kurk als isolatiemateriaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met kurk als isolatiemateriaal (in de vloer tussen kelder en gelijkvloers en ook aan de buitengevel)?

Wordt het echt niet opgegeten door de muizen en zo?

Groetjes,
AHL

Reacties

 Als de kurk onder de vloer zit (onder de chappe) zal het niet echt bereikbaar zijn voor muizen.

 

Daarnaast komen muizen niet noodzakelijk af op (eco) isolatiemateriaal. Alles is goed voor muizen om een nest in te maken, heb het ook al gezien in PUR en rotswol. Of het nu isolatiemateriaal is of een berg oude kleren op zolder, oude kranten, stroo, gras, holle wand...muizen kruipen gewoon ergens in waar het goed is.

 

Het vraagt gewoon wat discipline om alles uit te voeren zodanig dat muizen of ander ongedierte er niet aan kunnen. Spouwmuren zijn een mooi voorbeeld hiervan waar je moet zorgen dat alles mooi dicht is. Openingen zoals open kopse voegen voor ventilatie of ontwatering van de spouw kunnen voorzien worden van kleine plastiek roostertjes of gaas. Sommige aannemers metselen dit standaard mee in.

 

PS: is kurk niet zowat het duurste ecologisch isolatiemateriaal? 

Hoi,

Bedankt voor je reactie en voor de tip van de roostertjes. Mieren ed... zullen ze waarschijnlijk niet kunnen tegenhouden. (een probleem dat we hier 2 jaar terug voorgehad hebben, maar hier staan helemaal geen roostertjes) maar voor grotere beestjes zou het wel kunnen werken.

Kurk zou inderdaad duur uitvallen, zeker in vergelijking met PUR. Initieel zijn wij (& ook de architect!) uitgegaan van het idee dat we PUR gingen zetten onder de chape van het gelijkvloers en ook in de muren. Maar na een paar commentaren op PUR gelezen te hebben slaat de twijfel toe. Er is het fabricageproces, dan het risico bij brand, en tot slot zou het met de jaren aan isolatiewaarde verliezen? Als ik zie hoe geluidsisolatie in machines met de jaren zijn veerkracht verliest en helemaal tot stof verpulvert, het is amper blootgesteld aan licht, eventueel wel aan warmte (maar de machine en dus de isolatie worden geventileerd, om motorwarmte af te voeren) dan vraag ik me af hoe duurzaam al die kunstschuimen zijn? Wat heb je er aan nu een woning te hebben die tiptop geisoleerd is, om dan op termijn (??jaren) een slecht geisoleerde woning over te hebben waarbij je dan niet zomaar de isolatie kan vervangen omdat ze niet meer toegankelijk is. Ik heb daarentegen isomo gezien die al heel oud is, maar afgezien van het feit dat muizen er wel wat mee weggaan staat het er nog en het lijkt intact. Dus het is me niet duidelijk wat de levensduur van deze materialen nu echt is.

Maar als we dan toch zouden overschakelen naar niet-kunstoffen, dan wil ik het goed doen, in die zin dat ik niet de PUR wil inruilen om dan met formaldehydes, boor of bitumen of zoiets te zitten. Kurk lijkt tot nu toe het meest propere en op termijn duurzaam. Als al die verhalen over PUR waar zijn, dan zijn we op lange termijn beter af wat minder (isolatiewaarde) te isoleren maar te kiezen voor een materiaal dat er over zoveel jaar nog staat en zijn isolatiewaarde behoudt. De beslissing is nog niet gevallen, dus alle info is welkom om een beter afgewogen keuze te kunnen maken.

Op den duur lijkt het wel simpeler en efficienter (ook op ecologisch vlak) niet de woning te isoleren, maar de inwoners gewoon een paar dikke truien aan te trekken.

Groetjes,

AHL