Sturing vloerverwarming in passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dankzij jullie ervaringen/input kom ik tot volgende SWW/verwarmings keuze voor massief passiefwoning:

-Gas cv-haard gekoppeld aan zonneboiler 800 à 1000L (Voorziening SWW en verwarming. ). De gashaard geeft rechtstreeks 3,5kW en aan boiler 6kW op vol vermogen. Een gashaard in de living was een basiskeuze.

-8m² zonnepanelen Tisun = voorziening SWW buiten stookseizoen -vloerverwarming om vermogen uit de boiler te verdelen.

De gashaard wordt in-en uitgeschakelt in functie van de boilertemperatuur. Volgens mij best een schakelknop manueel/automatisch te voorzien.

Indien je er rekening mee houdt dat de woonruimte op korte tijd kan bijverwarmd worden door de gashaard.

Welke sturing raden jullie aan voor de ruimteverwarming (verdeling van het vermogen uit de buffer) van een massief passiefwoning met vloerverwarming (veel inertie dus)?

Het idee om: Te verwarmen op zeeer lage basistemperatuur om optimaal de eventuele zonne instraling en warmte van kookactiviteiten te kunnen benutten, zonder dat het té warm wordt?

Werken met buitenvoeler?

Enkel op basis van ruimtethermostaat? ...

 

Dank bij voorbaat, Frank

Reacties

Dag Frank,

Wij momenteel ook een passieve woning in massiefbouw.

De verwarming gebeurt ook met vloerverwarming via een Tisun Plo Clean Boiler van 800 liter. Zonnecollectoer 12m².

Bij ons gebeurt de naverwarming met een gaswandketeltje (Brotje).

Voor de sturing van de vloerverwarming gebruiken we de klassieke vloerverwarmingssturing (Tempolec) met buitenvoeler.  Uiteraard zal de inregeling afgestemd worden op een passief huis en niet op een klassieke woning (lagere vertrektemperatuur).

In de leefruimte, waar een groot raam op het zuiden is, komt een bijkomende kamertermostaat (aan/af) waarmee we de kringen van de leefruimte kunnen af zetten (door middel van elektro-magnetische vertieltjes op de collector van de vloerverwarming). Als er dus veel zon is, gekookt wordt,..., en de leefruimte vanzelf opwarmt schakelt de kamerthermostaat de kring v/d leefruimte uit terwijl de rest van de woning (bureau, badkamer) blijft verwarmen.

Daar de woning nog in aanbouw is hebben we hier nog geen ervaring mee opgedaan.

Groet,

Ann.

als je echt passief bouwt lukt dat perfect met een kamerthermostaat, veel goedkoper en eenvoudiger.  maar je moet natuurlijk de watert° voldoende laag houden, een graad of 28 volstaat meestal wel.

An, Hans,

Is idd passief.

Ik betwijfel het idd ten zeerste of een buitenvoeler wel zin heeft.
Het systeem moet "zo snel mogelijk" kunnen reageren op zonnewinsten achter het glas dus.

Waar plaats je de kamerthermostaat best? Bij de zuidelijke ramen?

Verder vraag ik me af of het niet beter is om het ganse vloerverwarmingssysteem stil te leggen ingeval er zonnewinsten zijn (dit in verband met de reactie-traagheid van VV) en dus niet met eletromagnetische ventielen te werken om één of enkele kringen te sluiten. Dus eenvoudiger/goedkoper.
Het teveel aan warmte bij de ramen wordt toch weer verdeeld via de ventilatie.

Voor de sturing van mijn gas-cv-haard zou ik een tweede kamerthermostaat hangen op een plaats die niet door de zonnewinsten beinvloed wordt (zo ver mogelijk van de zuidelijke ramen) ...

Wat denken jullie?

