Keuze van bouwwijze: massief, hsb, cellenbeton, ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen volgend jaar een nieuwe woning bouwen (LEW), en nu weet ik nog niet welke bouwwijze voor ons het beste past.
Rekening houdend met het mileu, energieverbruik, kostprijs, levensduur woning en duurzaamheid is die keuze zeer moeilijk.
We willen bijna alle werken laten uitvoeren door aannemers.
De vraag is: welk systeem is het beste en het goedkoopste?
Kan iemand daarop een antwoord geven?

Reacties

 Ik heb de oefening ook gemaakt voor ik begon aan de bouw van ons passiefhuis. Bij ons kwam het bijna allemaal even duur uit.

 

Uiteindelijk hebben we voor HSB gekozen omdat we dan met minder buitenmuur dikte beter konden isoleren en ik dan ook meer in de mogelijkheid was om dingen zelf te doen en zo mogelijks de prijs te drukken. Als je van plan bent veel zelf te doen (maar ik lees van niet) is HSB goedkoper volgens mij. 

Beste Bert,

Dank je voor de reactie.

Toen je die oefening maakte, heb je dan ook vergeleken hoelang het bouwen zal duren? Bij een gemetste bouw moet je rekenen met lange droogtijden en bij een HSB is dit niet nodig. Aangezien wij met een overbruggingskrediet moeten werken kan dit financieel wel meetellen.

Dag Michel,

Het voordeel aan bepaalde HSB-methodes is dat de verschillende elementen binnen in atelier voorbereid worden en op enkele dagen kan gemonteerd worden met een kraan. Indien je gaat metsen ben je weersafhankelijk en afhankelijk van het aantal metsers en idd de droogtijd.

Mvg,

Dries

Een beetje nuanceren: prefabricage van HSB gaat samen met een langere voorbereidingstijd en soms moet je wachten tot de fabriek kan beginnen aan jouw huis. Eenmaal op de werf afgeleverd staat de ruwbouw van je huis in 1-3 dagen, dat klinkt heel snel maar dan vergeet je de voorbereidingstijd, de wachttijd, de productietijd ofwel de levertijd.

ook die oefening gemaakt voor ons PH en :

 

HSB is altijd duurder (door minder concurentie bij mogelijke aannemers) en minder luchtdicht (door  OSB ipv pleister)

 

toch geen spijt van deze keuze, meer nuttige oppervlakte voor zelfde buitenafmetingen was voor ons ook belangrijk

 

Stefan

 

Dag Ingir,

Indien je op voorhand de juiste contacten legt en voorwaarden opneemt in je contract kan je er voor zorgen dat de plaatsing van je prefab (wanden, vloeren,...) meteen volgt na het plaatsen van je fundering. De periode van voorbereiding (HSB) valt dan samen met de graafwerken en funderingswerken... Op die manier kan je tijd besparen.

mvg,

Dries

3ZL,

 

Dus op die manier kan ik ook geld besparen op het overbruggingskrediet wat deze bouwwijze puur financieel gezien het voordeligst maakt.

mijn bedenking:

bij hsb zal je waarschijnlijk eerder met een algemene aannemer moeten werken; de technieken en afwerking (waar ook wat tijd in kan kruipen) in een hsb verschillen van een "traditioneel" gebouwde woning - een gewone electrieker zal niet zo vlug een project in een hsb aannemen. Als je toch met aparte aannemingen wil werken, dan is een goede coördinatie essentieel om die tijdswinst te kunnen aanhouden.

Michel,

 

Daarom is HSB financieel voordelig ? Had je dat voor jezelf al 's berekend ?

 

Ik ken jouw persoonlijke situatie natuurlijk niet, maar als iemand een overbruggingskrediet afsluit om te bouwen... is dat 9 kansen op 10 om een woning te bouwen, en zijn vorige woning te verkopen na oplevering van zijn nieuwbouw. Als je één van die 9 bent, dan wou ik toch melden dat de rentelast van je "overbruggingskrediet" economisch en juridisch uitsluitend afhangt van de snelheid waarmee je je vorige woning verkoopt. Niet van de snelheid waarmee je je nieuwe woning bouwt.

 

Er wordt betaald bij akte. Da's 4 maanden na onderhandse verkoop. Als HSB je een nieuwe woning oplevert in 4 maanden ... is je woning dan nu al verkocht ? Zal je vorige woning 3 maanden sneller verkocht raken omdat je bouw geen 7 maar 4 maanden duurde ? 3 maanden sneller bouwen levert je hooguit 1,1% rentelast op. Omdat de facturen ook trager komen slechts 0,6%.

 

Hoeveel mag een "snelle" bouwmethode dan duurder zijn ? 0,6 of 0,0% ? Eén ding is zeker: al de rest hangt af van verkoopsnelheid.

Mijn elektricien en loodgieter had daar geen probleem mee hoor. Ze waren blij dat ze eens niet moesten sleuven trekken in steen en plaaster maar gewoon overal door hout boren en zo hun kabels trekken. Ook het fenomeen leidingenspouw hadden ze snel door.