buffervat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb een vraagje ivm buffervaten.

Ik ben vooral geinteresseerd in de drukloze systemen, met "dood water" , waarin dan een aantal spiralen steken om de warmte toe te voeren (van warmtepomp , zonnepanelen, kachel end.) en een aantal om warmte af te voeren (vloerverwarming , sanitair WW, end)

nu vroeg ik me af of er in dergelijke systemen ook gebruik gemaakt wordt van de drukloze kant , daarmee bedoel ik, in welke systemen ga je het "dode, drukloze water" gaan verpompen en circuleren.

Het voordeel lijkt mij vooral de uitschakeling van expansievaten, dus lijkt het mij logisch dat dit hier vooral voor de warmteaanvoerende zijde (waar de temp en dus drukverschillen het grootst zijn).

Wordt dit dan ook in de praktijk gedaan , zeker als er warmte van verschillende systemen toegevoerd wordt ? Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk ? Hebben die vaten dan ook een drukloze aansluiting ?

Reacties

Een gans verwarmingssysteem 'drukloos' maken gaat niet. Je moet voldoende druk hebben om het hoogstgelegen punt gevuld te krijgen. Tweede probleem is dat je pompen een voordruk nodig hebben in verband met cavitatie. Er zijn dan twee oplossingen: ofwel gebruik je een open expatievat dat je voldoende hoog plaatst, ofwel gebruik je je buffer als open expantievat door deze voldoende hoog te plaatsen. Maar open systemen voor verwarming (afgezien van de buffervaten dan) worden niet meer toegepast. Geen enkele fabrikant gaat garantie geven op schade door corrosie. Als een warmtegenerator of een verwarmingslichaam gaat lekken krijg je geen garantie. En de kans op corrosie is reël doordat er continue nieuwe zuurstof in het water  terecht komt. Eigenlijk gaat het water nooit echt 'dood' worden. Vergelijkingen met vroeger, toen alle installatie's zo gemaakt werden lopen mank. Die oude installatie's gaven na een tijd ook problemen met slibvorming. Ook waren de installatie's minder gevoelig voor corrosie door gebruik van gietijzer en staal met een hoger koolstofgehalte.

Als ik het goed begrijp , is het water in de  drukloze boiler dus enkel te gebruiken als opslagmedium voor de warmte , en moet alle warmte die toegevoerd of afgenomen wordt , passeren via een serpentine die wel onder druk staat.

Maar , nu gewoon voor de discussie , dan begrijp ik niet goed waarom bvb een circulatiepomp voor bvb een watervoerende houtkachel die op hetzelfde niveau opgesteld staat , niet zou kunnen werken. Als ik bvb de aanzuig van de pomp onderaan het buffervat monteer (de meeste buffervaten hebben een leegloopnippel) en de terugvloei bovenaan , dan heeft de pomp toch ook altijd een beetje voordruk (de druk van de kolom water in het buffervat zelf) ?

 

Om zeker te zijn dat we over hetzelfde praten , dit is een voorbeeld van zo'n buffervat waarover ik spreek : Rotex sanicube

Inderdaad, het is enkel voor de opslag van de warmte.

www.wilo.be/fileadmin/be/Downloads/pdfs_documentaties/Informatiebrochur…

Hier staat behoorlijk wat uitleg.

Of de statische hoogte van het het vat voldoende is moet ik eerst even opzoeken. Ik veronderstel dat dit ongeveer 1,5 meter is. Maar dan zit je nog met het probleem van risico op corrosie in de serpentin van de kachel.