Als er evt. mensen zijn die ervaring hebben met massief-passief woning met vloerverwarming dan ben ik zeer benieuwd naar jullie ervaringen?

frank

zeker uit de zon plaatsen, want anders krijg je een foute meting.  en gewoon de pomp sturen, niks meer. 

ik heb vroeger altijd het tegenovergestelde beweert, want dit werkt niet zon goed in een doorsnee woning.  ik zou het dus enkel toepassen in passief of quasi passiefwoningen. 

wat me niet duidelijk is, is dat sturen van de gashaard, als je geen warmte nodig hebt voor de vloer omdat het warm genoeg is en je gaat dan je haard aansteken, gaat het toch te warm worden?

 

idd bij "vol" gebruik van de twee samen is teveel.

Gashaard was een basiswens van ons.
Op het forum las ik het komfort van vloerverwarming en de mogelijkheden om andere verwarmingsbronnen op aan te sluiten.

Daarom keuze voor de twee.

Ook omdat ik totaal geen ervaring heb met passief.

De vloerverwarming zal hoogstwaarschijnlijk het zuinigste zijn.

Het idee is om te verwarmen op zo laag mogelijke basistemperatuur met VV  en bij te verwarmen tot de écht komfortabele temperatuur (bij geen activiteit, stil zitten dus) met de gashaard.
De ervaring zal een uitwijzen wat deze geschikte basistemperatuur is.

Bovendien wordt het dan ook niet snel te warm als je wat bezoek krijgt.

Indien de temperatuur  bij gebruik van VV én gashaard dan nog te hoog oploopt wordt het OF vloerverwarming OF gashaard.
Zodoende behoud ik steeds de vrijheid van keuze én heb ik nooit te weinig vermogen én moet ik weinig of niet de elektrische weerstand in de boiler gebruiken voor SWW.

frank

vergeet dat maar.  een passiefhuis verliest nauwelijks warmte, moet ook het overgrote deel van het jaar niet verwarmd worden.  het lukt je gewoon niet om een basist° aan teouden van bv 18° en dan op te stoken naar 20 of 21° als je thuis bent.  bij buitent° als vandaag heb je misschien nog 400 watt nodig om je woonruimte op temperatuur te houden. dus om van 18 naar 21° te gaan misschien 150 watt. 't is dus oppassen geblazen, want als je en paar kinderen hebt rondlopen in huis heb je zo die 150 watt, zonder stoken.  een mens dia aktief is geeft al snel 100 watt af! 

ik ben eerder de mening toegedaan dat je de elektrische weerstand wel veel zal moeten gebruiken, of met de ramen open stoken, of de oververhitting er bij te nemen.   maar ik heb geen ervaring met zo'n kachel, ik baseer me dus op puur theoretisch gegeven.

hans d

Denk je dat het idee van te werken met de gashaard (max vermogen rechtstreeks 3,5kW en 6 kW naar boiler) niet komfortabel/haalbaar is in een passiefwoning?

maw; dat ik om voldoende SWW te voorzien het al snel té warm zal hebben in de leefruimte?
De gashaard zou nl. ruim voldoende lang moeten branden om SWW te voorzien, niet meer en niet minder.

 

Enkel op een (overgedimensioneerde)zonneboiler én een elektrische weerstand rekenen zie ik ook niet zitten ...

frank

ik durf dat niet in te schatten, ik heb ook geen enkele info over het gebouw in kwestie.  maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk. 

stel, dat je 100 lt warm water per dag nodig hebt op 50° (boilerverliezen meegerekend). koud water 5° in de winter, dus delta T van 45°.  met 6 kW vermogen heb je dan die 100 lt op ongeveer een uur opgewarmd.  natuurlijk ga je de boiler niet zover laten afkoelen, in de praktijk zal de draaitijd dus kleiner zijn.  maar als je ook nog warmte uit de boiler wil halen voor je vloerverwarming heb je wel meer warm water nodig.  en danzal het er vanaf hangen hoeveel warmte je in de vloer steekt. weet dat je ook snel honderd liter in de vloerverwarming hebt.

alles zal ook afhangen van de woning, als die een open plan heeft kan de warmte zich beter verspreiden en kan dat natuurlijk nog best meevallen.

maar je verteld het nu iets anders dan voorheen, nu zeg je dat ie enkel moet branden om de boiler te verwarmen, vroeger was het de bedoeling om met de haard ook de woning bij te verwamen.

ik zou op zoek gaan naar een haard met een andere verhouding (bv 75% boiler, 25% ruimte), weet echter niet of die voor gas bestaan.

