voorzetmuren met isovlas isolatieplaten (of knauf ecosone)

-stucplaten (gyproc o.i.d.)

-wandverwarming (registersysteem, alleen daar waar geen kasten tegen de muren komen)

-leemstuc (raaplaag en verdere afwerking moet ik eerst ergens gaan kijken)

Dit direct gecombineerd met een zelfde systeem voor tussenwanden om de ruimteindeling te maken echter hier niet overal wandverwarming erbij en wat andere materialen voor de vochtige ruimtes. (oude tussenmuren zijn al weg)

Ik realiseer mij dat pavatex e.d. beter is maar dit is ook een stuk duurder. Hoor graag of mijn bestaande idee op de goede weg zit en of dat er nog tips zijn om het beter te doen zonder het (veel) duurder te maken (of een goedkopere oplossing :)). Zat daarnaast nog te twijfelen ofdat ik met het leem nu wel of niet dampopenfolie nog moet gebruiken.

Alvast heel erg bedankt voor de hulp!

Reacties

met pavatex is het wel duurder maar zal het wel sneller geplaatst zijn + je heb nog een beetje massa. (warmte en vochtbufferend)

Je gaat met jouw systeem wel nog een folie moeten gebruiken, leem alleen is niet goed genoeg (omdat je slechts een steense muur hebt, als je nu nog een geisoleerde spouw had, kon je wel zonder folie werken in bepaalde gevallen)

 

Wij hebben met pavatherm gewerkt en hebben deze per pallet aangekocht en korting gevraagd.

zie  op onze fotowebsite voor het resultaat picasaweb.google.com/Walter.Veerle/

 Mooi resultaat :) Zal het prijsverschil maar eens exact gaan bereken en wat prijzen opvragen om te kijken of het het toch waard is.  Hoop eigenlijk dat er al spouwisolatie is maar zal voor de zekerheid maar dampfolie gebruiken dan, bedantk voor het advies!

@tolhuisje: voor ons is budget ook zeer belangrijk. Maar ik wil je graag de raad geven om voor dergelijke zaken niet de goedkoopste oplossing te nemen, maar wel de betere oplossing. Want dit is iets wat je nadien moeilijk nog kunt veranderen.

Bespaar eventueel op andere nog uit te voeren werken die wel nog kunnen veranderen (keuken, zwevende vloeren...)

 Helemaal gelijk! Voornamelijk belangrijk voor mij om te kijken wat nou de beste prijs kwaliteit verhouding heeft en wel nog goed binnen het budget past. Goedkoopste was natuurlijk om gewoon radiatortjes te nemen en geen extra isolatie aan te brengen maar daar word ik zelf al helemaal niet blij van, zit dus inderdaad te zoeken om kwaliteit te kiezen zonder absurde bedragen kwijt te zijn.

@ tolhuisje:

of overal radiatoortjes nemen zelfs goedkoper uitvalt dan extra isolatie, dat valt nog te bezien. En de meerprijs van dikke isolatie (als die meerprijs er al is) heb je er zeker binnen de 10 jaar uit aan het tempo dat de energieprijzen stijgen (gas, stookolie en electriciteit stijgen jaarlijks gemiddeld met 15%).
Om van de ecologische effecten nog maar te zwijgen en het comfort dat een huis biedt die nog weinig energie nodig heeft.

Afwerking kan inderdaad achteraf nog aangepast worden, maar ruwbouw niet of heel moeilijk en daarom is het inderdaad een goeie keuze uw budget daarop in te zetten.

Of je Pavatex/Steico/Homatherm neemt of Ecose-glaswol of Isovlas, dat hangt ook af of je zelf dit isolatiemateriaal aanbrengt of het laat doen. Want bij laten doen spelen de werkuren ook mee en is snel plaatsen van een duurder materiaal soms even goedkoop als moeilijk/traag te plaatsen goedkopere isolatiematerialen. Terwijl bij zelf doen best een materiaal kiest die men zelf perfect kan hanteren/aanbrengen. Zeker bij renovatie dient daarover nagedacht....

(ik zit zelf met renovatie waarbij het uiterlijk avn het gebouw niet / niet veel  mag veranderen)

 Ja radiatortjes overal wordt ik sowieso niet blij van, opzich is het al redelijk geisolerd met spouwmuur e.d. (gelukkig!) maar breng graag extra isolatie aan in de voorzetwanden omdat ik deze sowieso nodig heb. Speel nu nog met het idee om het heel ambachtelijk te doen (wordt wel een behoorlijk leerproces) met isolatie in houten regelwerk en daarop vlechtwerk en/of stro samen met wandverwarming en dan afgestuct met raapleem en leemfinish.

Voor mijn originele idee was homatherm opeens een stuk goedkoper dan pavatex, dat was wel verrasend. Helemaal die direct stucbare platen werken inderdaad mooi snel en zijn niet eens erg duur. Wordt binnenkort tijd om knopen door te haken dus ik ga er maar lekker over na denken, meer input is natuurlijk altijd welkom maar in ieder geval alvast bedankt voor de leuke reacties!

Heb je al gekeken waar het dauwpunt komt te liggen bij dergelijke opbouw ?

Ook bij de aansluitingen bij de oudere muren: dagkanten ramen, binnenmuren, balken, vloeren.

Natte isolatie isoleert namelijk niet, om van andere effecten nog maar te zwijgen.

 

G

 Gaat voornamelijk afhagen van hoe de spouwisolatie is gedaan, heb hier nog niet naar kunnen kijken. In principe zou de leem dampdoorlatend zijn (of eigenlijk dampopnemend) en is het afhankelijk van de spouwmuur of ik hier nog extra maatregelen moet treffen. Maar ga in ieder geval ook ventilatie installeren dus dat lost al een gedeelte van het probleem op :) Wel goed om nog een keer heel goed naar te kijken inderdaad!

Stampleem zelf zal inderdaad niet isoleren, een lichtleem mengsel wel maar is ook een stuk duurder. Heb dus inderdaad als goedkoopste optie isovlas icm fermacell (goedkoopst en wandverwarming nog mogelijk maar niet het voordeel van leem). Ander optie is homatherm icm leem stucwerk (makkelijk en wandverwarming met dunne leemlaag mogelijk) en als laatste optie lemen stamp of lichtlemen wand. (heel veel werk maar wel mooi veel leem, prijs ben ik nog niet helemaal uit)

Die spouw van 2 cm kun je best weglaten. Kijk hiervoor op de site van [[http://www.lehr.be/NL-I-BBRI.htm|LEHR]] (Low Energy Housing Retrofit). Ga daar naar module 2, na-isolatie van buitenwanden, p 8 punt 3.2.1.

Een extra dampscherm is ook aangewezen en dat breng je zo perfect mogelijk aan.

Voor de wandverwarming + leempleister bestaat er ook een [[http://wandverwarming.nl/fileadmin/uploads/wandverwarming_uploads/wandv…|prefabpaneel]] maar of dit in kostprijs beterkoop is moet je wel even nakijken. Het is origineel Duits van oorsprong maar wordt ook [[http://wandverwarming.nl/International.590.0.html|in België]] verdeeld.

dat is een mooi stukje heldere uitleg, die ga ik vanavond maar doorlezen. Bedankt voor de tip! Had die wem panelen al gezien inderdaad, maar ik vindt ze nog vrij prijzig. Wel te doen als ik arbeidskosen zou meerekenen maar zolang ik het zelf doe is het al snel een ander verhaal.

Een dikke laag leem kan ook heel wat water opnemen en zorgt dus voor een extra buffer. Geef daar zeker de voorkeur aan boven fermacell of gipsplaten.