Bedankt voor de info Hans.

Ik ken geen gas-cv-haarden met een andere verdeelverhouding.

Het belangrijkste is dat we de haard in de winterperiode 's avonds een uur of 2 -3 laten branden voor de gezelligheid en dat we tegelijk voldoende SWW hebben. Of we de vloerverwarming al dan niet nodig hebben zal de praktijk uitwijzen. De vloerverwarming wordt voorzien.

Wat zouden jullie aanbevelen voor de badkamer?

1) radiator (watercircuit van boiler) op hogere temp. een half uurtje voor gebruik opzetten tot komforttemp vb 24°C.
Dus een aparte thermostaat voor badkamer en apart circuit met één radiator.

of

2) een simpel elektrisch warmelucht kacheltje 5 minuten opzetten tot komforttemp. vb 24°C
Elektrisch is misschien toch wel verantwoord omdat het slechts zeer kort en gericht gebruikt wordt.

geen van beide, beetje vloer- en/of muurverwarming in de badkamer.  de warmteverliezen zijn zo klein dat het meerverbruik om het continu te laten opstaan nauwelijks voelbaar zal zijn.  en als de zon schijnt kan je al met heel lage watert° de vloerverwarming sturen.

en voor de rest een IR-lamp, dat duurt 2 seconden en je hebt warmte, en puur straling, warmt je veel sneller op zonder de lucht te verwarmen.

Is genoteerd Hans.

Bedankt voor je zeer gewaardeerde reacties!

 

 

Hans,

 

Onze ervaring is juist omgekeerd:

 

- De vloerverwarming in de badkamer staat altijd op, maar de ketel werkt enkel op het verkeerde uur. (Bij ons vanaf het middaguur).

 

- De badkamer staat hier stroomafwaarts van de slaapkamer waar geen verwarming opstaat. Dat maakt dat gedurende gans de dag en nacht deze eerder koelere lucht de badkamer afkoelt.

 

- Volgens onze ervaring met beide elektrische verwarmingsystemen is de luchtverwarmer aangenamer. Bij een infraroodstraler moet men er werkelijk onder staan en voelt de omgeving toch koud aan. En met lucht gaat het eveneens zeer snel.

Praktische ervaringen kunnen zeer leerrijk zijn.

Dus indien er (passief)ervaringsdeskundigen zijn, graag jullie mening!

pierre

maar er is één elementair verschil, jij woont niet in een PH.  en ik kan je verzekeren dat dat een heel groot verschil uitmaakt  je beleving van ruimtes is helemaal anders.

 Dus als je met een buffervat werkt, is het voldoende dat je met een kamerthermostaat een circulatiepomp aan/uit schakelt met nog een 3wegkraan ertussen (aanvoertemperatuur instellen op 28°C)???

in een passiefhuis heb je zo weinig nodig dat je het op die manier betaalbaar kan oplossen, er is natuurlijk niks op tegen om een driewegmengkraan met w.a.r. te plaatsen.

 in welke gevallen is een WAR toch een meerwaarde? Want ik zie bij mij dat de buitentemperatuur een indicatie kan zijn voor de hoeveelheid bijverwarming maar is niet evenredig. Bij extreme koude schijnt de zon meestal en is er geen verwarming nodig. We hebben de meeste bijverwarming nodig als het buiten 5° graden is ofzo.

bij zeer goed geïsoleerde huizen is het zinvol de WAR op het zuiden te plaatsen, zij het liefst niet in de volle zon.  en dan werkt dat perfect.